I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Julstöket är över...

Kategori: Allmänt

Jaha, då var den julhelgen till ända... men än är vi lediga och har det gott! I dag åkte mina föräldrar tillbaka hem igen och det känns lite tomt här i huset. Men vi hann med mycket roligt och har haft jättemysiga dagar och julen har varit jättehärlig trots att inte vädret varit något kul alls. Mestadels regn och flera plusgrader! Ändå har det blåst rätt ruggigt. Vi har dock trotsat vädret och varit ute ett tag varje dag och lekt med Ellen, tittat på omgivningarna eller bara promenerat.
 
På kvällen före julafton var jag och Kalle inbjudna till grannarna på lite myskväll. Mor o far fick snällt sitta kvar hemma och titta på tv, utifall Ellen skulle vaknat. Vi pratade och drack cocktails (min var bara juice) och åt snacks. Supertrevligt! Och på julaftonsförmiddagen så lekte barnen av sig lite inför all julmat, godis och tomtebesök! Fast innan dess åt vi en jättegod julfrukost och Ellen fick strumpe-paket till frukosten med tre fina klappar i. Bland annat ett riktblock med olika schablonbilder som man kunde rita dit på varje sida. Dessa prövades med en gång!
 
 
Ellen fick så hemskt många, superfina julklappar. Jag blir lite ledsen över att hon inte förstår vikten av att vara tacksam riktigt ännu, men hon är ju än ganska liten. Jag och Kalle känner desto mer tacksamhet. Hon har fått skrållandocka, stroller, flera jättefina böcker, lego, pyssel, smycken, jättefina kläder, ritkort och massor av annat fint!
 
I år hade jag ju en idé om att göra julmaten (näää inte precis all) från scratch. Så mor och jag la in sillar och gjorde köttbullar, små delikatesskroppkakor m.m och pappa och Kalle kryddade snapsen efter recept ifrån Ernst. Några dagar före jul hade jag även bakat massor av gott fikabröd! Bland annat citron- & saffranskaka med hemsk grön frosting och jättegoda aprikosgrottor. Jag bakade även saffrans-stickybun-bullar med massor av goda gula russin, mandelmassa, kanel och mandelspån osv. i. Det blev väldigt omtyckt allihop!
 
 
Förrätt: sill, potatis, laxrullar m.sesamfrön och pepparotskräm, ägg m.m. Följt av varmrätt: prinskorv, kålsallad m valnötter och annat smarrigt, kroppkaka, jansson och skinkfrestelse, pate, köttbullar osv. Vi blev störtmätta, jag orkade inte ens med att äta allt. Tur man kan äta flera gånger! 
 
 
Familjen sitter spänt och väntar på att jag ska dokumentera färdigt så de får hugga in på maten!
 
 
Vi har jättefin gran som vi har dekorerat med allt vad vi hade liggandes. Vissa år har jag kört med färgtema men i år så körde vi en blandning av silver och guld osv. Blev också fint ju! Vi fick dessutom fina pepparkakor av Anna (grannen) som det stod våra namn på. De fick också hänga i granen. Nu är de uppätna! Goda!
 
 
På juldagen kom Björn och Linnea (Ellens farmor o farfar) och firade lite jul med oss, de också. Vi var ute i ösregnet och gungade Ellen och tog en promenad trots kylan. Det var ändå skönt på nåt vis. Senare på kvällen öppnade vi deras julklappar. Även där massor av fina presenter! Ellen var helt uppspelt och visste nog inte riktigt vart hon skulle ta vägen med alla presenter. Den vackra röda julklänningen från farmor skulle provas med detsamma och den satt som en smäck! 
 
Idag innan mor och far tog flyget hem igen spenderade vi flera timmar på Bromma Blocks där vi strosade runt bland reaplaggen. Vi köpte några saker till lille bebisen och Ellen fick välja ut en present till lilla Elsie som vi ska få snusa och kika på i morgon. Det ska bli spännande. Mor bjöd alla på lunch och vi kollade in allt möjligt. Själv fick jag rea-bh som var jättefin.
 
Nu måste jag värma mig lite mer rester av julmaten..... men Ellen vill mest ha godis... *suck*
 
God jul allesammans!

Dansuppvisning och luciafirande...

Kategori: Ellen

I torsdags var det sista gången på Born to move och Ellen hade dansuppvisning med sin grupp. Hon var ganska trött och ofokuserad för det är ju lite sent att börja kl. 17..05 har vi märkt. Kanske att nästa termins aktivitet ska ligga på helgen i alla fall?!
 
Nåväl, det gick ganska bra att hänga med. Lite stoj och bus, några bortspringningar och en och annan kurragömma senare så var det dags för avslut och diplom, ballong och lite pepparkaka.
 
 
Jag tror hon tycker det är ganska roligt med dans men funderar även på om inte gymnastik-lek kan vara ännu bättre. Lite mer hopp, klättra och stoja runt än att lära sig vissa specifika rörelser. Vi får se vad hon vill när våren kommer.
 
Årets lussefirande är också avklart och det känns skönt. Först ut var Ellens luciatåg på dagis i fredags. Jättesöta små nissar, tomtar, pepparkaksgubar och gummor och lucior samt en lite tjej som var stjärngosse. Undra vad det heter? Stjärngumma? Som vanligt stod jag mest och irriterande mig på alla som fotograferade (fast man inte får! Häpnas alltid över hur lite respekt folk visar för de som inte vill att deras barn ska bli fotograferade av andra!) och sjöng med så högt att de överröstade barnen) och kunde inte njuta så värst av själva barnens uppträde men men.... efteråt så gick vi åt sidan och fotograferade en buslus i alla fall. (Det får man!)
 
 
Att få en uppspelt, trött och busig Ellen att sitta fint var inte så lätt efter att hon stått och blivit tittad på i ca 25 min men efter många kort fick jag väl ett par halvbra i alla fall. Söt är hon ju i vilket fall, på allihop!
 
 
Efter det blev det lite glögg, nybakad, jättegod lussekatt och pepparkakor. Sen gick vi hem och skönast av allt var att klockan inte var mer än 15.30 och hela familjen var ändå samlad!
 
På lördagen storstädades det i huset. Jag dammsög, svabbade golven och dammade, samt avfettade alla ytor i köket. Kalle tvättade och städade på Ellens rum (med lite hjälp av Ellen) samt var ute med henne på gården och lekte lite. Där var också Alfred, Elliot och grannarna Vincent och Theodor. (Tyvärr ingen Alfred med på bilden.)
 
 
På eftermiddagen var det (trots regnet och kylan) lussefirande på gården med alla grannarna. Det kom flera stycken som trotsade regnet för lite glögg, lussebulle, pepparkaka och skumtomtar och vi i styrelsen pratade lite kort med alla. Jag och familjen gav sen upp efter kanske 45 min och gick hem igen men de andra stannade nog kvar ett tag till. Efter att ha julpyntat nedervåningen, skrubbat trappan med såpa och
lagat kasslergryta med ris och sallad, kraschade jag sen med min stora mage i soffan. Där låg jag väl sen i några timmar tills det var dags för sängen. Ätandes choklad och drickandes kaffe. 

Känner mig aningen stressad

Kategori: Allmänt

Jaa, stressad är nog enda ordet som beskriver detta tillstånd jag nu känner men det är inte så värst fysiskt utan psykiskt. Jag hittar inga bra julklappar, hinner inte det jag vill om dagarna, orkar inte riktigt med alla måste, oroar mig för Ellen som varit/är hängig och småsjuk samt inte riktigt är med på noterna då det gäller humöret. Hon är inne i en osäker, ledsen period verkar det som men som tur är, så är hon glad och sprallig där  emellan. Det är massor som händer i styrelsen och alla är precis som jag, upptagna och stressade med annat och kan inte riktigt ta itu med det som behöver göras inom den verksamheten. Åh, samvetet gnager och gnager.
 
I veckan har jag dessutom varit hemma med Ellen två dagar för hon åkte på en ögoninflammation på råga på allt. Snorig, hostig och varm har hon varit i snart två veckor men ändå hängt med och varit pigg nog att gå till förskolan. När ögonen klibbade igen och hon blev röd och narig runt dem kände jag att det var tajm för några dagar i hemmets lugna vrå. Hon har mest vilat och sett på tv. Vi bakade lite pepparkakor också. Kul... i fem minuter sen ville hon titta mer på tv. Hon är helt besatt av Netflix! Finge hon skulle hon titta på tv hela dagarna!
 
 
Pepparkaksbak.
 
I helgen som var, hade vi besök av Daniel, Anne-Greta och Tuva. Vi bjöd på ugnsbakad hel laxsida med örter, kokt potatis och en god cremefraiche-örtsås. Sallad också såklart. Alla blev mätta och belåtna. Vi fikade citronbeskvi också och barnen lekte fint tillsammans trots lite åldersskillnad. På söndagen sen var vi ut till Tullinge för att gå tipspromenaden med familjen Kjerner m.fl. Mycket trevligt som vanligt. Därefter besökte vi och Eva Hågelby där de hade lite julloppis, några marknadsstånd och Ellen klappade getter och får, tittade på tomtar och eldar och myste i blåsten. Sen åkte vi hem till Tommy och fick god middag!
 
 
Provsittning
 
 
Ska man klappa denna? Ellen vart ganska vågad till sist och kelade med både får och getter.
 
Jag har faktiskt redan lyckats skriva julkort, det gjorde jag under sjukdagarna med Ellen. Gud så skönt att ha det gjort! Brukar vara en sån sak som inte alltid ens blir av så jag är grymt nöjd. Nu ska jag bara komma ihåg och posta dem också! Jag har i alla fall köpt frimärken idag och satt på alla korten. Pepparkakorna är också bakade men annars har det inte hänt mycket på "julfronten". Vi adventspyntade lite i lördags och nu till helgen kanske man borde börja lite smått med tomtar och diverse annat pyssel. Bakning och matlagning måste tyvärr vänta lite till. Man vill ju ha allt så färskt som möjligt, det samma gäller städningen. Den 14:e har vi luciafirande med styrelsen för alla boende och det verkar som att jag åker på att fixa all fika till den dagen. Jag vill egentligen hellre åka på annat luciafirande men vi får se hur mycket vi hinner och orkar med.
 
Den 10:e kommer så äntligen en oberoende besiktningsman hit och tittar på vårt radhus. ÄNTLIGEN! Det tog bara 2½ år att få till en slutbesiktning på huset. Herregud som vi tjafsat och bråkat och mejlat, ringt och pysslat kring detta ärende, både som privatperson och som styrelseperson. Men med lite nytt blod i styrelsen och äkta intresse så blåstes nya vindar in och vips så vart det såhär. Gud så bra! Nu håller vi tummarna för att de inte hittar några fel och brister så att vi kan få ett fint slutbesiktningsprotokoll. Bra att ha om vi någongång skulle vilja sälja.
 
Annars är det inte så mycket nytt under solen. Magen växer så det knakar och den spänner rätt ordentligen redan. Jag funderar på hur stor den kommer att bli denna gång, om den redan är så stor som den är nu, menar jag. Han verkar må fint där inne i alla fall och nu slipper jag illamåendet också. Så skönt!
 
Praktiken har jag inte varit på denna veckan ännu pga träff med larm-killen samt vabb-dagar och idag var inte Linda där, så då fick jag ledigt. Men imorgon ska jag dit igen och nästa vecka blir det väl som vanligt, hoppas jag. Det är verkligen roligt att lära sig InDesign. Hoppas jag kommer bli riktigt duktig på det, såsmåningom. Det är rätt klurigt och trixigt men som sagt, jättekul. Det går fort att lära sig grunderna också, så att man kan sätta igång ganska direkt med att göra små jobb, som affischer t ex.
 
Ellen har fått en adventskalender av sin mormor. En pixibok var da och ungen är gla!