I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Prövningarna är många och stora

Kategori: Allmänt

Oj vilken intensiv första månad och den är inte ännu riktigt över. Snön faller i massor men vi har faktiskt varit ute varje dag! Minst en timme! Så det löftet måste jag nog säga att vi hållt. Det ska dock tilläggas att den sista veckan har varit lite knackig så vi har fått dela upp timmen och igår fick vi inte till det. Alla är mer eller mindre sjuka. Värst är nog Edvin och Kalle, sen Ellen och sist jag som känner mig ganska pigg trots sömnbrist och en liten, fjuttig förkylning (Det där får jag säkert äta upp nu...). Ingen är däckad men alla är lite vissna. Ellen har ju varit ordentligt sjuk med öroninflammation i november och sedan en förbannad hosta sen dess. Den har ju såklart hoppat på både Edvin och Kalle. Edvin har också varit dunderförkyld men börjar pigga på sig nu men istället börjat matvägra, skriker och gråter som en stucken gris varje måltid och det är ett rent helvete att mata honom. Ett ton tålamod behövs varje gång man tar fram haklappen. Ingen har lyckats klura ut vad det är som gör honom så vansinnigt arg och ledsen men det har hållt på ett par tre veckor nu.
 
Vi har ju det stora privelegiet att vara hemma båda två just nu och det har vi försökt att utnyttja rätt bra genom att umgås mycket med barnen (Ellen har varit en del på dagis men också fått komma hem tidigare och vara hemma lite mer än annars. En del pga hosta och lite feber men en del för att vi velat göra något kul tillsammans.) äta massor med god mat och utforska närområdet till fots på våra dagliga promenader. Vi har tittat på många områden vi tidigare bara som hastigast sett när vi kört förbi med bilen och den senaste tiden insett ännu mer vad fint vi bor och vad mycket roliga hus det finns. Strandpromenaden vid Hässelbystrand var jättevacker, även så här års och det finns ett jättefint kvarter bakom centrum som har jättecoola femtiotalshus.
 
 
 
Bilderna är från strandpromenaden och den fick jag njuta på egen hand med en sovande Edvin i vagnen medan Ellen och Kalle var på Grimsta IP och åkte skridskor. Annars har vi varit på promenad i Nälsta, Vinsta, Blackeberg och vi har åkt pulka i de flesta backar kring vårt eget område och även vid Hässelby slott. En fredag tillbringade vi på Andys lekland. Det var uppskattat av både Ellen och Edvin faktiskt.
 
 
Bollar är så himla runda och hala. Det bara far i väg när man ska ta dem. Förbenat också...
 
 
Ellen åkte massor av ruschkanor och fick en rejäl stöt. Det var i sig ingen kul upplevelse och det blev lite gråt och tröst innan det lektes vidare men som tur var så avskräckte det inte henne från att åka igen. Och igen.
 
 
Eddie lekte lite mer försiktigt i lilla lekhörnan men även han åkte ruschkana. Sittande i pappas knä var det helt ok.
 
Mitt köpstopp har varit lite svårt att hålla. Räknas grymt prisnedsatta böcker i matbutiken? I så fall har jag inte hållt mitt löfte, tyvärr. Jag kunde nämligen inte låta bli att köpa en vegetarisk kokbok och en Leif GW Persson-bok för 20/15 kr styck på Coop Konsum häromdagen. Kokboken kommer jag att ha jättestor nytta av och den andra var mest för att vi sett en tv-serie i tre delar nu som GW skrivit manus till och då insåg jag att jag gillade det. Skarpt. Varför har jag inte läst någon av hans böcker!? Och plötsligt, två dagar efter så ligger den bara där. Boken. Jag tog det som ett ödesnyck och ryckte åt mig ett exemplar. De andra i familjen har ju inte avlagt köpstopps-löftet men har ändå hållt fanan högt tycker jag. Vi har lånat en vinteroverall till Edvin och det kändes toppen faktiskt att inte behöva köpa en, nu när han snart växer ur även denna. Bättre att vänta till nästa vinter. Ellens dito föll isär på flera ställen då den var lite kort i rocken. Jag lagade med nål och tråd, tvättade den och la undan den åt hennes bror. Själv fick hon en ny för endast 150 kr. Ett riktigt kap för en ny och fin overall ( och då helt ok inköp ansåg alla i familjen efter att ha diskuterat både ekologi, miljöbesparande och ekonomi m.m.) i en neutral färg som även bror kan ärva om den håller så länge. Kalle har inhandlat en begagnad kontorsstol då den han hade ger honom både nackvärk, ryggont och är fel för armar och ben. Den "nya" hittades på blocket och hämtades i går. Den gamla ska vi ev. ha till barnen eller så skänker vi den vidare. Vi får se. 
 
När vi ändå är inne på shoppande så kan vi väl erkänna att även Ellen och Edvin har shoppat. Då för egensparade slantar. Vi var på IKEA och tittade på den där stolen som vi sedan hittade på blocket och då hittade Ellen en fin liten docka i tyg. Den köpte hon själv för pengarna i sparbössan (som hon hade med sig till Coop för att hon skulle få köpa sig lite fina leksaker/saker då hon varit duktig och tagit blodprov hos doktorn tidigare på dagen) och den kostade 19 kr. Hon köpte även en flaska med någon juice (Det var älskade, älskade FROST på bilden samt en överraskningsask med på flaskan.) två hårband med Hello kitty som hon menade att det kunde hon väl få köpa nu när hon betalar själv. Mamman vek sig surt och okejade! Samt en rosa skärtlapp som hon ska ha och åka på i Umeå. (Bra platsmässigt när vi ska packa bilen, så det okejades också!) Allt var saker hon bestämde själv och betalade själv i kassan. Sofias (en dagiskompis) mamma satt i kassan och hela grejen blev både pedagogisk, kul och bedårande sött att se. Krona för krona sögs upp av mynträknarmanicken. Sen fick hon sin lilla bärkasse med saker och gick stolt till tuggummimaskinen där hon skruvade fram ett döckligt grönt, stort runt tuggummi som hon sedan tuggade på i kanske fem minuter. Sen var det roliga slut. Lilla Edvin förälskade sig i en grön drake (som det var nedsatt pris på, passande nog) på IKEA och det räddade ju den "promenaden" och han fick därför behålla draken. Detta också för att Ellen fått köpa så mycket saker. Alla glada och nöjda. Även jag som lyckades lägga tillbaka både skärbrädor, ljus och snygg vas. 
 
Vad mer har vi gjort? Jag har varit mer kreativ också! Som ju också var en löfte. Har bokat in mig på en kurs i måleri i morgon och jag har stickat en mössa åt Kalle.  Så jag tror faktiskt att jag hållt de flesta löften men ett stort har jag/vi (för där är faktiskt även Kalle med och lovar) falerat på katastrofalt. Maten! Det är jättesvårt att hålla sig till säsong, ekologiskt och närodlat. Vi äter massor av vegetariskt och försöker att handla det mesta så sunt och bra vi kan men det är vansinnigt dyrt och svårt att variera sig om man bara får äta morötter och kål, som dessutom inte är så jättenära odlat, så här på vintern. Så vi gör så gott vi kan och har råd till men vi håller inte måttet, det erkänner jag. Det har blivit billig mango, ickeekologiska grönsaker och även annat som inte varit helt enligt planerna. Jag säger såhär; Vi behöver en inkörsperiod och det kommer se mycket bättre ut så fort tjälen gått ur marken och vi kan börja odla och handla på ex. Hästa/ Ekerö. Ha tålamod med oss! Vi gör så gott vi kan, nästan! hela tiden. Men vi är tyvärr inga änglar. Inte ännu!
 
 
Nu ser vi fram emot sista lediga veckan för min del. Den ska spenderas i Sundsvall och Umeå. Vi ska hälsa på goda härliga vänner, bo på hostel och vi ska upptäcka massa kul saker. Sen väntar allvaret efter det. Jag startar min "åtgärd" den 3 februari. Då ska jag börja på nåt ställe i Vinsta där många andra arbetslösa och jag antagligen ska mötas och ge varandra inspiration till att söka och få jobb. Ni hör hur positiv och uppmuntrande jag låter va?! Mmmm, jag är jättepepp.... not! MEN jag ska verkligen göra mitt bästa för att inte gå ner mig och bli bittrer även om dessa "kurser" sällan lett mig till annat än besvikelser och bekymmer. Nåväl, det blir nog bra. Ska bli skönt att få komma iväg, få rutin på vardagen och vem vet, kanske leder det mig till mitt drömjobb. Hoppas måste jag ju!
 
 
 

Att leva upp till förväntningarna...

Kategori: Allmänt

Det kommer inte bli en lätt match att leva upp till alla förväntningar, det vet jag men jag ska verkligen göra ett gott försök och även om jag säkert kommer tabba mig då och då så kan jag lova att jag åtminstone inte kommer att ge upp! 2015 års löften är följande:
 
MAT:
  • Jag ska försöka odla så mycket rotfrukter och grönsaker som jag kan. Det jag inte kan odla själv (pga platsbrist och kunskap eller klimatet) ska jag inhandla hos en lokal odlare.
  • Frukt ska jag plocka själv eller köpa hos lokala odlare.
  • Det som inte går att odla i Sverige ska jag undvika till vardags och endast unna mig vid speciella tillfällen. Dessa ska jag bara inhandla om de är ekologiska och som sagt, bara då och då.
  • Jag ska mest äta vegetarisk och fisk. (Jag ska minska ännu mer på min köttkonsumtion.)
  • Jag ska inhandla kött hos någon av våra lokala uppfödare/slaktare. Köttet ska vara ekologiskt och jag ska välja kyckling och kalkon i första hand.
  • Jag ska börja äta mer vilt, gärna från trakten om det går.
  • Jag ska plocka mer svamp och bär än tidigare. Ta vara på naturens alla resurser bättre.
HUSHÅLL:
  • Inte köpa kläder, hygienprodukter, möbler, husgeråd eller tekniska prylar under året.
  • Inte slöglo på tv. Spela in och titta vid bestämda tider.
  • Endast använda s.k schampootvål och naturlig deo. (Först göra slut på det som finns hemma.)
  • Använda parfym och smink sparsamt. 
  • Laga, lappa och sy om gamla kläder.
  • Tillverka saker jag behöver/vill ha på egen hand, i största möjliga mån.
  • Baka allt själv. Göra eget godis, egna kakor och bröd.
  • Byta mer varor och tjänster med andra. 
  • Sälj eller i värsta fall skänk bort det som vi aldrig använder och som ”står i vägen”.
  • Låna, låna ut.
  • Fasa ut/ byta ut miljöfarliga material och saker. (teflon, plast, silicon osv.)
RESOR:
  • Välja promenad eller cyckel i första hand och kollektivtrafik i andra hand.
  • Använda bilen mer sparsamt och eftertänksamt.
  • Planera bättre och därmed kunna åka tåg eller båt i stället för att ta bilen.
  • Inte göra några onödiga utsläpp.
HÄLSA:
  • Vara mer utomhus. Minst 1 timme per dag.
  • Vara mer kreativ.
  • Dricka mer vatten.
  • Äta mindre godis, sötsaker.
  • Röra mer på mig i vardagen.