I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Trädgårdsvisning & ogräsrensning

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit på lotten och rensat bland broccolin och grönkålen. Mina blomkålsplantor som vi satte ut och zinnian har tyvärr tagit massor av stryk och jag vet inte om de återhämtar sig, vi får se. Just nu ser de brända, gula och döda ut, tyvärr. Jag gick och tog två fina plantor på en övergiven lott också. Det var grannen som sa att det var helt okej, att de gör så. Så då passade jag på att ta en tuva av ett fint vitt och grönt gräs samt en stor tuva av vit anemon. Hoppas de tar sig hos mig. Annars är jag nästan lite trött på lotten för tillfället. Jag får så jäkla ont i mina händer av allt ogräsrensande och träningsvärken ger inte med sig utan uppenbarar sig varje gång vi varit där. Man tycker ju att kroppen borde ha vant sig vid de där rörelserna nu, men icke! Sen är jag ju jätteförkyld också, det gör ju inte saken lättare direkt. I morgon ska jag ge fan i ogräset och bara försöka njuta! Det ni! Tror inte jag kommer att lyckas att bara sitta och ta det piano, njuta av solen och titta runt som Kalle gör men jag ska försöka för jag behöver verkligen det. Bara vara glad över att jag har den och inte tänka på allt ogräs som inte blivit bortplockat. En annan spännande sak är att det kommit upp ganska så mycket stora ljusgröna blad med líte vita småtaggar tätt, tätt på undersidan. Ser lite ut som tobaksblomster men ändå inte. Jag drog upp en och den hade en "potatisklump" som rot.... kan det vara ingefära? Jordärtskocka? Hmmm.....

Igår var lilla familjen i Södertälje på en "öppen trädgårds"-dag" och tittade på en otroligt fin trädgård. Jag glömde givetvis att ta kort, jag gör ofta det när något är väldigt intressant. Då lever man i nuet, som man väl ska men det hade varit så roligt att få dela min upplevelse med er läsare i fotoform. Det finns dock ett par foton från en annan sida som jag snodde. Titta så fint de har det!

Södertäljeträdgården

Södertäljeträdgården 2

De var hur trevliga som helst och väldigt kunniga, självklart. Eftersom det var lite småregnigt hela dagen så hade de inte så många besökare vilket var till vår fördel. Båda guidade oss runt i deras paradis i över en timme. Ellen tyckte det var jättespännande att stå under bok och ormhassel och titta på alla vackra färger. Jag njöt i fulla muggar och till och med Kalle var djupt imponerad och fick nog mersmak, tror jag. En så här stor trädgård, 1 375 kvm, tar ju såklart väldigt mycket tid att anlägga och underhålla men har man bara fysiken och viljan så går det, trots att man jobbar. Numera är de dock pensionärer. Jag tänker fortsätta följa deras arbete och besöka dem igen senare i sommar när deras pioner och rosor m.m. blommar också.

Södertäljeträdgården 3

Efter trädgårdsturen åt vi varsin hamburgare på Texas LongHorn nere i centrumet och gick en lite blåsig och iskall promenad. Ellen fick gröt, frukt och hamburgebröd fick hon också smaka. Mumsigt, som allt annat mamma och pappa äter. Sen åkte vi hemåt, tankade och tvättade bilen plus att vi stannade även på Citygross och handlade. Ellen gillar att åka kundvagn. Då ser hon ju allt och kan smaka och pilla på varor. När vi kom hem var det dags för Kalle att tvätta, jag fixade lite fika och Ellen lekte först en stund sen sov hon en stund. Det blev en händelserik och rolig dag för oss alla. Jag somnade som en stock tidigt för jag var lite febrig och förkylningen gjorde att jag blev helt slut efter dagens strapatser.

Barnadiset -en lekpark inomhus & fredagsmys

Kategori: Allmänt

Har nog antagligen åkt på en lättare vårförkylning. Jag kände redan igår att det killade i svaljet och bak i näshålan och i natt har jag varit lite täppt. Jag hatar verkligen att vara täppt i näsan och inte kunna andas ordentligt, speciellt när man ska sova. Det svullnar ju alltid lättare när man ligger ner så det är så klart när man ska sova som det är som värst. Hoppas det inte blir värre nu. Tyvärr känner jag mig smått febrig nu också, så vi får väl se.

Vi åkte i alla fall till Barnadiset en stund och mötte upp med Martina och hennes Noel, Eva-Li med Denise och lite senare på dagen kom även Malena och Josefina med sina kids + en bonus. En vän till Eva-Li var också där med sin lilla tjej. Hon var ca en månad yngre än Ellen. Det var ett litet gäng med andra ord och det var även andra barn där såklart. Första gången för mig och Ellen och det första jag reflekterade över (ljudkänslig som jag är) var det högt brummande ljudet! Jätteirriterande men det är väl ett måste antar jag, för att ha hoppborgen igång. Vi höll mest till i en liten inhängnad som kallades babyland. Lagom stort att utforska denna gången, tyckte jag. Ellen hade roligt med de andra barnen som vanligt och jag fick prata av mig lite om ditten och datten. Speciellt roligt att träffa Martina igen. Det var väldigt länge sen nu och Noel har blivit jättestor sen sist. Lika charmig som förut!

Gänget i babylandet.

Ellen kravlar omkring

Nu sover Ellen gott eftersom hon varit aktiv hela dagen och jag ska också passa på att vila lite nu, kanske äta lite sen lunch och se nåt på tv, bara ta det lugnt så att förkylningen blir kortvarig. Hade planerat att åka och titta på en vacker "öppen trädgård" i morgon. Vi får se vad förkylning och vädret bjuder in till.

Kalle kom hem i hyfsad tid i kväll och vi busade lite med Ellen innan han stack iväg på sin springrunda. Jag gjorde lite gott fredagsmys och nu har vi ätit och druckit gott. Tack Hedvig för roséskumpan! Passade ypperligt till vår goda avokado- och räkröramacka (eget gjord majjo, självklart!)

Fredagsmys!

Ajaj i pannan & superskoj i gungan

Kategori: Allmänt

Idag har jag och Ellen bara varit hemma och tagit det lugnt på förmiddagen. Hon har haft en riktig sovdag idag. Lite synd då solen faktiskt sken men sover hon så sover hon...

På eftermiddagen när hon vaknat ifrån sin lunchlur var hon på dåligt humör. Tänk vad det går upp och ner för den lilla damen. Hon ville inte sitta i knät, inte leka med sina leksaker, inte ha mat och blöjan var bytt så jag visste inte vad jag skulle hitta på. Telefonen ringde och det var min mamma. Vi pratade en stund, Ellen ville gärna knappa på telefonen och prata med mormor (lyssna på). Rätt var det var så small det bara till och hon hade lyckats slå pannan i bordskanten! Ajaj, så ledsen hon blev. Hon hade lutat sig fram för att rycka tag i sin haklapp som låg på bordet och handen som hon stödde sig på i soffan gled över kanten så hon tappade balansen, stackarn. Jag satt precis brevid och till och med tittade på henne och hann ändå inte rädda situationen. Tänk så vansinnigt fort det går! Tröstade en stund sen var allt som vanligt och vi gjorde i ordning oss för att gå till Gubbängen där flera av tjejerna från mammagruppen skulle vara. Det var en s.k familjedag på den öppna förskolan. Det fanns hoppborg, tufftufftåg, clown osv. Massor med folk och massor med barn i olika åldrar. Kalle mötte oss precis utanför och Ellen fick sitta på hans axlar och titta på clownen som showade. Det var ganska hög ljudvolym och definitivt för lite äldre barn men en liten stund tyckte hon det var roligt.

clownen Sam

Sen gick vi till gungställningen där Malena och Leo gungade för fullt. Ellen fick för första gången gunga och hon tyckte det var jätteroligt! Vi gungade en bra stund och Leo också. Han hade varit på babysim och sedan varit på familjedagen sedan kl. 16.00 så han var lite trött och satt nästan och somnade i gungan. Haha, det såg så sött ut.

Ellen gungar

Superroligt att gunga ju!

Nu har vi varit och handlat lite mat och Kalle har stekt pannkakor som väntar på mig nu. Ellen ska också få pannkaka, fast utan salt. Det är första gången hon får smaka. Ska bli spännande och se vad hon tycker om det!

Underbara, härliga unge

Kategori: Ellen

Min dotter börjar få attityd. Hon vet vad hon vill, hon säger ifrån när hon inte vill och hon kan ljuda, både glatt och ledsamt. Det är härliga tider nu och jag suger i mig de stunder som är glada och busiga. Idag har hitintills varit en sådan dag. Glad, tillfreds och busig nästan hela tiden. Okej, några missljud har det kommit, för det är inte alltid hon får som hon vill och ibland måste jag ju lämna henne. Gå på toa t. ex. Hon gillar inte när jag går ifrån henne men så där har hon varit förut. Efter några dagars intensivt mammande så är hon väldigt självständig igen plötsligt. Antar att hon kommer dithän snart igen.

Idag var inte rödspetta med potatis alls gott! Nej, det skulle ätas majskrok och majskrok only! Jaja, hon dör ju inte av att bara äta några majskrokar och lite frukpuré som ett av målen. En annan tycker väl det är lite torftigt men nu när hon äntligen kommit underfull med hur de där klibbiga krokarna funkar så är de väldans popis, plötsligt. Jag har kommit på att om hon får mindre bitar av en krok som hon direkt kan stoppa i munnen och inte behöver suttta och hålla i dem då blir det inte så att de fastnar innuti handen och det blir inte kladd överallt utan hon får verkligen i sig dem. Kul också att kolla in sättet hon tar bitarna på och pincettgreppet som är så sött kommer ibland till användning om någon smula skulle ramla ner på bordet. Här är dagens bilder.

1. In med hela biten i munnen och...

majskrokar är gott!

2. ..smält den sakta inne i munnen och svälj. Om man sväljer för fort gör det lite ont....

Mums mums


Slut! Ge mig mer!

3. Svalt.... Nu vill jag ha mer.... Ge mig mer! Nu tack, mamma...

I dag har vi även bankat på den afrikanska trumman som vi fick av farfar. Den har ett litet, litet hål i sig men det gör inget, det kommer ljud ändå. Hon är inte så speciellt intresserad av att banka på den ännu men hon guppar till takten och viftar med armarna. Så den är ändå rolig. Att spela på läpparna med fingret/fingrarna är något annat som är himla kul! Det gör hon typ hela tiden. Det låter jätteroligt. Förut gjorde hon liknande ljud genom att sträcka ut och dra in tungan men nu har jag lärt henne fingerknepet.

Lilla Gubben-hästen som hon fick av Hedvig i doppresent leks det också mycket med för tillfället. Roligast är det när den gnäggar och hoppar på Ellens rygg men det går även bra att leka med den alldeles själv. Då gnäggar den dock inte!

Att följa mamma när hon dammsuger, banka på dammsugaren och dra i sladden är jätteroligt och att rota i pappersåtervinningskorgen (som man inte får) är superroligt och det gör hon så ofta hon bara kan! Idag kom jag på henne men kunde ju inte låta bli att ta kort i stället för att säga babba, så vi får väl se hur det slutar.

Ellen rotar ibland tidningar & papper.

Jättekul, fast mamma ser lite ilsk ut.

Lunch & sångstund i Söderledskyrkan

Kategori: Ellen

Ellens morgon var lite si och så. Hon har börjat störtgråta och skrika i högan sky om hon inte får som hon vill eller om det inte går som hon har tänkt sig. I morse övade hon på att ställa sig upp vid vardagsrumsbordet igen och jag är lite rädd att hon ska ramla så man hönsmammar sig lite. Hon blev jätteirriterad för att jag håller i henne lite lätt och till sist tar bort henne när hon hållt på ett bra tag och jag tycker det räcker. Sen efter att hon väl blivit ledsen så går det liksom inte att trösta henne lika lätt som förr. Knepigt det där men jag kan ju heller inte ge med mig varje gång hon inte får som hon vill! Det är ju inte heller bra. Hon blev gladare när hon sen fick bada. Numera gillar hon faktiskt att bada. Kanske för att hon kan sitta själv och får plaska precis så mycket som hon vill. Jätteroligt när mamma blir dyblöt!

Jossan och Deon kom upp till oss och vi tog sen bilen bort till kyrkan för det regnade. Ellen brukar ju sova ungefär vid den tiden så hon slocknade i den korta bilturen men blev tyvärr väckt ganska omgående av en gråtande bebis i vagnen som stod intill hennes där hon låg och sov. Hon fick nog bara 15 minuters sömn men det räckte tydligen för hon var pigg och glad under hela sångstunden.

Först åt vi lite lunch tillsammans med Jossan, Eva-Li och hennes Denize samt Malena och hennes Leo. Deon snarkade vidare så Jossan hade Ellen i famnen medan jag åt upp min soppa, vilket var snällt. Alla barnstolar var upptagna och Ellen var fortfarande lite yrvaken.

Ellen & Jossan     Eva-Li & Denize     Malena & Leo

På sångstunden satt Ellen och klappade händerna och gungade i takt till sången. Hon verkar uppskatta sången mycket mer nu när hon blivit lite äldre. Synd att detta var sista gången! Vi kommer att fortsätta gå dit då och då under hösten sen skulle jag tro. Det är roligt att krypa omkring och hejja på de andra kidsen också.

Ellen på sångstund

Efter ett tag i lekrummet så blev Ellen jätteledsen och så där otröstlig igen. Jättetrött var hon och ville inte ha gröt så jag bestämde mig för att åka hem ganska så omgående. Stackars Jossan som hade åkt med mig i bilen hade ju ingen vagn så hon fick snällt åka hem tidigare hon också. Hoppas det inte gjorde allt för mycket. Trist att behöva avbryta någon annans fika/lekstund så där.

Måste bara berätta om igår morse också för Ellen var så härlig. Hon ser ju att datorn är något som vi båda håller på med och hon vill ju så gärna också pilla på den så igår fick även hon data lite. Hon blev alldeles saligt glad! Bankade och knapprade på datorn så den satte igång och felsöka i något jobbprogram. Hahaha.

Ellen vid datorn

Pappa är såklart väldigt stolt över sin dotterns datorintresse eftersom det är det som pappa håller på med hela dagarna på jobbet!

DataEllen

Äntligen väder för sådd

Kategori: Odlingslotten

Igår var det vackert väder igen och jag fick så äntligen sätta ner potatisen och bönorna. Vi har fortfarande massor med ogräs att tampas med. Tjejen som hade lotten före oss har inte brytt sig om att ta bort ogräset, det har fått växa fritt hur som helst och har därför tagit över mestadelen av rabatterna. Det får vi sota för nu. Rotsystemen är stora och långa och det är jättesvårt att få bort kvickrot och åkerfräken så det får vi tyvärr lägga massor med tid på! Urtråkigt men mina förhoppningar är att det kommer att löna sig i längden!

Se, det har kommit upp bra med rädisor, rödbeta och mangold nu. Rädisa växer jättefort och i går rensade jag bort lite ogräs och gallrade båda lådorna.

Odlingslåda 1

I jordgubbslandet har nu plantorna börjat blomma för fullt, vilket ju innebär bär, så småningom!

Jorgubbsblomma

Mina vitlöksplantor som jag fick verkar hämta sig hyfsat efter att ha blivit delade på. Det sattes även blomkål bredvid så de fick lite sällskap.

Vitlök

Igår satte jag då skärböna, vaxböna, mina små förkultiverade plantor av blomkål och zinnia. Kalle satte potatis i ett pyttelitet land som han gjorde i ordning och så rensade vi massor av ogräs och vattnade allt också, precis innan vi åkte hem. Ellen lekte under nya parasollet en bra stund men till slut tröttnade hon och ville nog hem så vi fick bråttom och hann inte lägga fiberduk på de nysatta småplantorna. Hoppas inte att dagens regn förstör dem men vad jag har förstått så är det den brännande solen som är farligast. Zinnian planterade jag i rabatten vid andra redan etablerade plantor och de nysådda luktärtorna som ska få klättra på en ställning av pinnar.

Små zinniaplantor

Tidigare på dagen hittade jag också äntligen en parasollfot. På Mio hade de ett ex. kvar av föregående års för bara 100 kronor. Som hittat! Blytungt i betong eller sten draperad i svart plast. Passade perfekt så nu behöver vi inte oroa oss för att parasollet blåser bort.

Fantastiskt vad det växer

Kategori: Allmänt

Vi spenderade lite för mycket tid med att leta efter parasoll, parasollfot, vattenslang och bord till lotten idag på förmiddagen och vart vi än åkte så var just foten slut. Om man inte ville köpa en i granit då. Det fanns men de kostade skjortan så vi avstod och entrade lotten utan sådan idag framåt 13.30-tiden. Parasollet användes flitigt ändå och det kommer nog en fot så småningom.

Ellen hade inte sovit en blund på hela förmiddagen, det hände ju så mycket som man ju var tvungen att hänga med på. Sova kan man göra när man blir gammal kanske hon tänkte. När vi kom ut till lotten somnade hon dock ganska omgående. Det är ju hennes sovställe numera. Frisk luft, fågelkvitter och så (tyvärr) vägbruset i bakrunden tror jag är sövande. Vi satte igång med operation bord och vattenslang. Jag skarvade ihop två 20- metersslangar och Kalle skruvade ihop världens mest knasiga bord. Men till slut (efter att jag hade rensat ogräs i en timme eller nåt) var äntligen det lilla klaffbordet ihopsatt! Foton kommer en annan dag. Glömde ta med kameran idag! Vi fortsatte att rensa ogräs hela eftermiddagen! Blää detta åbäke. Åkerfräken! Växer fort, fort, på bara ett par dagar är det nya gröna små granar i jorden. Jag blir galen! Jag hinner inte få bort det på en plats förrän det är dags att rensa första stället som jag just varit på. Usch och fy. Hoppas det håller sig borta ett tag nu för jag har 2½ rabatt kvar och så vill jag egentligen koncentrera mig på mina odlingar och inte på ogräset. Imorgon har vi en hel lista på saker vi ska fixa. Jag hoppas det inte blir regn nu bara. Eller egentligen hade det varit bra med regn. Både för vilans skull och för naturens men men.

Jag planterade min vitlök i frilandet idag och så fick vi broccoli- och brysselkålsplantor utav snälla grannen som vi också satte ner. I morgon ska jag så bönor och sätta ner blomkål och zinnia, tänkte jag. Ska bli roligt. Vattenslangen blev kanon, det nya vattenmunstycket var också bra. Det går numera att gå runt med slangen utan att vattnet sprutar, vilket är mycket mer praktiskt! Vi vattnade bara det som vi satt ner och lite på det nysådda. Imorgon kör jag en riktig rotblöta om det inte vill bli regn, för nu är det ganska torrt i min "leråker".

Ellen och Kalle gick på rövarstråt idag. De var vid komposten och kastade ogräs och nere vid sjön och doppade fötterna. Det tyckte hon var jätteroligt och spännande såklart. I kväll har hon för första gången ställt sig upp mot bordet i vardagsrummet. Jag fick det på kort, nätt och jämt men missade när hon stod precis rak. Straxt efter jag knäppt så ramlade hon men blev inte så farligt ledsen. Mest snopen tror jag. Överlag är det mycket så nu att hon gråter jättehögt i tre-fyra sekunder sen drar hon in massor med luft och så kommer det ett illtjut. Sen blir hon tyst och allt är bra igen. Det där har jag hört flera bebisar göra. Det är som om de gråter lite bara därför att, sen kommer de på att; "äsch, det gjorde ju inte så ont" och så slutar de lika tvärt. Komiskt nästan.

Ellen på väg upp och stå     Ellen har ställt sig upp     Ellen föll ner

Svar på kommentar

Kategori: Ellen

Jag hade fått en kommentar på mitt inlägg; "Irriterat & grinigt mest hela tiden, tycker jag" där tjejen skrev såhär;

Läser i din blogg att din dotter kräks väldigt ofta, har ni gjort en ordentlig utredning? Det är ju inte bra för den lilla kroppen att kräkas så ofta. Jag uppfattar genom att läsa här att du prioriterar din trädgård framför att umgås och hitta på roliga saker med ditt barn och framför allt hitta källan till hennes kräkningar. Man blir illa till mods, känns som om hon är en börda för dig.
Information:
Alias/namn Mimmie

Jag tänkte att jag skulle försöka svara, trots att det är en för mig helt okänd person som valt att läsa i min blogg, där jag i huvudsak för tillfället skriver om min lott som jag precis har fått ta över och som är en stor hobby i mitt liv och något som tar mycket av vår familjs tid. Vi trivs alla tre alldeles förträffligt där ute. Frisk luft, grönt och skönt och massor att upptäcka och utforska för en liten 7-månaders. 
 
För det första Mimmie, du har ingen aning om vad jag gör och inte gör om dagarna mer än just det som jag råkar nämna i min blogg, vilket givetvis är mycket selektivt! Självklart kommer min dotters hälsa och välmående före min odlingslott och allt annat med för den delen.

För det andra om du hade läst lite mer ordentligt så hade du kanske också fått reda på att utredningar ang. barns kräkningar inte görs enligt BVC så länge barnet mår bra för övrigt och fortsätter att gå upp i vikt, vilket då Ellen gör. De far inte illa av att kräkas utan det är något helt naturligt i den åldern, enligt dem. Men jag har försökt, jag har frågat massor, testat en hel massa saker men ibland så är det bara så att vissa barn kräks mer och oftare. Ellen gör det i perioder men mycket mindre nu än när hon var riktigt liten. Jag var själv ett s.k kräkbarn. Enligt BVC är det magmunnen som inte är fullt utvecklad; ett MYCKET vanligt problem enligt dem och inget att göra något åt före 1½ års ålder. (Då kräkningarna brukar ha försvunnit helt på de allra flesta ändå.)

Irriterat & grinigt mest hela tiden, tycker jag

Kategori: Allmänt

Igår tog jag det ganska lugnt och fick egentligen inte något vettigt gjort på hela dagen för Ellen hade värsta dagen ever. Hon bara grät och tjurade och var helt omöjlig. Jag blev helt slut på henne. Dessutom kräktes hon flera gånger och smetade ut på golv, saker och kläder, vilket inte gjorde mig gladare direkt. När Kalle kom hem fick han ta henne en stund så jag fick plantera om mina små förkultiveringsprojekt. Hon är alltid mer tillfreds när vi båda är hemma, så även i går men hon var fortfarande lite grinig även när Kalle var hemma. Kanske är för att Kalle har varit långledig som hon inte gillar läget?! Eller så är det värmen. Hon är fortfarande ursel på att dricka vatten men jag får i henne några droppar då och då i alla fall.

Idag har hon varit på lite bättre humör,i alla fall tills vi kom hem. På förmiddagen åkte vi till Farsta C. Jag köpte två par byxor (har knappt några att sätta på mig, så det var behövligt) och lite annat smått och gott. Bland annat ny mobil för jag förlängde mitt abonnemang. Den nya är tyvärr inte lila eller grön (mina favvofärger ju) utan röd och vit. Annars är den ganska lik min gamla. Det ska vara den nya versionen av samma telefon, sa han i butiken. Jag tyckte nog att det var en annan telefon jag, men vad vet jag. Eva mötte upp mig och Ellen i centrum. Vi åt sallad och matade Ellen sen åkte vi ut till lotten så jag fick visa henne den. Hon satt och solade lite medan jag rensade bort lite grann ogräs som kommit upp sen sist och sen vattnade jag rikligt. Tror ändå det mesta dunstar bort i värmen. Jisses det är hett där ute vid lotten om dagarna. Jag orkade knappt någonting idag, i värmen. Vi får väl se vad helgen bjuder på för väder. Ett parasoll måste vi ha där ute i alla fall och gärna ett litet bord också, så man kan lägga ifrån sig en smörgås eller ställa sin kopp kaffe någonstans. Vi får kolla detta i helgen. Kalle måste ju också få vara med och bestämma vad som ska inhandlas.

Kalle fick föresten en mustach-nål utav mig när han kom hem idag. (prostatacancer-nålen) Och en minifläkt som man kan ha när man ex. åker buss eller t-bana och är asvarm. Det var Jenni som tipsade mig om den där minifläkten. Superbra att ha när man som jag, lätt svettas floder i varma, trånga utrymmen. Är lite orolig över av/på-knappen som sitter dumt till, bara. Om jag har den i handväskan kanske den råkar köra igång och det kommer jag nog inte att märka. Nåväl, nu har vi i alla fall varsin sådan. Alltid bra att ha och de kostade bara 10 kr styck! Inte klokt, egentligen. Vi får väl se hur länge de håller. På Clas Olsson köpte jag dem. (Det säger kanske det mesta...)

I tisdags var jag föresten hemma hos Jenni. Vi satt ute på deras jättemysiga och lummiga innegård och hon hade gjort supergod sallad som vi smaskade på medan Ellen sov och lilla Julia satt i selen på mammas mage och hade det gott. Vi stannade i några timmar men så vart Ellen orolig och grinig och det var dags att åka hem igen.

Nu är det dags att laga lite middag. Kalle är ute och springer en mil eller två men han är väl hemma snart. I kväll blir det kroppkakor med lingon. Tjing!

Promenad på Djurgården & pastasallad i Gamla stan

Kategori: Allmänt

Jag älskar bokskog och här finns det små skogspartier med fina lummiga träd nu.

bokskog

Det har varit en sista, härlig ledig dag för Kalle och vi åkte till Djurgården och tog en långpromenad, tittade på fina hus, vattnet, fåglar och highland cattle som betade på ett ställe vid kanalen.

Highland cattle

Det finns även ett ganska så stort våtmarksområde där det häckar massor av häger så vi stod där med kikaren ett tag och spanade lite. Det är en riktigt cool fågel, faktiskt. De hade byggt massor av bon som vi tittade på genom kikaren. Vet inte om man ser så tydligt på bilden, dock.

Hägerbon

 Vi såg även stor hackspett och massor av olika sjöfåglar. Ett svanpar och en jäkla massa kanadagäss och vitkindad gås. När vi promenerat några timmar tog vi en fika på Rosendals café. Jättegod morotskaka. Kan varmt rekommenderas!

svanpar

Efter Djurgården åkte vi till Gamla stan och tog en promenad där, tittade in i de vackra gränderna och lekte turister ett slag och så åt vi en god sallad på Café Kladdkakan och besökte några konstgallerier, innan vi åkte hem.

gränd i gamla stan

Väl hemma var vi ganska trötta. Vi satt på balkongen ett tag och sen har vi mest fortsatt slappa. Ellen hade jätteroligt och fick massor av intryck för hela dagen blev fullspäckad, så nu är hon helt slut och har t o m drömt lite oroligt och vaknade för en stund sen och var jätteledsen, stackarn. Nu ska jag själv hoppa i säng också. Nattinatt!





Långhelgens bravader

Kategori: Odlingslotten

De senaste dagarna har varit fantastiskt produktiva och fysiskt ansträngande. Älskar min lott! Jag tror att Kalle också är lite in love, även om han nog aldrig skulle erkänna det. Men vi har varit där varje dag och han var lite småsugen på att åka dit i morgon med och börja med sitt nästa projekt, sa han när jag frågade om vi inte skulle ta en fågelskådartur i morgon som omväxling. Kroppen behöver vila och återhämta sig ifrån alla tänjningar och sträckningar. Min rygg och mina armar framför allt, är ganska så stela och slitna nu. Vi får väl se vad vi hittar på.

I förrgår byggde vi nytt lock till vår låda. Det var mest Kalle som byggde men jag hjälpte till lite då och då. Jag rensade ogräs för det har vi i mängder och när man är klar med en plätt har det kommit upp nytt på den förra! Trots att vi hade dåliga verktyg (vi hade i vanlig ordning inte fått med oss allt som vi hade behövt) så blev vi nästan helt klara. Bultarna var ganska gamla och lite rostiga men vi återanvände dem trots allt. När vi trötta och svettiga åkte hemåt kände vi att vi inte orkade laga någon middag så det blev pizza ifrån pizzerian i Hökis C och den var helt okej. Ellen fick smaka på annanas och det gillade hon. I torsdagskväll åt vi en jättegod pastasallad med soltorkad tomat, sockerärt, oliver och sallad. Till det hade jag bara stekt skivor av fläskfilé. Mums, testa det!

Pastasallad

I lördags var det ju helt fantastiskt väder och vi hade en heldag ute vid lotten. Först på morgonen åkte vi till en plantskola i Skarpnäck och där köpte vi barkmull som vi förbättrar vår lerjord med och sen köpte jag även två fina blommor som jag inte är riktigt säker på vad de heter men de kallas chokladblomma och påfågelblomma. Jag köpte även småplantor av tagets (mot ohyra i odlingarna), en körsbärstomat och en krusmynta som jag hoppas kunna använda som grönmynta i mojitos i sommar sen. Chokladblomman doftar faktiskt kakao!

blommorna

tagetes

När vi kom ut till lotten var det fullt av liv och rörelse. Det var över 20 grader varmt och strålande sol, vilket hade lockat dit de flesta lottägarna. Kul att se alla. Vi satte igång med vårt projekt att få fram de stora stenplattorna som låg under jord och gräs framför lådan och så byggde vi färdigt locket ordentligt och lyfte bort hela lådan, rensade ogräs och gjorde marken plan och ställde tillbaka lådan på plats igen. Vi hittade massor av små små liljeplantor som vi försökte rädda undan allt ogräs och hackade bort massor av ogräs och gräs som var i en gång framför lådan. Nu är där bara stenarna och jord där. Skönt! Hoppas liljorna ska trivas nu och ta sig ordentligt. Ellen myste under ett stort paraply som vi ställde upp. Där satt hon en lång stund och lekte, tittade på när vi arbetade och åt lite grus och hade det mysigt! Jag glömde smörja in mig så jag blev lite röd om armarna men annars klarade alla sig fint i solen. Jag är lite oroad över att Ellen inte vill dricka vatten dock, tänk om hon blir uttorkad. Får ta upp det där på BVC nästa gång. Hon dricker ju i alla fall mjölk och välling.

Ellen i solen

Idag har vi bara varit där i några timmar. Kalle la en sista hand vid muttrarna på locket, de behövde lite smörj och så sågade han till vår spalje. Jag rensade lite ogräs, satte luktärt, planterade blommor i två urnor som ska stå på trallen och så vattnade jag. Det behövdes för nu börjar det komma upp små små gröna grejor här och var i våra odlingsbäddar. Kul! Vi får väl se om det blir något av allt vi satt, alltid lika spännande. Vi fick även ett par ruggar med vitlök utav en tjej där på området som hade flera över sedan förra året. De blir nog klara i augusti någongång. Så himla givmilda grannar vi har! Vi har redan fått flera perenner av flera stycken. Kul!

När vi hade gjort klart allt och lagt på fiberduken, utifall det blir frost så vaknade Ellen som fick mat och sen åkte vi till Maxi för att handla lite. Vi stressade hem och packade upp maten och fixade lite. Vid 17-tiden kom våra f.d grannar på besök. Äntligen fick vi till en träff. Vi har inte setts sen i vintras när Ellen bara var några månader gammal. Jätteroligt att träffas igen och vi ska snart åka ut till dem igen och se hur de har fått det i sitt lilla hus. De bor i ett jättegammalt sött hus, från 1700-talet tror jag det är. De hade byggt en ny byggnad där ute nu också som skulle funka som vedbod och verkstad. Ska bli spännande att se allt i vårskrud. Sist vi var där var det ruggigt och mörkt på senhösten. Allt hade vissnat ner och så i trädgården, så jag ser fram emot att få titta på allt nu. Vi åt lite fruktsallad och drack kaffe. Ellen var på bästa tänkbara humör och visade all sin charm. Kul att hon är så glad jämt när vi har besök. Det underlättar ju, så klart. Nu är det hockey och tvätt som gäller här. Jag ska väl försöka att inte göra något alls mer idag. Vi får se hur det går men kroppen behöver få vila lite, det är något som är sant.

Surmulet väder, surmulen Madde

Kategori: Allmänt

Typiskt att det skulle småskvätta när vi var vid lotten idag, det och att allt tog sådan förbannad tid som vanligt, gjorde att jag helt tappade sugen. Vi åkte till Bauhaus och köpte virke till ett nytt redskapslåde-lock och fick låna släp av dem för att kunna frakta det till lotten. Vi köpte en skranglig spalje också. Tror nog vi kan få till det på något bra sätt, så att det går att slingra sig på den till sist men det var inte någon bra kvalitet, märkte jag. Kalle skulle åka och lämna tillbaka släpet samt hämta Ellens nappflaska för den hade jag glömt packa av någon märklig anledning och jag blev lite handfallen och visste inte riktigt vad jag skulle göra där på lotten under tiden för jag kunde inte börja med lockbygget själv och Ellen var jättegnällig, vilket hon aldrig brukar vara när vi kommer dit.
Det är alltid tusen pinaler som ska med när man åker ut. Jag föredrar när man bara kan dra men så är det aldrig numera, sen Ellen kom är det ett evigt packande och pysslande innan man kommer iväg. Sen ska man 10 minuter senare packa ut allt ur bilen igen. Alltid glömmer man packa ned något, denna gång var det nappflaskan och utan den kan man inte göra välling. Jaja, gnäll och gnat.

Vi fick i alla fall lite gjort idag, till slut. Jag fixade strukturen på jorden i en av bäddarna så att jag kunde så gurkört och lite timjan blev det också i ena hörnan. Sen satte jag istället för luktärt, sockerärt vid vårt hemmagjorda vindskydd/spalje. Kom på att de kräver mer utrymme än luktärtor så dessa sätter jag nog i lådan sen när det kommit upp spalje på den. Jag sådde även brudslöja idag och så rättade vi till stenarna som vårt lilla trallgolv ligger på. Nu tror vi det står hyfsat stadigt utan att vippa. Vi får ta med vattenpass och kolla status nästa gång. Så mycket mer hann vi inte idag för det småduggade, Ellen ville inte sova utan ville gnälla, sen äta och sedan inte alls somna ändå. (Hon sover nu dock, som en stock så klart efter att ha varit vaken så länge.) Vi ville båda äta lunch och vi kunde inte komma överens om vad som skulle göras först av alla små projekt men Kalle drog i alla fall i de sista skruvarna på golvet. Batteriet hade dött för honom sist och vi hämtade lite kompostjord och la i lådan. Till slut åkte vi hem för varken Ellen eller någon av oss kände att vi hade någon lust att göra något mer där idag. Jag hade sett fram emot sol och en riktig arbetsdag men ibland vill det sig inte. Vi får se vad morgondagen bjuder på. Regn, skulle jag tro men hoppas på sol kan jag ju alltid göra.

Vi fick i alla fall bilen ordentligt rengjord invändigt häromdagen. Jag dammsög, Kalle torkade allt i plast med vinylduk så nu skiner bilen fint. Vi ska åka och tvätta den utvändigt också snart men det är inte på långa vägar lika akut. Jisses så smutsig den var nu efter allt vinterkladd och barnvagnsgegg. Dessutom har ju alla jordiga redskap dragits fram och tillbaka innan vi fick lådan tömd och öppnad så vi kunde börja använda den. Nu i kväll har Kalle donat med tvättmaskinsröret igen och jag har bara slappat på soffan framför ett tv-program om den danska kungafamiljens hus. Himla intressant faktiskt. De restaurerade sitt hem för 103 miljoner! Oj, om man hade haft några få av de slantarna....

Det är en hel del små projekt som vi ska försöka ro i hamn nu under ledigheten, har vi tänkt. Så skönt att Kalle tog semester på fredag och att vi bestämde oss för att bara stanna här hemma. Vi har en taklampa att sätta upp, vi måste gå igenom lägenheten och barnsäkra lite längs med golven för Ellen är numera mobil ju och så måste jag städa i vanlig ordning, kruka om mina förkultiveringssticklingar, gå igenom posthögar och räkningar. Vi har en del pinaler att bära ner i källaren, (IGEN!) förstår inte vart alla saker kommer ifrån men plötsligt är hallen överfull med saker och det står prylar i vareviga hörn?! Sen är det en hel del annat också, skulle jag tro.

Ni märker vilket fint humör jag är på va!? Är nog bäst att sluta nu innan jag eldar upp mig för mycket. Det är ju mycket bättre att sätta igång med något av allt det där som jag påstår att vi måste göra. JAG, måste göra, ska jag väl snarare säga. Det blir nog bättre i morgon.... bara det blir sol....eller åtminstone inte regnar!

Mansgrisar & skvallersnack

Kategori: Odlingslotten

Solen strålar och det är supervarmt på lotten så fort solen tittar fram. Det är bra det, växterna behöver en rejäl varmdusch nu när våren är så sent ute. Idag var det mycket folk på området. Alla är så duktiga och har så fint, tycker jag. Många har ganska mycket perenner och fina rabatter medan andra har ren odling i fina raka rader. De flesta har rabatter längs med kanterna och odlingen i mitten men några är lite uppfinningsrika med cirklar, kringelkrokar och små rum, liksom. Ingen mer än jag har halvmåne. Det känns ju skönt, att få sticka ut lite grann. Mina grannar diggar mig, säger att jag arbetar hårt, är flitig och kunnig, att jag är en duktig ungtös! (haha, tror de jag är 25, eller vadå?!) Jag myser och suger åt mig. Det är inte ofta jag får komplimanger. Alla mina grannar är pratiga, trevliga och hjälpsamma. Och nyfikna! Men det gör inget.

Ordförande var också där i dag och han fick sära på två som grälade och skrek som tusan. Det var två invandrare (en kvinna och en man) och mannen hade enligt kvinnan varit mycket otrevligt, otäck och sagt en rad fula saker. Till och med hotade med att döda! Männen på området verkade ta det hela med en nypa salt, skyllde på att de varit med om krig, att "de där invandrarna alltid bråkar och skriker" och att det inte gick att göra något åt. Det blev långa, nyfikna diskussioner männen i mellan men jag fortsatte med mitt och la mig inte i det hela. Lika så mina granntanter, även om de allt var nyfikna, det syntes ju.

Usch så tråkigt med så trångsynta mansgrisar! En av gubbarna som kom fram till mig och ordförande (när vi stod och diskuterade vilka perenner som han ville att jag skulle ta av ifrån på hans lott) sa att jag var för ung för att förstå, han hade minsann levt med dem i 55 år och de kommer aldrig att ändra sig, deras religion är åt helvete, och de där utlänningarna... och blaa, blaa, blaa när jag sa att det är tråkigt att inte någon tog kvinnan på allvar och att de måste också samsas, anpassa sig och lära sig, precis som alla andra. Nåväl, vem vill lyssna på en ungtös?!

Gubben är en riktigt knepig en i alla fall. Två gånger hojtade han "ska jag bussa hunden på dig!?" Först när jag gick förbi honom och hans hund på grusgången med skottkärran och andra gången när han kommer fram till oss där vi står och snackar blommor, jag och ordförande. "Ja, släpp hunden på mig då för fan, så ska vi se vem som blir räddast!" svarar jag honom och blänger på hunden som skäller som en tok. Sen ryter jag åt hunden. "Tyst med dig!" Hunden faller tungt ner på gumpen och blir tyst. Gubben bara skrattar. Sen börjar hunden att käka i ordförandes påse med hästgödsel och han säger då att "det där är det bästa han vet" och flinar. Ordförande bara glor och säger allvarligt. "Jaså, den äter skit alltså!?" Jag höll på att skratta ihjäl mig inombords men sa ingenting. Hunden är för övrigt lika dryg och dum som sin husse. Stackars hund! Det var länge sen jag stötte på en med så mycket gamla fördommar och trångt sinne. Jag sa till ordförande att det är sånt som tro på att inget går att ändra, okunskap och brist på medmänsklighet som gör att vi lever som vi gör idag och han höll med, om än väldigt lågmält och försiktigt. Haha. Jaja, man ska väl inte stöta sig allt för mycket med någon där på lotten. Inte ännu i alla fall. Men detta är andra gången jag stöter på typiskt mansgriseri där på området. Hoppas jag slipper det i fortsättningen.

Idag gav jag mig i kast med ogräset framför min redskapslåda för där växte det makalöst mycket maskros och dessutom hade det börjat växa in i lådan. Det visade sig att det låg plattor under jorden där så det blev massor av merjobb men nu har jag fått fram 6 plattor som jag kan lägga ut lite finare senare. Lådans lock är i för bedrövligt skick. Jag erbjöd mig att köpa in material och byta locket om föreningen stod för kostnaderna. Det gick bra, så imorgon blir det en tripp till Bauhaus för att köpa formplyfa (hmmm stavas det så?) och lite reglar, samt skruv. Jag ska köpa en billig spalje att fästa i lådan också. Kul med fräsch låda! Och kul med 4 nya perenner som jag fick av ordförande. Han är go och snäll han. Det blev fänrikshjärtan, vit anemon, revsuga och gul fetknopp. Jag glömde ta kort på dem idag men jag gör det nästa gång jag är där ute. De ser rätt dassiga ut nu ändå när de är nyflyttade men jag hoppas att de tar sig så småningom.

Plattorna

Två skottkärror överfulla med ogräs senare och min rygg sa stopp för idag. Ellen sov en stund då jag kom och sen fick hon mat men även hon sa stopp så småningom så det var bara till att packa ihop, redan vid kl 15 idag. Men några timmars jobb blev i alla fall, trots allt blurrande med grannar till höger och vänster. Det är ju också supertrevligt, så jag ska inte klaga, det är bara det att jag vill liksom jobba på, när jag väl satt igång. Nu har jag beställt kanonväder hela långa helgen här, så lite mer ska jag nog få gjort. Kalle har semester på fredag, så han är ledig nu torsdag till tisdag nästa vecka. Härligt för honom och härligt för oss som får ha honom hemma.

Förbenade väder & trall allallala

Kategori: Odlingslotten

Vi trotsade regnet och åkte till Byggmax i förmiddags. I regnet sågade vi upp trallvirke till vårt lilla golv som vi sedan skulle lägga ut vid lotten. Nåt måste man ju ha att ställa stolarna på, så vi kan ta en behövlig kaffepaus ifrån allt ogräsrensande. I sommar sen hoppas vi på att få ta paus ifrån allt gallrande mellan morotsraderna, i stället.

Vid lunchdags åkte vi ner till Farsta C och hämtade upp farfar Björn och passade då på att äta en god lunch också. Ellen fick farfars citron och blev så glad och nöjd så. Tänk att hon gillar citron så mycket?! Hon måste ha någon brist, säger Kalle. (Sämtsamt alltså, så jag hoppas verkligen att det inte ligger något i det han säger.) När vi kom tillbaka till lotten satte Kalle igång med golvet, jag matade Ellen och sedan tog farfar henne på en promenad i vagnen så att hon kunde få sova middag. Jag åkte hem och bylsade på mig vintermundering, för det var satan så kallt i dag. Ruggigt och blött. Kallt och fuktigt till tusen. Burr! Men, skam den som ger sig. När jag kom tillbaka satte vi igång att rensa ogräs, jag och Björn. Det blev jättefint. Han är en hejjare på att gräva runt perenner. Evigt tacksam för all hjälp idag! Själv rensade jag hela raden längs med stenarna. Det blev riktigt fint. Stenarna tillhör grannen så jag brydde mig inte så mycket om dem men jag tog faktiskt bort alla maskrosorna där emellan dem, åtminstone och allt gräs som hunnit växa minst 1 dm från stenen ut i min rabatt.

raden är rensad

Så här fint blev golvet som Kalle skruvade ihop.

Trallgolvet

Idag skrapade de marken under golvet så det blev lite planare och sen la de ut några stenar. Ovanpå la vi golvet. Nästa gång vi kommer ut ska vi nog försöka plana till det ytterligare så det blir ännu bättre. Mellan trallen och spaljen/vindskyddet planterar vi sedan massor av luktärt som ska få slingra sig över det. Jag tror det kommer att bli jättefint. Till lådan ska vi också ha en spalje. En sån där traditionell i rutmönster som man kan köpa på vilken trädgårdsbutik som helst, men jag har inte bestämt vilken klätterväxt som ska få växa i lådan ännu.

Ellen blev lite kall om fötterna för jag hade glömt sätta på henne de extravarma yllestrumporna ovanpå vanliga strumporna men hon fick låna farfars handskar i stället och det var jättekul. Hon fick kråkfötter!

Ellen i kråkfötter, pappa & farfar

Vi höll på länge ändå idag, trots kylan. Hemma ungefär klockan 19.15 tror jag. Sen har vi hunnit med att äta allihop, jag har pratat en stund med mina föräldrar och Kalle har torkat kräk, stackarn. Ellen har spytt ett par gånger idag. Undrar om det är citronen eller fisken hon fick till middag?! Nu ska hon få bada och jag ska kolla facebook.

Ellens framsteg

Kategori: Ellen

Jag har ju glömt berätta om Ellens framsteg på sistone! Oj oj, här händer det grejer. Hon äter mat bättre och bättre för varje dag. Hon får gröt på förmiddagen och på kvällen med lite fruktpuré till och så får hon ett varmt mål om dagen, i bland två lite beroende på. Sen får hon sin vanliga mjölk också, förstås. Ibland kör vi välling  men det verkar hon inte vara så förtjust i och vatten i pipmugg är mer roligt att leka med. Att dricka/svälja vatten känns jättekonstigt och undviks helst men hon använder gärna pipmuggen. När hon sen har fått en del vatten i munnen så låter hon det sippra ut igen. Hur tusan får man dem att lära sig dricka vatten då? Någon som har något bra tips?

Igår när vi var på Palmyra och åt kebab så fick Ellen gröt och när hon ätit klart kom en ifrån personalen och gav henne en klubba! Hmmm.... jag vill inte gärna att hon ska äta godis ännu så hon fick nöja sig med att sutta på den, utanpå pappret. Det gick ju lika bra det, för vad är en klubba för någon som är 7 månader? Jo en kul grej och inte något man äter.

Ellen med klubba

Det största framsteget som Ellen gjort är väl krypandet. Nåväl, nu kryper ju inte Ellen utan hon kravlar sig fram, häver sig liksom på armarna framåt. Men hon står på knä och gungar, hon vilar även så. Ibland står hon med rumpan i luften på tårna och händerna men hon tar sig inte framåt då, ännu. Kanske hon aldrig kommer att krypa utan fortsätter med sin hävteknik. Den är snabb och effektiv i alla fall, det ska gudarna veta. Swisch så är hon i köket, fast man just satte henne på lekmattan i vardagsrummet. Det verkar inte som att hon är jätteroad av att förflytta sig längre sträckor utan att ha ett uppdrag, så att säga. Typ följa efter en boll eller om hon siktar in sig på exempelvis mina fötter eller något intressant längs golvet en bit bort. Då sätter hon fart tills hon kommer fram men sen ligger hon gärna kvar där. Hon "spankulerar" liksom inte omkring och utforskar hela lägenheten ännu så länge men det kommer säkert det också. Första riktigt hävningen/hasningen framåt var i alla fall 1 maj hemma hos Daniel och Sophia men det var bara en kort bit. Numera tar hon sig som sagt långa sträckor och det fort. Jätteroligt! Ännu roligare kommer det bli när hon kommer hänga med direkt överallt utan att man behöver locka på henne att komma, som vi gör nu. Nu vet inte jag hur man lägger upp rörliga bilder men här är hon i full action faktiskt, även om det nu inte syns då.

Ellen kravlar

Vindskydd / spalje

Kategori: Odlingslotten

Idag har vi varit på lotten och gjort ett vindskydd som även skall fungera som spalje och klättervägg åt våra luktärtor i sommar. Det gick ganska bra faktiskt och vi är riktigt nöjda. Sen får vi se om det klarar vind och regn. Grenarna är nedstuckna direkt i marken nämligen. Vi hade sådan tur för kommungubbarna har rensat på sly i varenda liten dunge här ute i Hökarängen den senaste veckan så det fanns massor av grenar att ta från. Vi gav oss i väg vid 11-tiden i morse med två moraknivar och Ellen i nya vagnen.

Kalle karvar grenar

När vi fått ett stort antal grenar i olika tjocklek så packade vi bilen och begav oss till lotten.

grenar på vagn

Själva byggandet tog ett bra tag för först skulle vi sortera ut de grövsta grenarna, sätta dem i vår tunga lerjord och sedan börja fläta. Vi använde oss av ett spett för att få ner dem en bit i marken först, sen var det bara att fläta och trycka ner. Hade vi fått tag i lite smäckrare pinnar hade det nog gått att göra det tätare men vi är nöjda ändå med resultatet. Dessutom kostade det inte ett öre! Ett vindskydd från Bauhaus går på minst 650 kr och det hade nog sett FÖR rejält ut om ni förstår vad jag menar. Detta kommer kanske stå max två säsonger men vi kommer antagligen inte få ha kvar odlingslottstället mer än så heller. De ska ju bygga lägenheter där så småningom, tråkigt nog. Så här blev det färdiga vindskyddet / spaljen.

Vindskyddet

Tänk er nu slingrande luktärtor och ett par stolar där också. Det blir nog fint senare i sommar. Just nu ser det ju lite dassigt ut. Speciellt en sån här mulen dag också. Det var tjocka lerkakor under våra skor. Jag hoppas det torkar upp lite bättre i sommar vid regn, annars blir det jobbigt att vara där ute och halt är det också.

En vagn till Ellen

Kategori: Ellen

Perfekt dag för shopping. Gråmulen, nästan svart himmel, regn och rusk. Kyligt är det också. Vansinnigt tråkigt men passande då vi skulle åka till Sollentuna och titta på tre olika ställen som säljer barnvagnar. De två första ställena visade sig vara privata bostäder där de hade lager av barnvagnar. Kändes väldigt skumt och jag vågade inte riktigt ge mig in på en sådan affär. När det inte ens finns en butik utan bara är i någons hem liksom!
Den sista var Big Baby och där hade de ungefär samma utbud som Babyland. Jag har sneglat på en Carena Easy förut och den är ganska billig för att vara en så rejäl sulkymodell, så det blev en sådan till slut. Den kommer funka fint på sommaren och att ta med den till Turkiet kommer bli kanon, tror jag. Vi ska sälja vår gamla vagn till en vän som får barn nu snart. Till vintern sen får vi väl kika på en begagnad vagn. Just nu hade inte Blocket något direkt, allt var för dyrt eller så var det helt fel sorts vagn eller för slitet. Så typiskt när man fått för sig att köpa nåt, så finns det inte. När man bara slötittar för skoj skull, ja då finns det alltid fina grejer!? Konstigt. Vi hittade en Emmaljunga (men jag vill så gärna ha framhjul som kan snurra) som verkar jättefin men han skrev inget telefonnummer och svarar inte på mitt mail, så vad göra?!

Min mamma är så himla gullig! Hon sa att hon gärna betalar för vagnen! Jag får lite dåligt samvete men samtidigt så vet jag att hon inte skulle säga nåt sådant om hon inte verkligen ville. Och vill hon köpa en vagn till Ellen så tackar och bockar jag! Ellen satt jättefint i den och verkade hur nöjd som helst med att sitta vänd utåt så hon såg mer av allt. Jätteroligt ju! Vill hon sova går det lätt att fälla ryggstödet och vill man ha en flaska vatten med sig när man är ute och går, eller en flaska välling så finns det flaskhållare vid handtaget. Mycket praktiskt! Varukorgen under är större och mer praktisk än på den vi har nu, ryggstödet är lättare att fälla också men bältet var nog ungefär lika krångligt som på den gamla. Handtaget kommer nog ta ett tag att vänja sig vid annars tror jag att denna kommer bli en favorit snabbt. Så tack snälla goa mamma! Så här ser den ut.

Carena Easy

Med inspiration av Philip

Kategori: Tänkt om!

När jag kollade in Philips blogg idag såg jag hans "just nu gillar vi"-lista och blev inspirerad att göra nåt liknande. Det finns så mycket som jag tycker väldigt mycket om men om jag försöker hålla mig till det som rör sig runt mig just nu så blir det följande saker:

* Soliga dagar

* Kaffe på balkongen

Zoegas

* Lövsprickning

Lövsprickning

* Att Hjärtat kommer hem ifrån Malta ikväll

* Ellens flodhästbody

Flodhästbody

* Tidningen Koloniträdgården

Kolonitidningen

* Shoppa kläder till Ellen

* Trädgårdshandskar

* Min alldeles egen odlingslott

Lotten

* Marabou Polka (riktigt god fast det är "fulchoklad")

Choklad

* Att grillsäsongen har startat

* Basilika

basilika

* Sallad med kapkrusbär

* Min otroligt vackra orkide

Orkide

Middagsbjudning

Kategori: Allmänt

När vi kom hem så duschade jag och fixade lite inför middagen med Hedvig. Hon dök upp ca 16.30 och vi snackade om allt som hänt sen sist vi sågs samtidigt som jag matade Ellen. Idag fick hon smaka en ny sort med tomat, kött och rotsaker. Den gick ner, mums. Sen började jag med maten till oss vuxna. Det lagades spenat-tagliatelle och qournbitsgryta med sockerärtor, körsbärstomater och kronärtskockor. Till hade jag sallad med physallis i och det var faktiskt jättegott, så prova det! Ellen fick sitta med när vi åt middag. Hon fick majskrok och som vanligt kladdade hon ner hela sig, bordet och kläderna. Tror inte många korn hamnar i magen när hon äter de där kladdiga och värdelösa krokarna. Usch vilken besvikelse dom är. Kanske att hon äter dem bättre när hon blir lite större. Sen fick hon även citron och hon älskar verkligen citron! Hon sög upp allt kött och gnagde riktigt på skalet. En liten min gjorde hon när hon kände det beska vita.

CitronEllen

Lite blött blev det allt på tröjan för saften rann ju lite varstanns men den var ju ändå smutsig av majskrok, så vad gjorde det!? Haha, titta så söt! Det var bara att byta tröja och sen ner på golvet och leka.

Nakenfisen

Jag och Hedvig tog en kopp kaffe i vardagsrummet. Snart började Ellen gnälla. Jag tog upp henne och busade och lekte lite vilt med henne. Det skulle jag nog inte ha gjort. Efter ett tag kom en jätterap och sedan spydde hon ner hela mig, sig och soffan! Aj aj... och Hedvig som har kräkfobi, stackarn. Nåväl, det hämtades trasa och papper, jag torkade och gnodde med texilschampoo och sen när jag skulle ta bort handen ifrån bordet jag lutade mig mot, satt handen fast i tidningen och på tidningen stod min kaffekopp. Den for rakt ner på mattan och slog i kanten. Fullt med kaffe på mattan! Hämtade mer papper och en tidning att lägga under för att suga upp. Satte handen i tidningen igen och fastnade igen (blöt som jag var om handen) och for ut med armen, välte Hedvigs kopp och spillde ut hennes kopp också! Snacka om oturlig klantighet. Herrejisses! Ännu en torkning och sen fick det var bra. Ellen hamnade i badet och jag fick nya kläder. Nu sover hon gott, Hedvig har åkt hem och jag pustar ut efter en ganska arbetsam men mycket trevlig dag!

Mylla, gräva, så

Kategori: Odlingslotten

Jag och Ellen åkte ut till lotten vid 11-tiden. Passade på då Ellen ändå brukar sova i ett par, tre timmar med början runt 11-snåret. Jag fick ganska mycket gjort idag, trots den förbannat tunga, kompakta lerjorden vi har på lotten. Jag grävde två små rabatter framför odlingslådorna. Den ena fick bli rektangulär den andra halvmåneformad. I den rektangulära ska jag nog ha lite, lite potatis (mest för att alla tjatar om att jag måste sätta) och den andra ska det vara buskkrasse i. Från början hade jag tänkt ha det i båda och ha båda halvmåneformade men nu blev det inte så. Potatis är ju ganska så gott trots allt och där var nog ända stället kvar, att kunna sätta några på.

De två nya odlingsställena

Sen sådde jag på frilandet. Isbergssallad, romansallad, grönkål och broccoli satte jag där i dag. Sen sådde jag även lejongap (i den lilla rabatten som Kalle gjorde) och vit samt vinröd/lila pionvallmo vid båda sidor om den svarta vinbärsbusken över frilandet. Jag hoppas att jorden är tillräckligt varm nu, så att det blir nåt av allt jag satt. Det är ju lite lurigt detta med frost och kyla. Nästa gång jag åker ut så tänker jag koncentrera mig på ogräset och att luckra upp rabatterna. Jorden är så hård och kompakt att det är ett under att vi har mask i den men det var vi faktiskt, i massor!

Pionvallmon fick bo här

Innan jag åkte hem fick Ellen ligga lite på filten och smaka på gräset och så där. Hon råkade få i sig ett långt strå, så hon kräktes lite faktiskt. Nåväl, det dog hon ju inte av, det heller. Jag städade även ur vår låda ordentligt och la tillbaka alla redskap och annat som vi har där. Nu är det fint och i ordning. Precis som jag vill ha det. Ordförande för föreningen var där i dag. Han är så nyfiken på min lott och vad jag ska sätta osv. Han är trevlig att snacka lite med. Mycket kunskap finns nog innanför hans pannben. Han gav gladeligen bort en del av sina perenner. Det var bara att gå dit och ta en liten tuva av det jag ville ha. Snällt! Jag ska ta nästa gång jag är där ute, idag hann jag inte. Det tog ganska lång tid att gräva landen, vända jorden och göra den hyfsat redbar. Så och mylla över jord, vattna och städa lite, samt dra upp en och annan maskros. Usch, de gillar jag inte!

Stenläggning & sådd

Kategori: Odlingslotten

Idag har vi så äntligen fått börja så lite. Först lade vi dock ut stenar på den stora odlingsytan, så att man kan komma åt att gå i mellan sådderna sen. Det blev faktiskt riktigt fint, tycker jag. Nu vet jag inte hur bra det kommer att fungera rent praktiskt med så lite stenar men jag tror det ska räcka för att komma åt överallt. Annars får vi lägga fler. Jag ville ha så mycket yta som möjligt kvar till att så på, så klart. Vi hann inte så något där i dag men båda lådorna är nu fulla av frön i fina rader.

Stenläggningen och lådorna

Idag har jag satt; piplök, morötter, palsternacka, purjolök, rädisor, rödbetor, gul lök och mangold samt persilja men den satte jag i en ny bädd som Kalle gjorde i ordning idag. Där ska jag sedan ha lejongap  och zinnia, hade jag tänkt. Kanske någon  mer blomma. Vi får se lite vad som kommer upp i rabatterna. Man ser nya gröna blad varje gång man kommer ut där. Det finns en hel del av samma sort, ska bli kul att se vad det är. Någon slags aster, gissar jag. Sen finns det en ros och jag tror jag har en pion också. Där finns prästkrage, lammöra, kärleksört, någon marktäckare som blommar i rosa och så är det ju påskliljor, pärlhyacinter och scilla. I morgon ska jag nog vila i från trädgårdsgöra. Kalle åker till Malta i morgon, tidigt som tusan. Han ska dit med jobbet några dagar. Trist att han är bortrest men jag får försöka se positivt på det. Att längta är rätt mysigt det också och jag har ju sångstunden i morgon och på onsdag kommer nog Hedvig på middag.

Vilket skitgöra!

Kategori: Odlingslotten

Vilken härlig och solig dag. Och vilken härligt glad och snäll unge man har! Älskar min Ellen, hon är som en sol hela hon. Den enda gången hon är ledsen är när hon slår sig, när hon är vrålhungrig eller när hon blir totalt frustrerad över att inte kunna ta sig framåt fast hon gör alla rätt! Stackars Ellen. Hon står på alla fyra eller på knä, gungar och liksom hoppar framåt men hon har inte fattat riktigt hur hon ska göra med armarna då. Hon kravlar, lite, lite i taget och hon är en jäkel på att bakåtkrypa men framåt vill sig inte hur mycket hon än försöker. Vi skrattar och hejjar på henne och uppmuntrar men till sist blir hon så frustrerad att hon skriker rätt ut. Nåväl, det kommer väl att rätta till sig snart. Hon har haft det bra idag på lotten. Massor med folk att flirta med, frisk luft och varmt i solen. Hon sov som en stock där i dag också. Skönt för oss. Man får massor mer gjort då.

Idag var det städdag på odlingslottsområdet. Det var massor med folk där, solen sken och det var extra fint idag, på nåt vis. Jag åkte på värsta skitgörat, bokstavligt talat, för jag åkte på att tömma de komposterade latrinerna som de myllar ut runt syrener och annat. Med andra ord, jag fick lassa piss och dynga från alla kolonisterna! Blött och illaluktande var det men det gick rätt smidigt ändå. När jag lassat en skottkärra kom någon annan och hämtade den och jag lassade i nästa. 3 stycket lass, sen var min uppgift klar och jag kunde ägna mig åt min egen lott. Kalle åkte på att rensa grusgångarna och det höll han nog på med i säkert 3 timmar, stackarn. Han är förkyld dessutom så han var väl inte hurra-glad över att vara på lotten. Men så fick han köra jordfräsen precis innan vi åkte hem och mylla ner hästgödseln som vi köpt, det tyckte han nog var lite roligt tror jag. Det blir bra att så på det sen.

I morgon ska vi dit igen. Idag fick vi åka hem redan kl. 15.30 för Kalle hade tvättitd. I morgon ska vi lägga sten och så i odlingslådorna. Det ska bli roligt att äntligen få göra nåt roligare än att rensa ogräs. Idag har jag nog kastat 15 kg gräslök i tuvor av jord. En hel rabatt hade de spridit sig på och jag vill gärna ha gräslök men EN tuva räcker. Maskros, kvickrot och åkerfräken har vi också rabatten full av. Så idag var det rensa, rensa, rensa på agendan. Hoppas det är slut på det för ett tag nu efter i morgon. Men man hinner aldrig så mycket som man vill och hade tänkt sig, så vi får väl se och ogräs finns det alltid att rycka, hur mycket man än tar bort. Konstigt det där men det är ju så det är. Håller man dessutom inte efter det hela tiden (som tjejen som hade det innen oss inte hade gjort, klagade våra grannar idag) så sprider det sig och rotar sig dubbelt så hårt!

Nu ska jag hjälpa Kalle med tvätten så den blir klar innan tvättiden går ut.

Sköna maj, (du är så vansinnigt) välkommen!

Kategori: Allmänt

Jaha då har man avverkat ännu en valborgsmässoafton! Sista aprils dag blev smått stressig och för Ellens del ganska sömnlös. Det började med att jag tvingade in henne i bilen just då hon skulle ha sin sovstund. Vi åkte och bytte till sommardäck på bilen. Där blev hon väckt efter bara 10 minuters sömn av en jätteotäck mutterdragare. Äntligen funkade det att få bort alla fyra och dit med sommarsulorna. Jäklar vad de brummar och dånar mer än vinterdäcken. Skumt det där men det beror (enligt Kalle) på att de är bredare och större än vinterdäcken. Sen hem, packa ihop alla saker man ska ha med sig, duscha och fixa. Ellen ville ha mera mat och ville inte sova nåt mer. Sen åkte vi till Farsta C för att köpa strumpbyxor som passade fint till Ellens fina polarn & pyret-klänning. Det fick bli röda då det inte fanns svarta. Det blev sött! Ellen hann knappt somna förrän jag väckte henne igen då jag skulle in med henne i bilen igen. Sen åkte jag mot Uppsala, hämtade Kalle vid pendeln i Häggvik och vi körde sen till Uppsala där jag fick rusa in på IKEA för att köpa en matstol till Ellen, för den hade jag glömt att packa med. Vi kom ändå i god tid för en gång skull! Ellen sov till Häggvik men var sen vaken. Trött på att störas i sömnen antar jag.

Det blev sen en trevlig kväll, väldigt lugn med god mat och smarrig efterrätt och tyvärr ganska kort då vissa var tröttre än andra. Jag fick dricka vinet för en gång skull och Kalle fick ratta, det är inte ofta det blir så. Vi var ute i Börje hos vänner till Ellens farfar och farmor. De hade faktiskt en egen brasa på tomten. Jättemysigt och varmt. Ellen hade jätteroligt för hon fick ju vansinnigt mycket uppmärksamhet av alla oss 6, plus av hunden som hon för första gången noterade och det ordentligt. De två, tre andra gångerna som hon träffat farmors hund har hon totalt nonchalerat den men nu lekte de till och med lite!

   Ellen & Tyson leker    Leker ännu mer    De gillar samma leksaker!

Ellen var jättesöt i sin klänning och hon hade även tofsar, som jag tycker hon är så gullig i, eller hur?! Även jag hade klänning faktiskt. Det är nog hundra år sen jag hade det. Det känns så i alla fall.

Sötnosen

Här dricker vi fördrinkar och knaprar på jordnötter. Sen fick vi en god förrätt med vitlöksräkor och marinerad svamp, gott bröd och ost.

Lilla familjen

Efter middagen (god gryta med kött, kryddig korv, syltlök och paprika i gräddig sås och pressad potatis samt sallad) gick vi ut och tittade på den vackra brasan. Ellen tyckte det var spännande med elden men var jättetrött efter allt ståhej och lek. Farfar tog henne i vagnen och promenerade en runda och hon somnade som en stock.

våreld

När vi kom in drack vi kaffe och fick hemgjord chokladmousse. MUMS, så gott! Vi pratade och blurrade fram till klockan var 23 ungefär. Då var Linnea trött och ville åka hem, så det gjorde vi. När vi kom hem ville ju inte Ellen alls sova. Det byttes och matades och bäddades efter alla konstens regler men Ellen tyckte det var jätteläskigt att ligga på golvet på filtar och täcken och var både uppspelt och lite rädd, tror jag. Hon är ju van vid både spjälsäng och eget rum. Till slut efter mycket gråt och skrik somnade hon och så även vi men som ovana nattare (vi brukar ju bara behöva lägga henne i sin säng o glänta dörren, så sover hon ju) så var man ju lite trött i morse.

Vi fick en härlig frukostbuffé med sill, ägg, nypotatis, gott bröd och ost. Fil och musli fanns där också och massor med grönsaker och annat gott. Mätta och goa gick vi på promenad och sen åkte vi vidare till Daniel & Sophia för att äta lunch och hälsa på Göta, Siri och även Micke, Sofia och deras lilla Frida som var på besök. Det blev en trevlig lunch med god underhållning av en (idag) 7-månaders, 2 stycken 1½-åringar (tror de är ungefär så gamla) och en 4-5 åring. Ellen kravlade faktiskt framåt idag. Kalle har filmat en snutt men det var bara ett litet kravel då. Men nu är det verkligen på gång! Kul att se för hon kämpar och övar sig jättemycket. Duktiga tjejen.

Nu är jag jättetrött efter uppackning, matning och plock samt bloggning och ska slänga mig i soffan tror jag. Eller så ska jag försöka vispa ihop en middag?! Hmmm.... vi får se vad som händer!