I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Shopping i Farsta C

Kategori: Allmänt

Det blev ingen date med Jenni & Julia idag för Jennis mormor hade blivit jättesjuk, så Jenni ville vara med henne såklart! Jag tog en promenad ner till Farsta C efter att Ellen fått sitt lunchmål och hon somnade gott i vagnen. Väl i centrum mötte jag upp med Josefina & Deon och efter en stund dök även Malena & Leo upp. Vi åt lunch tillsammans och gick i lite olika butiker. Jag köpte 2 bodys och 1 par jeans på Kappahl samt 1 par skor, 1 par jeanstights och 1 par swettis-byxor på H&M till Ellen. Sen satt vi en stund och drack kaffe på en liten söt butik som säljer barnmöbler och en del leksaker. Rum heter butiken. Ganska så gulliga grejer!

När jag kom hem och sorterade ut lite gamla kläder som Ellen vuxit ur upptäckte jag att vi knappt har några bodys i stl 74 till henne! Jag trodde vi hade massor men det var 68 och 80! Så jag får köpa några senare, så hon har. Idag hade hon bodyn med flodhästar som Kristin har sytt åt henne, på sig. Hon var jättefin i den men den är något för stor nu. Det är bra, då kan hon ha den länge.

Flodhästbodyn

Efter ett tag ringde Malena, hon hade stannat kvar och shoppat lite längre än jag och Josefina men nu var hon klar. Hon kom upp med Leo och vi drack lite kaffe och matade våra små sötnosar. Båda fick gröt. När de lekte på golvet ramlade Ellen plötsligt bakåt och slog i huvudet. Hon blev såklart jätteledsen men jag tror inte det var någon större fara. Nu sover hon gott i min säng och jag tänkte passa på att surfa lite.

K-rauta, Byggmax, Bauhaus & Willys

Kategori: Allmänt

Ellen var jättesnorig i morse men väldigt glad och pigg ändå. Det känns så tråkigt att behöva köra näsdroppar och nässug på en så glad och go unge men det blir ju så mycket bättre efteråt! Attans vad hon ogillar det. Hon far med huvudet fram och tillbaka som en galning och ålar sig. Det är näst intill omöjligt att fixa behandlingen på egen hand och man känner sig jätteelak när man måste hålla fast hennes huvud och händer. Envis som synden är hon också så i dag tog proceduren en väldans tid. Jag hoppas hon blir frisk snart, så hon slipper detta. Hon fick gröt med banan-äpplepuré som andramål idag men det blev lite sent så hon hann bli ganska så trött. Hon var så himla gullig! Huvudet blev jättetungt och ögonen fladdrade och hon blinkade flera gånger tungt där hon satt i sin stol och nästan somnade. Samtidigt var hon ju hungrig och gröt gillar hon jättemycket så hon kämpade tappert med att hålla sig vaken. Jag skrattade så åt henne, det såg jätteroligt ut. Flera gånger höll hon på att lägga huvudet på sitt lilla stolsbord innan nackreflexen sa åt henne att lyfta upp huvudet igen. Till slut fick vi ge upp ätandet och hon somnade innan jag la henne i sängen.

När hon sovit middag åt hon fisk- och grönsakspuré (hemmalagad) sedan bar det av mot K-rauta i Kungens kurva. Nu har jag spenderat 3 nästan hela dagar på att åka runt till olika butiker och kollat om de har vindskydd, vilka sorters och vad de kostar, om det kan passa oss och om vi har råd osv. Jag har varit på minst 6 olika platser och jag har väl egentligen inte hittat det perfekta ännu men idag bestämde jag mig till sist för ett på Bauhaus. Vi ska dit på lördag igen och köpa det samt stolpar, jordankare och fästanordning. Där fick man dessutom låna släp mot deposition. Perfekt, för vi får inte in det i bilen. Ska bli skönt att nu äntligen få köpa ett när man letat så förjordat efter ett. Det blir ett 180 cm långt och 120 cm högt i impregnerat virke. Blir nog bra det. Det känns som man vill ha nåt litet att skärma av lite med på lotten och det är skönt att sitta lite i lä när man fikar och så. Vi ska ställa vår odlingslåda med en spalje på, i vinkel sen också.

Efter Bauhaus så åkte vi vidare till Willys där jag handlade lite mat och en hel del barnmat till Ellen. Puréer gör jag oftast själv men fruktpuréer köper jag ofta - mango, katrinplommon osv. är det lite bökigt att göra puré av billigare än vad det kostar färdigt. Annars tycker jag det är både roligt och ekonomiskt att göra maten till henne. Mjölk och gröt köper jag också färdigt. Jag köpte även en kyckling-grönsaker och en kalops idag för att testa om hon gillar smakerna, så kan jag sätta igång ett storkok sen, i så fall. Själv har jag bara gjort vegetariska varianter och en med sej och grönsaker.

När vi kom hem var hon jättepigg efter att ha suttit stilla i barnbilstol och vagnen på Willys. Hon fick ligga en stund och leka i vardagsrummet medan jag fixade maten till henne. Sen när hon ätit så lagade jag middag till oss. Ellen roar sig fint på egen hand, bara hon får vara med i samma rum. Hon satt i stolen och bankade med sin stekspade som hon lekt med de senaste 3 dagarna. Den är vääääldigt rolig och den låter så skoj, tycker Ellen. Rätt var det är så skriker hon sitt glädjetjut rakt ut och jag hoppar högt, för man är ju oförberedd. Så fort jag lyfter upp henne sparkar hon med benen och ler med hela ansiktet. Hon är inne i en helt underbar period nu, känns det som. Glad, lättroad och härlig personlighet. En fröjd att vara med nästan jämt. Men efter vi ätit middag och hon tyvärr kräktes upp lite mat så var hon mindre glad. Badet gick dock ganska bra, Kalle har rätta knycken på badandet! Nu ska vi nog sätta oss och planera lite sådd och sen blir det bingen. I morgon är det en ny dag och Jenni kommer på besök med sin lilla underbara Julia.

Kryssning över dagen

Kategori: Allmänt

Lilla familjen steg upp 05.30 idag för att hinna med lite morgonbestyr innan vi tog tuben till slussen och sedan mötte upp två av mammorna ifrån föräldrargruppen och gick till Viking Line för att kryssa till Mariehamn över dagen. Vid terminalen mötte vi upp resten av resesällskapet. Allt som allt 6 mammor och 1 pappa (Kalle, som har sin pappadag på måndagar) och så alla kidsen förstås.

på blå havet

Frukosten var välkommen då vi inte ätit någon hemma. Lite bröd, goda pålägg och scramble eggs samt en korv och köttbulle. Sen fluktade vi lite i tax free-shopen, strosade ute på däck och lyssnade på lite levande musik, ett afrikanskt band som spelade precis vid hissarna. De var väldigt uppskattat av alla barnen. Ellen älskade det! Hon sparkade helt vilt i takt till musiken och dansade nästan. Efteråt fick Ellen och Deon testa att plinka på xylofonen.

Afrikansk moves

Ellen & Deon spelar på xylonfon

Vi hängde i caféet och pratade, lekte med barnen osv. Vid lite över 13 var det dags att byta till båten hemåt igen. Det gick jättesmidigt och så for vi hemåt igen. Alla barnen var på gott humör och jag tycker mammorna höll stilen också. ;) Jag sprang och doftade på lite olika parfymer på hemvägen och hittade en som jag kan tänka mig, så småningom. Just nu har jag skåpet fullt av slattar som jag får göra slut på först, så det blev ingen idag. Kalle handlade lite gin, martini och svart renault. Jag köpte tre pavor med vin som det var något specialpris på. Kalle köpte 6 fina whiskeyglas också.

Efter middagsbuffén var vi till discot och lyssnade på Johannes Brost och nån kumpan som hade ett önskelåtsjippo där. Ellen hade precis somnat då men tre av barnen var pigga och lekte på dansgolvet. Vi tog en drink och lyssnade på lite musik.

På discot

Sen vart alla lite slöare tycker jag. Vi satt mest i fönsternischen och tittade på skärgården. Några spelade lite och vissa shoppade. Vid 19-tiden var vi i land igen och tog tuben hem till 20-tiden. Nu är jag rätt så trött men Ellen är jättepigg och glad. Hon har just fått lite mer gröt och fruktpuré och ska väl ha en portion mjölk till innan hon kan sova men snart tror jag hon kommer bli trött för det har trots allt varit en lång dag och hon har inte sovit mycket även om hon legat ganska mycket i vagnen under dagen. Hennes förkylning var bättre idag och hon har varit på ett jättebra humör hela dagen. Ätit vattenmelon och vitt bröd doppat i lite vatten. Det var nog mest kul men kanske t o m lite gott?! Det gick i vilket fall bra, tycker jag.

Vindskyddsfunderingar & ogräsrensning

Kategori: Odlingslotten

Idag åkte vi till Byggmax, Rusta, Bauhaus och Drive in- Bauhaus för att kolla virke, skärmar, vindskydd, spaljéer m.m. och det tog en jäkla lång tid, vi hittade inget perfekt och det som vi hittade och gillade var jättedyrt. Det lutar åt att vi bygger själva. Vi får väl göra ett vindskydd av något slag att sitta bakom när vi vill dricka lite kaffe och mumsa på en macka eller luncha i solen utan att det blåser allt för mycket. Sen är det skönt med lite insynsskydd någonstans också! För som sagt de färdiga var jättedyra. Inte om man ska ha det i en trädgård men på en pyttelott (som vi inte vet hur länge vi får vara kvar på) känns det som för mycket pengar med 1000-2500 kr beroende på vilket man skulle valt. En femhundring kan vi kosta på oss tycker jag, inte mer! Om vi bygger nåt själva blir det inte så dyrt men det fanns inte rätt virke att bygga med. Allt var för grovt, tyckte vi. Vi får väl kolla igen, kanske på andra ställen också. Nåt ska vi nog hitta på.

Väl på lotten somnade Ellen som en stock efter allt shoppande som inte blev något alls med. Vi drack en kopp stärkade kaffe sen satte Kalle igång med kantband rund jordgubbarna och jag började gå på djupet i rabatten. Usch så mycket tuvor med kvickrot! Blääää detta åbäke till ogräs. Sen gallrade jag den sista vinbärsbusken (röd, denna gång) och därefter gav jag mig i kast med att minska ner en gigantisk tuva av någon krypande växt som tydligen får fina skära blommor på sommaren. Den har spritt sig fritt i mer än halva rabatten. När jag var klar var den stor som en öppen famn. Det blir nog lagom. Nu kommer det finnas plats för mina ettåringar som jag kommer sätta ut senare i vår.

Det blev en kort dag på lotten idag. Kalle skulle tvätta kl 16.00 och åkte hem redan kl. 15.30 men jag stannade med Ellen i ca 1½ timme till. Han hämtade oss lite efter 17.00 och då var jag lagom mör i kroppen och Ellen vaknade när vi satte henne i barnstolen. Snuttan hade sovit i ca 3½ timme. Det var nog bra för hennes förkylning.

Odlingslott-området

Så här ser det ut över området just nu. Vår lott går nog inte att urskilja tyvärr men den är där, där den gula plutten är, mitt i bild. Det är våra 2 gula plaststolar man ser där.

Lyckligt lottad, så att säga

Kategori: Odlingslotten

Härliga, soliga, slitsamma dag! Vi åkte ut till 12-slaget och dumpade av mig, Ellen, vagn och kylväskan. Även alla redskap vi hade med oss lämnades på lotten och så åkte Kalle iväg för att inhandla jord och gödslen. 14.30 var han tillbaka! Han hade kört vilse (så typiskt honom, haha) köpt blöjor och toalettpapper för det var ändå där, när han svängde förbi Coop när han ändå körde fel. Sen hade han köpt speciella soppåsar till nya blöjhinken, gödsel, torv och lunch till honom och mig.

Under tiden som han var iväg hann jag såga av de grövre grenarna i vinbärsbuskarna, gallra och ta bort massor av jordgubbsplantor i vad som ska bli ett ordentligt jordgubbsland så småningom är det tänkt och rensa bort massor med maskrosor.

             Jordgubbslandet    Vinbärsbusken urgallrad    Jordgubbslandet rensat och klart    Ogräs och grenar från vinbären

När Kalle kom tog vi en liten paus och Ellen vaknade lagom tills dess också. Hon fick mat, vi fick mat. Alla nöjda och glada och jag hade fått vila min ömma bak och rygg en stund. Nu satte vi igång med att förbättra jorden i de båda odlingslådorna. Vi vände den och hade på torv och kogödsel och sedan vände vi ner det. Till sist slätade vi till ytan lite snyggt. Kalle la lite extra god jord på de små rabarberna som kommit upp, så de får en liten extra skjuss. Sen började vi mäta och räkna på vår elips som vi ville skapa i resten av odlingsytan. Vi har även en liten yta som vi tänkt lägga gräs på. Där ska vi sen ha vindskydd och stolar med ett bord så att man kan ta sin fika där. Nedan syns odlingslådorna i nästan färdigt skick men innan vi hade plattat till ytan lite.

Odlingslådorna har fått ny jord och gödning

När klockan började närma sig 18-18.30 började de sista på området (det var inte så många) dra sig hemåt men jag och Kalle hade ju stora projekt på gång. Vi räknade och klurade på hur vi skulle göra så att vår elips (halvmåne nästan) skulle bli lättast att göra. Vi tog två pinnar med ett snöre som Kalle sedan ritade upp den med. Därefter grävde jag sedan ordentligt ut kanten så att den syns tydligare.

Odlingen på barmark blir i elipsform

Vi gjorde även den lilla cirkeln i mitten men sen orkade varken min rygg, mitt arsle eller mitt huvud med mera lott och Ellen hade också tröttna, likaså Kalle. Så vi packade ihop oss och åkte hemåt. Vi var hemma precis innan 20.00. Hade alltså varit där i 8 timmar idag då! Oj, värsta arbetsdagen. Det var det också. Verkligen en fysisk dag! Jäklar vad jag kommer att ha ont i ryggen, i höfter, i knän och händer i kväll och imorgon ska jag på´t igen! Då ska jag fortsätta med elipsen olika "odlingsfack", lägga ut sten att gå på i mellan dessa och sätta kanter på jordgubbslandet. Jag älskar verkligen detta, fast man får ont överallt. Sen får vi se hur mycket vi orkar.

Håll nu tummarna för att det blir fint väder i morgon också och att Ellen är på lika duktigt humör som idag. I och för sig så sov hon väldigt mycket men när hon var vaken fick hon ligga på en filt och kika på oss. Hon har provsmakat både jord, gräs och myra idag! Hon verkar också digga detta. Tror hon gillar att vara ute, precis som sin mamma och pappa. Trots att hon är förkyld så var hon på bra humör och glad nästan hela tiden. Jag tror att det gjorde henne gott att få vara utomhus. Hon har ju ingen feber och hade gott om kläder på sig.

Nu blir det nog en pizza och TV för resten av kvällen. Frågan är bara vem av oss som ORKAR hämta den där pizzan?!

Smittad såklart

Kategori: Ellen

I måndags var ju fam. Olsson på besök och de har ju vid tre tillfällen fått avboka för att de har varit sjuka. Magsjuka och förkylda osv. Nu kom de i måndags och de var (i alla fall enligt mig) fortfarande rejält snuviga men Helena tyckte de var pigga och det var de ju också. Tyvärr så blev Ellen smittad och är nu jätteförkyld. Täppt och snorig till tusen om vart annat och lite hosta har hon också men inte så farligt. Igår kväll var hon lite varm men idag är hon normaltempad vad jag kan känna och hon är på mycket bättre humör hitintills. Hela dagen igår var hon jätteledsen och grinig och när vi kom hem ifrån affären slocknade hon men vaknade efter någon timme, helt otröstlig. Hon bara grät och grät, vad jag än gjorde. Efter någon timme somnade hon igen och sov en stund till sen var allt lite bättre. Jag trodde nog mest det var magen som spökade men det kan ha varit förkylningen också för den bröt ut ungefär då. Magen har blivit lite bättre. Igår behövdes det bara bytas 3 bajsblöjor allt som allt. Jag hoppas att hon kan bli lite mer "lagom" nu och att hon kan få fortsätta äta fruktpuré, för det älskar hon. Hon fick lite mango till gröten nu innan hon somnade lunch och hon log och åt med god aptit. Vi får väl se om det sätter fart igen eller om magen kommer fortsätta vara lugn.

I natt har hon vaknat flera gånger och eftersom jag är bortskämd med ett barn som sover 23.00 - 08.00 (eller där i kring) har jag stora ringar under ögonen idag. Jag har ju så himla svårt att somna om när jag väl blivit väckt! Somnade kanske vid 00.15 och Ellen väckte mig första gången 01.40. Jag bytte blöja, snög snor och pressade i henne lite näsdroppar. Det verkligen hatar hon, både sugen och dropparna. Konstigt att de inte förstår att det är bra, trots att allt blir så mycket bättre direkt efteråt!? Hon fick lite mjölk sen somnande hon om. Tyvärr kunde jag inte göra det samma. Låg vaken och vred och vände mig. När jag började slumra in fick hon en hostattack och jag vart klarvaken igen. Hon somnade om, jag behövde aldrig gå upp men nu gick det ju inte att sova. Det gick väl någon timme och jag slumrade in igen för att bli lika abrupt väckt ännu en gång vid 04.30-tiden. SUCK! Upp, byta blöja, badda med svalkande lapp, torka snor och ge näsdroppar och så en kudde i sängen så hon kom upp en bit. Ellen somnade så gott, så fort hon lade huvudet på kudde men jag kunde inte somna. Tror jag somnade runt 06-tiden och sen gick Kalle upp lite över sju och då vaknade jag till men lyckades somna om. Vaknade sen vid 08.15 och gick upp. Ändå känner jag mig inte jättetrött. Ännu! Det kommer väl i kväll och så blir det nog en vak-natt till!? Jag hoppas inte men förkylningen kommer nog inte lägga sig så fort.

På måndag har vi ju bokat en över dagen-kryssning som jag verkligen inte vill bränna mina pengar inne på. Både jag och Kalle skulle med och jag har sett fram emot buffén och taxfree-shoppingen samt att få umgås med de andra mammorna och barnen. Vi får väl se hur pigg Ellen är. Om hon inte har feber eller är jätteseg så åker vi.

Ellen sov mellan 11.00 och 14.30 ungefär och nu ligger hon på sitt täcke och leker. Tittar lite i boken och är mycket intresserad av kameran när jag kommer för att fota henne. Hon är inte så farligt sjuk ännu så länge. Jag hoppas detta är en mildare typ av förkylning som snabbt går över. Tummen är god när man känner sig lite krasslig och hängig. Min lilla sötnos, i sin fortfarande lite stora velourdress.


          Ellen tittar i boken   In med tummen   Suga på tummen

Balkongpyssel och gallring av vinbärsbuskar

Kategori: Allmänt

Igår tog jag det lite lugnt på förmiddagen eftersom ryggen var smått paj efter måndagens jordskyfflande. Förvånadsvärt lite värk ändå, måste jag säga. Jag pysslade lite på balkongen, planterade första vårblommorna i lådan och några fick inte plats så de fick sitta i en kopparbytta som jag har. Ganska tjusigt, inte sant?

Penséer i låda

Kopparbyttan är riktigt fin att ha blommor i tycker jag. Tyvärr finns det ju inga dräneringshål i den men det får gå ändå. Gäller att inte vattna för mycket bara, så att blommornas rötter dränks.

Kopparbyttan

Man hinner en hel del medan Ellen sover middag (någon gång mellan 11.00-13.00) i några timmar. Igår hann jag blogga, kolla facebook, kolla ganska långt in i del 5 av Millenium, diska upp lite som stod på bänken och äta lunch. Det ni! Okej, jag åt samtidigt som jag tittade på filmen men ändå! När jag kom hem ifrån lotten lagade jag middag och gjorde ny puré till Ellen. Utan fisk, för vi har tagit bort både frukt och fisk för Ellen nu, för att kolla om det kan vara något av det som förstör så för hennes mage. Stackarn har fortfarande diarré.

Rödhake och svarta vinbär

Kategori: Odlingslotten

Äsch, det gick ju inte att sitta inne hemma en vacker vårdag som det var tisdags. Jag drog till lotten för att rensa bort det sista av riset från i fjol och klippa ner lite perenner. Jag rensade ur de skadade och grova grenarna på svartvinbärsbuskarna och gallrade rätt rejält i dem. Det är ganska gamla exemplar som lagt sig ner och spridit sig. Det gillar inte jag. Jag vill ha lite uppstammat för det första och sen vill jag inte att den ska bli hur stor som helst. I helgen får jag ta med en sågkniv som jag har, den är till för just gallring av lite grövre grenar. Sekatören pallade inte de grövsta och inte mina nypor heller för den delen. Satan vad klen jag är i mina händer. Det har jag alltid varit och öm i fingrarnas leder blir jag ganska med en gång när jag jobbar med sekatör. Trist! Men skit samma, jag kan ju inte sluta för det utan det får göra ont. Bra handskar har jag åtminstone så att jag slipper trasiga naglar och supertorra händer. Jag försöker låta bli att arbeta utan men ibland går det ju inte.

Tankarna flyger när man jobbar, det är ett härligt sätt att rensa huvudet på. Ellen sov hela tiden jag var där vilket ju underlättar både tanken och jobbet, förstås. Lite mat bara sen slocknade hon i vagnen till fågelkvitter och lite vägbrus. Tyvärr vägbrus, för området ligger ganska nära inpå en stor väg. På sommaren dämpas nog ljudet av träd och buskar men nu hörs det ganska väl.

Jag småpratade lite med en dam som gick förbi. Hon hade varit uppe vid sin lott men skulle åka hem. Jag ville utnyttja de sista timmarna sol. Vi pratade om hur gott det är för själen att få vara i naturen och att få påta i jorden. Jag förklarade att jag mår psykiskt dåligt om jag inte får hålla på med växter och odling eller åtminstone får gå i skogen eller sitta och fågelskåda. Bara gå i marker gör gott men jag älskar verkligen trädgårdslivet. Hon förstod precis och hävdade bestämt att hennes hälsa hade förbättrats massor sedan hon skaffade lott. Det hoppas jag att min också ska göra. Det vet jag att den kommer göra.

Jag såg en rödhake som satt på en gren av klätterros och sjöng en bit ifrån min lott när jag skulle gå till bilen. Han väntade nog bara på att jag skulle lämna lotten så att han kunde snappa åt sig masken som kommit upp när jag drog upp vinbärsbusken som spridit sig för långt. Det bjuder jag honom mer än gärna på. Både mask och rödhake är varmt välkomna till mina 100 kvadrat.

Första spadtagen

Kategori: Odlingslotten

Vi var på lotten igår ifrån ca 13.30 - 17.00 och det var helt underbart. Solen lyste, milda vindar och det var perfekt för lite rens och fix. Vi klippte ner lite gamla grenar ifrån perenna växter så det inte ser så risigt ut och rensade bort gammalt ris i rabatten längs en av sidorna, sen hann vi inte mer rensning. Man hinner inte mer ca 40% av det man har tänkt sig men vi har ju hela sommaren på oss, typ. Bara odlingsdelarna kommer i ordning och fröna blir satta så kan man ägna sig åt ogräsbekämping och finputsning senare.

Det stora projektet idag var att flytta på den ena odlingskarmen. Det gick lättare än väntat då den inte var alls hårt satt i backen. Lite smådåligt hemmabygge där men de får duga med dessa ramar i alla fall en säsong. Jag tror nog vi köper ordentliga pallkragar senare med spetsiga hörnstolpar som går ner i backen ordentligt så att inte jorden siprar ut under plankorna. Dessutom var trallskruven för kort så bräderna lossnade ifrån stolparna! Vi ska byta ut skruven till lite längre, så håller nog lådorna ihop lite bättre.


          Helena & Alfons   Flytta sten   Flytta ramen 

Helena och Alfons sitter och fikar med barnen och vi diskuterar snyggaste sättet att ha lådorna på. Bakom Helena ser den observante att buskarna brevid vinbärsbusken har blivit nedtrimmade och fina. Vi fann även att vi redan hade rabarber, så det slipper vi alltså inhandla! Vi fick först flytta på lite stenplattor som låg i vägen och sedan mätte vi upp ett bra avstånd till den andra karmen. Därefter lyfte vi sonika bort karmen och ställde den på plats. Sen började det tunga arbetet med att arbeta upp jorden lite och lyfta över jorden från den gamla platsen till karmen på den nya platsen. Det var tungt! Vi upptäckte direkt att denna lott har tung lerjord som behöver mullas och torvas om det ska gå att odla. Det får vi inhandla i helgen! Kalle och jag har dessutom inte tillgång till vår redskapslåda ännu och har heller inte fått några nycklar till låneredskapen så vi fick turas om att skyffla jord med en grävspade. Det tog väldigt lång tid men det var rätt bra för våra otränade ryggar att turas om. Ett litet missöde med en sten mot karmen gjorde att den översta plankan lossnade helt men det ska vi ändå gå över senare, så det gör inget. Nu är i alla fall den mesta jorden på plats och till helgen skall vi jordförbättra och fortsätta rensa fjolårsskräp i rabatterna. Jag återkommer med rapport om detta.

Inhandlat i fröväg så här långt är följande:
Vaxböna & brytböna
Rödbeta
Isbergssallad & en röd romansallad
Sockerärt
Morot & palsternacka
Purjolök, gul lök & piplök
Mangold
Grönkål & blomkål
Rädisa & gurkört
Solros
Zinnia
Ringblomma
Luktärt
Buskkrasse

Några av dessa måste tyvärr förkultiveras (drivas upp inomhus) och jag har inte mycket plats men det får gå på något vis. Det ska bli spännande och se om jag lyckas med att få upp alla sorterna. Jag har en del grönsaker och blommor till som skall inhandlas med Bauhaus hade inte större sortiment än så. Tomatplantor kommer jag köpa färdigdrivna och sätta på en skyddad plats när det blir dags för det. Jag tror även jag ska försöka mig på broccoli, och vitlök m.m samt inhandla stockros, brudslöja och vallmo. Sen måste jag även ha lite vindskyddande och klättrande växter.

Härlig men lite stressig måndag

Kategori: Allmänt

Oj vilken stressig dag det blev men ändå en väldigt bra dag. Jag hade sett och hört att vädret skulle vara dåligt men solen strålade fint utanför fönstret när lilla familjen åt sin frukost och sen bar det av till däckfirman för Kalles del, äntligen skulle vi få sommardäck på bilen....trodde vi ja! Nej, däcken satt så hårt fast (samma problem förra året) att de till sist gav upp och Kalle fick åka tillbaka hem igen med sommardäcken i bilen och vinterdäcken på bilen. Vi hade ju planerat tvärtom. Vi ska prata med Ford och få det fixat med en brännare. Tydligen har många Ford Focus samma problem. Mycket irriterande!

När Kalle kom tillbaka så åkte vi ganska så direkt iväg till Bauhaus. Vi packade först bilen full av redskap, fika i form av fruktsallad, kaffe och ostmacka, barnvagn och filt och gud vet vad. Proppis blev bilen ialla fall. På Bauhaus inhandlade jag diverse till lotten. (Detta kan ni läsa om i Odlingslotten-kategorin.) Vi hann med att stoppa i oss en hamburgare också sen bar det äntligen av till lotten. Det var det som var huvudsyftet med hela dagen och eftersom vi hade hört att det skulle bli dåligt väder ville vi komma dit så fort som möjligt på dagen så vi hann allt vi ville innan gäster och oväder kom. Vi hade så snälla gäster så de ville gärna möta oss ute vid lotten och vid 15-tiden kom så Helena med sina barn. (Kaspar, Margit och lilla Alfons) Det var så roligt att de äntligen kom till oss på besök, vi har ju varit hos dem då och då men de har aldrig varit i Hökis hos oss och nu fick de bli de första gästerna på våran odlingslott också! Margit var maniskt rädd för insekter visade det sig. Det var myggor, myror, spindlar och humlor som var superfarliga och hemska men sniglar var bra djur. De kan man pussa. Stackarn var så rädd att hon illvrålade och snörvlade om vart annat och Helena hade fullt upp med att borsta bort (inbillade) myror, räta till strumpbyxorna som egentligen var boven till killet och kliet, bära och lyfta, trösta och lugna. Kaspar roade sig med att plocka vinbärssnäckor och ogräs (tyvärr inte på vår lott) samt såklart utforska området. Ellen sov och Alfons, ja han bara låg på en filt och gillade livet. Gud vilken härlig unge. Lugn som en filbunke mitt i allt stoj. Lite fika fick vi trots allt i barnen och de gick även ner till vattnet och tittade lite.

Familjen Olsson minus pappa P-H.

Efter några timmar åkte vi så hem. Kalle klädde om till träningskläder och passade på att ta sin springrunda hem. Perfekt! Vi hann precis innanför dörren med alla barnen så kom Helenas man och mötte upp. Han fick så bli barnpassaren medan mammorna ordnade maten. Snacka om grottmänniska men vad gör det? Jag älskar att laga mat, P-H ville gärna vara med barnen efter att ha varit ifrån dem hela dagen. Ellen stortrivdes! Hon var lugn och tillfreds. Kom bra överens med alla barnen och lekte jättebra på filten med Alfons. Jag hörde inte ett enda missnöjt pip ifrån henne på hela kvällen! Helt underbart. Dessa barn gick finfint ihop med henne. Jag lagade köttfärssås och spagetti till ett helt kompani och Helena gjorde jättegod sallad samt dukade. Vi fick precis plats i vårt lilla kök och vi hade det riktigt mysigt. Alfons mumsade på biff stroganoff men Ellen fick bara gröt för hon är fortfarande inte bra i sin mage. Kroppen värkte så där härligt av trädgårdsarbete och alla var mätta och nöjda. Vid 20-tiden åkte de så hem och vi fick (efter diskplock och lite städning) äntligen sträcka ut oss i soffan framför TV:n. Ellen slocknade som ett ljus 21.30, helt slut efter dagens äventyr men sov ändå till 08.00 idag.

Yr av glädje och odlingsplaner

Kategori: Odlingslotten

Jag måste bara få hurra-a lite till över lyckorusglädjen i att vara odlingslottsägare! Jippie, jippie! Yes, yes!! Jag är såååååååå glad. I morgon hoppas jag verkligen att det är hyfsat väder. Vi får gäster men fasiken, jag måste få åka dit och påta. Lite i alla fall. En liten stund! Nu ska jag börja planera inköp och sen ska jag ner i källaren och se över mina redskap och vad som finns kvar sedan vi hade sommarstugan. Och så måste jag planera hur jag vill att lotten ska se ut, vart jag ska odla vad och framför allt vad jag ska ha på min lott. Ni som vill kommer att få följa arbetet från scratch. Tänk sen i höst när vi får skörda. Mums! Gud så roligt detta ska bli.

Vi har blivit med lott

Kategori: Allmänt

Helgen har varit ganska så lugn, tycker jag. Fredagen var vardagligt händelserik. Ellen och jag var hemma hos Malena på barn- & mammaträff. Hennes lilla Leo hade nu äntligen blivit frisk ifrån RS, öroninflammation och vattkopporna som nu hade läkt ut och bara var små torra skorpor, verkade inte störa honom alls längre. Han var vid gott humör, tycker jag. Några av de andra barnen var sjuka så vi var inte fullt gäng men det var väldigt trevligt ändå. Vi tittade på lite kort och åt god fruktsallad. På kvällen var lilla familjen på Maxi för att storhandla. Ellen var på bra humör hela tiden. Höjdpunkten var när hon fick ett maxiblad att bläddra i! (läs; tugga och suga på.) Hon hade sovit gott i flera timmar precis innan, trött av att ha fått leka med sina kompisar, så att vara utvilad när man handlar är himla bra. Senare på kvällen hade Kalle lagt henne på sin lekmatta och vi stökade lite i köket. Plötsligt var Ellen borta! Hon var inte på mattan längre och jag såg henne inte när jag tittade in i vardagsrummet. Hon kan ju inte krypa så jag förstod inte vart hon hade tagit vägen först. Men så hittade jag henne på baksidan av och under fåtöljen! Bara hennes lilla huvud stack fram. Hahaha.... hon hade kravlat baklänges (det är hon en hejare på) hela vägen dit på bara några minuter.

Ellen som krälat baklänges

På lördagen hade vi besök av vänner ifrån Uppsala (som var sjuka då vi hade Ellens dop) och vi fikade tårta, öppnade en fin present till Ellen (En bok om Paddington, den söta lilla björnen.) och pratade om allt möjligt. Eftersom vi träffas alldeles för sällan så passade vi på att boka upp en till träff med en gång. Då ska vi åka hem till dem och grilla i deras trädgård. De lyxbullarna har egen hus mitt i skogen. MYSIGT! Kalle hann med att baka gott grahamsbröd på kvällen också. Mumsigt med hemmabakat, tycker vi.

Penséer Pensée 2

Idag har vi varit en tur till Plantagen och när vi hade handlat lite ballkongblommor (penséer) så tog vi en promenad ner till kolonilotterna som ligger en bit där ifrån. Där är så mysigt och fint och förra sommaren så kastade vi avundsjuka blickar på området när vi åkte förbi med bilen, på väg till Maxi eller Bauhaus eller nåt annat i Länna. Larsboda kolonilottsområde heter det. Ligger jättefint vid Drevviken med fina skogspartier och kolonistugor som grannar. Vi knatade in och tittade på lotterna. Alla såg fina ut även om de är vårtrötta och lite rufsiga med fjolårets gråa gräs och tuvor av gamla perenner. Vi började snacka med en av gubbarna som strosade omkring och jag frågade om det var lång kö på lotterna!? Han sa att han inte trodde det och pekade på en tjock gubbe som satt i solen och gottade sig en bit bort, tillsammans med två tanter. "Fråga han där borta. Han är ordförande i föreningen", sa han. Vi gick bort och började snacka med dem alla tre. Mycket trevliga och roliga. Jag älskar att prata med trädgårdsintresserade och odlingsfolk är verkligen ett speciellt släkte. Det är ju så lätt att prata också när man vet att man har ett gemensamt intresse. Nog fanns det lotter lediga, sa gubben och ville gärna visa vilka. Vi gick ett varv och vips så hade vi hittat en som vi tyckte om och skrivit kontrakt! Så nu har man 100 kvm lott i Larsbodas kolonilottsförening! Stor lycka! Sådan glädje. Och den är billigare och bättre än de som vi står i kö till. Det negativa är att det är lite längre bort ifrån vårt hem men det positiva väger över lugnt. Det kliar i hela kroppen och jag vill bara dit med en gång och börja planera och påta i jorden. Tyvärr så är det planer på gång att området skall bli lägenheter så vi vet inte hur länge vi får ha vår lott men eftersom vi ändå är på gång att flytta till radhus så känns 3 säsonger perfekt för oss. Lagom bindande. Blir det inga lägenheter finns möjligheten att behålla lotten. Blir det radhus kanske det blir i närheten och då kan vi också ha kvar den om vi vill. Om det blir bygge av lägenheter så flyttas området och då får de smälla upp ett nytt område att ha lotter på. Om man vill så får man flytta med då i så fall och börja om på ny kula. Eller så fixar vi en ny lott någon annanstans. Det löser sig. Om man nöjer sig med att odla och stöka med års-grejer så spelar det inte så stor roll att det kostar lite. Man måste ju inte köpa dyra perenner som sen inte går att flytta på, menar jag. Det är plan fin mark, jorden är arbetad och mycket finns redan på plats. Läget är soligt, mitt på området i skydd av andra lotter med staket runt om hela området. Fina grusgångar och bra uppdelat. Ordning och reda, liksom. Folket verkar superbra också! Viktigt faktiskt. Man kan grilla där, det finns toaletter och badvattnet är bara ca 100 m bort. Så här ser vår lilla lott ut, just idag.

Lott 1  Lott 2  Lott 3  Lott 4

Jag kommer självklart att fortsätta fota och visa hur lotten utvecklas över våren och sommaren. Ni må tro att jag är i sjunde himmeln just nu! Gud så spännande denna sommar kommer att bli. Måtte det bli bra väder bara. Jag ska odla massor av goda grönsaker och på lotten finns redan svarta vinbär, vindruva, jordgubbar och en hel del perenner som ex. påskliljor, scilla, kärleksört, höstaster osv. Vem vet vad som lurar under jorden och under gammalt gräs och kvistar från förra året?! Det ska bli spännande att se vad som poppar upp.

Blåsippor ute i backarna står

Kategori: Allmänt

Nu är det vår så det bara tjångar om det! Härligt, härligt, jag blir så glad. Utanför mitt fönster går tre män och sopar, blåser och kör bort grus, sten och annat som påminner om vinter och halka. Äntligen kan man gå ordentligt ute utan att vare sig halka eller trampa på vasst grus. Dessutom såg jag massor av olika vårblommor på min promenad idag och hörde hackspetten på två ställen.

Vitsippor är väl härliga       Blåsippor i massor

Kalle hade sett en "robin" häromdagen (rödhake) på väg till tunnelbanan och då tänker jag på den lilla rödhaken som alltid kom till vår sommarstuga om våren och tiggde mask i från komposten när vi vände den. Innan jag gick på promenaden satt jag i lekparken på området mitt i mot där jag bor tillsammans med Deon, Josefina och hennes vän Nathalie. De bjöd på gott kaffe och vi blurrade om ditten och datten. Ellen fick sitta uppe en stund i den varma solen, trots att hon inte hade overall på sig. Min stora sjal fick agera sol- och vindskydd. Visst är hon underbart söt!?

Ellen i solen

Idag har jag städat i min spegelbyrå i hallen och jisses vad mycket hårborstar, hårspännen och annat hår-igt jag har i mina lådor. För att inte tala om alla glasögonfodral med tillhörande glasögon om ligger och dräller. Jag tror jag ska försöka skänka bort några par till någon som kan tänkas ha ungefär samma synfel som jag men inte har råd att köpa några. Jag har hört om sånna insamlingar...

Nu ska sätta mina pelargonstiklingar i jord och kanske så lite örter.... men först ska jag byta en liten bajsblöja minsann.

Födelsedagen

Kategori: Allmänt

Dagen började lugn med frukost och presenter. Jag fick bra tabletter för håret och pengar av mina föräldrar. Jag har inte bestämt vad de ska gå till ännu. Undrar vad jag behöver bäst?! Undrar vad jag vill ha mest? Utav Kalle fick jag presentkort på Löplabbet så att jag får mig ett par riktigt fotriktiga skor att stava i senare i vår och sommar, för han hade även anmält mig till ett stavgångslopp. Jag är redan anmäld till Lindingö men det visade sig att vår Turkietresa infaller samtidigt så jag kan tyvärr inte deltaga då.

Efter att jag vinkat av mor och far som reste hemåt igen satte jag mig och laddade upp dopbilder och annat på hemsidan och Kalle gav sig ut och sprang. När han var tillbaka vaknade Ellen och vi gav henne mat sen åkte vi in till stan för att möta upp Kalles pappa. På vägen såg jag att de söta små tussilagossarna nu börjat blomma även vid tunnelbanan. Vi såg massor igår också längs med vägarna. Härligt vårtecken!

Tussilago

Jag hade nya vårjackan på mig också så jag kände mig riktigt vårglad! Ser inte så ut på bilden men det beror nog mest på att solen får mig att kisa.

Vårjackan

Vi mötte Björn på Kungsgatan gick sedan i samlad trupp till Löplabbet för tjejer. Väldigt bra service och jag testade flera olika par skor, jag gick på löpband och stod på nån platta så de kunde se fötterna underifrån. Tyvärr hittade jag inte de ultimata skorna. Jag har hemskt knepiga fötter! De senaste 5 åren eller så har jag köpt samma märke av skor. Brooks på Stadium. De brukar heta GTS eller liknande och så en siffra. Till slut gick vi dit och jag hittade årets modeller. De svarta satt som jutna. Dessutom är de lika bra som de på löplabbet (nästan) sa hon på löplabbet om mitt gamla par som jag kom in i. Så det fick bli de och Kalle får gå tillbaka till Löplabbet i morgon och få tillbaka sina pengar ifrån dem. Tråkigt att inte hitta ett par där när man fick så bra service (det kan man inte säga om Stadium) men vad gör man?! Viktigast är ju att de sitter skönt och ger bra stöd! Dessutom var dessa svarta också och det var också ett plus. 1199 kr kostade de och det är dem värda, det vet jag.

Svarta brooks    från sidan

Av Björn och Linnea fick jag jättevackra blommor och en cd-skiva med fågelläten. Det är ju kanon nu när det börjar bli dags att ge sig ut och börja skåda igen. Någon gång ska man börja lära sig fågelsången också och inte bara hur de ser ut och vad de heter och lever för någonstanns.

Vackra blommor


När vi kom hem var Ellen jättesur, hungrig och grinig. Jag och Kalle hade inte ätit sedan frukost och vi var vrålhungriga. Jag gjorde hemmabakad pizza med köttfärs, tomatsås, paprika- och tomatskivor samt fetaost. Den blev jättegod och vi drack det sista vinet till. Ellen fick äta torsk med potatis och grönsaker samt tropisk mangomix till efterrätt. Det tyckte hon var jättegott. Grabbarna tar hand om disken och Ellen sover. Jag får lite alone-time. Skönt att bara få sitta och slösurfa, blogga och smutta på lite vin.

Tack alla söta, rara och gulliga som har skickat fina sms eller grattat mig på facebook. Det värmer så otroligt, man känner sig ihågkommen och omtyckt och jag blir så ofantligt glad! Tack också superrara Eva för den jättefina blusen och de söta hårspännerna och underbara Hedvig för det (säkert jättegoda) rosé-bubblet.



Utflykt till Tyresta Nationalpark

Kategori: Allmänt

Igår startade vi dagen med att besöka Farsta centrum. Mamma, Ellen och jag letade efter en vårjacka åt mig och till sist hittade jag en på Axelssons. Dessutom på rea! Alltid trevligt. Kalle letade svarta byxor men det är ju svårt att hitta nu när det är vår. När vi gjort stada lite tog vi bilen ut till Tyresta Nationalpark (där vi var i somras med Björn och Tyson och bland annat såg en vacker uggla) och gick lite i vårsolen. Det var ganska svårt att ta sig fram med barnvagnen för det låg rejält med snö kvar på sina skuggiga ställen. Skam den som ger sig, vi kom framåt sakta men säkert och på vägen såg vi att bävern hade varit framme!

Bävern har kalasat 

Det är vackert i nationalparken även på vårvintern. Långt där borta ska det vara en and eller två. Fin utsikt och med kikare såg man lite bättre såklart. Vi såg dock inte om det var en vigg också.

Fint även på vårvintern. Långt bort flyter några änder

Det låg lite is kvar på den lilla sjön vid grillplatsen men det var vackert idag också. Jag längtar till sommaren dock, när man ser lite mer djur och kan njuta mer av värme och sol. Vid grillplatsen blåste det ganska mycket så vi grillade och åt, sen hängde vi inte kvar så mycket längre. Det var skönare att gå i solen.

Stensjön

Frusna men mätta!

Pappa tänder en brasa   Mamma   Kalle

På kvällen åt vi provencalsk lergrytskyckling med ris, potatis och sallad samt en god rödvinsås och drack gott vin till. Pratade och umgicks med mina föräldrar och hade det allmänt mysigt.

Nu har Ellen blivit dopad

Kategori: Allmänt

Nu har Ellen blivit dopad, som Kalle sa. Ellen var så vansinnigt söt i den lånade klänningen. Hal som en ål i sidentyget men hon var jätteduktig och jag tror t o m hon tyckte det var ganska roligt bitvis. Två gånger under hela akten (eller vad man ska kalla det) så tappade hon tålamodet ett tag och gnällde lite, lite men annars var hon bara nyfiken och tittade på sin publik. Kallestackarn fick bära henne nästan hela tiden, jag är så armklen sen jag slutade styrketräna, så det finns inte! Prästen var helt fantastiskt och musiken var jättefin. Både jag och Kalle blev riktigt rörda och mormor snyftade nog lite. Hon tycker det är så vackert med kyrkmusiken.           

Lilla familjen precis efter dopet

Efteråt åt vi av den goda tårtan tillsammans med våra rara gäster. I sista stund hade tre familjer ringt och avbokat pga sjukdom av olika slag. Både maginfluensa och förkylningar går och det är ju för typiskt men vad gör man? Man kan ju inte hjälpa att man är sjuk! Nu har vi massor av tårta över men den går nog att frysa in och så kan de som inte kunde komma idag få komma en annan dag och smaka. Den var jättegod! Fin också, tycker jag.

Ellens doptårta

Ellen fick så himla många fina presenter och vi är så glada och tacksamma för att våra vänner och familjer kom och firade denna dag tillsammans med oss.

Ellens presenter

Dopbestyr, har jag glömt nåt?

Kategori: Allmänt

Jaha, då var det dags då. I morgon ska vi ha dop i Stora Sköndals kyrka och lilla Ellen ska få sitt namn. Ellen, Yvonne, Karin ska hon heta. Yvonne efter Kalles mamma och Karin efter min mamma, (och mig, och min mormors mor osv.) Ellen för att jag ju drömde att hon skulle heta Ellen redan i v.16 eller nåt.

Vi har lånat en jättefin dopklänning. Jag tyckte inte att en klänning hon bara ska använda en gång i sitt liv, var värt kostnaden, så att få låna en var ju perfekt. Det rosa bandet var jag och köpte i tisdags och jag tycker nog att lite mörkare gammelrosa passar Ellen perfekt. Visst är den söt?!

                        Dopklänningen

Det blir cirka 30 gäster vilket jag tycker är ganska lagom. Jag hade bjudit ganska många men eftersom det är precis efter påsk var några iväg på semester och kunde inte komma. Vissade tackade nej p g a avståndet också och jag är lite extra ledsen över att mina egna gudföräldrar inte kunde komma men har självklart förståelse för att man inte sätter sig i en bil i 50 mil när man har nyopererad höft! De får se på alla fina bilder sen i stället.

I eftermiddag kommer mina föräldrar och vi ska väl bara ha det trevlig, äta lite gott och umgås. Imorgon blir det bestyr innan dopet och på kvällen blir det nog lite firande till, då min födelsedag är på måndag (men vi tar firandet på helgen). Återkommer med bilder och skvaller ifrån dopet.

Sant

Kategori: Weckans kloka!

Ensamheten är ett trevligt ställe att besöka men ett dåligt ställe att stanna på. /Josh Billings.

Hur man har det, beror ofta på hur man tar det

Kategori: Tänkt om!

Hur man har det, beror ofta på hur man tar det. Det ligger väldigt mycket i de orden, tycker jag. Jag känner mig ofta missförstådd och orättvist behandlad. Jag blir ibland besviken på mina vänner, tyvärr. Ibland är det väldigt svårt att inte ta åt sig när någon gör något helt oväntat eller säger sin åsikt, även om den bara missriktat blir till ett personligt påhopp. Jag har själv lätt för att säga fel saker och jag hoppas verkligen att mina vänner inte tar allt för illa vid sig när jag låter min besvikelses tunga tala och min evigt cyniska läggning ligger mig till last.

Personer handlar och pratar utan att tänka efter riktigt. Säger sin mening just där och då utan att tänka på konsekvenserna eller är egoistiska för att de mår bäst så. Jag är en av dem! En av de "frispråkiga" som det snällt brukar heta. Saken är den att jag helt enkelt är för spontan och för mycket av en känslomänniska för att kunna hålla tand för tunga, i de flesta situationer. De få gånger som jag lyckats hålla käft, är jag oftast stolt över mig själv efteråt. Ibland förbannar jag dock mig själv för att jag inte sa något, där och då. Det kunde ha gjort stor skillnad och jag hade antagligen mått lite bättre. Jag vill och måste tro att människan aldrig eller åtmistone sällan, menar illa. Vänner vill ens bästa, menar väl och vill finnas och ställa upp för dig.

Eller? Är vi endast egoister? Gör vi bara goda gärningar för vår egen vinnings skull? Cynikern inom mig nickar häftigt, jojo, visst är det så! Pessimistiskt tänkande ligger för mig, tyvärr. Jag tror sällan gott om folk i allmänhet och ibland tvivlar jag även på mina vänner. Är det därför mitt liv är orättvist? Är det därför jag blir besviken om och om igen? Skulle jag ha mer tur om jag tog livet lite mer på skoj och inte såg så allvarligt på allas handlingar? Skulle jag få det lättare, bli rikare (inte nödvändigtvis ekonomiskt) och må bättre om jag skrattade åt allt som folk och vänner säger till mig och ryckte på axlarna åt varje motgång? Tänk om man skulle vända andra kinden till?! Vad innebär egentligen det, att vända andra kinden till? Att svälja sin stolthet? Att bli likgiltig? Att se genom fingrarna? Att inte ta åt sig eller illa vid sig? Att låta andra ta på sig hedern eller för den delen, skulden?!

Att vara sann! Att vara sann och ärlig mot sig själv är förbannat svårt, ibland nästan plågsamt. Att vara sann och ärlig mot andra kostar ibland alldeles för mycket och gör ibland alldeles för ont för att vara värt det!

Middagsmys & ännu en trip till IKEA

Kategori: Allmänt

Middagen med Björn och Kicki igår blev bra fast vi var lite sent ute och hade knappt ens börjat med maten då de kom men det gjorde inte så mycket, då vart det bara mer tid över för dem med fördrinken som Kalle kokade ihop. Det var så himla länge sen vi hade drinkar. Vi brukar alltid bara dricka vin nu för tiden, tycker jag. Kul! 

                             Fördrink

Middagen blev avslappnad och glad och maten vart bra. Jag hade gjort en spenat, bacon, svamp och fetaost-paj och till det hade vi bara sallad och ett gott rödvin. Till efterrätt åt vi vaniljglass och frukt bara. (Päron, plommon, kiwi och granatäpple.) Himla god kombo om jag får säga det själv.

Till bords; Kicki, Ellen, Kalle & Björn.

Björn och Kalle spelade senare på kvällen lite Heavy rain, jag och Kicki pratade skit i köket. Mysigt med lite tjejsnack. Vi bestämde att vi skulle åka till IKEA tillsammans bara vi två, så idag tog jag bilen och mötte upp Kicki i Skärholmen. Först var vi till Sia och lite av de andra inredningsbutikerna som ligger precis i närheten av IKEA. De hade jättemycket fint men det mesta är väldigt dyrt. Jag köpte lite fler veckomagneter till kylskåpet, en vajer med klämmor som man kan ha vykort eller andra saker i, på Granit samt en fin grön linneduk till vardagsrumsbordet på Nordic form. På IKEA handlade mest Kicki men jag köpte 3 små ramar till mina New York- bilder, en ljusstake, två lite större, grövre ljus, småburkar att ha mina pärlor, smyckesverktyg, band, snören, stenar och annat pyssel i samt lite kul tyg som jag tänkte sy en kasse av och en bit vitt med bred grön rand som jag ska sy påshållare av.

              På Granit bl.a  Roliga tyget.

Jag körde hem Kicki som hade handlat en gigantisk vardagsrumsmatta, en kökslucka och två balkongstolar m.m. och hade fullt sjå att få upp allt i lägenheten kan jag gissa, sen körde jag vidare till Bauhaus ute i Länna där jag köpte en taklampa till vårt vardagsrum för den vi har är så ful att jag inte tänder den (förlåt Kalle men den är ful) så nu får vi lite finare ljus där och så var jag snabbt in på Willy för att köpa lite mjölk och barnmat, typ. Äntligen hemma igen (var iväg från 11.30 - 18.30 ungefär) hittar jag ingen p-plats! Det är alltid lika jäkla trångt och folk parkerar som krattor. Antingen parkerar de in en så man omöjligt kan ta sig ut eller så är det nästan en halv bils avstånd fram till nästa bil. Så irriterande. Kalle stackarn fick ge sig ut och leta upp en när jag burit upp kassarna och inte alls var sugen på att ge mig ut igen. Nu är jag hungrig och ska äta middag. Kalle har hängt upp mina 3 tavlor åt mig, samt min stora med foton på lilla familjen. Det blev jättefint och jag är SÅ tacksam att jag slappt det. Det är nog nästan det värsta jag vet, att hänga tavlor är en konst. Kalle bemästrar denna konst.

Fortsätter drömma om radhus

Kategori: Allmänt

Igår tog vi bilen till Fagersjö, parkerade och gick en lång promenad i solskenet. Vi tittade på de jättefina radhusen som ligger precis nere vid vattnet. Även om sjön är lite igenvuxen pga fågellivet som finns där så var det vackert och både jag och Kalle kan definitivt tänka oss ett radhus där. De som ligger precis vid vattnet går nog för en 3-4 miljoner men en bit upp är de lite billigare. Bakom dem är också ett större skogsparti som de precis höll på att gallra och rensa bort en massa sly och annat i. Det såg väldigt städat och vackert ut. Vi såg rödhake (som är min favoritsmåfågel) och fasan. Vi pratade med en som bodde där och hon pratade om området som paradiset. Kan ju inte bli bättre betyg. Så här i vinterskrud är väl saker sällan vackra men så här ser det ut på lite håll. Vattnet till vänster men nu syns mest vass och bakom alla husen ligger skogen och till höger om, kommer en liten väg och sedan fler radhus.

Fagersjö

Det låg även jättepampiga villor, mer vanliga villor och även mindre hus åt andra hållet och det var där vi gick vår promenad. (Mot Farstahållet till) Det som är positivt (eller negativt för många) är kommunikationerna. Det finns varken tunnelbana eller pendel här utan det är buss som gäller eller får man gå till Högdalen för att ta tunnelbana. Detta gör att området är väldigt lugnt och städat, faktiskt. Det märktes också när vi gick omkring. Det var nästan kusligt lite folk i rörelse, fast det var så vackert väder. En del var ute och pysslade i sina trädgårdar. Vi såg fina krokus och snödroppar. Grusknaster var det gott om och det var massor av fågelsång och ljumma vindar. Nu har våren verkligen kommit på allvar. Skönt! Det enda jobbiga just nu är all hundbajs som ligger och skräpar.

 Snödroppar Solig krokus

Efter promenaden åkte vi genom Fruängen, åt lite thaiwok och sedan körde vi till IKEA. Jag ville köpa ramar till tre stycken målningar som jag köpte i New York men som bara blivit liggande och så behövdes det lite servetter och annat. Precis vid ingången stod det en ambulans med två sjuksyrror som propsade på att man skulle vaccinera sig mot TBE och det var ju ändå dags för mig, så jag passade på att ta sprutan. Det gjorde inte ont men idag är jag lite öm precis vid sticket. Tyvärr hittade vi inga ramar som vi var säkra på skulle passa men vi köpte en ny matta till vardagsrummet och lite andra småsaker. Ellen fick två små gosedjur för de kostade bara 1 kr styck! Helt löjligt billigt. När vi kom ut ifrån IKEA var klockan 18.00 och Ellen var ganska less på att åka vagn, sitta sele, åka bil och bara allmänt finnas till. Hon gnällde ganska friskt och jag var lite smådeppig för den fina gröna grodan som hon fick av Linda (innan hon föddes) var plötsligt borta. Den har hängt i vagnen hela tiden men så gick gummibandet av och hon lekte med den. Nu är den borta! Den ligger väl på IKEA´s golv någonstanns. Vi var tvungna att ha lite saker till dagens middag med Björn & Kicki så det var bara till att stuva ner Ellen i vagnen igen och gå in på ICA Kvantum för att handla. Hon blev ganska nöjd med sin nya leksak och pep bara till då och då men däremot tyckte både jag och Kalle jättesynd om en pappa som ensam med två illvrålande barn i 2-4 årsåldern skulle försöka handla och det ordentligt också. Vi skulle bara ha några få saker men han skulle storhandla. Sånt tar ju tid och när då barnen skriker så det ekar i hela butiken, ja då är det fan inte roligt. Usch stackarn. Jag led med honom men han tog det med ro. Småpratade med den ena av dem som var på minst dåligt humör, frågade vilken fil hon ville ha och vilken mjölk som var bäst osv. Hatten av för det tålamodet! Själv hade jag nog ställt vagnen, tagit ungen unden armen och marscherat ut ur butiken. Vårt barn väntade med sitt utbrott tills hon satt i bilstolen. Då kom illvrålet och Ellen var så arg så vi fick stanna och plocka upp henne. Inte ville hon ha mat och blöjan var okej men ändå var det något som inte var bra. Till sist gav vi upp och körde vidare trots protesterna och rätt var det var, så sov hon. Knall fall blev det dödstyst. Vi skrattade gott, för det var vad vi både hade förutspått, det tog bara lite längre tid än vad det brukar men nästan alltid måste Ellen skrika och leva lite rövare innan hon somnar. Väl hemma sov Ellen vidare, vi drack kaffe och åt ballerina kladdkaka-kex (de är supergoda) och dammsög vardagsrummet innan vi la ut nya mattan. Den är väldigt grön men jag tror nog det blir bra ändå. Sen vart det lite dator, lite tv och lite lek med en betydligt piggare Ellen innan det var dags för sängen. Idag blir det lite städ och plock och ikväll kommer som sagt Björn och Kicki på middag. Det ska bli himla roligt att få träffa dem för det var ett tag sen sist, nu.

Mumsig pasta med oxfilé

Kategori: Allmänt

Igår när Kalle kom hem lagade vi en av våra favoriträtter. Pasta pappardelle med oxfilé, grön sparris, svampsky och parmesan. Till det drack vi ett gott rödvin och myste en liten stund. Ellen var på gnällhumör och ville inte alls sitta med oss och äta (hon fick majskrok) så det blev en ganska kort stund som vi fick njuta men gott var det!

Pappardelle med oxfilé

Idag har vi tagit en ganska så lång promenad och tittade bland annat på odlingslott-stället som vi ställt oss i kö till. Vi pratade lite med ett par stycken som var där och rensade lite fjolårsris och annat. De verkar trevliga och hoppades att vi skulle få en plats. Eftersom det kommer dröja med radhus kan en odlingslott vara väldigt rolig att ha, så man får lite ekologiska egenodlade grönsaker och bär. Jag har stora planer men försöker att hålla tillbaka drömmarna lite för det är inte alls säkert att vi får någon plätt och då står man där med alla drömmarna.

Eftersom vi inte har planerat in något under påsken förutom en middag med goda vänner på söndag så blir det nog rätt lugnt i helgen. Lek med Ellen, god mat och lite påskgodis på kvällen, någon film kanske. Vi ska väl försöka få tummen ur och rensa lite i förråden. Får lite struktur och koll på vad vi har och vart vi har det. Men först ska jag kolla Facebook.