I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Ett överflöd av gubbar

Kategori: Allmänt

Röda, söta med en liten lime-vit topp på vissa. Å dessa läckerheter! Hela vårt jordgubbsland dignar av jordgubbar nu och igår plockade vi Ellens sandlådehink full! Vi åt såklart upp en hel del igår men jag ska göra marmelad i dag, tänkte jag och så har vi någon liter kvar att ha i morgonfilen eller vad man nu önskar. Ellen har fått provsmaka flera gånger nu och verkar inte vara allergisk. Det är ju skönt! Vissa barn reagerar ju på stenfrukt och framför allt jordgubbar, så det gäller att vara försiktig när man introducerar detta.

Jag och Ellen gick till lotten igår efter lunchen. På vägen stannade vi och gungade i en lekpark. Där var det en annan bebis som också gungade. Hon var nog inte mer än 5-6 mån skulle jag gissa och bedårande söt med stora bruna ögon och sju mil ögonfransar. Ellen älskar verkligen att gunga. Hela ungen skiner som en sol. Vi passerar Hökarängsbadet på vägen och det var packat med folk. Usch, vad jag tycker den biten av sommaren är jobbig! Jag älskar att bada men skulle aldrig för mitt liv visa min bleka, feta lekamen på stranden iklädd bikini. Nä, tyvärr, där går min gräns. Så jag får försöka hitta en egen, folktom göl någonstans framöver, annars kommer jag nog inte få bada i år. Det kommer att bli ganska så svårt i den här stan. Här är ju folk precis överallt. Väl framme vid lotten möts jag av min vackra pion som just nu blommar för fullt. Härligt att se. Doftar gott också.

Pioner

Vi kom till lotten vid 15-tiden och Ellen var uppspelt och sprallig. Vi satt på gräsmattan och lekte lite och hon fick krypa runt och käka gräs, pilla med jord och käka myror (by the way så plockade jag ut en såndär långbens-mygga ur munnen på henne i gårkväll. Juurk!) och plocka med småsten. Hon är direkt på sånt som man inte vill att hon ska stoppa i munnen, så klart. Sen åt hon lite, busade lite till med mig som försökte läsa, vilket ju var dömt att misslyckas så klart. Efter det blev hon trött och somnad i vagnen. Då passade jag på att rensa ogräs.

Bus vid lotten

Jag hann rensa en och halv rabattlängd samt plocka halva landet jordgubbar innan hon vaknade och Kalle kom i samma veva. Jag vattnade också men det känns ganska dumt att göra när solen fortfarande brassar. Nåväl, lite hann nog ner i backen. Kalle hjälpte till att plocka bär och sen åkte vi till Maxi för att handla. Jag hade inte ätit något sen lunch och inte Kalle heller så det blev först en tripp till MC Donalds där vi åt big tasty-burgare och Ellen fick gröt med fruktpuré. (Jag som alltid säger att jag bara äter där i verkligt nödfall får nog ta tillbaka detta statement, för nu har jag ätit burgare flera gånger på detta hak.) Sen shoppade vi och var inte hemma förrän 21.30 ungefär. Ellen var superpigg och glad. Hon och pappa lekte med gåvagnen och annat medan jag lagade middag (som vi inte åt men jag var tvungen att steka upp kotletterna jag tinat), diskade, plockade med disk, rensade massor av jordgubbar och lite annat. Klockan hann bli 23.00 innan jag fick sätta mig i soffan och njuta av mina jordgubbar. Tillsammans med fil. Mums! Dusch, liten stund tv-tittande och sen låg jag och snackade med Ellen i vår säng en bra stund men inte var hon trött inte utan ville bara krypa omkring, busa under täcket och hoppa, klappa händerna och allt hon numera sysslar med. Söta unge! Här är ett sött kort av henne när hon gosar med Ludde. Det var i går morse.

Ellen o Ludde

Kalle gav henne ännu en flaska välling efter det och sen somnande hon äntligen! Själv kom jag inte i säng förrän 00.50 tror jag. Ellen somnade nog ca 00.10. Det är så varmt här i lägenheten så jag kan förstå att det är svårt att sova. Hon sov oroligt i natt, drömde nåt så jag var uppe vid 04-tiden och försökte få henne att vakna ur drömmen och somna om. Till slut så lyckades hon somna om. Då kunde jag inte somna om. Låg väl vaken till 05.30 kanske. Sen sov jag till 9.10 idag! Det är inte alls kul att vända så här på dygnet. Tycker bäst om när Ellen somnar 22.00 och vi lägger oss ca 23.00. Mer lagom och känns bättre att gå upp runt 08.00. Jaja, man kan inte få allt. Jag är lycklgt lottad som inte behöver gå upp om nätterna och mata osv. Många har ju det framför sig i över ett år med sina småttingar.

I morse när jag kom ut i vardagsrummet såg jag att mitt hibiskusträds ena knopp äntligen har slagit ut. De blommar inte många dagar men aj så vackra de är när de slår ut. Ja, knopparna är också fina. Sånt gör en glad!

Hibiskus

Idag blir det ev. en runda till Kungens kurva för lite sko-shopping men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Det är lite sämre väder idag än igår men lika varmt. En stund ute blir det i vilket fall.

Med skräckblandad förtjusning

Kategori: Ellen

Ellen har nu börjat ställa sig upp själv om hon bara har något att luta sig mot så tar hon tag och drar sg upp. Det är jättespännande och måste utövas i stort sätt hela tiden. Själv är jag nervös att hon ska göra detta i ett obevakat ögonblick (självklart kommer det hända) och ramla men samtidigt är det jätteroligt med ett sådant framsteg. Nu behöver man inte hjälpa henne upp eller hålla i henne! Hon har däremot inte riktigt klurat ut något smidigt sätt att sedan tar sig där i från. Att bara landa pladask på rumpan i liksom inte hennes stil, verkar det som. Frustrerad står hon och gnyr/gråter tills man kommer och hjälper henne ner i sittande/krypande ställning igen.

vid tröskeln till sitt rum

I doppresent fick Ellen en gåvagn av sin morfar och mormor. Den har vi nu introducerat för lilla snuttan som med skräckblandad förtjusning stod vid den igår. När hon sedan insåg att den faktiskt rörde på sig blev hon jätterädd och började gråta. Samtidigt var det ju så väldigt roligt och spännande så hon kunde ju inte låta bli den ändå utan (till vår lättnad och glädje) hon skulle på´t igen. Hon till och med gick ett par steg med den men det var väldigt otäckt, fast pappa var precis bakom. Tittar man noga på bilderna så ser man att hon har förflyttat sig en 2-3 steg ungefär. Tyvärr fick jag inget fint kort på när hon höll upp foten (det gjorde hon högt, högt vilket såg jättekul ut).

med gåvagn  med gåvagn2  med gåvagn4  med gåvagn5

Visst ser hon mäkta stolt ut, trots tårarna? Hon till och med släpper handtaget med ena handen ibland. Men läskigt var det!

med gåvagn3

Jag ska prova om hon vill gå idag igen när hon har vaknat ifrån sin lunchlur. Eller först måste vi nog ut i fina vädret en stund och leka i någon park eller nåt. Egentligen vill jag till lotten men kroppen säger ifrån med värk. Det är i och för sig positivt för Ellen, då blir det mer lek och stoj för hennes del, hon slipper sitta i vagnen eller på en filt där ute. Det är inte riktigt lika roligt där ute längre eftersom hon nu vill krypa över större område och dessutom är mer rörlig rent allmänt. Jo, när man får smaka på jordgubbarna så går det bra att vara där!

Helgen i Riga

Kategori: Allmänt

Så var man hemma med halmen igen. Uj, det gör jag inte om... åker buss och tunnelbana med så mycket packning, alltså! Resan gör jag mer än gärna om, vi har haft det jättebra hela helgen. Ellen har varit jätteduktig och snäll hela tiden, hytten dit var helt okej, maten lika så, hotellet var superflott och nice, parkerna var vackra och vyerna likaså, maten i Riga var också jättegod. På båten dit var vi uppe på däck och tittade på måsarna och solnedgången. Vackert men blåsigt. Vi tog en öl, slötittade på folk och yttre skärgården.

Måsarna

Ellen med pappa

Solnedgången

Vi åt av deras buffé och även Ellen fick smaka lite av varje. Hon gillar verkligen vår mat bättre än sin egen burkmat. Mycket mer spännande såklart! Det var lite trassligt att få upp resesängen och att få henne att somna men till slut så sov vi alla gott. Vid 03-tiden vaknade vi till när någon stod utanför och vrålade på Elisabeth ett par gånger, annars så sov vi gott allesammans till nästa morgon då en stor frukostbuffé väntade. Efter det, landstigning och shuttlebus till hotellet! Ellen blev jätteglad för pappa hade smitit in till taxfreen och inhandlat den där söta grisen som busade med henne kvällen innan (det var en såndär handdocka som jag lekte med) men som han sa inte fick följa med henne. Då blev Ellen jätteledsen och grät en skvätt men vi la snällt tillbaka grisen. När han nu packade upp presenten sken Ellen upp som en stor sol. Vi har inte sett henne så glad över någon leksak förut, så det var ju extra roligt! Grisen döptes till Ludde (för den är luddig). Den blev snabbt en favorit hos oss alla. Den hittar på massor av tokigheter.

Ludde

Sitter på shuttlebusen till hotellet. Varmt och svettigt men äntligen bär den av och vi kan starta vår minisemester.

På shuttlebussen mot hotellet

Vi checkade in och packade upp våra grejer. Lobbyn var jättefint och rummet också. Såklart supertopp fräscht då hotellet invigdes i april i år. Det luktade nytt! I receptionen och lobbybaren hade de supercoola lampor. Inredningen gick i brunt, brons, guld och vitt samt lite lattetoner och små accenter av olika färger.

Röda lamporna

fjäderfälampa

Vårt rum var enkelt men fräscht och badrummets kakel var också helt i min smak. De hade samma nere på lobbyns toaletter. Mörkt brunt med inslag av guldmarmoreringar och bronstoner. (Mosaik.) Svårt att se på mina kassa mobilbilder.

Badrummet

Vi drog sen iväg ut på stan, hittade ett mysigt café som tillverkade tryffel i massor av olika smaker. Vi köpte 4 små bollar (körsbär, vilda bär, cappuchino och aprikos) att dela på och tog varsin latte. Ellen fick sin förmiddagsgröt (en aning senare) och somnade sen i vagnen.

Tryffel

Hon missade därför de två första parkerna vi gick igenom. Bland annat en fin lekpark där man kunde få köra små bilar och där det fanns hoppborg, studsmattor och gungar osv. Vi gick dit igen dagen efter.

Lekparken

Hon vaknade inte förrän Kalle och jag hade hängt vårt hänglås på plats på en av broarna i den 3:e parken vi gick igenom. De har otroligt fina parker Riga! Massor av kära har hängt sina lås på broarna i Riga och nu har även vi sällat oss till skaran. 

Park

vårt hänglås

Vi gick förbi en lång rad av blomsterstånd. Jättebilliga blommor men tyvärr inget att köpa då de ej går att frakta hem. Men man kan titta och dofta!

Blommor

Luktärtor

Vi såg massor av fina hus och kyrkor m.m på vägen också. En del av husen är riktiga ruckel, andra under renovering och så finns de dem som är jättefint restaurerade. Det var sånna här fina blomsterrabatter överallt i parkerna. Jättefina parker granne med slitet och nergånget. Vi såg ganska många tiggare också, faktiskt. Tragiskt. Gamla, handikappade eller bara utstötta. Inga direkt alkisar eller narkotikapåverkade dock.

Ellen o jag

I gamla stan finns det mycket fina hus och massor av shopping. Priserna är ungefär som hemma men vi var ju inte heller i de billiga, lite enklare kvarteren denna gång. (Vi har varit i Riga förut ju.) Så några fynd gjorde vi inte. Vi åt gott på samma restaurang som vi var på förra gången vi var här. Steiku Haoss (likt Texas Long Horn men flottare) har mycket god mat och kan varmt rekommenderas. Dyrt för att vara Riga dock. De har jättemysig inredning också. Vinröda sammetssoffor, gamla sadlar, hästskor och djurhudar. Typisk cowboy-style.

restaurangen

Kalle beställer mat och dryck. Jag glömmer att fota våra fina tallrikar när de väl kommer för vi är alla vrålhungriga. Värmning av mat till Ellen gick fint och hon var kanon hela kvällen, fast det tog lång tid att få maten och sen äta i lugn och ro men vi njöt verkligen och satt länge utan problem. Personalen var jätterar mot oss också, fast det var mycket folk. 

Kalle i riga

Ellen i Riga

Nästa dag var vi i ett gigantiskt stort köpcenter som hette Origo och kollade på skor, kläder, leksaker osv. Vi köpte lite sprit i en butik och så tog vi en mojito på en bar/café/restaurang som är som starbucks men heter Double coffee. Annars blev det ingen shopping där. Allt var lika dyrt som hemma men av mycket sämre kvalitet.

Shoppingcenter

Sen lunchade vi i ett område som kallas Bergs. Det är som ett litet egen kvarter där det trängs småbutiker, caféer, gallerier osv. Jättemysigt ställe! Vi lekte lite i parken, tappade bort en leksak (hoppas något annat barn får glädje av den) och tittade på folk. Sen var det dags att ta bussen till båten igen vid 16.00.

Ellen på båt

Resan hem gick lite mindre smidigt. Massa tungt i packningen (Kalle envisas med att köpa öl och sprit i mängder, hahaha), varmt och svettigt och trångt. Lååååång väntan vid incheckningen (4 stackars damer som checkade in oss och typ 1000 personer som skulle med båten), tråkig buffé och en sunkig hytt utan ac! Mitt i natten gav vi upp och gick till informationen. De kunde inte laga den utan vi fick byta för vi stod inte ut i värmen och Ellen kunde inte somna, så varm var hon. Vi bar och kånkade allt tvärs över däck. Den nya hytten hade ac men också en fruktansvärd avloppslukt och otroligt tunna väggar. Vi låg och slumrade till ett billarm på däcket under oss hela natten! När vi väl var framme i Stockholm skulle vi med bussen till Slussen. Det var där det brast för mig. Förbannade jävla busschaufförer alltså. ALLTID är de otrevliga, vresiga och arga för att man har vagn och tar tid, packning som tar upp plats. Fan, förlåt att man andas! Snabbt som satan ska det gå annars gnäller de, inte hjläper de gamla eller handikappade heller. De stänger dörrar rakt framför näsan på folk, vägrar beskriva vägar eller hänvisa/tipsa om bussar som går till stället man vill till och är allmänt oartiga. Blir man förbannad eller!? Till råga på allt så är bussen jättekvav och handtaget på vår stora resväska går av! mitt i ett lyft in i bussen och ställer till tumult, så klart. Jaja, nu är vi hemma igen i alla fall. Nästa gång tänker vi inte vara miljövänner. Då tar vi bilen!

Jag har tagit massor av bilder och lägger kanske upp fler en annan dag. Nu måste jag laga lite middag till mig och Kalle. Ellen har fått köttfärsås med spagetti. Det var tydligen väldigt gott. Hon åt med stor aptit!

Här är Ellen i lekrummet på M/S Festival. Där hade de ett stort träskepp att krypa omkring på.

Ellen i båten



Ingen midsommarpanik här inte...

Kategori: Allmänt

...och minimalt med förberedelser detta år! Härligt. Jorå, lite plock blir det allt, trots att vi ska vara till havs hela midsommarafton. Vi åker ju till Riga i morgon eftermiddag och blir borta hela helgen så lite packning och sånna bestyr blir det ju. Det ska bli skönt att få fira lite annorlunda och inte behöva sitta långbord med (förlåt inget ont menat) folk man inte riktigt har valt själv att hänga med egentligen och frysa arslet av sig eller riskera att bli dyngvåt av regn eller för den delen hänga på en ö som är överbelamrad med fulla, jobbiga och skräniga tonåringar som inte har något hyfs över huvud taget! Nu kommer vi äta gott i lugn och ro, ha fin utsikt och full service. Det ända jag kommer att sakna är mina föräldrar men de träffar jag ju snart igen. Det känns dock konstigt att inte fira midsommar tillsammans med dem, det gör det. Dagen efter aftonen har vi hela Riga att utforska och jag beställer härmed strålande sol och lagom ljumma vindar till denna dag! Jag har varit i Riga förut men det var tidigt på våren (feb-mars) och det var iskallt och ruggit men ändå mysigt, så jag har stora förväntningar på Riga i sommarskrud. Vi ska bo på ett 4-stjärnigt hotell som ligger i gamla stan. Det är precis nybyggt och öppnades i april 2010 så det ska väl bli väldigt lyxigt? Jag hoppas det i alla fall. Jag tror inte att vi kommer sakna midsommarstång och svenskheten ett dugg! Sill, nubbe och jordgubbar lär det ju finnas på båten i vilket fall och Ellen är ändå för liten för att fatta det där med dans runt stången osv!

Till alla er som läser; En riktigt glad och härlig midsommar önskar jag er, vart ni än befinner er!

I måndagskväll köpte Kalle (när han var o handlade på Maxi) en fin leksak till Ellen och det var stort intresse vid uppackningen. Tyvärr saknades batterier då men nu har vi fixat det också, så nu blåses bollarna som man ska mata i den, ur med en farlig fart. Ellen är lite rädd för den då den låter så mycket. Men bollarna är roliga!

Ellen med nya leksaken

Nu ska jag snart bege mig till Farsta C för att växla lite pengar, handla lite inför resan och även fixa några plaströr till lotten. (Har dem till att spänna fiberduken över på odlingarna.) Sen ska jag ut till lotten och se över allt inför helgen. Jag hoppas att det inte blir superhett och torrt nu när vi är borta för då riskerar vi att torka ut våra plantor men det ska nog gå bra. Får vattna ordentligt innan vi lämnar ikväll. Igår hade vi en tvättdag och jag plockade lite här hemma. Ellen och jag gick ut och satte oss på gräset en stund och lekte lite och hon är så bedårande söt när hon får syn på nåt i gräset och far i väg som ett litet skott för att få fatt i en tusensköna eller maskros.

Ellen i gröngräset

På kvällen grillade vi med våra trevliga grannar. Det är ett lesbiskt par och snart ( i oktober) ska de få sitt första barn. Det ska bli så spännande och även om det kommer skilja ett år på detta barn och Ellen så kanske de har nöje av varandra framöver. OM vi och de bor kvar här, vill säga. Det vet man ju inte!? Vi åt en färskpotatissallad som jag gjort tidigare på dagen. I vinägrettlag med rädisor, rödlök, gröna bönor och paprika. Den blev väl sådär. Jag är visst inte så förtjust i den varianten av potatissallad. Jag gillar bättre den traditionella, vita, feta och kladdiga varianten. Sen hade vi grillade majskolvar, flintastek och grönsallad i från lotten. Till efterrätt åt vi de första jordgubbarna som vi plockade på lotten i tisdagskväll. De var riktigt mumsiga tillsammans med honungsmelon och vispad grädde!

Första jordgubbarna

Vad hände i helgen?

Kategori: Allmänt

Jo, vi åkte ner till Kalmar i torsdagskväll och var inte framme förrän 22.30-tiden men resan gick jättebra. Ellen sov fram till Norrköping, där vi stannade och åt och sen satte sig Kalle bak efter ett tag och underhöll lilla snuttan medan jag körde vidare. Det är SÅ vackert i vårt land just nu. Försommar, vackert ljus, härliga frodiga ängar i grönt och gult med inslag av blått, lila och rött. (Ja, jag syftar på våra vackra ängs- och vägkantsblommor förstås, de blommar så vackert över allt just nu och gräset har ännu inte hunnit bli bränt och gult. Härlig tid!)

På fredagen var vi på en promenad och Ellen tog sin förmiddagslur i vagnen. Mamma och jag plockade en fin blombukett och Kalle fick snällt vänta på oss. Min pappa jobbade men kom hem tidigt och han och Kalle fixade med några ventilationsgrejer på huset. Jag och mamma åkte till ett shoppingställe som heter Mode-huset tillsammans med Ellen och som vanligt hittade vi massor av sött till henne. Hon fick en klänning (kostade bara 50 kr på rea) av mig men av mormor fick hon 3 scarfs, 5 par strumpor, 1 tunika och ett par matchande ankellånga taights med en söt liten rosett i benslutet. Hon var jättesöt i det! Jag hittade ett par skor (äntligen!) och en jättesmart väska som jag nu har som skötväska till nya vagnen. Den gamla är för stor och klumpig känner jag. Passar bättre när man ska vara borta en längre tid. Är det bara några timmar eller över dagen så duger denna fint och den går även att hänga på handtaget, vilket är perfekt så man kan utnyttja utrymmet under vagnen till annat.

På lördagen åkte vi över till Öland för att äta kroppkakor på ett speciellt ställe som bara serverar just kroppkakor och så även raggmunk med fläsk. (Tur för mig som inte gillar öländska kroppisar.) Vi hade lite tid att slå ihjäl innan vi skulle möta upp lite kompisar för kroppkakelunchen och passade på att åka till Bläsinge. Där är fint i all sin enkelhet. Vi hann inte ner till havet via stranden men vi besökte hamnen. Pappa snackade med fiskarna och köpte torsk och vi andra njöt av utsikten och tittade på gravänderna som guppade på vattnet. Det blåste som tusan och Ellen som fortfarande är lite snorig, fick kura i vagnen. Jag älskar blåst men det är lite jobbigt samtidigt.

Bläsinge fiskehamn

Bläsinge hamn

Kroppkakorna var tydligen väldigt goda och mina raggisar var perfekta. Dit åker jag gärna igen! Jag hade nämnt en gammal vän för mamma när vi var i hamnen för fiskaren var så lik en vän till honom och då kom jag plötsligt ihåg min gamla raggarkompisar Magnus som jag hängde med för 100 år sen. När vi sen kommer ut ifrån restaurangen så står han plötsligt där! Jag höll på att svimma. Vi hejjade och pratade en stund. Kul att se honom igen efter alla år. Han hade inte förändrats nånting, kändes det som. MEN han var gift, hade egen firma och bodde i hus där på Öland, så lite hade ju hänt även om han alltid varit ölänning med stort Ö. Haha, samma gamla 50-tals bil hade han t o m kvar och körde i! Det är över 10 år sen vi sågs sist. Otroligt vad tiden rinner iväg.

Efter Öland åkte vi ner till Kolboda där mina föräldrar har sin husvagn och fikade tillsammans med deras campinggäng. Tårta och kaffe nere vid den lokala lilla hamnen. Där också fint! Tårtan var god och solen värmde men inte mycket för jäkla vilket blåshål Kalmar är! Jag har fina bilder på alla vännerna men jag vill inte lägga upp dem här i fall någon inte tycker om det. Men så här ser den lilla hamnen ut i alla fall. Och Kolbodas nejder är också vackra! Kossor, hästar och sjöfågel samsas om platsen tillsammans med allt campingfolk och bofasta.

Kolboda hamn

Kolboda

Vad har mer hänt under Kalmarbesöket?! Ja, vi tog det ganska lugnt sen. Vi hann med god lokal pizza i lilla Smedby och Ellen fick en stor skål med banan, ananas och päron av pizzabagaren(!), vi lekte på gårdens lilla lekplats, Ellen provsmakade smedbysand, gungade, åkte snurrkarusell och gungade gungbräda med mormor och pappa. Det var jätteroligt, det såg man på henne att hon tyckte. Blåste gjorde det även då men vi var ute en bra stund i alla fall.

 Ellen i sandlådan   Ellen i sandlådan 2 

Ellen i sandlådan 3   Ellen i sandlådan 4  Ellen i sandlådan 5  Ellen i sandlådan 6

Sen hann vi även med en liten titt på sammandraget av Vickan o Dannes bröllop, oj så sött och oj så vackert! Tyvärr blev visiten till Johanna i hennes paradis inställt. Hoppas vi hinner ses någon gång senare i sommar. Är så nyfiken på hennes hönor och tuppar, hennes prunkande altan och grönskande trädgårdsland! Mammas trädgård är ganska kal numera för de är ju aldrig hemma, så hon vill inte ha en massa rabatter att sköta men enen som hon satte ut för flera år sen nu, den har vuxit sig stor som bara den. Över 2 meter hög är den säkert! Tänk att den stått i en julgrupp på köksbordet en gång i tiden! Häftigt faktiskt, när man tänker efter, vilken växtkraft det bor i allt levande.

Summa sumarum. Helgen var god! God mat, gott sällskap, gott väder nästan hela tiden om man blundar för den kyliga vinden och snart ses vi igen för mina föräldrar kommer hit upp om några veckor. Då blir det nya äventyr!Nu längtar jag ut till min lott! Där måste ju ha hänt hur mycket som helst under helgen!? När Kalle kommer hem ikväll åker vi nog ut en liten runda. Dagens schema är fullspäckat med tvätt och packning inför Rigaresan och plock med diverse strött som ligger här och var. Jag har redan hunnit med en blixtvisist av Ellens farfar. Det var roligt för Ellen och ja, det var ju trevligt för mig med. Nu ska jag hänga tvätt men först en titt på facebook. Ellen vaknar nog snart också för jag blev sittande här ett bra tag. Att blogga tar ganska mycket tid. Undra hur länge till man har tid med sånt?  

Slapp förmiddag men slitsam eftermiddag

Kategori: Allmänt

Kalle har fått datorn med lilla skrivbordet på plats i vardagsrummet och Ellen utforskar minsta mm av detta. Högst irriterande när hon drar och sliter i alla sladdar och kryper in i små utrymmen och där slår sig på något men men, det är väl nyhetens behag. Snart är nog detta ointressant annars får vi väl ta bort det och ha det i sovrummet istället men jag vill helst inte ha så mycket eletriska prylar i sovrummet. Det ger inte god feng shui... tror inte så värst på det men just den regeln (att man inte ska ha apparater i sovrummet) tycker jag är jättebra och stämmer väl på mig i alla fall. Jag skulle t ex. aldrig ha en tv i sovrummet! Jag hade en skön förmiddag. Låg på soffan och kikade på dumburken och Kalle var med Ellen.

Men så åkte vi ut till lotten vid 14-tiden. Det var lite småmulet men var ändå skönt att få komma ut dit efter att ha varit därifrån så många dagar. Jisses vad det hade växt, trots att det inte gjort annat än regnat de senaste dagarna. Eller jo, det har ju varit lite sol emellanåt och det räcker tydligen för oj oj, potatisen hade kommit upp över 2 dm, vissa växter hade fått sina blommor och vissa blommor hade slagit ut. I alla grönsaksland har det växt massor. Det var jätteroligt att se! Vad som var mindre roligt var då ogräset så klart. Vi har rensat hela dagen idag.

Ellen käkar lite

Ellen var vaken ganska mycket där ute idag och hon hade nog inte så jättekul. Vi turades om att "underhålla" med promenad runt i området, leka på filten (äta grusgångsgrus alltså), sitta i vagnen, äta, sova lite osv. Det gick hyfsat men man märker nu när hon inte sover lika långa stunder att det kan bli långtråkigt för henne. Eftersom hon inte kan sättas ner bara blir det lite jobbigt för både oss och henne. Synd man inte har en gräsmatta! I och för sig hade hon nog ätit massor med gräs då men det är nog bättre än grus skulle jag tro.

Iris

Kunde inte låta bli att fota grannes vackra iris när jag och Ellen tog en lite promenix runt på odlingsområdet. Det är verkligen fridfullt där ute. Lugnt och stilla, massor med fågelkvitter och så alla dessa dofter! Underbart!

Zombies all over Sthlm

Kategori: Allmänt

Ellen har under sina sjukdagar vänt lite på dygnet. I natt somnade hon ca 00.00 och vaknade 02.45 kanske och var jätteledsen men det gick fort över med lite tröst och en napp. Själv kunde jag däremot inte somna om sen utan låg och vred och vände mig ett bra tag, läste några sidor och sprang på toa. Till sist somnade jag om och sov ända till 10.00! Då hade ändå Ellen och Kalle precis gått upp! Inte bra. Jag vill gärna ha henne i säng vid 22-tiden och att hon går upp vid 8-tiden men vi får väl se hur det hela slutar.

Eftersom hon kändes i stort sätt frisk idag så har lilla familjen varit inne i stan en runda och kikat runt lite i gamla stan men framför allt tittat på den årliga zombiewalk-en som var i dag. Så roligt att se alla utklädda som verkligen lagt ner mycket arbete på sina outfits. En del var riktigt bra/läskiga/coola, andra var väl sissodär men överlag himla häftiga. De förde ett fasligt liv och sprang emot en om man tittade på dem för länge. Ibland blev man nästan lite rädd. Tur att Ellen ( och ganska otroligt med tanke på ljudvolymen) sov sig igenom allt sammans, annars hade hon väl drömt mardrömmar om alla otäcka människor.

zombies

zombies 2

zombies 3zombies 4

zombiefamiljen

Vi stod vid riksdagen och såg hela tågen och efter det tog vi följe på dem gick in mot C och stannade efter ett tag och köpte en latte. Jag känner verkligen att jag är glad att jag inte bor mitt i stan! Usch, får dålig magkänsla av att stå på Drottninggatan där alla bara hastar fram och nästan kliver på varandra i sin iver att komma fram först, känns det som. Varför i hela fridens namn har folk så jäkla bråttom?! New Yorks 5th avenue känns ta mig tusan trevligare och där har folk åtminstone hyfs!

Vi drog en rövare och ringde till Mattias (vår f.d chef och vän) som bor på Kungsholmen och kollade om han hade lust att ses. Vi har försökt få till en träff hur länge som helst men han är en riktig jetseter-typ och är alltid på språng. Idag hade vi tur. Han, frun och deras lilla flicka som hunnit bli lite över året, var faktiskt hemma! De skulle åka till Ikea men hade tid att ses en kortis så vi knatade dit i smådugget och hann sitta och snacka någon timme i deras kök. Vi passade på att boka in en middagskväll också. I augusti! Haha, ja så där är det med egenföretagare som vill göra allt, allt, allt och som alltid är tillgänglig. Det var i vilket fall väldigt trevligt att ses och jag ser fram emot att träffa dem snart igen! Ellen stortrivdes där. De hade en såndär leksakstelefon av gammal modell med nummerskiva, ögon och handlur. Kul grej, den plingade ju och hade sig. En sån ska jag försöka skaffa!

I kväll har Kalle tvättat och sen har han kånkat upp ett gammalt, litet skrivbord som vi ska ha datorn på och ställa i vardagsrummet istället. Att ha datorn i Ellens rum är lite dumt nu när hon sover middag där inne och även om man vill greja med datorn på kvällarna så stör man ju henne om hon sover, så nu får den flytta ut till vardagsrummet, istället. Jag har lagat en enkel men ganska god korvgryta idag med couscous till. Jag fräste vitlök och spenat, hade i hackade tomater, vårlök, paprika och skivad kryddkorv ( typ kabanoss) samt lite tomatpuré, ajvar och sambal olek och massor av kryddor. Blev riktigt smarrigt, faktiskt. Nu har vi ätit fruktsallad.

Ellen bellen är förkyld

Kategori: Allmänt

I tisdags gick jag och Ellen med Josefina och Deon till G star-café i Gubbängen och träffade de andra mammorna med sina små sötnosar. Vi käkade lunch och Ellen var på måttligt bra humör. Med andra ord ömsom gnällig, ömsom tillfreds med tillvaron. Jag märkte väl inget speciellt så där. Efter lunchen gick vi vidare till en park som ligger en bit bort och precis när vi kom fram dit (där vi skulle vara så barnen kunde få leka lite) så somnade Ellen. Typiskt att hon ska somna ifrån chansen att få träffa lite andra barn och få leka lite men jag kan ju inte väcka henne och försöka hålla henne vaken bara därför att.

Jag och Nathalie satt i skuggan och pratade om resor (som jag ju älskar) och de andra stod i solen och blurrade, såg på när kidsen lekte och efter ett tag började det dra ihop sig för min del. Jag hade lite stök hemmavid att ta itu med innan Maria skulle komma och därför bröt jag upp och gick hemåt. Jossan skulle också göra något annat så vi slog följe även vägen hem.

Mammorna i parken

Maria kom och fikade, pratade om bebisar och allt nytt som kommer hända henne snart. Hon ska få en själv här nu om ca 4 veckor. Det ska bli så spännande. Kalle hann hem och träffa henne också innan vi gick ner till källaren för att dra ut vagnen. Hon skulle nämligen köpa Ellens vagn. Det är inget större fel på den, jag bara inte gillar sittvagnen. Liggdelen är kanon och chassit är också superbra men själva sittdelen har jag retat mig på hela tiden. Sufletten är superjobbig att ändra och går inte alls långt ner, därför skyddar den heller inte mot sol, bältet är knasigt med lååååånga remmar som är störande och sen är den hård och verkar obekväm. Så därför sålde jag den nu vidare till Maria eftersom jag ändå har en ny vagn till Ellen och den kan jag använda ända till höst/vinterkanten. På vintern blir den nog svår att köra och för kall också. Nåväl, Maria kom iväg med både ligg och sittdel samt regnskydd osv. Senare visade det sig att den inte får plats i hennes hiss. Vi får se hur den historian slutar. Hon skulle reka efter en mindre vagn men jag tror tyvärr inte att det finns någon som är smalare än denna. Vi får se som sagt, hur det slutar.

Ellen verkade lite smågnällig på kvällen men jag trodde det var tänderna som fortfarande spökade men på morgonen dagen efter visade det sig att hon hade blivit förkyld! Så nu är det lite sjukstuga igen då. *suck* Hon var jättetrött och ledsen, grät och gnällde sig igenom större delen av dagen och kvällen i går. Idag är hon lite gladare men har också sovit lite mer idag också. Det gör nog susen, tror jag. Nu har vi just badat och ätit mat och hon leker med dammsugaren, en tidning, en papegoja som från början är farfars och en penna. Lugn och snäll tills för 10 sek sedan, så nu är det nog dags att avsluta bloggen för denna gången och gå och leka lite medan hon är pigg och vaken.

Karpaltunnelsyndrom

Kategori: Tänkt om!

Huvudbry och tankesnurr. Idag var jag tidigt på morgonen iväg och gjorde en utredning på mina händer som jag har besvär med. Det gjordes med hjälp av sladdar med små kuddar på som sattes på armen och handen och så fick jag små elektriska stötar igenom armen på olika ställen så att mina fingrar och ibland hela handen ryckte och krampade och så mäter de hur lång tid det tar för nerven att reagera. De stack även en sjuhelvetes tjock nål i musklerna i handen på mig och sen fick jag arbeta med handen och läkaren mätte hur starkt mitt motstånd var osv. Det var mycket obehagligt men det gjorde inte så farligt ont utan var mest olustigt.

Det visade sig i alla fall att jag hade en "nervsjuka" som kallas karpaltunnelsyndrom. Så nu vet jag vad det är, nu är frågan vad man kan göra åt det!? Det får min läkare på vårdcentralen och jag diskutera när jag blir kallad. Det tar väl ett par dagar innan han får min utredning i sina händer. Läkaren som ställde diagnosen och gjorde utredningen sa att man opererar. Jippi! *morr* Hoppas jag slipper det!


Den blomstertid nu kommer

Kategori: Odlingslotten

När jag kom tillbaka hem hade Kalle och Ellen precis vaknat. Vi åt lite frukost och tittade på fåret Shaun. Han är så rolig och söt. Vi lekte lite, plockade med lite av varje och sen tog vi bilen till den stora trädgårdsaffären
eller plantskolan i Skarpnäck och tittade runt där, ett bra tag. Vi hade tänkt köpa en klematis men det blev vita rosenbönor och tomatgödning bara. Sen var det lunchdags och vi tog en thailåda på ett snabbhak och åkte sedan till lotten. När vi framme matade vi Ellen och tog själva en kopp java i solen som faktiskt fortfarande var framme.

Grannen har så otroligt vackra iris nu och det är flera på odlingsområdet som har jättefina! Kolla bara in den andra bilden! Den är liksom Sverige-varianten på något vis med det blå och gula. När jag får trädgård ska jag ha massor med iris, för de doftar gott, är lättodlade och finns i massor av olika slag. Den här ljust gula är också vacker.

Iris gul

Iris i sverigeskrud

Bönorna vi köpte sådde vi sedan i vår stora låda som vi har på lotten. Kalle har även skruvat på en spalje ovanpå den, så bönan har något att klättra på. Det hoppas vi ska bli jättefint. Vi satte även två stycket på ett annat ställe och band ihop tre stora störar för dem att klättra på och så gjorde vi likadant på ett annat ställe. Så nu har vi rosenbönor på tre olika ställen!

En annan storfavorit för min egen del, att ha i trädgård är daglilja. När vi var i New York och besökte deras botaniska såg vi (tyvärr var de flesta överblommade då, men ändå) säkert 1000 olika sorter på rad. Så maffigt! Denna är nog svenska trädgårdens vanligaste men även den är vacker! Själv hade jag fina laxrosa vid vår sommarstuga som vi hade men jag tror att den vi har på lotten också är gul. Ska bli spännande att se, när vår väl blommar, vad det blir för färg på den.

Gul daglilja

Idag var det ganska så kasst väder så vi gjorde inte så mycket mer än rensade lite, jag vattnade (så om det regnar nu i kväll så får växterna det extra vått och fint), sådde lite och rensade lite sporadiskt här och där. Kalle var lite mer ordentlig och tog bort allt ogräs i lådorna. Det var inte mycket alls nu, så det lönar sig att ligga i för då behöver man inte rensa lång tid per gång sen. Jag gick runt och njöt av den blomsterprakt som börjat så smått. Här kommer ett litet smakprov på vad som bjuds ute vid odlingsområdet just nu. Jag måste faktiskt säga att min mobilkamera är fantastisk. Men de är de kanske nu för tiden? Tycker bilderna blir klara och fina.

Pion i knopp  Lupin  Blålila iris  Jättevallmo  vackert skir

Nu får det räcka med fägring för denna gång. Jag återkommer med fler bilder vid senare tillfälle. Förhoppningsvis behöver jag inte fota från grannarnas lotter då. I vår är det bara prästkrage som blommar just nu och så den vita anemonen och lite annat som jag redan visat, tror jag.

Kan inte låta bli. Kolla pionen! En annan otroligt vacker blomma. Finns i så många olika varianter även den och de flesta dofta ljuvligt!

Vit fylld pion

Sist men inte minst måste jag ju visa vår skörd idag. Vi har så smått börjat ta av våra jumbo-rädisor. Stora och fina och riktigt goda faktiskt.

vår jumborädisa

Lottenbestyr och päronfest

Kategori: Allmänt

Idag var vi ute vid lotten hela dagen. Njöt av solen och jobbade i landen som vanligt. Ogräset växer minst lika fort som resterande. Jag satte nya sockerärtor idag. De jag satte för några veckor sen har det bara kommit upp två stycken av!? Förstår ingenting. Troligen för djupt satta eller så har en pippi varit där och snott dem? Jaja, nu sätter jag en ny omgång så får vi se om det blir bättre lycka denna gång! Min broccoli frodas och så även grönkålen men blomkålen är stendöd tror jag. Synd!

Ellen fick krypa runt på gräsmattan när vi picnickade lite och vi satt på filten och mös under ett paraply. Jag åt päron och Ellen fick smaka. Det var halt, väldigt halt och gott som tusan. Hon riktigt gnagde med sina nya små gaddar i päronet! Det där sysselsatte henne en bra stund.

Ellen äter päron!

Kalle byggde ny sarg på ena sidan av lotten där den hade blivit helt upprutten och ful. Bort med det gamla, såga till lite nya bitar och sen var det bara att skruva upp dem. Han gjorde det där på ett litet kick! Duktig och händig han börjar bli, min karl. Vi åkte hem hyfsat tidigt dels för att Kalle skulle åka till Solna i kväll för att lira innebandy men även för att Ellen tröttnade. Hon har varit lite varm och gnällig de senaste dagarna. Det är väl pga tänderna. Vill inte kalla det feber egentligen men 37.7 hade hon igår. Hon är dock inte supergnällig, bara lite så där överkänslig liksom. När hon är trött eller hungrig så tar hon lättare till skrik och gråt liksom eller om något bär henne emot. Det går nog över om ett par dagar. Annars måste jag säga att de där tänderna kom upp ganska obemärkt ändå, jämnfört med många andras barn som tydligen skriker, gråter, bajsar, kräks och får hög feber och allt möjligt.

Nu har Kalle åkt till Solna, jag har slötittat lite på facebook och ska nu gå och hålla Ellen sällskap, tänkte jag. Inte för att det behövs. Hon roar sig kungligt med nya hinken som hon fick i går. Den innehåller allt man behöver i en sandlåda, så nu ska vi bara besöka en sandlåda också. Det får bli i morgon eller på tisdag kanske, tillsammans med Deon och Josefina. Vi får väl se vad som händer. Jag tror att Ellens farfar kommer på besök i morgon!

Tänder & partaj

Kategori: Allmänt

I förmiddags upptäckte vi att Ellen ju har fått två små, söta risgrynständer i nedre käken där fram. Så sött! I går såg jag intet så de måste ha dykt upp över natten. Jag var och handlade på förmiddagen och när jag kom hem så sa Kalle att nog ser det väl ut som att det är nåt där. Han kände och jodå, det var vasst. Jag fick med känna att hon numera kan bita av ordentligt. Haha. Lite märkligt att båda kom samtidigt också. Så 8 mån och 4 dagar var hon alltså då hon fick sina första tänder.

Ellens små söta gaddar

Idag har vi varit i Saltsjö-Boo och grattat Hedvig som har tagit sin examen och numera är medicinsk sekreterare. Hon har dessutom redan fått jobb sen en tid tillbaka så det är jätteroligt! Vi fick massor av gott (pastasallad, tårta och snacks samt bubbel och vin) och det var trevligt folk som blurrade till höger och vänster. Jag hade lite svårt att hänga med ibland. Ellen gillar verkligen små folksamlingar där alla gillar att prata med och om henne. Det blir ju såklart lätt så att småfolk hamnar i centrum. Som sig bör, tycker jag väl. I alla fall en liten stund. Vi kom dit redan vid 16-tiden och var bland de första så hon hann vänja sig vid nya stället och lite folk. Hedvig tror jag faktiskt att hon känner igen och nu fick hon träffa Martin också. (Hedvigs kille. De kom utmärkt överens.)Hon hade på sig en fin ny outfit dagen till ära och var så söt. Sjaletten var inte populär såklart. Det är inga huvudbonader ju men ett litet tag fick den vara på faktiskt. Jag hann knäppa några foton i alla fall.

Ellen i sin fina dress.

Tyvärr hade Kalle satt upp tvättid ikväll så vi var tvugna att lämna partajet lite tidigt. Vi drog lite på det så nu får han tvätta som en dåre och bara ta det viktigaste. Jag är så glad att jag slipper tvättstugan. Det är ju Kalles grej. Usch, jag gillar det verkligen inte. Jag har å andra sidan dammsugningen. Och så har vi även tvättmaskin i lägenheten som jag använder ibland. Det blir för mycket att använda den vid all tvätt. Då skulle hela lägenheten bli fuktskadad av allt hängande.

Nu ska vi bara slappa framför tv:n. Tror att Ellen kommer sova gott för hon har varit vaken nästan hela dagen och bara sovit någon halvtimme vid 13-tiden och vid 19-tiden. Vi får väl se hur länge hon orkar hålla låda ikväll. Just nu leker hon i vardagsrummet med sin pappa.

Klappa händerna när du är riktigt glad

Kategori: Ellen

Ellen är så söt. Hon har lärt sig att klappa händer och framför allt när man sjunger så klappar hon jättefint. Ursött! Hon har även lärt sig att spela på läppen och att ljuda massor genom att sträcka ut och in tungan. Det låter helskönt och både jag och Kalle härmar och skrattar. Sen kryper hon mer än hasar och ålar sig fram numera men hon har en skön sitt- och skjut i frånstil istället för den klassiska krypa på alla fyra. Tror man förstår om man tittar på fotot.

klappar händer


Ellen kryper

Hon börjar nog bli lite trött på att mest sitta inne med sin sjuka morsa, stackarn. Hon leker jättesnällt med sina leksaker men nu börjar jag få sjukt dåligt samvete för att jag inte är ute med henne så hon får leka med några andra barn. Vad ska man göra när man är sjuk, liksom!? Jag vill ju inte smitta någon heller. Till helgen nu får vi se till att hitta på nåt riktigt roligt. Tills dess får mamma och pappa duga som lekkamrater.

Börjar få lön för mödan

Kategori: Odlingslotten

Igår efter att vi hade varit på BVC, jag hade tagit blodprov (levaxinprover, inget allvarligt!) och vi hade varit i Haninge C och hämtat Ellens pass samt shoppat lite (3 kortärmade bodys och 3 scarfs på Name It för 220 kr) och ätit lunch, åkte vi ut till lotten. Jag hade packat ner mitt marinerade kött, potatissallad och grönsaker till middag och Kalle hade packat kol. Vi hade bestämt oss för att sitta vid lotten och äta grillat. Det blev hur mysigt som helst, vi hade hela området för oss själva för vi åt inte förrän ca 18.30 och då hade alla andra på området åkt hem! Ellen fick gröt och frukt medan vi åt gott kött! Första grillningen för säsongen. Mums!

Igår rensade vi ännu mer ogräs, jag fick höstanemon av en granne som jag planterade och Kalle sådde en andra omgång rädisor och lite romansallad i lådan.

Kalle rensar och sår

Jag tog bort en matta av nåt ogräs jag tror kallas morfars glasögon eller något sånt, runt vår krusbärsbuske och då fann jag små, små plantor av citronmeliss, dragon och mynta så jag förstod att där hade det ju varit ett örtland förut. Jag rensade rent, skrapade av ett lager jord, luckrade och jordförbättrade där nu, så får vi se om det tar sig lite bättre. Ska bli kul att se vad mer som kommer upp där. Jag hittade en liten ynklig planta oregano på ett annat ställe som jag tror jag ska flytta dit vid tillfälle.

Mysteriet med de fina småplantorna är löst också. Det var/är jordärtskocka som har kommit upp vid min vindruva. De får definitivt stå kvar för det blir gott i höst sen och förhoppningsvis är det den sort som hinner blomma! Då får vi fina gula blommor på sensommaren också! Tog lite kort på diverse som tillkommit eller ändrat form radikalt sen sist. Nedan ser ni; Jordärtskocka, vit anemon, revsuga och det vitgrönrandiga gräset som jag skrev om tidigare. Brevid syns också en liten rosbuske som inte såg mycket ut för världen när vi kom dit. Den t o m trampades på ett antal gånger i början innan vi insåg att det ju stod en ros mitt i ogräsmattan.

Jordärtskocka  Vit anemon  Revsuga  Ros & vitstripigt gräs

Min rabatt med klätterpyramiden för luktärt börjar ta sig mycket fint nu. Ser fram emot när den fina pionen som har massor av knoppar slår ut, när luktärtorna blommor och dagliljan. Det är mycket i den rabatten som mår mycket bättre nu efter att vi kämpat med att få bort allt ogräs. Tyvärr måste man ju på det igen om någon vecka men då kommer vi inte behöva spendera flera timmar i alla fall. Vi börjar få kontroll nu och kan faktiskt slappna av och njuta lite också.

Ena rabatten

Idag har jag bara tagit det piano. Lekt lite med Ellen, vilat mycket, sett en hyfsat bra film jag spelade in för typ 3 månader sen och lagat en god köttgryta till middag. Nu ska jag chilla lite till i soffan för förkylningen vill inte ge sig, det blir snarare värre! Ont i huvudet har jag och i bihålorna. Hoppas jag inte åker på någon bihåleinflammation nu också, det har jag verkligen inte tid med när det är sånt underbart väder!

Ellen på "besiktning" ;)

Kategori: Ellen

Igår var vi till BVC för 8-månaderschecken. Allt var som det skulle men hon har "tappat" lite på vikten och ligger nu precis på mittkurvan i stället för den övre som hon låg på innan. Längden hade också avstannat något då hon bara hade ökat 1 cm sen förra gången vi var där. Det är dock svårt att mäta längd, beror ju på hur noga man har koll på huvudet mot brädan osv. Nu väger Ellen 8.180 kg och är 70 cm lång. Hon ska ha mera mat i form av lagad mat än vad jag ger henne tyckte Lisbeth men det är ju lättare sagt än gjort. Ellen äter ju när hon är sugen/hungrig och låter blir när hon inte vill ha. Mjölk vill hon alltid ha och välling och gröt med fruktpuré funkar oftast fint men lagade maten är fortfarande lite svårt. Oftast äter hon bra i alla fall en gång om dagen men helst ska hon ju ha två mål lagad mat om dagen. Jag ska försöka ge henne favoriter framöver så får vi se om hon inte äter lite bättre så hon inte halkar under mittenstrecket.

Ellen i slickfrissa.