I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Summering av 2015

Kategori: Allmänt

Så var det nytt år. Jag hoppas på ett bättre 2016, såklart. Det kan alltid bli bättre och även om 2015 bjöd på många glada, bra saker så var det ändå överlag ett ganska "lagom" år i och med att det hände så mycket dåligt också. Jag ska försöka att nämna de positiva och glömma de negativa!

 
Jag startade ju året med att göra en lång gedigen nyårslöfte-lista på saker som jag skulle följa under året. Flera saker jag skulle sluta med och flera som jag skulle börja med. Jag kan sammanfatta min lista med att säga att det var inte mycket som jag höll i den utsträckning jag hade tänkt. Med andra ord så blir det många färre årslöften 2016. Inga alls när jag tänker efter. Lika bra det. Det positiva med listan måste jag ju ändå nämna. Jag har blivit lite mer medveten om hur jag fungerar och hur världen omkring mig fungerar. Jag har också förstått att det inte alltid är så lätt som det först verkar. Jag har med andra ord blivit lite mer förstående, förlåtande och ödmjuk. Och det är ju väldigt positivt. Jag kommer inte vara lika hård mot mig själv 2016 och inte mot andra heller. 
 

Mina barn har under 2015 gjort ganska stora framsteg i att bli "större och starkare" barn. Speciellt Ellen har haft ett tufft år med att starta en helt ny skola och klass, ta in allt som händer omkring henne och i världen i stort, samt att ha en krävande ilsken lillebror som äter allas energi. Det märks att hon haft mycket att fundera och klura ut under året som gått. Min fina, goa unge har växt både i cm och i personlighet. Jag älskar henne mer och mer för varje dag som går och är så stolt över henne. Hon har dessutom fått stå ut med en mor som tjatar, tjurar och gnatar vareviga dag på henne. Det kan inte vara lätt. 

 
Edvin har också haft ett år av utmaningar. Han skulle lära sig gå, lära sig äta vanlig mat och dessutom börja gå på dagis! Allt har han fixat och det med bravur. Klart, det tog sin lilla stund att fatta det här med mat i olika form, färg och smak. Det var en pärs vill jag minnas, för både oss och honom själv att bara sätta på sig haklappen. Numera äter han glatt det mesta som ställs framför honom (så länge han är frisk) men det kastas och spottas ganska friskt i stället och det är väldigt enerverande. Så våra matstunder har knappast förbättrats, bara förändrats. Han är en kille med ett fruktansvärt humör. Han är ofta världens charmigaste, glad och sprudlande för att i nästa sekund ligga i en hög på golvet, skrikande och gråtande över att hans ena strumpa sitter på sned eller för att han inte fick öppna grytskåpet för femtielfte gången. Han river och sliter i allt, hela tiden och far runt i huset som en bulldoser. Så olik Ellen som man kan bli, vilket ger båda föräldrarna huvudbry och huvudvärk. Men som sagt, där i mellan är han ett riktigt charmtroll, så lika lätt som han tömmer oss på energi så fyller han på den till brädden igen. Tack och lov har dagis funkat fint och han verkar trivas jättebra.  
 

För min egen del startade jag året med ännu en "kurs för arbetssökande" och träffade en supertrevlig och bra coach som pushade mig. Jag sökte nog lite extra många jobb denna vinter-vår och det gav resultat! I mars-april var jag på flera intervjuer och fick napp på tre olika jobb. Jag hamnade lite i ett dilemma men det var en trevligt sådant, då jag blev erbjuden två jobb samtidigt. Jag valde helt klart rätt! Att arbeta på Jobbtorg Stockholm är ett privilegium  och har gett mig stor stor glädje under året. Jag trivs väldigt bra och under 2016 har jag också fått förmånen att arbeta 50% inom ett nystartat ESF-projekt som administratör. Det känns extra kul! Extra kul var också min födelsedagsfest som var en total överraskning. Tack återigen alla ni som kom och firade mig. Det var väldigt roligt att ha er här! Jag fick en björnbärsbuske som jag planterade i trädgården. Den gav inga bär i år, så jag hoppas på bättre lycka nästa år. Den överlevde i alla fall! 2015 bjöd ju varken på mycket sol eller värme, tyvärr så mitt odlingsår bjöd inte på så mycket skörd. Allt blev smått och trist men vi har i alla fall haft gott om persilja och andra örter, potatisen gick också bra i år och jag verkligen älskar egenodlade potatisar. Väldigt mycket godare än köpe-potatis. Ingen svamp har vi hittat under 2015. Jag hade dock trevliga utflykter i skogen, både med familjen och med vänner. Det är i sig något positivt! Jag minns speciellt en runda med grannen Carro och en annan med Mats. Jättemysigt, med matsäck, härligt väder och härliga skogstråk.

 
Hösten gick i en farlig fart med Kalles 40-årsfirande och en och annan sjukdom. Det var en ganska tung höst så det var tur vi hade lite kul saker att se fram emot. Vi gjorde inte någon utlandssemester i år heller, det hade kanske behövts, men så vart det inte. Efter det att jag varit på internat på Djurönäset så ser jag väl mest grått. Det har varit sjukdomar som avlöst varandra och jag har varit evinnerligt trött hela hösten och vintern. Kan inte säga att jag är piggare nu heller men vi går i alla fall mot ljusare tider. Så summa sumarum, året 2015 var helt OK.