I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Friskare och massa kul på gång!

Kategori: Allmänt

Äntligen har det börjat släppa med huvudvärk och bihålsproblem. Jag känner mig piggare också. Tror faktiskt att jag kan friskförklara mig, i alla fall har jag varit på kursen från och med igår. Praktikperioden inleddes i går med lite jobbsök ihop med de andra som fått praktik inom Svenska kyrkan. Vi satt mest och pratade och fikade men det var trevligt. Sen gick vi ner för att få äta en välkomstlunch i matsalen och för att få träffa våra mentorer. För alla ska nämligen få en mentor. Jag tror jag kommer få en kille som är polis. Han verkar väldigt trevlig och har 23 års yrkeserfarenhet. Kan passa perfekt för mig om jag nu får jobb inom larm- och säkerhetsbranchen sen efter mammaledigheten att ha en kontakt inom polisen också. Jag har väl berättat att jag börjat småjobba lite ihop med en kille som har ett nystartat larm-företag?! Väldigt nytt och mycket intressant. Jag är bara praktikant eller typ hjälpreda ännu så länge men meningen är väl att jag ska jobba lite inom de administrativa delarna på hans företag, så småningom.
 
I dag på eftermiddag fick jag träffa Linda som alltså är min handledare under praktiken. Det är henne jag ska praktisera hos som informatör på Katarina församling. Hon verkar vara en frisk fläkt men massor av järn i elden. Jag kommer hjälpa henne och lära mig en massa saker vad det gäller Katarina kyrkas hemsida, nyhetsblad, affischer, menyer, konsertdekaler och massor med andra roliga saker. Mycket jobb framför datorn, lite fotografering och intervjuande och jag kommer att få lära mig en hel del nya program. T ex. Indesign, hemsidebygg-siter och mer om Photoshop osv. Ser verkligen fram emot detta. Hoppas jag hinner lära mig massor! Allt jag lär mig där kan jag sedan ha nytta av hos larmföretaget, där jag ska syssla med liknande saker.
 
Kalle har varit rätt krasslig också de senaste dagarna och har jobbat hemifrån igår och idag har han varit sjukskriven faktiskt. Stackarn. Hoppas han piggar på sig fortare än mig och slipper bihålsproblemen. Ellen är dock hyfsat pigg.... lite dålig i magen då och då, det är allt och det är inte så konstigt med tanke på henne knepiga mackpåläggsval. Haha. Kolla in en av hennes senare kreationer!
 
 
Ost, björnbärsmarmelad och ättiksgurka! 
 
 
Såå glad blir man av en sån macka!
 
Vår lilla stora tjej har en lite tuff period just nu. Det är ganska mycket tårar vid hemgång ifrån dagis och bråk med bästa kompisen Alfred så fort de träffas och leker efter dagis. Kanske beror det på att de ses om dagarna, då de går på samma avdelning men detta har mest varit på sista tiden så jag tror de är extra trötta av höst- och vintermörkret nu också. I vilket fall så råkar de lättare i luven på varandra, även om de leker jättefint annars, där emellan. Det är så synd att Ellen inte har fler vänner i närområdet att leka med på vardagarna, så hon fick lite ombyte. Sen tycker jag också att hon drömmer ganska mycket just nu och hennes mörkrädsla har blivit lite värre. Tjaa, det är väl någon fas kanske. Jag tycker lite synd om henne. 
 
Att hon ska få en lillebror verkar hon dock ha kommit att acceptera nu i alla fall. (Hon ville såklart ha en lillasyster!) Hon klappar på min mage och pussar på bebisen. Hon är så snäll och rar och jag tror hon kommer att bli en underbar storasyster!
 
 
Lillebror i v.19
 
Allt verkar vara fint med honom därinne och han har fått flera arbetsnamn av Kalle. Alla ratade av mig. Det är Harald och det är Harry... medan mormor tycker Moltas, jag tycker om Edvin eller Erik. Vi får väl se vad som kommer ut så småningom. Spännande är det i alla fall!
 
Vi har nu börjat känna av att julen närmar sig och det planeras in storstädning och pyntning mellan pysselkvällar, glöggträffar och middagsbjudningar. På lördag kommer goda vänner hit på middag och jag har ännu inte kommit på någon bra meny. På söndag ska vi på tipspromenad och lunch hos Eva och Tommy och snart ska Kalle på kryssning med sin pappa, för att bara nämna några saker som händer i hektiska december. Konstigt att man ska ha så fullt upp just denna månad!?
 
 
Tomatsmile får avsluta denna gång!
 

Förkylning och bihålsproblematik

Kategori: Allmänt

Har varit på vårdcentralen idag och träffat min doktor. Och javisst var det bihålorna som spökade, precis som jag anat. Fick nåt nässpray för detta så testar vi det i första hand. Hon tyckte kåvepedin men jag sa NEJ snälla, inte det. Hatar penicillin. Får så hemska biverkningar av dem. Så vi börjar med spray.
 
Jag har alltså varit förkyld  i över en vecka nu men jag tycker nog att jag är ganska mycket bättre. Jag snorar och snörvlar inte alls lika mycket som tidigare men jag är täppt, har ständig huvudvärk och kan inte ens gå en promenad utan att bli väldigt trött och hängig. Jag är också, har jag märkt, väldigt känslig för temperaturväxlingar! Har noll energi och känner mig ännu sjuk, helt enkelt. Jag blev sjukskriven veckan ut, vilket känns trist men säkert nödvändigt. Skönt samtidigt att de är lte extra försiktiga och omtänksamma om en när man är gravid. Hellre lite överkänslig än att det händer nåt allvarligt! Igår gick jag in i v. 19 och på torsdag ska vi på ultraljud. Så spännande! Jag hoppas på att få se vad det blir, denna gång. Med Ellen visste vi ju inte (tog inte reda på).
 
På tal om Ellen så är hon den enda som inte är sjuk här hemma just nu, för självklart har jag smittat Kalle. Ellen är dock hur pigg som helst. Hoppas att det håller i sig. Andra barn ligger redan med vinterkräksjuka, har jag sett på fejan och många är förkylda, det hör liksom hösten/vintern till. Jag måste säga att jag känner mig extremt lyckligt lottad som har en så frisk och kry unge. Hon är nästan aldrig sjuk! Hon har febern, den där höga, höga läskiga som ger feberkramper ibland men det är också det enda som hon råkat ut för känns det som. Okej, visst snörvlar och snorar hon lite, då och då men aldrig nåt allvarligt! Hon har inte haft magsjuka eller öronproblem heller och än så länge inga barnsjukdommar som ex. röda hund eller vattkoppor. Det där är i och för sig en omtvistad fråga. Det är rätt bra att få dem i ung ålder, sägs det ju. Ska bli så intressant att se hur nästa krabat kommer att vara. Mörkhårig, mullig och sjuklig?! Det vore tvärtemot Ellen det.
 
Nej, nu har jag donat med lite styrelseprylar.... i kväll är det möte så jag måste lägga mig och vila lite känner jag, så jag orkar med det mötet. De brukar dra ut på tiden!
 
 

Full rulle hela helgen

Kategori: Allmänt

I fredags satt jag i en över 2 timmar lång "intervju" men lyssnade mest på killen som berättade om sitt företag och hans tankar och filosofier kring detta. Det var inte mycket han frågade mig, vilket i och för sig är lite skönt för man blir ju lite nervös när man är på intervju men samtidigt kändes det lite tråkigt att han inte visade mig mer intresse (Om han nu skulle anställa mig....) för han ska ju i så fall ha mig på praktik om bara några veckor. Vi skulle båda fundera till på onsdag och det vill jag lova att jag gör. På natten kunde jag inte somna och när jag väl somnat och sedan vaknade vid 04-tiden kunde jag inte somna om utan låg och funderade på för- och nackdelarna med detta för mig helt nya arbete och vad det skulle innebära för mig att hoppa på nåt så nystartat och oetablerat företag ännu en gång.... jag har inte kommit fram till något konkrekt. Tankarna fortsätter att snurra!
 
Helgen har gått i iordningställandets och städandets tecken. Kalle har kämpat på med tvättstugeprojektet och slutresultatet av andra sidan blev superbra och snyggt, det också, tycker vi. Kolla bara förebilden. 
 
 
Och så här fint blev det när vi tog bort skåpet och ställde ner torktumlaren, satte på bänkskiva och hyllor på väggen samt hängde upp en smart torkställning i taket som går att höja och sänka.
 
 
Nu har vi yta att vika tvätt eller dona med annat på och hyllor att samla ännu fler hushållspapper och toarullar på! Haha, vilket lager vi hade! 
 
Jag spenderade hela söndagen med att svabba golvet i badrummet uppe. Ni vet, bort med badkaret, sanera, spaya med avkalkning och avlagringsspray, verka, skrubba och skölja och sen städade jag toaletten och handfatet och Kalle kom faktiskt upp och vaxade kaklet runt badkaret för det blir ju utsatt för duschen vareviga dag och var så glåmigt, hur jag än skrubbade på det. Nu blänker det fint igen!
 
Sen dammsög jag hela ovanvåningen och städade lite på Ellens rum. I går satte jag upp en slinga i hennes fönster med stjärnor som hänger i olika långa slingor. Det blev fint och lagom ljust för henne, nu slipper hon vara mörkrädd. 
 
God middag hann vi med i går också. Tjaa, idag med men lite enklare. Potatis- & purjolökssoppa blev det idag med pannkakor efteråt. I lördags blev det fläskytterfilégryta med congnac- & kantarellsvampsås, det är även paprika och lök i såsen och så en god sallad. I fredags var Larsells över på fredagsmys. Ungarna lekte och tittade på tv och vi tjöta i köket. Vi bjöd på en god grönsakspaj och mumsig sallad. De bjöd på glass och ostbricka till efterrätt och lite försnacks i form av kex med tapenad. En trevlig kväll med intressanta diskussioner.
 
 
Lördagsmiddagen.
 
På eftermiddagen idag tog Tomas, jag och Kalle ut barnen till lekparkerna så att Anna kunde bona sitt köksgolv i fred. Vi besökte två olika. Det är inte så särskilt mysigt ute dessa dagar men frisk luft är ju gott att få. Speciellt om man varit inne och städat hela dagen!
 
 
Gung, gung. Jag sa; _inte_ fortare! (Alfred är inte riktigt lika glad i fart som Ellen.)
 
 
Ut i friska kyliga novembereftermiddagen.
 
 
Kan du stå på ett ben, Ellen? -Japp! Ett mycket kort, mycket bestämt japp! Och visst kunde hon det.
 
 
Alfred och Ellen uppe i trädkojan.
 
Jag hann också ringa och säga grattis på farsdag, till papsen. Det var ju tur jag kom ihåg. Undra om jag glömt nåt? Känns så.... Badat ungen har jag och nu nattar Kalle. Snart soffan och lite inspelat att se igenom.
 
Ha en god afton!
 

Små och stora projekt

Kategori: Allmänt

Har man inte en tendens till att tänka nyskapande och starta upp en massa olika projekt just när man är gravid? Det är i alla fall så för min del. Jag ska plötsligt möblera om eller börja en ny utbildning. Jag funderar i nya banor och jag har i flera veckor tjatat på Kalle om att vi borde skaffa oss mer förvaringsutrymme i tvättstugan. (Grannarna har gjort det och inspirerade mig.) Jo, det tyckte han också så i helgen fick vi tummen ur. Efter lite diskuterande och planerande åkte v iväg till IKEA på söndagen. I stort sett hela dagen spenderade vi i Barkaby som ju har en hel drös intressanta butiker. Vi var först på Jula och köpte en fågelmatare, en liten söt julgran med glitter och annat fint på, samt lite annat drös. Sen rusade jag in på Plantagen och roffade åt mig en fågelmatshållare. Det är en slags smidesstång med tre sirliga armar som man kan hänga sina fågelmatare på. Jättefin faktiskt! Nu äter alla fåglar i området kungligt både hos oss och hos grannen. De har nämligen liknande anordning i sin trädgård.
 
Därefter gick vi in på Babyproffsen och häpnades, ja gapade över priserna på diverse "must haves" (not!) till bebisar. Jisses vilka priser! Söta filtar för 400-800 kr, små kräkhaklappar för 170 kr. Åh herregud, säger jag bara. Där kan väl inte folk handla mycket?! Eller? 
 
Projekt tvättstugan -  start och halvvägs:
 
 
 
Voilá! En hylla med tre hyllplan som lätt kan bli fyra om man vill. Bara att köpa till. I helgen blir det ut med torkskåp, ner med torktumlare brevid tvättmaskinen istället för ovanpå och så en bänkskiva på dem. Ovanför ska vi ha likadana hyllor och vid sidan av en torkställning som man kan hissa upp i taket! Ni kommer att få se bilder på detta vid ett annat tillfälle.
 
Ellen blev under söndagen mer och mer hängig. Spenderade de sista timmarna i kundvagnen liggandes mot ett par kuddar som vi låtsades att vi skulle köpa så att hon skulle få det bekvämt. Jag kände på mig att nåt var galet och mycket riktigt fick hon senare på kvällen hög feber och var lite hängig. Dagen efter var hon dock relativt återställd. Lite trött och varm, så vi stannade hemma på måndagen. På förmiddagen var Kalle hemma med henne medan jag var på specialistmödravården på läkarebesök och på eftermiddagen var jag hemma med henne. Då var hon pigg och vi fortsatte med vårt påstartade pyssel som vi startade i helgen också. Ellen och jag ska nämligen göra varsin ballongfisk. Än så länge har vi bara klistrat pappersremsor med tapetklister på ballongerna men i helgen är det nog tillräckligt många lager och torra så vi kan börja måla dem och pynta med fenor, ögon, munnar osv. Ska bli så kul.
 
 
Detta med pyssel är ännu ett projekt som jag startat upp nu. I fredags var Ellen nämligen med mig på kursen (det var höstlov och jag ville åtminstone göra _nånting_ kul under den veckan för hennes skull) och fick se vad det är mamma pysslar med om dagarna. Efter kursen gick vi så till Padurobutiken och shoppade massor av roliga pysselsaker. Piprensare, glitterlim i olika färger, akrylfärger, paljetter, flörtkulor, små tygsnuttar, ögon, olika pärlplattor m.m. Ellen ville självklart ha det mesta men vi kom ändå överens hyfsat om vad som var bra saker att köpa och gick båda väldigt nöjda ut ur butiken. Om än väldigt fattiga! För oj så dyrt det är med pysselsaker! Sen träffade vi Kicki, Ture och lilla Henning för mysig fika på Söder och Ellen stortrivdes på caféet som hade tv och som gärna slog på barnkanalen efter att vi ätit färdigt. Perfekt! Ellen och Ture tittade på barntv medan mammorna pratade världsviktigt struntprat. Minstingen sov sött eller ammade. Därefter blev vi hembjudna på tacos och fredagsmys så vi gick vidare till affären för lite ingredienser. Vi hade en jättemysig kväll med god mat, bebismys och musik och skratt. Tusen tack B & K!
 
 
Ellen hade varit tålmodig och snäll hela dagen faktiskt. Vilken tur att vi hann med en runda i parken också, så att hon fick gunga! Rätt var det var så stod hon bara upp i gungan och tog fart. Jag blev så snopen att jag glömde fota detta men kort när hon satt, hanns med. (Vill tilägga att jag snabbt glömde min oro, hon är en fena på att stå och gunga!)
 
 
I morgon har jag en praktik- (som kan leda till jobb) intervju kl 12.00 och är ganska så spänd. Det är inom larm- och larminstallationsbranchen och jag vet egentligen ingenting om företaget. Det får jag veta imorgon. Samtidigt har jag blivit halvlovad en praktikplats inom Katarina Sociala Företagande som kommunikatör och det verkar också jätteroligt och spännande. Givande dessutom, så nu är jag lite villrådig och vet inte vilken fot jag ska stå på! Sen har jag ju min förberedande svets- och plåtutbildning som jag ska få gå någon gång under januari, har jag nu fått veta efter några rundor med datum fram och tillbaka. Så detta blir också et projekt att få ihop på ett bra sätt. Hur det än blir så blir det nog bra!
 
Jag vill också förbereda inför advent och jul i god tid i år då jag planerat att slå lite mer på stora trumman med firandet i år. Det är många lediga dagar, mina föräldrar kommer upp och stannar en vecka och det är många vi vill hinna umgås med och träffa. Jag ser verkligen fram emot glöggkvällar med vänner, julpyssel, bak och matförberedelser och säkert en del annat skojsigt. Vilka härliga projekt va!? Och vilken härlig höst!! Jag tror det var länge sen jag hade en bra, rolig och såhär händelserik höst faktiskt. Avslutar idag med lite blandade bilder från i höst. 
 
 
Trädet utanför kursrummets fönster stod där så lysande.
 
 
Dan på piano, Kalle på gitarr och jag sjunger med när det jammas hemma hos familjen Lindgren i Uppsala. Ungarna busar och stojar. Leker hela havet stormar och prinsessor.
 
 
Ellen med kronan och Moa med klänningen. Tillsammans är de den perfekta prinsessan.
 
 
Ellen visar stolt sin pinne hon gjort på dagis.
 
 
Och jag smygfotar hennes egengjorda självporträtt. Wow så coolt!
 
 
Fikastunderna med Hedvig är heliga nästintill. Hon är en rar och go vän och vi skrattar så gott tillsammans. Speciellt över dråpligheter som tappade kokosbollar!
 
 
Ellen firades ju även här hemma. Av Eva och Tommy fick Ellen massor av kul saker, bland annat en finfin ballong. Farmor och farfar kom också, samt bästisen Alfred med familj och t o m Kicki tog sig hit, fast hon var ensam för första gången med två barn! Strongt jobbat Kicki.
 
 
Tårta såklart. Ballonger, kakor, bullar och sång.
 
 
När alla andra hade gått hem så samlades vi i soffan och tittade på Dora. Ellens nya favoritprogram.