I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Semestern del 1

Kategori: Allmänt

Vi mjukstartade semestern med några dagar i Norrköping där vi hälsade på goda vänner och umgicks. Bland annat träffade vi (och sov över hos) Hedvig, Martin och lilla Ingrid. Ellen är stormförtjust i den lilla bebben och kunde inte låta bli henne ett dugg. Här sitter vi och softar efter en god hemmagjord pizza-lunch.
 
 
Och här ligger Ingrid med en inklämd Ellen under babygymmet!
 
 
På kvällen var vi på Durkslaget och hängde med Mutte, Marcus, Mats, Anders och Tord. Vi åt lite gott käk och drack lite vin, pratade skit och hade jättetrevligt. Dagen efter var vi ute i skogen med Hedvig och plockade massor av kantareller på ingen tid alls. Härligt! Även Ellen plockade några. Dessa tog vi sen med oss till Kalmar så att morfar fick sig lite stuvade på en knäcke. Ja, vi också förstås. Sååå himla gott! Vi spenderade helgen i Kolboda där Ellen för första gången fick prova på livet i husvagn. Det gick fint!
 
Hon passade även på att bada i lilla barnpoolen med morfar, fast det både var kallt och regnigt. Vad gör väl det när det finns en pool!? Den ungen älskar sin morfar, helt klart och morfar är väldigt kär i sitt barnbarn. De hittade på bus hela helgen.
 
 
Vi grillade, tog promenader, plockade blåbär och hade det jättemysigt hela helgen. Ellen roade oss med en omskriven (icke rumsren) Bäbä vita lamm-version på restaurangen, så att alla skrattade gott när vi var där för att äta planka, som för övrigt var jättegod!
 
På söndagen åkte vi så vidare och nästa stop var precis utanför Simrishamn där vi tältade i två nätter. På ett ställe som hette Tobisviks Camping. Det skulle ha varit tre men det var så kallt och regnade så mycket att vi inte orkade med det riktigt. Tredje natten tog vi in på ett mysigt B&B som hette Our House i Ystad där vi sov som stockar alla tre! Vi åkte runt i massor av olika småbyar och tittade på keramik, konsthantverk, tavlor och annat. Vi besökte Kiviks marknad och musteriet, köpte lite goda marmelader och must samt en fin keramikmugg (samlar på handdrejade sådana) och två fina smörgåsbrickor i trä med tillhörande smörknivar. Vi åt munk, åkte karuselltåg och Ellen vann en fin nalle på lotteriet som hon snabbt döpte till Gråtass.
 
 
 Det regnade och solade om vartannat och överlag var det kallt hela tiden. Vi fick några varma pustar på oss nån dag, annars gick vi och småfrös mest hela tiden. På onsdagen var vi runt i Ystad och tittade på en fin klosterträdgård och åt lite gott fika på ett jättemysigt café som låg på en innergård. Helsa på, hette det.Riktigt mustig mörk chokladglass och dundergott kaffe. Ellen gillade det också.
 
 
På kvällen åkte vi till Malmö och vidare ut på landet där kossarna bor. Där väntade Niklas, Sandra och Lina på oss och vi kändes oss varmt välkomna med tacokväll. Vi drack vin och pratade om ditten och datten och glömde helt bort både klockan och Ellen (som Lina tog på sig ansvaret att leka med och passa på) så det hann bli sen natt innan vi kom i säng. Två härliga helt nyinköpta sängar dessutom. Tack för att just vi fick inviga dessa! Vi hängde med Niklas och hans familj hela veckan ut. Besökte parker, matade fåglarna i duggregn, såg Afrikaparken (en 10-del) i ösregn, gluttade på Turning Torso i strilregn och åt god italiensk pasta med efterrättsglass efter det i fortsatt väta. Ja usch och fy så dant det sätter sig på både humör och annat, det där regnet. Allt blev lite avtrubbat, småtrist och ganska så besvärligt men alla försökte att hålla tålamod och humör på topp. Det funkade inte hela tiden, men mestadels. Ellen har kommit riktigt i trotsåldern nu och är rent ut sagt pinsam och skitjobbig men vi älskar ju skruttan lika mycket för det. Och stundvis är hon ju ljuset självt.
 
 
Vi gjorde inte så mycket alls som vi hade tänkt att vi skulle. Som Ven t ex. Det får vi ta en annan sommar. Lina hade fyllt år så på lördagen skulle det hållas kalas för släkten. Vi kom inte på nåt att göra så vi stannade kvar hemma och hakade på kalaset. Hon fick en t-shirt och ett linne av oss i present och vi fick god kycklinggryta och god tårta. Sandra hade stått och förberett och lagat halva dagen före och hela dagen innan gästerna kom. På söndagen packade vi vår proppfulla bil igen och drog hem till Stockholm igen.
 
Avslutningsvis lite bilder som förhoppningsvis talar för sig själv.
 
Simrishamn
 
Sillburgare
 
Ystad Klostergården
 
 Kåseberga
 
 Ellen i Örtagården, Ystad
 
Klättring i Afrika-parken, Malmö
 
Vridna kåken
 
I nyinköpta studsmattan. Ellen, Lina och de andra barnen.
 

Äntligen lite ordentlig värme

Kategori: Allmänt

Sådär så att man får gnälla lite och småsvettas. Idag mina vänner, är det varmt ute! Solen skiner så in i bänken. Härligt! Hoppas det håller i sig över semestern nu också, den börjar ju inte förrän nästa vecka för Kalles och Ellens del men jag är ju "ledig" om dagarna, även om jag ju söker jobb såklart. I går vart det tre stycken ansökningar ivägskickade.

Annars solar jag lite på altanen, varvat med snigelkastning. De rackarna hittar in i min skuggiga, fuktiga trädgård snabbare än jag hinner slänga ut dem igen. Och det är många kompisar som kalasar på mina gröna blad och vackra blommor, vill jag lova. Jag morrar högt varje kväll och i dag när jag kom ut hade någon t o m gnagt på min ända röda jordgubbe! Nu kommer Ellen bli jättebesviken för den hade vi sparat till henne. (som alla andra våra gubbar också för den delen. De är inte många tyvärr!)

Ellen chillar

Förra helgen var vi på en promenad i närområdet. Ellen chillade i vagnen och vi knatade i skogen. Rätt var det var stötte vi på massor av larver och väv av något slag. Ganska äckligt faktiskt men samtidigt lite intressant såklart. Vet någon vad det kan vara?

larver

mer larver

Jag hoppas på en vacker fjäril men det känns inte som att de kommer i sånna massor!?


I helgen var vi till Uppsala på lördagseftermiddagen och hälsade på familjen Olsson. Alla barnen hade växt så det knakat och Helena var mer sig själv än någonsin jag sett henne. Hon är inte gravid, inte på väg att bli gravid och har inte just varit gravid...det var länge sen som hon själv påpekade. Jag tror hon trivs bra i sin "gamla vanliga" kropp och vilket lyx sen, att efter 4 barn få återvända till en smal och smidig kropp igen! Inte för att hon någonsin varit tjock (mer än möjligen lite otymplig de sista månaderna under graviditeten) men ändå! Vi hjälptes åt att laga lite god mat, vi mumsade på medtagna jordgubbar med grädde och drack himmelskt gott kaffe. Barnen lekte bra, nästan hela tiden och även om det är stojigt som på ett dagis i mellanåt så är det facinerande och härligt med stora barnfamiljer. Tack gode att man kan åka hem till lugnet igen sen efteråt bara!

fam olsson

På södagen tog vi en lite utflyktstur till Ekerö. Där köpte vi först ÄNTLIGEN en stol till Ellen. Det var en på blocket som vi precis lyckades knipa. Lite dyrare än vanligt men ändå halva priset på en ny och ändå väldigt fin och välbevarad. Vi har velat ha en hur länge som helst men de går ju som smör i solsken de där tripptrapparna. Därefter besökte vi Ekebyslott (tror jag det heter) ett gammalt träslott och hade lite picnic i det gröna. Det var inte så värst fint tycker jag, såg väldigt enkelt ut, mer som en herrgård men det var en härlig dag ändå!

slottet i trä

Annars är det mest lite förberedelser inför bilsemestern som vi ska på. Vi ska till Norrköping o hälsa på vänner, Kalmar för att hälsa på mina föräldrar och Österlen - flera olika ställen men bland annat Kivik (och marknaden är då när vi är där så den passar vi nog på att besöka) Ystad, Löderup och Simrishamn. Sen åker vi vidare till Malmö för att bo hos lite andra vänner ett par dagar och sen åker vi hemåt igen. Därefter blir vi hemma ett tag och sen åker vi vidare mot Gotland. Detta ser jag verkligen fram emot, allt sammans så jag hoppas allt blir lyckat!