I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Dålig, dålig dag

Kategori: Allmänt

Det blev ingen middag i lördags. Den ställdes in för att både vi och våra gäster har blivit förkylda! Vi spenderade en del av dagen i Vallentuna där vi tittade på ett radhus som låg dötrist till men som var superflott renoverat! Oj oj vad jag ville bo i det huset men någon annanstans. Vallentuna C var dock inte alls så trist och tråkigt som jag hade föreställt mig utan riktigt mysigt. Vi tittade oss omkring på lite områden i närheten men fastnade inte fått något ställe direkt. Det känns som att Vallentuna med omnejd är lite väl långt ut, kanske. Men vi får se!

Igår var ingen höjdardag! Jag sov dåligt på natten och vaknade massor med gånger pga förkylningen. Kalle hade bokat service på bilen kl.9.15 och jag hade tid till MVC kl.10.00. Samtidigt hade vi tvätttid som startade kl.10.00. Kalle tog Ellen och åkte till Bilia och jag gick ner i källaren för att pumpa min däck på cykeln och även kolla om tvättstugan var ledig före vår tid så att jag kunde lägga in en tvätt innan jag for iväg. Cykelpumpen som Kalle köpt var väldigt märklig och jag fick den inte intill ventilen, den var för tjock. (Det visade sig senare att jag skulle ha satt fast en liten medföljande slangbit med extra ventil för att komma åt.) Tiden sprang iväg medan jag försökte få pumpen att fungera och tvättstugan var upptagen. Till slut fick jag gå (tog cykeln med mig för att pumpa den på macken) i ösregnet, för det hade givetvis börjat regna också, och kom fram precis i tid. Tvätten fick vänta tills Kalle kom tillbaka ifrån Bilia.

Väl på MVC skulle jag sätta in en spiral och det är inte skönt i sig och jag är ju dessutom förkyld och lite småsjuk. Efteråt var jag öm och hade mensvärk. Hem igen i ösregn men denna gång kunde jag åtminstone cykla större delen av biten. Blev ändå dyngsur. Hemma väntade en illvrålande Ellen som var ännu mer förkyld idag och Kalle var jätteirriterad för servicen skulle bli så dyr! Dessutom var vi tvugna att fixa ESP´n som plötsligt slutat att fungera. Esp är antispinn. Mitt i sommaren!? Det skulle kosta 15000 kr att laga! Tur man har försäkring. Servicen var ju helt galet dyr. Över 6000 kr för att byta lite olja osv. Helt sjukt! Jag hoppas vi kan hitta ett annat ställe som gör servicen billigare till nästa år. Med flexifuelbilar är det extra dyrt och om du kör mer än 1000 mil per år får du göra servicen igen. Alltså dubbla årskostnader. Det är ju helt galet. Man borde få bättre service när man kör miljöbil, tycker jag! Notan slutade på över 9000 kr. Där rök vår fickpeng till Turkiet m.m. kan man säga. SUCK!

När Kalle fått in tvätt i maskinerna och allt lagt sig lite så började Ellen att gråta, skrika, vara omöjlig i största allmänhet och jag hade jätteont i magen och ryggen, var trött och grinig också. Stackars Kalle, kan inte haft det lätt. Jag fick ta Ellen eftersom han tog tvätten. Jag har dåligt tålamod i vanliga fall men igår var det kort stubin hela tiden. Oj, oj vilken röra. Hon ville inte äta, inte sova, hon bara skrek och grät så fort man satte ner henne på golvet. Lyfte man upp henne ville hon ur famnen, släppte man ner henne var det fel också. Fick hon inte uppmärksamhet så gnällde hon. Jag visste varken ut eller in. Hon somnade till sist vid 15.30 tiden och jag slocknade 10 min efter det. Så skönt att få sova lite! Jag låg i över 2 timmar. Kvällen var väl lite bättre men Ellen hade verkligen känt av de dåliga vibbarna och var på sitt värsta humör även större delar av kvällen. Vad göra?! Vi härdade ut och hon somnade vid 22.15 ungefär. Vi gick och la oss strax därefter och idag är en ny dag.

Jag har haft en lugn morgon och sedan varit och hämtat bilen, betalat den feta räkningen. Ellens näsa är som en kran idag. Den bara rinner och rinner och jag torkar och torkar. Vilken tur att vi inte gick till kyrkan idag. Det hade inte uppskattats av någon skulle jag tro. Trots att hon är så snorig och även lite varm så är hon på glatt humör och busig som tusan. Så hon är nog på bättringsvägen trots allt. Hon har redan hunnit slita Maxibladet i strimlor, möblerat om bland mina ljuslyktor (!), rivit ner alla böcker på golvet, kastat ut tvätten ifrån tvättkorgen och ner på golvet, stulit min bästa dagbokspenna för 100:e gången. Med andra ord, en helt vanlig dag!

Förbaskat irriterande (det mesta faktiskt, just nu)

Kategori: Allmänt

Igår när jag suttit med texten "När det är det lilla, har man då rätt att oroa sig?" dog internet explorer och allt bara försvann. Först blev jag vansinnig men upptäckte snart att min text var sparad som utkast. Jag fortsatte så att fila på texten och la sen upp den lajv. NU när jag läste igenom texten upptäckte jag flera ställen som var "fel" och förtstod snart att det var "beta"versionen av texten som lagts upp och inte den färdigarbetade. Så irriterande!! Dessutom är den färdiga texten som bortblåst. Så ni får hålla tillgodo med en halvfärdig, felstavad osv. text.
Sorry... men några verkade ju fatta vad jag ville ha sagt, ändå.

Jag är förkyld, har ont i halsen och är smått febrig. Typiskt när det kommer vänner över på middag imorgon. Hoppas jag hunnit pigga på mig något i alla fall och inte smittar. Annars får vi väl ställa in i värsta fall. Så irriterande, jag som älskar när vänner kommer över på middag. Som tur är så jobbar hon inom dagis och är typ ändå alltid småsjuk och smittar i sin tur sin sambo friskt. Då kanske det inte gör så mycket?

Ellen går numera. Flera flera steg åt gången och det går ganska fort också om än lite ostadigt ännu. Hon och Kalle skulle just gå till lekparken så att jag fick dammsuga färdigt i lugn och ro. De skulle bara gå förbi återvinningsstället för metall på vägen och sen gå till lekparken. Ellen, som också är lite småsnuvig och extra trött somnande som en stock efter 15 meters vagnrullande. Så nu sitter Kalle någonstans med en bok i solen och en sovande unge. Så irriterande! Det händer inte mig! Jag får bara en supergrinig och trött unge som inte vill sova alls när man går ut och går. 

Ja, det var väl det hela för jag kan inte komma på mer saker som irriterar mig just nu, förutom min förbaskade fot som fortfarande konstrar och gör ont som f-n. Men det börjar ju nästan bli som en ond del av mig, liksom. 

Jaja, jag har kaffe på g, en stund för mig själv, en godispåse på tv-bordet och nystädat i hela lägenheten. Inte alls irriterande. Förträffligt trevligt faktiskt.... när jag tänker efter. 

När det är det lilla, har man då rätt att oroa sig?

Kategori: Tänkt om!

Jag tittar på morgon-tv varje morgon samtidigt som Ellen struttar runt och plockar ur alla sina leksaker ur sin stora korg och jag förundras över hur stark en människas överlevnadsinstinkt är. Folk sitter fast i gruvor i flera veckor eller vandrar km efter km i midjehögt vatten med bara några få ägodelar i ett tygstycke på huvudet. En världskatastrof är ju faktiskt lika mycket en enda människas öde och alla är, eller bör åtminstone vara det, (men ofta undrar jag) lika mycket värda. Och fast jag blir alldeles översvallande påverkad känslomässigt så går det fort över, för media har härdat mig. Kanske lite för mycket kan jag känna ibland. Jag byter kanal för att slippa känna halsen tjockna och ögonen tåras. Jag byter kanal för att det är på något sätt fel att bry sig för mycket. Man harklar sig, ursäktar sig och skrattar till. Så blödig jag är, kanske man hasplar ur sig och skyller på hormoner. Sanningen är att det gör för ont och att man inte riktigt förstår. Världen är för grym för att man ska kunna greppa, liksom.

Men herregud! Det ÄR ju hemskt! Det är ju helt fruktansvärt! Det är så osannolikt (i min lilla värld) att vår planet blöder från alla ändar och gråter ut sin ångest i form av översvämningar, jordbävningar och global uppvärmning. Att det finns människor som svälter fast jag har kylskåpet fullt av mat, att massor av barn tvingas skjuta vapen i krig de inte alls valt att delta i eller tvingas sälja sina kroppar till män och kvinnor som sexuellt är helt förvridna och sjuka och därför tycker att det är helt i sin ordning. Tänk att det finns människor som varken har tak över huvudet eller en egen plats att sova på och vi tjafsar om vilken sängbotten som är bäst för våra stackars ryggar. Det finns massor av människor som skor sig på andras olycka och överallt i världen växer maktbegäret hos de som ser osäkerheten och hjälplösheten frodas. 

Jag oroar mig för mitt barns uppväxt, att hon ska trivas på dagiset vi väljer och få bra vänner. Att hon ska få rätt pedagogisk hjälp och tillräckligt med stöd i skolan för att till fulla kunna utnyttja hela sin kapacitet och bli så bra som det bara går, på just det som hon väljer att bli. Jag oroar mig för tonåren och hennes första pojkvänner. Jag är rädd för att hon inte ska bli behandlad med respekt och hoppas vid gud att hon ska slippa mobbing och utanförskap. Jag gör vad jag kan för att säkra hennes ekonomiska framtid, så gör även hennes far, farfar och hennes morföräldrar genom olika fonder och bankböcker. Jag oroar mig för hennes hälsa och hoppas att hon ska få ett långt, friskt och lyckligt liv. Ett normalt liv. Vad nu det egentligen innebär...

Är vi konstruerade såhär? Att vi ska bry oss i lagom dos, inte tippa över åt något håll. Skänka en liten slant när samvetet gnager, läsa på lite, diskutera löst vid matbordet och ojja oss över "allt elände" när vi står där och väntar någonstans och råkar börja samspråka med första bästa okänning?! Ena stunden skäms jag över att jag köper ännu fler kläder (som någon stackare har suttit och sytt fast hon inte får lön för det), leksaker (som säkert något barn ändå i slutändan tillverkat, fast det ska vara kollat) eller böcker åt Ellen som hon ändå inte kan läsa. För att i andra stunden tänka att jag ju borde, eftersom jag faktiskt har möjligheten och det vore dumt att inte utnyttja denna möjlighet. Jag vill verkligen leva på ett bra sätt och vara en god förebild men det känns så hopplöst ibland och hur långt ska man dra det hela? Det finns massor att göra om man bara vill, vågar och kan.

Det är när jag tänker allt detta som den stora hopplösheten infinner sig och jag blir i det närmaste apatisk. Det blir för mycket! För stort och rörigt och mäckigt. Därför så sitter jag här, framför en dator med tv:n på i bakrunden och orerar. Jag dissar mina egna lösningar på problemen, den ena efter den andra. För vad är väl jag? En enda liten människa i landet Sverige, långt där uppe i nord dit typ ingen någonsin kommer och där allt är precis sådär lagom bra. Inte illa nog för att löpa amok men lite, så där irriterande kliande.

En liten höstapéritif

Kategori: Allmänt

Är, tro det eller ej, faktiskt lite nöjd över det dåliga vädret. Okej, det blir lite långtråkigt att sitta inne mestadels av tiden men jag ser fram så emot att resa till sol och hav i Turkiet. Om vi då skulle ha kanonväder här hemma hela tiden tills vi åker, ja då hinner jag ju inte längta efter värme, sol och bad! Egentligen tycker inte vi (Kalle och jag) att en solsemesterresa i september är det optimala. Vi reser hellre i november. Men nu är det så att min älskade lilla pappa fyller år den 22 september och det är därför vi åker nu. Vi ska fira hans 60-årsdag där nere. Det är så han vill ha det! Det är sällan han vill något, så självklart ska vi uppfylla hans önskan. Själv hade jag valt Thailand i november, december eller januari. Jag kanske kan få min önskan uppfylld nästa år?! (Håller tummarna och hoppas på att Kalle ska ge med sig ang. en resa dit...)

När vi var ute vid lotten sist så kasserade vi solrosorna som hade vält med jordklump och allt. Stackars vinbärsbusken under tyngden av alla rosor låg beklämd och slokade. Jag hoppas den tar sig och kommer igen nästa år. Jag tog tillvara på själva rosorna. De ligger nu fint på tork ute på balkongen. Jag hoppas det inte regnar för mycket på dem nu bara. Det är tänkt att våra små vinterfåglar ska få kalasa på fröna, så småningom.

Solrosor på tork

Det finns tydliga tecken på att hösten är på intåg. Kolla in min tomat t ex som också är på balkongen. Den har gula blad, slokar och är trött men än så länge bildas och mognar frukt. De är helt fantastiskt söta och goda de små orangea körsbärstomaterna. Golden Sun heter sorten och får jag tag i plantor nästa år ska jag ta två!

Tomater

Mina samplanterade örter mår fint i hörnet men de som stått i balkonglådan längst ut och fått regn på sig mår mindre bra. Pelagonerna blommar ännu om än sparsamt. Jag har inte gett dem någon näring eller ny jord i sommar, så de har hållt sig små och kompakta. Ganska fjuttigt kan tyckas men jag gillar dem bäst så.

Blommorna på balkongen

Har ni märkt att luften känns klarare på något vis? Att det bli lite lättare att andas liksom. Jag är lite förtjust i hösten. Den tidiga, fortfarande varma och bara lite frostig på morgontimmarna. Så där så löven blir röda och gula. Nu är det är dags att plocka fram 58 st värmeljushållare igen och slänga de värmande plädarna på soffan. Åh, det är bra mysigt ändå med hösten. Jag tror den kommer vara alldeles perfekt den 2 oktober då vi kommer hem ifrån Turkiet men så här en regnig och mulen dag får man ju lite försmak.

Produktiv dag

Kategori: Allmänt

På förmiddagen tvättade Kalle och hade Ellen med sig ner till tvättstugan. Det hade gått bra. Jag var i Farsta C och skulle köpa skor och regnbyxor till Ellen. Jag kom hem med aningens mer ska jag väl erkänna men fick ändå godkänt av Kalle. Jag köpte tre bodys, 2 par byxor, 6 par strumpor (sitter tre i samma pkt) 1 cardigan, 2 par skor och 1 väderoverall. Så nu är Ellen ganska så rustad för höst, regn och rusk. Jag träffade Josefina och Deon på vägen så vi hade sällskap på H&M och Kappahl. Sen åkte jag hemåt och de fortsatte shoppa. Jag fick också veta att Deon ska få ett syskon. Jätteroligt att höra!

När jag kom hem fick Ellen prova skorna och även sin overall. Den är stor men det är bra. Då har hon lite att växa i. Supersöt ju! Det ena paret skor var också för stora men de ska hon ha senare i höst, så de blir nog lagom då.

Ellen i sin overall

Så lagade jag lite enkel lunch till oss som vi åt och vi vek, samt hängde den sista tvätten innan vi åkte ut till lotten för att röja lite ogräs, bönris, solrosorna som vält samt skörda de sista vaxbönorna och lite av vår sparrispotatis. Vi hann med massor på bara 2 timmar. Ellen sov middag under tiden, så det var perfekt. Jag drog upp det mesta överblommade och skördade med rötterna. Jorden är kanon nu och jag ser fram emot nästa säsong redan. Men än finns det kvar saker att skörda. Palsternacka, jordärtskocka och potatis. Och så är det ju stora höstgrävningen kvar sen efter vi har varit i Turkiet. Det blir härligt. Våren och hösten är bästa tiden i en trädgård. På sommaren är det liksom för varmt. Men nu är det vansinnigt mycket mygg där ute. Jag har röda bett överallt och det kliar så jag blir tokig. Ellen och jag har dessutom blivit fult bitna i natt också. Kalle klarar sig bättre men han har fästingarna istället, stackarn.

Nu har Kalle åkt för att spela innebandy med sina jobbarkompisar och jag ska leka lite med Ellen som börjar tröttna på att leka ensam. Även om hon faktiskt blivit lite bättre på det, på sistone. Idag har hon roat sig med att borsta tänderna. När jag tog tandborsten ifrån henne så gallskrek hon rakt ut och började stortjuta. Hon var tydligen aldrig klar så till sist fick jag bända loss den ifrån hennes lilla hand och hon grät och grät stackarn. Hoppas det där med tandborstning är lika roligt när hon är äldre sen och har lite fler tänder att vara rädd om!

När Kalle kommer hem igen vid 20.30 ungefär så ska vi äta middag. Då blir det nyskördad sparrispotatis och vaxbönor. Tror det blir vitsås och korv till det. Enkelt men himla gott.

Möjahelg

Kategori: Allmänt

Ut till Sollenkroka med bil och så vidare med båt ut till Möja. Det tar ganska lång tid men det är en härlig ö. I helgen har det också varit bröllop på ön och många fina klänningar fladdrade förbi. Vi har haft tur med vädret! Solen sken på oss hela lördagen och Kalle och jag fick barnvakt när Ellen hade somnat för att sova middag. Vi fick låna varsin cykel och tog en tur runt på Möja. Vi satt i en stillsam hamn och tittade på fåglar och lyssnade till brygg-kluck. Härligt!

Liten hamn

Sen cyklade vi vidare, gick lite i ett skogsparti för att leta svamp. Jag hittade 4 ynka taggsvamp, små rackare och en sopp. Kalle hittade bara blåbär. Myggbiten till tusen hann jag bli på den lilla skogspromenaden. Ajaj vad det kliade hela kvällen. Idag har jag lite värk i sittbenen efter cykelsadeln. Vi satt ute mestadels av dagen och njöt av sol och vind uppe på berget (deras lilla stuga ligger högt upp på ett berg) och tittade ut över den lilla hamnen. Efter vår cykeltur mulnade det plötsligt upp och det kom en rejäl regnskur men den var snart förbi.

ut över hamnen

Här ser man lite av den söta stugan. Sen har de en större stuga också och det var den vi bodde i. Den hyr de ut till sommargäster ibland, samt en ännu mindre gästbod men de har jag inte kort på. Lägg märke till den vackra humlen som ramar in lilla farstukvisten så fint, tycker jag.

stugan

Vi har fått massor av god mat! Linnea har kört värsta hotellservicen. Vi fick en god paj till lunch och till middag fick vi bruschetta med getost till förrätt, kyckling med prosciutto lindat runt i gräddig enbärssås och bakad potatis samt annat gott. Efterrätten hade Björn gjort. Olika bär- och smulpaj med vaniljsås. Supermumsigt och lyxigt till tusen för vi behövde inte (fick inte ens) diska, duka eller nånting. På kvällen gick vi en liten promenad och jag såg en jättefin padda som vi studerade noga allesammans. Även hunden. Sen satt vi inne i stugan och myste en stund innan vi gick och la oss i vårt lilla hus.

Kalle & Ellen

Ellens farfar hade jättemysiga små tofsar på sina luvsnören. De var gosiga att pilla på. Hon trivs väldigt bra hos sin farfar och numera känner hon igen farmor och farfar direkt, när vi träffas. Det är roligt.

Ellen o farfar

Vi sov hyfsat bra (Ellen hade jättesvårt att komma till ro i sin resesäng och snodde runt som en tok en bra stund), sen vaknade vi ett par gånger under natten och Ellen vaknade redan 05.30. Hon fick komma upp i vår säng och försökte hålla oss vakna men vi var båda så trötta att vi slumrade och lyckades sova lite i omgångar och till sist somnade även Ellen om och vi låg kvar till 9 innan vi gick upp. Väl uppe väntade värsta lyxfrukosten! Linnea ÄLSKAR att äta frukost och gör alltid så goda. Efter frukost gick vi ner till hamnen och tittade på lite fina båtar, kyrkan och senare såg vi får och var ner till den andra hamnen. Ellen sov gott i vagnen nästan hela tiden.

Möja kyrka

får

När vi kom tillbaka tyckte vi hon var lite varm, snorig och grinig. Hon fick mat och dryck och ny blöja men var fortfarande lite kinkig. Jag kollade i munnen på henne och mycket riktigt, två små framtänder har precis spruckit igenom! Oj vilka glädjerop och hurra det blev. Ellen fick svalkande melon att mumsa på och mådde snart bättre. Tyvärr så har ungen börjat gnissla och pressa tänder! Det låter döläskigt och nästan lite farligt!

Vi hann även med en supergod sen lunch innan det var dags att packa ihop oss för att åka hemåt igen. Ellen har haft jätteroligt på Möja, lekt i solen med farmor & farfar, studerat myror och andra småkryp på nära håll, dragit hunden i svansen men klappat försiktigt, klättrat bland klipporna osv. Det har med andra ord varit en skönt och avslappnad helg. Väl hemma igen har vi packat upp allt (jäklar vad grejer man har med sig på resor, alltså) och Ellen har badad för hon var värsta smutsgrisen efter alla äventyr. Mamma och pappa också tycks det. Det var skönt med en dusch. Kalle har hittat 8 fästingar på sig under tiden vi varit på Möja! Plus en på mig men den var på byxorna. Bara två hade hunnit sätta sig, som tur var, för det är ju inte kul att ta bort de. Blä så äckligt.

Och som om tänderna inte var nog så tog Ellen sina första 4 steg i kväll! Jag hade just kommit ut ur badrummet och stod i Ellens rum och grejade med något och Kalle låg på golvet i tv-rummet och hade sagt åt Ellen att komma med Ludde (hennes gosegris) och då hade Ellen lyft upp Ludde och gått mot Kalle! Haha, så härligt. Jag missade de två första stegen dock och såg bara de sista två. I morgon får vi öva mera gång och även ta foton. Jisses så stor vår lilla tjej börjar bli nu och hon har så härlig personlighet. Nu har hon däckat i sin egen säng och kommer förmodligen sova gott hela natten. Vi hoppas på det i alla fall för jag är jättetrött och ska hoppa i bingen nu. Godnatt!

En tjejkväll på två

Kategori: Allmänt

Veckan har varit ganska vardagligt lugn och jag har inte gjort något spännande direkt. Ellen övar frisk på sin gångteknik och far fram så länge man håller henne i händerna. Släppa ena handen går fint, hon traskar på, om än lite mer osäkert men släpper du den andra lilla näven så stannar hon tvärt och sätter sig på rumpan med en duns. Hon ställer sig upp själv och står där väger, tar ett litet kliv framåt men sätter sig sen igen. Undrar när hon kommer ta flera steg i taget? Spännande tider...

I går var jag ute och åt med min goda vän Hedvig, utan man och utan barn. Det kändes mäkta lyxigt. Vi var på ett indiskt ställe som kallas 3 indier och det var väl ett hyfsat fantasifullt namn. Det var inte inredningen och inte maten heller. Medelmåttig. Jag vill inte gå dit igen men jag vill gärna dinera med Hedvig igen! Tack och lov för det trevliga sällskapet och det helt drickbara vinet. Räkorna var sega och hårda, såsen ganska smaklös, tikkakryddan kändes för röd och "skrikig" men resten var helt okej och naanbrödet med inbakad ost var supergott, I´ll give them that. Nåväl, efter sedvanligt gnat och gnäll om diverse felaktigheter i våra respektive liv kom vi in på sköna minnen och roliga anekdoter. Det slutade med asflabb och vi hade jätteroligt, tycker jag. Det kändes dock tungt att jag faktiskt fortfarande kände sug efter cigaretter, trots att det är över 2 år sen jag slutade röka nu. Trist!

Lite salongsberusad begav jag mig hemåt igen och det var härligt att mötas av en strålande glad Ellen och Kalle i hallen. De satt och lekte med duplolegot. Sista timmarna på kvällen kändes lättsamma och mysiga. Idag är det samma gamla vardag men jag kan ändå känna mig lite mer upprymd än annars, tack vare en föräldrarledig kväll. (Även om den blev lite i kortaste laget pga trötthet från bådas håll. Hedvig måste upp i ottan för att komma till sitt jobb i tid och jag går ju upp med Ellen.) Jag förstår nu att jag måste ta mer egentid om jag ska må bra.

Idag har Kalle tagit ledigt från jobbet(!) för att delta i en svensexa och kommer nog hem sent i kväll och i morgon tidigt måste vi åka till Sollenkroka för att hinna med båten till Möja. Vi ska åka till Kalles pappas sambos föräldrarhem (numera sommarstuga-tillhåll) och jag hoppas på strålande sol, värme och god mat -några sista riktiga sommardagar. Vi hörs efter helgen.

Ciao!

En dag på Yxlö

Kategori: Allmänt

Igår tog Kalle en härlig film på Ellen när hon "dansar" till musik. Hon har i runda slängar två moves. Den ena är att sakta gunga från sida till sida och det andra är att guppa upp och ner (typ knäböj i snabb takt) båda hållandes i vardagsrumsbordet. Beroende på takt och fart på musiken växlar hon dessa i mellan. Ser dödscoolt ut. Hon är bedårande och jag är sur som inte förstår hur man lägger upp film här.

Igår var vi ut till Yxlö för att hälsa på Kicki & Björn. Vi fikade först på deras uteplats trots att det blåste och var mulet, satt och snackade ett bra tag men blev till sist iskalla. Ellen utforskade skogsträdgården grundligt, samlade pinnar, plockade en flugsvamp och åt blåbär. Hennes skor hade vi glömt hemma så strumporna var svarta och byxorna blöta men hon hade himla kul.

Ellen under bordet

med pinne i munnen

Löv

ute och går

På kvällen grillade vi hemmagjorda hamburgare och satt inne och mös resten av tiden då det blev riktigt höstlikt fram på eftermiddagen. Stugan de har (inom familjen) har inte el eller vatten så det var väldigt spartanskt och mysigt. Öppen spis, levande ljus och gasolspis. Har man bara något ställe att hämta vatten på (som dom har) så går det ju alldeles utmärkt. Jag skulle också vilja ha ett sånt ställe framöver. Inte lika stort som vår förra sommarstuga dock. Vi kom hem vid 22.45 ungefär igår och Ellen hade inte sovit så jättemycket så hon vaknade inte förrän 9.30 idag! Det gillar jag inte riktigt men det blir lätt så när hon inte får sova sina långa stunder mitt på dagen. Idag har hon också blivit sömnstörd eftersom vi åkte till Farsta C och gick sen till vårdcentralen och därefter åkte jag till Maxi och handlade. Ellen sov bara de korta stunderna som hon satt i bilen. NU, klockan 18.30 så somnade hon äntligen. Fast nu vill jag ju inte att hon sover för länge för då sover hon väl inte bra i natt sen.

Nu ska jag fixa lite middag, frågan är vad jag ska hitta på idag?

Vi gillar A C

Kategori: Allmänt

Åh det var en befriande, härlig känsla att sätta sig i bilen i dag när vi skulle åka iväg. Jisses så varmt vi har det! Därför blev det ingen tur till lotten idag. Men i bilen är det svalt och skönt, på gränsen till för kallt men det reglerar man ju lätt. Åh vad vi älskar air condition!

Idag har vi varit på utflykt till bland annat Bro där vi kollade in bostadsområden, en skola som jag ska söka till och omgivningarna omkring där. Jag fick inte speciellt sköna vibbar, tyvärr. Nu är det inte heller någon större chans att jag kommer in på skolan men jag ska ändå söka till den för det vore kul OM jag kom in.

När vi ändå var norröver tittade vi lite på området Kungsängen och närliggande och sen stannade vi i Barkaby och gick runt lite på outleten. Vi såg inget vi ville ha direkt. Kalle hittade ett ångstrykjärn med någon slags station till. Väldigt komplicerad och dyr. Jag hittade en jättefin resväskan men den var FÖR stor. Man fick t ex. inte ta med den till USA och man får ändå bara ha 20 kg med sig. Packar man den full skulle den lätt väga 30 kg, så det blev ingen väska. V åkte mest dit för att kolla på skor till Ellen men vi hittade inga i hennes storlek som vi tyckte var fina nog och värda priset. Vi är ju inga märkesfans heller så vi ville inte betala mer än 150 kr för ett par skor hon kan ha så kort tid. Vi köpte en fin bok till henne i alla fall med bilder på djur. Och igår kom ett paket med posten, till Ellen. I paketet var det en jättefin (tyckte även mamma) bok ifrån mormor och morfar som handlade om en flodhäst. I boken är det en flik som man kan dra i så att flodhästen gapar stort. Kul!

Djurbok       Flodhästbok

När vi kom hem igen ifrån vår utflykt var det middagsdags och jag slängde snabbt ihop lite pasta med skinksås. Kalle ska springa midnattsloppet i kväll (22.00) och då är ju pasta passande mat. Ellen fick moussaka och avokado och tomat. Hon fick äta själv och var nerkladdad på två röda men hon gillar att äta på egen hand.

Ellen äter moussaka

Det gör inte så mycket att hon blir skitig eftersom det är ganska enkelt att bada henne numera. Hon gillar att plaska nu, så det går fort och lätt att tvätta av henne och idag fick hon låna min svamp, den var jätteroligt att tugga på och plaska med.

Ellen badar

När man tömt ur vattnet och torkat håret måste man få busa lite först innan man blir upptagen ur baljan. Annars blir Ellen ledsen och jättearg. Passade på att ta ett par kort på henne då. Visst är hon härlig, min lilla fis?!

Ellen badar

Nu gör sig Kalle redo för att åka in till Zinkens där starten för midnattsloppet går av stapeln. Jag och Ellen får stanna hemma för det är i senaste laget och lite för mycket folk för vår smak. Men vi hejjar på hemifrån och är mäkta stolta över vår pappa/man. Lycka till älskling!

Men lotten då?

Kategori: Odlingslotten

Ja ni som undrar vad som händer med lotten får vänta till helgen för jag har inte varit dit sedan jag, Ellen, Kalle och Hedvig var dit ut och plockade svarta vinbär, de sista sommarmorötterna och lite mangold, grönkål och massor av bönor till Hedvig. Det var i förra veckan någongång. Det har ju inte varit något vidare väder så vattning behövs ju inte just nu och det är heller inget som behöver skördas. Kalle rensade lite ogräs då men jag insåg att nu behöver vi nog inte rensa så mycket mer förrän vi dragit upp allt och vi ska höstgräva. Det mesta blommar, växer och frodas ändå så rikligt nu att de inte störs alls av lite ogräs. Men som sagt är det fint väder i helgen åker vi dit och röjer undan lite ogräs och fixar lite. Det finns alltid att göra om man bara vill!

Mina solrosor hade vält, jag band upp dem med snöre. Vi får väl se om de håller sig uppräta i blåsten och regnet som varit/är. Potatisen har nog blommat dåligt i och med det dåliga vädret och vissa av de ensamma plantorna har inte kommit lika långt som i det "stora" potatislandet. Hedvig och jag testade att dra upp en jordärtsskocka för att se om det bildats något. Skockorna var mycket små. De ska ju heller inte skördas förrän så sent som möjligt på hösten. Här är en bild den kvällen vi var ute. Mobilen tar inga kvalitetsbilder kvällstid, tyvärr.


Kalle på lotten

Hedvig blev nöjd och glad i alla fall. Massor av grönsaker fick hon och det borde väl vegetarianen vara nöjd med, inte sant? Hon hade fryst in och gjort ungsbakade grönsaker m.m. berättade hon när vi stötte ihop med henne på slussen häromdagen.

Hedvig på lotten

Kan inte säga att jag längtar ut dit heller tyvärr. Jag har precis fått mindre värk i händerna nu eftersom jag inte varit där och det är jätteskönt! Men jag saknar ändå påtandet lite grann. Jag fick skörda mina supersöta och goda gula körsbärstomater på balkongen istället. De är verkligen mumsiga. Synd att jag bara har en planta.

L N älskar vår säng

Kategori: Ellen

En av Ellens favoritsysslor, speciellt när vi är lite uttråkade och småtrötta är att hoppa, studsa och busa i sängen. Då blir hon alltid på strålande humör igen!

Leker tittut    tittut    tittut 

Gömma sig under täcket och leka tittut och snurra runt, runt ända fram till kanten så att mamma sätter hjärtat i halsgropen. Då flinar hon upp sig och kastar sig fram mot mig igen. Tror inte ens hon märker hur nära hon är att falla av sängen. Eller så har hon full koll för hon har aldrig satt sig utanför kanten och trillat ur.

Står vid gaveln

Hon tröttnar typ aldrig. Jag tror hon skulle kunna bo i sängen för alltid. Det känns så ibland men jag tröttnar ju förr eller senare och därför går vi ju upp så småningom. Tur är väl det för man vill ju hitta på annat kul också. Även om det såklart är jätteroligt att se henne ha så skoj.

Mysigt med kuddar

Att ligga och mysa på kuddarna är också härligt. Tyvärr är hon inte lugn en sekund så man hinner knappt ta kort på henne innan hon far iväg och gör en ny snurr eller lägger täcket över sig.

Fotografier som konst

Kategori: Allmänt

Idag har Kalle börjat ha måndagarna pappaledigt igen och vi startade dagen på BVC där vi träffade Lisbeth som mätte och vägde och pratade lite. Ellen är nu 74 cm lång och väger 8.890 kg. Vi ska börja ha lite smör eller olja i maten tyckte hon eftersom Ellen är lite tunn. Inget farligt så klart men det skadar inte med lite extra fett när hon ligger under mittkurvan.

Efter BVC gick vi till zoologiska affären som ligger precis i närheten. Där tittade vi på akvariefiskar av alla möjliga slag och en hel del fåglar, kaniner och hamstrar m.m. Ellen tyckte det var spännande. Speciellt fåglarna gillade hon för de var färggranna och så kvittrade de ju högt. Kul! Kalle var en snabbis in på Specsavers för att ändra lite på sina glasögon (igen) och sen drog vi hemåt igen för lite matning, packning och vi bytte även om eftersom vi insåg att det faktiskt var riktigt varmt ute, trots molnen. Sen tog vi tuben in till stan där vi mötte upp med Ellens farfar. Vi åt lunch vid slussen och gick sedan ner till Fotografiska museet där vi tillbringade några timmar med att titta på fina foton. Vid entrén står ett märkligt fenomen av Wolgers. Lite kul. Jag har hört att den kallas megamuttan, haha.

Mega muttan

Det var både Lennart Nilssons "ett liv blir till"-foton (foton på foster inuti livmodern, på spermier och äggceller osv. MYCKET fascinerande foton!) och en hel del av min favoritfotograf Annie Leibovitzs olika fotografier. (Hon har massor på sin palett men exempelvis har hon fotat typ alla kändisars porträtt och där ibland är Demi Moores nakenfoto när hon är höggravid vida känt.) Jag gillar hennes foton skarpt. Sen var det någon Petersén tror jag, som jag inte hört något om förut men då skall ni veta att foto inte egentligen ligger i min intressesfär i vanliga fall. Men Annies foton ville jag se! För den som är intresserad så kör Kobra en sommarspecial på tisdagar om våra främsta fotografer, däribland Annie! Jag kommer kolla in dem för foto är ju egentligen himla intressant.

En annan utställare var Vee Speers som hade foton som skulle föreställa barn på väg till något kalas. Jag diggade själva stilen som var nästan som om det vore tavlor istället för foton men jag gillade inte riktigt motiven. Barn med döda djur och lite smågroteskt. Nä, inte min stil. Denna var dock ganska fin.

Vee Speers

Ellen sov först en stund men sedan var hon vaken och tittade på bilderna hon också. Hon var jättesnäll hela tiden. När hon tröttnade på vagnen fick hon sitta på pappas arm och hon mutades med majskrok när hon började bli hungrig igen. Vi var även en tur upp till caféet där Ellen fick lite mat och vi tog en kopp kaffe. Farfar matade och det var jättefin utsikt över vattnet.

Ellen äter

Tror vi var hemma vid 18-tiden igen men då hade vi stannat och handlat lite i affären på väg hem också. Nu sitter Ellen och Kalle och leker med duplolego och jag ska snart slänga upp fötterna i högläge för det dunkar i dem.

Bildbevis

Kategori: Ellen

Kalle lyckades till slut ta kort på Ellen när hon står men nu är det ju över en vecka sen hon började så hon står mycket längre stunder och så ställer hon sig upp från golvet utan att ta tag i någonting. Hon bara sätter sig på huk och sen reser hon sig upp! Här lite bredbent, redo för fight, ser det ut som.

Ta da!

Kalle filmade henne med gåvagnen igår också. Hon brummar iväg i en farlig fart och har även lärt sig att backa lite med den och att ändra riktning fungerar också hyfsat.

Annars tittar hon en del på tv numera. Det är kanske inte så bra men i de allra flesta familjers hem så är ju tv:n en mittpunkt som ofta står på, vare sig man tittar eller inte, så hon ser en hel del av den även om hon först nu börjat visa intresse för vad som visas. Musik av alla slag är spännande, då står hon och gungar från sida till sida eller studsar upp och ner (dansar alltså) och glada pipiga röster samt starka färger som när de visar tecknat går också hem. Annars är reklam det som är mest intressant, kanske för att hon känner igen dem efter allt tjat. Kameran är också något som är intressant. Hon vill så nära som möjligt och gärna ta kort själv om hon fick. Haha.

Tittar på mamma

Lite besök under veckan

Kategori: Allmänt

Redan efter en vecka hemma längtar jag bort och vill ge mig ut på nya äventyr. Dagarna blir lite för långa och tråkiga när det bara är jag och Ellen, speciellt dessa regniga dagar då man inte kan hitta på något, vara ute. Jag måste skaffa henne regnkläder så fort hon går. Så länge hon kryper känns det inte så aktuellt att vara ute i regnet eller det är väl aldrig roligt att vara ute när det regnar men när hon blir lite större kan jag tänka mig att hon vill ut oavsett väder. Vi har roat oss med gåvagnen, Mollyboken, fåret Shaun och bus under täcket m.m och i torsdags var Malena och Leo på besök. Leo var som en virvelvind i jämnförelse med Ellen. Han drog och slet i allt han kom åt och stackarn klämde sig i skåpsdörren bland annat. Han bankade en träskallra i huvudet på Ellen så hon började gråta. Hon var så snäll och satt kvar och bara hukade sig, stackarn. Hon måste lära sig att ta för sig och säga ifrån bättre! Lite senare på eftermiddagen kom även Jossan och Deon upp och det blev full rulle ett tag. Alla var varma och trötta så det gick inte många minuter mellan gråtattackerna. Det var komiskt på något vis men samtidigt lite jobbigt att se hur olika flickor och pojkar kan vara. Ellen kan också banka, nypas och dra men grabbarna är mycket mer burdusa och tuffa, tycker jag. Något äldre också, skall tilläggas. Jag hoppas Ellen tuffar till sig lite nu framöver, annars får hon det jobbigt på dagis sen.

Ellen & Linn leker

Idag har Kalles o min f.d chef Mattias varit på besök hos oss. Med sig hade han sin dotter Linn som är ca 1½ år. Hon och Ellen lekte jättefint ihop och hade nog riktigt roligt tillsammans. Även Linn ju kan gå och hon tar också för sig lite mer än Ellen men det var ändå på ett lugnare sätt. Vi åt goda risvårrullar till förrätt och sedan färsk taglietelle med saffrans- och tomatsås, kyckling, ruccola och coctailtomater. Gott vitt vin till det. (Fördelen med att bo som vi gör är att kunna åka tuben och inte behöva ta bil.) Allt vart gott och uppskattat. Sen tittade vi på korten ifrån Riga- och New Yorkresan. Mattias hade varit i New York för 10 år sen men hade redan glömt bort det mesta, sa han. Tror jag det, han reser ju jämt och upplever så mycket att det blir svårare att minnas allt. Man minns nog bara de allra mest spektakulära sakerna då, antar jag. Han skulle också till Turkiet (hela hans företag faktiskt) på semester ungefär samtidigt som oss. Men de skulle till Side och endast 1 vecka. Ibland kan jag sakna företaget lite men jag är ändå glad att vi flyttade hit och att Kalle började jobba med annat. Men arbetskamraterna och den där speciella småföretagsandan som var, kan jag sakna ibland.

Kalle, Ellen, Mattias & Linn

Här sitter papporna med sina döttrar. Fint kort!

Ett heltidsjobb, helt klart

Kategori: Ellen

Ellen praktiserar gödselspridning på skötbordet ganska så ofta och i morse vid första bajsblöjan var det dags igen. Hon snurrar och kladdar med händerna, sätter sig upp och far runt som en tok och detta innan jag fått morgonkaffe och frukost! Ni kan säkert tänka er hur glad jag blev. Att hon tre sekunder senare, när jag satt ner henne på golvet, far in på toaletten och välter soptunnan (med vipplock) som tappar locket så allt innehåll far ut på golvet var bara en bonus. Suck.

Efter morgonkaffet håller hon på att riva ner vardagsrumsgardinerna, för hon har bestämt sig för att ha dem på huvudet och sliter med sig dem när hon kryper iväg. När jag för femtielfte gången lyft bort henne ifrån gitarren i hörnet orkar jag inte längre och hon får gitarr och guitarhero-gitarrer över sig och börjar störttjuta, så klart.... ibland vill JAG vara bebisen och slippa vara mamma/vakt för det är väldigt tröttande, tidigt på morgonen. Okej, egentligen jämt men det är ju så himla roligt, också.

Som när hon äter sin lunchgröt och somnar där i stolen. Det är ju varmt, tryggt och mysigt att äta gröt, så varför inte. Hon fortsätter att äta ändå! Eller när hon kommer med Mollyboken för 5:e gången och vill att man ska läsa och titta under flikarna vem som bor i hönshuset och hundkojan osv. Eller när hon far fram över golvet på sitt eget skjutifrån-krypande sätt med ena handen i en slät mobiltelefonkartong som fungerar som skatebord nästan. Hon får upp en farlig fart och det ser så himla roligt ut. Det tycker säkert hon också. Hon pekar på en massa saker och framför allt när det är en ny person som kommer in i rummet så pekar hon med pekfingret länge länge. Vi tror hon hälsar, typ.

Ellen sover och äter   sover   zzzzz

Hon brummar och spelar på läppen när hon ser vissa leksaker, slänger slängkyssar och high five-ar när hon är på humör och så fort hon ser nappflaskan eller mat så skriker hon rakt ut tills hon får de, när hon är hungrig. Hennes favoritsysslor innefattar att gå runt, runt, runt vardagsrumsbordet och banka på glasskivan eller på den i stål, under till, så hårt det går. Ligger det något på bordet så ryker det direkt. Är det en svartvinbärsmarmelad-smörgås så klämmer hon hela näven i mackan innan hon klappar på allt som vill bli klappat och lite till. Undra om kläder går att få rena ifrån det? Hon vet hur man ser oskyldigast ut och hon vet exakt hur man ska se ut när man säger: Vadå? Vad har jag gjort nu? Oftast efter hon slitit av blad ifrån krukväxterna eller rivit sönder en bok/tidning. Hon gillar att plaska i badbaljan numera och hon älskar att busa i mammas och pappas säng, kasta sig mot kuddarna och rulla runt bland täckena. Gömma sig i dem och leka tittut.

När vi var i Orsa så stod hon plötsligt mitt på golvet och bara stod. Det tog ett par sekunder innan jag fattade att hon faktiskt inte höll sig i något! Det gick några sekunder till, sen insåg hon det själv och satte sig med en duns. Nu står hon då och då men aldrig när man har kameran i beredskap så jag lär nog inte kunna knäppa en bild på detta framsteg. Hon går även mer med gåvagnen nu, vilket är roligt. Kalle har lossat lite på hjulen så att det går lite fortare att ta sig fram. Det verkar hon tycka om nu. Förut var hon mest rädd. Det räcker med att jag håller med en hand för att hon ska ta sig fram gående så jag antar att det inte dröjer så värst lång tid till innan hon går själv men vem vet. Det är ju ingen brådska. Hon är redan ett heltidsjobb så att säga. Några av mina mamma-vänner säger att det blir ännu mer pass och spring när de sen kan gå så jag vet ju vad jag har att vänta mig. Jag ser ändå fram emot allt det där.

Semester i Dalarna

Kategori: Allmänt

Jaha, då har vi gjort Dalarna och det riktigt ordentligt, tycker jag. Vi hade trots allt bara 3 dagar på oss och vi hann ändå med en hel del och helgen spenderades sedan i Bingsjö där vi var på fest. Vi hade lite otur med vädret på torsdagen och fredagen var också ganska regnig och trist men vi hade trevligt ändå. Det blev en del bilande så klart. Vi tittade på mycket genom bilfönstret (inte så roligt att gå ut i regnet) men lite hann vi promenera runt också och jag hann även med lite shopping och så träffade vi en kompis i Leksand som vi lunchade med.

Dag 1 var slutmålet Falun där vi bokat rum på ett vandrarhem. Vi såg den stora Dalarhästen i Avesta när vi stannade för kaffe och Ellen fick lite gröt. Nästa stop blev Staberg där det fanns en barockträdgård som jag ville kika på. Den var mycket mindre än vad jag hade trott men det var ändå vackert där och det som de odlade använde de sen i restaurangen som också fanns där. Ellen kröp omkring på gräsmattan, åt smultron och busade av sig lite innan vi åkte vidare.

Staberg

Grönsaker   fler grönsaker   fler grönsaker

Vi stannade sedan i Sunnborn vid Carl Larssongården och tittade på lite keramik, själva Carl Larssongården och omgivningarna. Verkligen vackert! Där fanns även en sån där stor gunga (Som Madicken hade i sin trädgård) och Ellen, Kalle och jag satt där en bra stund och gungade och njöt av utsikten och blommorna i trädgården.

Carl Larssongården 

Carl Larssongården   Utsikt från CL-gårdens trädgård   cl´s trädgård  

Sen var det Falun i sig. Där besökte vi Falu gruva och spanade efter berguven men såg tyvärr ingen. Hela Falun var fullpackat med "raggarbilar" för det visade sig att just den kvällen vi var där så hade de cruising i stan. Kul att se så många fina bilar på en och samma gång. Tror de sa att det var över 1000 bilar! Inte dåligt. Vandrarhemmet var fint och personalen jättetrevlig. De föll för Ellen direkt. Vi åt grekiskt på kvällen och kikade på bilarna innan vi somnade som stockar alla tre.

Falugruvan

gruvan   mer gruva   Kopparberg

Fnittrig Ellen

Dag 2 körde vi till ett högt berg (tyvärr glömt vad det hette) där utsikten var makalös och där de hade lite hönor, grisar, kaniner och en påfågel. Ellen tyckte både hönorna och grisarna var roliga men kaninerna vart rädda för henne. Påfågeln var jättefin!

Djuren på berget

Höns   Kanin   Påfågel

Kalle & Ellen

Fint hus  Utsikt   Vackert

Sen körde vi den vackra vägen upp till Leksand. Tällberg var helt magiskt. Det kan jag verkligen rekommendera er att åka igenom! Vi stannade i Leksand för lunch med Mats och lite sightseeing. Jag shoppade en vacker keramikmugg (samlar ju på sånna) och en fin oljelykta. Vi åt thaimat och god Rättviksglass i regnet. Mats visade oss kyrkan, den berömda "gropen" som har Sveriges största midsommarstång och hembygdsgårdarna. 

Leksands kyrka   Gropen   Hembygdsgårdarna

Sen störtade regnet ner och vi åkte i hällregn till Orsa där vi installerade oss på ett jättefint vandrarhem med milsvid fin utsikt över skogarna och sjön. Vi åt pizza i Orsa centrum men mycket mer blev det inte på kvällen. Regnet förstörde liksom stämningen lite och vi hängde mest på rummet.

Dag 3 och vi började med att köra ner till Mora där vi besökte Anders Zornmuseet och Zorngården. Jättefint museum med massor av vacker konst. Lagom stort (det var ju bara Zorns tavlor) och det funkade utmärkt att ha med Ellen där. Vi gick igenom stället på ca 1½ timme och mitt i fanns ett stort rum med konstgräs, tallar och stora fototapeter föreställande Zorns omgivningar med fågelkvitter i högtalarna. Där kunde Ellen krypa omkring. Kanon!

Zorns hus   Zorngården   mera zorngården

Vi körde sen vidare till Sollerö och tittade runt lite. Köpte en liten söt present till Eva som jag genast kom att tänka på då jag såg den och vi tittade även på hembygdsgården där och en fin vikingabåt. Ellen missade detta då hon var så himla trött och sov som en stock efter museumbesöket och god lunch i Mora.

Sollerö hembygdsgård

Vikingabåt

Vidare till Gesundaberget där vi också kollade in utsikten samt tittade på några galningar som åkte mountainbike ner för backen istället för skidor. Vad ska man göra på sommaren annars, liksom!? Precis intill ligger Tomteland men eftersom Ellen är så liten ännu så sparar vi detta till en annan gång.

Gesundaberget

Cyklist på väg upp   Tomteland   Varning för troll

På väg mot Rättvik kollade vi in utsikten från ett högt berg i Siljansnäs också. Vi körde om en cyklist i backen och det såg grymt kämpigt ut. Han kom sen upp och titta på utsikten tillsammans med oss innan han for ner igen i en farlig fart nerför backen. Aj aj vilken utsikt. Det är så fint i Dalarna!

Utsikt

Där ifrån körde vi sen till Rättvik och där handlade vi på oss lite mat till helgens festligheter, tittade på den modernare varianten av Dalahäst och åt lite mat innan vi körde till Bingsjö för att festa med våra vänner.

Dalarhäst

Men festen får jag skriva om en annan dag för nu orkar jag inte skriva mer. Eller rättare sagt ladda upp fler bilder, för det tar sån himla tid.