I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Som att söka jobb

Kategori: Tänkt om!

men jag kommer inte få någon lön, tyvärr. Jo kanske, om jag efter 9 veckors LIA blir anställd av företaget. DÅ kommer jag få lön. Inte visste jag att det skulle vara så nervöst och komplicerat att få en praktikplats!?

Just nu fylls mitt huvud av ansökningshandlingar, tillvägagångssätt och företagsundringar. Jag ska nämligen börja söka LIA-plats. Det är en slags praktik kan man kanske kalla det, fast det är fel egentligen. Det är en del av min utbildning, den sista kursen faktiskt, där det är meningen att arbetslivet ska utbilda mig till en fullfjädrad färsking inom löneadministration. Jättesvårt! Supersupersvårt. Vart ska jag vända mig? Vad ska jag säga? Vem ska jag prata med, vad ska jag tänka på innan jag ringer...eller ska jag maila?!.... frågorna är många och jag blir snart galen av allt som snurrar omkring i mitt huvud. Men jag får göra mitt bästa. Sökt jobb har man ju gjort förr och detta är väl egentligen inte så värst annorlunda. På skolan säger de till och med att man ska ansöka som om det var ett jobb man sökte (och inte en praktikplats) för det är ju liksom lite meningen att de ska anställa en efter de där 9 veckorna.

Så fram med alla bra tips på företag som sysslar med lön nu, go vänner!

Tipspromenad & julmarknad

Kategori: Allmänt

Oj, vad vi har gjort mycket i helgen! Igår städade jag hela huset och adventspyntade lite grann. Den nya fina ljusstaken kom upp i köksfönstret, en ny lampa med stjärn-skärm kom upp i vardagsrumsfönstret. Jag virade upp ljusslingan runt lilla balkongräcket, pyntade adventsljusstaken och hängde stjärna i ett annat fönster. Sen hängde jag tre tavlor, röjde ut alla leksaker i Ellens rum och tog bort spjälsängen samt flyttade på skötbordsbyrån/bokhyllan. Sen bytte jag lakan i sängen och hängde nya gardiner i arbetsrummet, dammsög överallt och rensade samt duschade våra krukväxter och kastade lite fula och trista dito. Allt detta medan Kalle var till Ikea och köpte en säng till Ellen samt lite annat smått och sen handlade han också på Coop. Mat och så svart-rosa fodrade gummistövlar till Ellen. Nu är det hyfsat fint överallt, utom i Ellens rum. Där hann vi bara montera ihop nya sängen sen var det middagsdags och efter det kom grannarna över på glögg och pepparkaka. Ellen och Alfred tjoa och tjöt, lekte och busade medan vi vuxna samt lilla Elliott fikade. Mycket trevligt. När de gått hem så var det bums i säng för Ellen.

Hon sov som en stock i sin nya säng medan jag och Kalle låg vakna, smått oroliga över att hon skulle krypa ur mitt i natten och komma till oss eller få för sig att gå ner för trappan. Jag är så lättskrämd så jag skulle säkert bli rädd av att hon plötsligt står vid sängkanten! Men nädå, hon sov gott hela natten. Två dunsar i väggen hörde jag under nattens lopp. Tror hon slog benet i väggen kanske!? Hon vaknade inte iaf och i morse ställde jag hennes gamla madrass mot väggen (i från spjälsängen) så att hon inte ska behöva slå sig på väggen.

ellen läser saga 

I morgon är det inte skola så efter läxor, läkarbesök och däckbyte på bilen ska jag försöka hinna med att städa bland hennes leksaker. En låg liten bokhylla är eftersökt! Jag skulle så gärna vilja ha en till alla hennes böcker. Den skulle kunna stå mot trappräcket ute i lilla hallen på övre plan. Jag vet exakt vad jag vill ha. Jag har två redan som är som fyra små boxar bara, i köket. En likadan sån, men de finns inte att få tag i längre. Typiskt.

Idag åkte vi direkt efter frukost till Tullinge och hälsade på Eva och Tommy. Vi gick tipspromenad med deras barn och barnbarn först. Väldigt trevligt och mysigt, trots duggregn och rugg. Ellen knatade på bra själv och när hon inte gjorde det, åkte hon vagn och alla turades om att köra den. Vi vet inte hur själva tipsrundan gick, det får vi veta senare i veckan när de rättat men det var en väldigt fin natur att gå i!

på tipspromenad

Efter promenaden fick vi fika i idrottsföreningens lilla stuga och sen åkte vi hem till E & T. Där fick vi efter en lugn stund i soffan med varsin del av DN (Kalle och jag alltså) en mycket delikat lunch. Biff bourguignon med pressad potatis och massa god sallad. Till Ellens lycka fick vi sen hallon, jordgubbar, björnbär och glass till efterrätt! Mums. Vi blir så vansinnigt bortskämda hos Eva o Tommy. När vi mumsat i oss tog vi bilen till Hågelby och avslutade dagen på deras lilla julmarknad.

Hågelby

Det var halmslöjd, knypplat, stickat, virkat, glaskonst och keramik i en salig blandning som trängdes med vävt och sten. Mycket fina småsaker men jag fastnade inte för något tillräckligt mycket för att shoppa loss. Tur är väl det med tanke på allt jag handlat och vandlat den senaste tiden. Kläder, säng till Ellen, presenter och snart mera saker samt julklappar.

Jag har inte riktigt förstått att jag numera är en fattig student! Suck, vad fattig man är egentligen. Nåja, jag ska inte klaga. Det går ann, faktiskt. Skolan är dessutom ganska så rolig. Jag tycker att det är intressant och har lärt mig jättemycket redan. I onsdags var det den andra tentan (manuell löneräkning) och den gick bra. Jag är ju usel på matte så jag räknar inte med något VG men tror jag får godkänt faktiskt. Nu är det inga fler prov innan jul men bara några dagar efter juluppehållet ska vi ha en till på skatter och avgifter så det gäller att ligga i nu.

Ellen har just badat och är nu nera och äter kvällmat med sin pappa och jag har suttit här ett tag men ska nu försöka ta tag i det sista adventsstöket sen blir det nattning och därefter soffläge. Det känns välbehövt efter denna trevliga och produktiva helg.

För mycket dis och dimma

Kategori: Allmänt

Jag blir så trött och deppad av detta väder. Orken räcker inte riktigt till just nu. Det är mörkt hela tiden, grått, disigt och bara blä-väder. Det blir bara det viktigaste som görs. Bloggen blir lite eftersatt, tyvärr. Men nu är jag här!

Idag var hela klassen inbjudna till Lönedagen 2011 och jag har spenderat hela dagen i Polstjärnans vackra lokaler med att lyssna på föredrag, äta god mat och smaskig fika samt titta på folk "i branschen". Det var en trevlig dag och jag fick ännu mer inblick i vad det faktiskt innebär att vara löneadministratör. Det var lönechefer och HR-chefer och annat kunnigt folk som hade både presentationer och föredrag. Sen debatterades det (nåväl, försökte halvhjärtat) om just löneyrket och hur man skulle höja statusen på detta yrke.

I pauserna var det meningen att man skulle mingla och prata med utställare (fiska efter LIA-plats) men det var svårt att ta sig fram i folkhavet och är man som jag lite osäker och faktiskt lite blyg så blir det inte mycket snackande gjort. Jag tog mod till mig i sista pausen och pratade några minuter med gubbarna som stod i Logica-hörnan. Det blev en hyfsad diskussion om än något krystad. Jag hatar krystade konversationer men här gäller det bara att uthärda, framhäva sig själv och ta plats. Så sas det till mig, så så gjorde jag! Jag är nöjd att jag till sist vågade! Hela dagen avslutades med att Paulo Roberto höll sitt framgångsrika föredrag om hälsa, mat och motion. Väldigt intressant och faktiskt lite rörande. Jag (som känner mig lite som av en "expert" själv på området mat och hälsa) blev på något vis inspirerad och impad, trots allt! Även om jag faktiskt inte alls höll med om precis allt som han sa! Han var dessutom väldigt rolig emellanåt! Många skratt och det behövdes!

P R

Jaa, vad händer annars i mitt liv då? Det kan jag säga; inte mycket. Det är skola - förbereder mig så smått för nästa tenta. Denna gång i praktisk löneadministration. Vi ska alltså tenta i manuell löneberedning. Inga datorer eller program utan bara räkna med penna, papper och miniräknare. INTE min starka sida men det ska jag väl fixa!? Tro på dig själv! Tro på dig själv.... mitt nya mantra.

I helgen tog vi det hyfsat lugnt. På lördagen var vi på IKEA, Jula, Elgiganten m.m och tittade runt på olika saker som vi är sugna på. Som en säng till Ellen, en såndär cool kaffemaskin (Dolce gusto och allt vad de heter) som gör supergott kaffe men som är svindyra både rent maskinellt och så tillkommer ju de där dyra kapslarna och lite nya julstjärnor att hänga i fönstren samt stakar. Vi handlade bara lite småsaker och återkommer nog till resten lite längre fram. Vi städade, umgicks med Ellen, lekte med lera, var ute på långpromenad och besökte en roligare lekplats. Den ligger i Hässelbystrand och är superstor. Där är jättefint på sommaren (jag var där då, med Ellen) men även på hösten och vintern finns där fullt av aktiviteter! Vi hoppade studsmatta, gungade, åkte stor bil m.m.

kalle o ellen på studs

Vi tog tuben till Hässelbystrand och när vi lekt färdigt gick vi sen längs med vattnet hela vägen hem. En jättehärlig höstpromenad! Den önskar jag vi tagit redan i somras men nu vet vi ju att det går utmärkt att ta sig ända hem och kommer nog ta den fler gånger!

höst

Ellen är allt som oftast på toppenhumör och den lilla munnen går i ett, i ett. Nya meningar sprutar ut och det blir många skratt för tokfian säger mycket kul. Det tråkiga är att hon saknar sin mormor och morfar samt sin farfar, så mycket. Det ställs många frågor om dessa nära och kära och jag tycker så synd om henne som får träffa dem så sällan. Vi tittar på kort och pratar mycket om dem. Vad mer kan man göra?! Härom dagen skype-ade vi en stund med mormor o morfar men det fungerar inte så jättebra för Ellen. Hon förstår nog inte riktigt att det är på riktigt. På lördag (Kalles födelsedag) kommer i alla fall farfar hit och då kommer Ellen få lite farfartid, för jag och Kalle ska iväg och hjälpa B&K att flytta tillbaka in i sin nyrenoverade lägenhet och sen på kvällen ska vi väl fira Kalle lite också. Jag har för länge sen köpt en fin present till honom. Hoppas att han gillar den nu bara. Vi får se vad mer helgen bjuder på. Just nu är det ju än så länge bara onsdagskväll och igår hade jag jätteont i halsen! Idag känner jag inget i halsen men mår lite ruggit och kände mig smått svimfärdig mitt på dagen!? Konstigt. Nåt skumt är på gång. Vi får se om jag får vara frisk.

Nu ska jag gå ner och göra mig en kvällsmacka och dricka nåt gott te!