I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Glad morsdag på er alla mammor!

Kategori: Allmänt

Ni har väl inte glömt er lilla mamma?! Jag glömde bort att vykort ska läggas på lådan på torsdagen om det ska hinna fram och läsas till på söndagen. Min lilla mamma fick snällt nöja sig med ett telefonsamtal och kortet får hon på måndag antar jag. Idag vaknade vi till solsken men halv storm. Vår nyplanterade rabatt vajade friskt och jag är rädd för att de små sköra växterna inte ska palla med trycket utan knäckas i vinden. Vi får väl se. Så här fint blev det til slut i alla fall. (Ja, nu ser det lite glest ut men vi har sått fina vita pionvallmo mellan perennerna och kanske kommer det lite mer frön i jorden framöver.) Rabatten kommer gå i vitt, blått, blå-lila, rosa och lila men med tyngdpunkt på vitt skulle jag säga. Vi börjar så sen får vi se vad vi köper till, tar bort eller kompletterar med framöver, jag och Tomas. För det är jag och Tomas som har bestämt, även om det väl mest är jag som varit dragande och idékläckande.
 
 
För den som är intresserad så innehåller numera rabatten följande: Klematis (en rosavit och en helt vit), vit höstanemon, dagliljor i både vit, rosa och vit med lila kant, lite mossflox, alunrot, akleja i mörk lila och blålila samt blå bolltistel och så har vi kvar mina tulpaner, rhododendron och en astillbe. Tomas har satt lite sockerärtor och jag bidrog även med luktärt i blå, lila och vita toner. Blir fint, inte sant!? Nu får vi hålla tummarna att allt tar sig och växer fint.
 
Jag och Eva hittade och tittade på massor av fina växter och blommor på Ulriksdal då vi var där i tisdags och kikade men faktiskt så inhandlades vår rabatt på en handelsträdgård som heter Gustavshill och ligger på Ekerö. Känns gott att gynna de lokala handlarna! Rappne får nog med reklamtid och pengar ändå, känner jag. God buffé hade de på caféet i alla fall. Både jag och Eva åt oss mätta och goa!
 
 
Söta violer.....
 
 
Vackra magnoliaträd..
 
 
Roliga spiror....
 
 
Massor av buskar och träd! Hur mycket som helst av hortensior, rhododendron, bärbuskar och äppelträd. Även om det var lite tråkigt väder på tisdagen så hade vi en mysig dag. Tusen tack Eva!
 
Idag har vi träffat "gänget"! Jenni, Jimmy, Julia och Juni och Hedvig, Martin med Ingrid samt Daniel, Anne-Greta och deras lilla Tuva. Tyvärr så kom störtskuren precis då vi placerat oss på picnicfilten så vi fick hasta i oss smarriga mackor och kaffe tillsammans med dessa härliga vänner sen var vi så kalla och frussna att vi drog hemåt igen. Vi snabbvisiterade Igor sport och köpte en ofodrad (tunn) regnjacka och byxa till Ellen först bara. Billigt och bra! Rosa, så hon blev så nöjd så. Nu sitter vi och planerar vår årliga bilsemester, Kalle ringer runt till lite kompisar och släkt och planerar sovplatser till höger och vänster. Känns så skönt att han tar tag i det där och jag bara får vara med på ett hörn och bestämma. Brukar vara tvärtom! Vi ska göra en liten roadtrip till Göteborg med omnejd i år. Ser jag fram emot massor. Vi ska träffa gamla kompisar, lite släkt och förhoppningsvis se och göra massa kul saker. Ulared är redan inbokat! Och Smögen. Mmmm räkor.
 
I veckan som kommer blir det besök på en kurs som jag ev. ska gå och i morgon på kvällen ska vi gå på en utställning som Ellen och hennes dagiskompisar har gjort. Ska bli spännande! Nu ska jag försöka få Ellen i säng, sen blir det lite soffhäng här innan det är dags att knyta sig inför en ny arbetsvecka (för somliga).

Hård, produktiv arbetar-helg

Kategori: Allmänt

Vi har slitit hela helgen med tungt kroppsarbete och jag är duktigt mör i både rygg, lår och axlar. I går hade vi vårstädningen inom föreningen. Det fälldes ett tiotal lönnar, rensades ogräs, klipptes och trimmades träd och buskar, fylldes på jord, jordförbättrades och oljades bänkar och leksaker för glatta livet. Vi var ett gott gäng även om det saknades en hel del boende. Många som kanske gör annat en helg som detta. I går på eftermiddagen/kvällen fick jag ett infall (trots värkande armar och rygg) att ta bort den skraltiga häcken mellan oss och grannen på framsidan och gick in till Tomas som tyckte att en perennrabatt där istället lät som en riktigt fin idé. Sagt och gjort så grävde jag upp den. Det var ett jävla jobb rent ut sagt men nu är den borta! Idag på eftermiddagen efter att jag hade sått och gjort i ordning på lotterna för i år, så fick jag ännu ett ryck och drog upp resten av det som växte där också. Dessa plantor flyttade jag till baksidan. Vi får se vad som överlever!
 
 
På framsidan finns nu endast tre tulpaner, en flyttad rhododendron som jag hoppas ska överleva och må lite bättre nu till och med och en astillbe kvar men om någon vecka får ni se nya kort! Då kommer det vara planterat och fint där igen. Mycket finare än innan vill jag lova. Vi ska ha en liten avskärmande vägg (den som står lutad mot stupränneröret nu) mellan oss där vi tänkte ha clematis och luktärt och sen ska vi ha lite daglilja, bolltistel, akleja, höstanemon och doningar. Det kommer bli jättefint tror jag!
 
Förra lördagen var Björn, Kicki och Ture hos oss på grillkväll och vi hade jättemysigt. Vi åt god mat och fikade, lekte och hade jättefint väder så vi var ute hela dagen och kvällen. Supertrevligt, som alltid!
 
 
Mätta och goa efter fransk potatissallad, grönsallad, karré och majskolv. Ture blev jätteförtjust i både majsen och min vitlökssås. Jag fick en jättefin vit stor lyckta utav dem i födelsedagspresent som står på uteplatsen nu.
 
 
På tisdag ska jag åka till Ulriksdalsträdgårdarna med Eva och det ser jag fram emot jättemycket. Kanske kan jag hitta något till nya rabatten där? Vem vet. Det ska bli mysigt att få hänga lite med Eva också, det var länge sen vi sågs nu. Annars blir det nog en ganska lugn vecka. Farfar kommer på onsdagskväll och ska hänga med Ellen på torsdagen efter dagis också. Jag ska till stan då och möter upp Kalle när han slutar jobbet sen och gör nåt kanske. På söndagen sen ska vi in till Rosendals och träffa massor av barn-kompisar, ha picnic med kidsen, mysa och ha det trevligt i parken där, tänkte vi. Så håll tummarna för fint väder!
 

En helt underbar vår

Kategori: Allmänt

Det är vad vi fått. Solen gassar och det går så fort i naturen just nu att man knappt hinner med. På mindre än en vecka har körsbärträden slagit ut i blom, björken lika så och vår häck är lummigt grön på bara några dagar. Det är helt otroligt vad lite sol och värme gör! Kalle har tagit semester och igår tog vi en promenad i närområdet med Ellen. Vi har vår egen "paradgata av blommande körsbär" och behöver inte besöka (och trängas med tusentals turister) kungsträdgården för att få njuta. Titta så fina de är, träden!
 
 
Vi gick en runda i skogen och sen även till Hässelbys kollonilottsområde och kikade på hur långt blommorna och träden hunnit där. Ellen stotrivdes och tjattrade glatt med tanten, kokade soppa i en balja vatten och tittade på stenar, blommor och annat. Jag och Kalle tänkte tillbaka på vår egen odlingslottstid, pratade gamla minnen och njöt av försommarvärmen och solen. Sen gick vi till en stor parklek och gungade Ellen lite.
 
 
Ellen gillar att plocka vitsippor, precis som alla andra barn antar jag men roligast är nog myrorna. Finge hon skulle hon nog plocka hem dem också.
 
 
Kalle har siktet inställt framåt men Ellen och tittar ner i backen, efter ännu fler myror.
 
 
Vi har jobbar färdigt på baksidan av trädgården och äntligen hittat en pump till vårt lilla vattenfall/damm. Kalle rensade mellan stenplattorna i kväll också, så nu är det tipptopp. Bara framsidan kvar nu och den tar vi efter vårstädningen av föreningens ytor, så att vi kan passa på att kasta alla sopsäckar med löv, skräp m.m. i containern samtidigt.
 
 
Idag har vi rensat ogräs och krattat bort en miljon höstlöv ifrån våra odlingsbäddar och ska bara fylla på med lite ny matjord, sen är det dags att så. Det får bli nästa helg, efter vårstädningen det också. Jag tänker så ganska mycket i år. Har redan sått olika sallader, örter och sådär i små krukor och ballkonglådor och efter bara tre dagar så har redan de första små groddarna tittat upp. Jag har också fina violer/penséer och ett par dahlia, annars är det inte så mycket blommande ännu men buskpionen är på god väg redan och julrosorna blommar för fullt.
 
 
På tal om djuren och naturen runt knuten. I morse när Kalle och jag stod på vår altan och njöt av morgon och lugnet så kom det först ett, sen två och sen tre! rådjur knatandes förbi vår trädgård och sen betade de en stund i brynet innan de gav sig upp för backen, in i naturreservaten. Hackspetten och nötskrikan kom också förbi och igår såg jag första paddan (tyvärr inte på bild) och blev så glad. Jag älskar groddjur, de är så mysiga.
 
 
Vi får hoppas att det blir soligt och varmt i morgon också eftersom vi tänkte grilla med Björn, Kicki och Ture och förhoppningsvis sitta ute även denna kväll. Det har blivit mycket av den varan de sista dagarna och jag älskar det! Som jag har längtat och Kalle med. Ellen gillar ju alltid att vara ute oavsett väder och värme/kyla och visst, det går väl alltid ann men det är något alldeles extra när man kan njuta middag i short på uteplatsen i början av maj. Härliga tider!
 

Äntligen sol och lite värme

Kategori: Allmänt

Åh, nu har jag varit sådär dålig på att skriva igen men om sanningen ska fram så har jag inte haft så mycket sköjj att skriva om och då blir det inte så mycket skrivet heller. Helgen har i alla fall varit helt underbar. Solen har strålat på oss, visst har det blåst lite kallt men det har ändå varit härligt vårväder. Vi har fått både roligt och nödvändigt gjort. Idag har vi varit på cykelutflykt med grannarna och haft lite fika i gräset, lekt med barnen på en
stor parklek och varit nere vid Ängbybadet och spanat in vattnet och omgivningarna.
 
 
På Ängbybadet har de både lekplats, vattenrutchkana, handikappsbad och café. Dit får vi cykla i sommar också. Idag blev det bara lite gunga och vattenbrynslek.
 
 
Sen har vi invigt uteplatsen på baksidan med både left over prinsesstårta ifrån grannen (som kom över på eftermiddagen med både tårta och kaffe. Anna fyllde år i går) och med första grillmiddagen som vi också åt utomhus. Inte illa!
 
 
Vi har till och med införskaffat en fin duk i år. (En såndär avtorkningsbar men inte helt i vax.) Vi inmundigade grillad fläskstek i skivor, ris, smarrig ingefärs- och tomatsås samt coleslaw och lite grönsaker. Gott ekologiskt rödvin till det.
 
 
Förra och lite av denna helgen har också vigts till att färdigställa trädgården. Vi har skyfflat sten, skyfflat sten, flyttat sten och åter sten.... jisses så mycket prydnadsten det fanns i vår trädgård. Nu är den nästan helt borta, jag tröttnade på den, de smala rabatterna och alla höstlöv som alltid klibbade fast ibland all sten så jag tog bort den, bytte kantbandet mot ett lite nättare och passade samtidigt på att bredda rabatterna ända ut till stenplatterna och fyllde på med jord. Det blev riktigt bra till slut! Nu har jag också planterat några till blommor. En rosa astillbe, ett löjnantshjärta och en vid doftpion samt lite timjan och andra små marktäckare.
 
 
Nu är det bara en liten hörna med sten kvar. Där på ska vi ställa en gammal träkruka och ha något fint litet miniträd eller någon fin blomma, senare i sommar. På bilden står det en blå kruka men där har vi nu placerat den lilla dammen/vattenspelet istället. Vi ska bara hitta en liten pump till den också.
 
 
I dag har jag rengjort den och satt ihop den åtminstone. Ni kommer att få se slutresultatet när vi hittat en bra pump. Vi försökte redan förra sommaren. Men antingen var den för kraftig för den lilla dammen/pölen eller så var den klenare och fick bara användas till inomhusbruk.
 
Vi bor ju angränsande naturreservatet och har alla tänkbara djur i trädgården eller just intill. Idag har jag och Ellen tittat på blåmesen som flyttar in i holken och grannens katt som jagar. Vi har en nötväcka och en nötskrika som ofta kommer på besök. De älskar grannens jordnötter och våra buskar.
 
 
Jag pekar ut blåmesen i björken för Ellen.
 
 
Jag känner mig så privilegierad och glad över allt som vi har just runt omkring där vi bor. Vi har djuren, naturen, vattnet, vår fina trädgård och härliga uteplats, bra lekställen för barnen (och bra grannar med barn som Ellen trivs att leka med), ett bra dagis som dessutom ligger VÄLDIGT nära och härliga odlingslotter att skörda ifrån hela sensommaren, nära till tunnelbanan och ett stort centrum där allt, verkligen allt finns tillgängligt. Vi har pratat om detta många gånger, senast idag, att det är otroligt bra läge för allt vi vill ha och behöver. Undra om andra har det så bra? Eller lever de med en massa saker som de bara tycker är halvbra hela tiden. Jobbigt, i så fall.
 
Jag är dessutom mycket gladare nu än för någon vecka sedan för att vi äntligen fått lite sol och värme. Nu känner jag verkligen att våren är här och sommaren på väg. Jag är väldigt årstidsbunden och väderkänslig har jag kommit på. Framför allt behöver jag sol. Mycket mer än jag förut trott. Visst, jag deppar fortfarande över att jag inte har hittat något nytt jobb men det är mer deppighet för att jag överhuvudtaget har otur med allt detta kring jobb än att jag inte har något just nu. Bästa tiden att gå arbetslös är ju ändå sommar, alltid något.