I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Sunday means blogday

Kategori: Allmänt

Jag får börja dagens inlägg med att be om ursäkt för att jag i förra inlägget (bland annat) skrivit enda med Ä.... det var ju inte meningen. Ibland har jag lite svårt med stavning också och inte bara med att jag är lite ordblind i största allmänhet. Och för ganska länge sedan så slutade jag att kontroll-läsa och rättstava då jag insåg att det ändå alltid skulle smyga sig in fel lite här och var men detta var ju rent pinsamt. O well....
 
En vecka av arbetslöshet har gått och jag har gått ifrån ganska neddeppad till fullt tillfreds med livet på denna vecka. Fantastisk vändning måste jag säga! Jag har inte sökt många jobb, ska erkännas och inte har jag tränat mer än en gång, heller men jag har gjort annat, saker som gjort mig på bättre humör och som gett mig lite ny energi. Vändningen kom i onsdags då jag träffade en av mina goda vänner över en caféstund och kort promenad runt slussenområdet. Jag bara öste ur mig alla elakheter och tråkigheter som jag gått och burit på, funderat över och känt och fick goda, härliga nyheter tillbaka samt lite pepp och igenkännande. Det gjorde susen och jag kände mig väldigt uppåt då vi några timmar senare skildes åt vid tunnelbanan. Tack H! Du är en klippa! Och tack för födelsedagspresenten! På torsdagen vaknade jag sen med mer energi än på länge och detta tog jag ut över köket där jag rensade resten av skåpen och lådorna, ett projekt som jag startat tidigare i veckan. På eftermiddagen var jag på läkarbesök och fick bra nyheter även därifrån, vilket gjorde mig på ännu bättre humör. På fredagen hämtade jag Ellen efter dagis och vi hade eget fredagsmys då Kalle hade afterwork-öl med jobbarkompisarna. Vi åt rispappersrullar med räkor och annat gott. När Kalle sen kom hem (väldigt tidigt ändå men tanke på öl-kvällen) var det med vackra rosor i sällskap för att munta upp mig lite och nog lyckades han med det!
 
 
Hela helgen har sedan flödat i sol (mer eller mindre) och det gör mig alltid gladare! Jag var iväg på ett core-pass på lördagsförmiddagen och Kalle bytte till sommardäck på vår nya svarta pärla. Sen fikade vi i solen med grannarna. Ellen vid sitt nya fikabord som vi köpte på Biltema förra helgen.
 
 
Vi har betat av massor av saker ifrån "att göra listan" och idag har vi varit på rean på Stadium och köpt Ellen nya "springskor" och en matchande fleecejacka samt ett par rosa/svarta sandaler. Nu är hon dundercoolt orange och syns låååång väg på sin "nya" cykel, som hon nu äntligen vågar cykla på, eftersom den fått stödhjul.
 
 
Dessutom har hon bemästrat hur man gör nu både då det gäller styrning och bromsning, även om det går lite ryckigt då och då. Det gick helt plötslig, när inte mamma och pappa var där och daltade utan grannen Anna hjälpte henne. Nu cyklar hon plötsligt som igenting. Den som var "läskig" för bara något dag sen. Det går så fort allting och hon börjar blir så stor nu, vår lilla tjej. En riktig sköning är hon med både humor och humör.
 
Nappavvänjandet då, hur går det undrar ni förstås. Jodå, inte helt åt skogen måste jag ändå säga. Två nätter sedan förra lördagen har hon lyckats somna utan men sen har hon vaknat framåt småtimmarna och då vill hon inte somna om utan måste ha den. De senaste dagarna har det dock varit tvärstopp och hon vill inte ens försöka. Så vi får helt enkelt ta det det lilla lugna med den biten.
 
 

Födelsedagsfirande och nappavvänjande

Kategori: Allmänt

Hej o hå, då har jag hunnit med att jobba sista dagen, fylla år, besöka Gustavsberg samt försöka få Ellen att sluta med napp. Faktiskt så var det Ellens eget påfund att sluta med napp. Hon och hennes far hade haft en diskussion för någon vecka sedan då hon stolt annonserat att hon nu var stor och därför så skulle hon inte ha napp längre. Då hade Kalle frågat om han skulle ta den nu med en gång men det hade hon tyckt var en dum idé. Nej inte i kväll! Nähä, när då då, frågade Kalle. Ellen tänkte en stund och sa sedan med eftertryck; På lördag! Sagt och gjort i lördags när jag skulle natta så fick hon inte någon napp. Givetvis så ville hon inte sluta längre då det väl kom till kritan men jag fick henne ändå att lägga sig, lyssna på två sagor och sedan släcka lampan. Vi provar i 10 min sa jag till henne och gick sedan. Efter kanske 40 sek. började hon. -Mamma, har det gått 10 minuter nu? och så höll hon på lite nu och då men hon låg åtminstone kvar i sängen. Till sist gick Kalle upp och pratade lite med henne men nej, hon ville inte och blev lite ledsen. Hon fick sin napp och somnade bums. I kväll kör vi samma procedur och det är ungefär samma visa. Jag tror inte att det handlar så mycket om nappen i sig som att hon inte kan slappna av helt enkelt. Hon sjunger, hojtar på oss, ska kissa, dricka vatten osv. Hmmm, jag tror inte detta kommer funka men vi får se!
 
 
Annars är det en rätt nöjd och glad skit vi har att göra med just nu. Livet leker, det är gott om geggamojja att smeta in sig själv och andra med både på dagis och hemma, det finns gott om smältvatten att hoppa runt i men till och med Ellen blev besviken då man inte kunde ta sig till gungorna i lördags! Det fick bli lite cykling på gården här hemma i stället. Trehjulingen hade jag när jag var liten och pappa har sedan lackat om den och byggt en nytt flak till den. Den är rent livsfarlig men Ellen gillar den ändå,trots att hon ramlat av den och slagit sig illa flera gånger.
 
 
Min födelsedag gick väldigt obemärkt förbi om man ser till grattulerande. Inte ett telefonsamtal (förutom min kära mor, tack och lov) och inte ett ända sms! Jag måste få säga att jag kände mig väldigt ledsen faktiskt för någon jäkla kompis kunde väl hört av sig ändå men uppenbarligen har jag inga som bryr sig om mig tillräckligt för att minnas min födelsedag. Nåväl, jag loggade in på facebook och där blir man ju påmind vare sig man vill eller inte om vänners födelsedagar så visst hade det grattats. Massor av hälsningar! Puh, det kändes genast lite bättre. Men faktiskt så gör det ändå lite ont i mitt hjärta att ingen, inte en ända kostade på mig ett samtal eller sms. Jag måste vara en hemsk och egoistisk kompis! Det tycker inte jag dock.... högst normal kompis enligt min mening.
 
På jobbet avtackades jag i alla fall med chokladtårta, tulpaner och en flaska vin (som var jättegott) och de sa alla lycka till och till sist har den äran också, jag blev jätteglad! När jag kom hem efter handlandet på ett stressigt och fullsmockat Coop kom grannarna på lite tapasliknande fredagsmys och de kom i håg mig, jag fick kort, de tände ljus och sjöng för mig och jag fick en till flaska rött. Även den flaskan avnjöts sedan till fredagsmyset efter det att vi tömt flaskan jag fick av jobbarkompisarna.
 
 
Jag fick såklart presenter av Kalle och Ellen! Jag och Kalle ska båda få gå på Ost- och vinprovning och Ellen gav mig även ett presentkort på ost, så oj vad jag ska gotta mig inom snar framtid.
 
 
Av svärfar fick jag en bok som jag önskat mig, nämligen eldvittnet av Lars Kepler. Den ser jag fram emot att börja läsa nu när jag bara ska gå hemma och hasa om dagarna. Men det ska jag i och för sig inte göra för två saker har jag lovat mig själv, nu när jag blir arbetslös igen och det är nämligen att börja träna igen och att söka minst 5 jobb per vardag. Sen har jag en lååååång lista på saker som behöver uträttas, åtgärdas, införskaffas eller utforskas framöver, så jag kommer inte att ha ett dugg tråkigt! (Jag intalar mig i alla fall det.)
 
Mamma hade bett Kalle köpa sin och pappas present så jag fick även en ny hårfön och precis den som jag önskat mig. Verkar vara jättebra, det lilla jag hunnit prova den.
 
 
Idag tog vi ut nya bilen på en liten tur till Gustavsberg där vi besökte deras egna butik och tittade på svindyrt men ack så vackert porslin. Jag var helt hispig över att ha med Ellen där inne och det kände hon ju av med en gång och kunde ju varken gå eller stå normalt utan slängde med både armar och ben bara för att utmana sin nerviga moder! Det gick dock bra, inga olyckor. Sen var vi även på Iitaala-outlet och Gerbera outlet, Kosta boda m.m och vi inhandlade faktiskt de första delarna till vår nya service som vi bestämde oss för att investera i. För ja, det är faktiskt en investering. Jisses så dyrt men jäklars så fint det är. Jag är smått kär i Rörstrands Grace. Den vita, som heter Snö. Vi köpte 6 delar nu. 4 tallrikar och 2 assietter. Så nu vet alla vad som gäller i julklapp och present framöver. Vi blir väl klara lagom till pensionen. Haha. Vi åt jättegod lunch på ett sushiställe. Kalle tog någon ny slags sushi vi inte provat förut och den var dundergod. Dragon rolls, hette de. Vackra att se på också och nog äter man med ögonen!
 
 
Sen besökte vi Kosta boda och då blev jag alldeles varm och lycklig. För vad stod inte där på en hylla och ropade på mig?!
 
En flodhäst.... i glas.... till extrapris! Jag som inte har någon i glas. Jag var ju tvungen att köpa den. Nu ståtar den i vitrinskåpet. Titta bara vilken sötnos!
 
 
Så allt som allt så har detta varit en helt fantastisk helg ändå måste jag säga, fast den började lite sorgligt och knackigt. Vi avslutade söndagen med gott kaffe och en minimagnum på vår uteplats på baksidan. Kalle grävde fram två av våra utestolar och dynor och riggade upp dem i soldiset. Det var riktigt mysigt även om det såklart var både lite småmulet och ganska kallt. Dock varmare än på mycket, mycket länge.
 

Fullrulle-helg

Kategori: Allmänt

Veckan (den korta) gick fort men lite jobb på torsdagen på jobbet så blev det dessutom tidig hemgång för min del. Skönt! Jag passade på att titta på lite inspelade saker jag missat och städade undan lite grejer. På fredagen sen var jag på sjukhuset med sällskap av Kalle (som var så snäll och hängde med sin oroliga kärring) för att göra en kontraströntgen av mina vener i benet. Det gjorde lite ont trots bedövning och lite muskelavslappnande men gick ändå bra,tycker jag. När det var avklarat och jag varit sängliggande och stillsam ett tag blev jag sedan utskriven på eftermiddagen och vi kunde äta lite mat och hinna med lite matshopping innan det var dags att hämta Ellen på dagis och ta helg. Vi "firade" att allt gått bra med hemmagjorda pannbiffar och potatis med lingonsylt och god brunsås. Ibland är husman så himla gott!
 
På lördagen var vi upp till Uppsala och visade farfar och farmor nya bilen och rastade Ellen lite på Biotopia, en utställning av olika fåglar och smådjur i skogen. Jättefint och gratis inträde. Farfar bjöd ett förstjust barnbarn på gott fika och förövrigt oss andra också. Nomnom för deras pecannötcheezecake!!
 
Det var ju länge sen _vi_ var hos _dem_ nu så Ellen letade såklart efter Tyson, för han brukar ju vara där men han har ju för en tid sedan gått bort och då fick vi prata om det, om döden och hur det är när hundar blir sjuka och gamla. Det gick fint. Farfar var bra på det. Sen åt vi god lunch (parmaskinka-lindad kyckling med nypotatis och sallad och mumsig svart trumpetsvamp-sås) och gick ut till närmaste lekplats för att gunga....
 
 
och leka affär.
 

Efter det åkte vi till Sophia, Daniel och tvillingarna Göta och Siri och hälsade på. Jättetrevligt! Vi kom fram till att det var ca två och ett halvt år sen vi setts så det var verkligen på tiden! Micke och hans dotter Frida samt Mickes nya tjej Melinda kom också dit och dem hade vi ju inte heller sett på jättelänge. Vi hade så trevligt så och barnen lekte alla, hur fint som helst. Ellen var helt överlyckligt och överspelt för i deras hus som de skaffat för något år sen eller två hade ju världens bästa lekrum med hur mycket saker som helst att leka med!
 
 
Vi blev bjudna på revbenspjäll och världens godaste sås till det samt mumsiga ugnsrostade morötter och potatis.
 
Idag har jag städat som en tokig på nedervåningen och Kalle och pysslat med lite av varje, tvättat, slängt in saker på förrådet samt att han och Ellen åkte och handlade lite saker som vi hade glömt på fredagen. Vid 14-tiden kom så Eva och Tommy på besök. Vi fikade, var ute i snöyran (jo, det har snöat till och från hela dagen idag! ) och lekte lite, pratade med grannarna och tog fram trehjulingen så Ellen fick cykla lite. Sen gick vi in igen och Eva och Tommy lekte ett bra tag på Ellens rum medan jag och Kalle lagade middag.
 
Ellen och Tommy lägger pussel.
 
Vi har ätit hemmagjord pizza med hemmagjord tomatsås såklart samt topping: halloumi, svamp, oliver, parmesan och västerbottenost, ruccola samt parmaskinka. Blev riktigt lyckat. Jag hade också gjort pizzasallad och sen hade vi chokladmousse med hallon till efterrätt.
 
Ellen leker frisör med Evas hår.
 
Eftersom jag fyller år på fredag så fick jag en fin present av Tommy och Eva, samt tulpaner också! Så jag kände mig riktigt bortskämd. Fick ett fint tvåvåningsfat som man har kakor el. dyl. på och dessutom ville Eva bjuda mig på en tur ut till Rosendal eller Ulriksdal samt lunch någon gång i maj. Det ser jag verkligen fram emot. Härligt att få botanisera bland alla vackra blommor och vyer! Det var fint av henne att tänka på att jag skulle få göra något mitt i veckan på dagtid nu också när jag blir arbetssökande igen i maj. Så tack snälla Eva för den tanken det värmde.
 
Nu är det lite soffhäng och mys innan det är dags att hoppa i säng för sista arbetsveckan (för mig alltså) och jag känner mig rätt trött, så jag ser lite fram emot den nybäddade sängen med rena lakanen. Nattinatt go vänner! 
 
 

Bilköp och påskledighet

Kategori: Allmänt

Jag har just lagt ifrån mig en urgosig, totalt slutkörd Ellen som somnade i soffan på min mage som en liten bebis. Som jag älskar dessa stunder, för det är inte ofta som hon är sådär stillsam och mysig nu för tiden, det är mest stoj, bus och skutt & hopp, vilket i och för sig också är helt underbart, så man får passa på att njuta extra när stunden infinner sig. I går tillbringade vi större delen av dagen i nya fina bilen, på vägen mellan Kalmar och Stockholm (där vi har firat påsken) och fast det är långt att åka så var det en helt okej resa då vi hade flera stopp som var av trevlig karaktär. Första stoppet var Gabrielverken. Där köpte jag en blå kanna, en Madelen-mugg och en present till en vän. Sen stannade vi för kaffe och då kunde jag inte låta bli att äta årets första Mc Flurry. Den som heter brownie. De tre första skedarna var jättegoda sen blev jag plötsligt supermätt på allt socker och gav bort resten till Ellen och Kalle som glatt mumsade i sig resten. När vi kom till Norrköping stannade vi och åt kvällsmat. Det fick bli sushi, för det var alla sugna på. Ellen är helt tokig i det! Ja, vi andra också faktiskt. Sen körde vi nonstop hem. Vår nya bil är jättemysig att åka i och skön att köra. Jag har inte riktigt vant mig vid automat ännu och sen så tycker jag att den är lite för hög över motorhuven, jag ser inte riktigt lika bra ut över den som på gamla bilen. Ja just ja, jag har ju inte berättat vad det blev för bil. Det blev en Volvo V60 T4F, svart. Faktiskt skitsnygg om jag får säga det själv. Vi hämtade ut den på skärtorsdagen och körde den direkt hem till mina föräldrar som inte visste något, så det blev lite av en överraskning för dem då vi kom hem med den.
 
 
Påskhelgen inleddes med snö och iskall blåst på långfredagen men vi trotsade vädret och gav oss ut i skogen för att grilla korv. Fast vi var hyfsat påpälsade så höllt jag på att frysa i hjäl, ta mig tusan. Jag har blivit så sjukt frussen sen jag gick ned i vikt och tål inte alls kyla något bra. Resten av helgen har vi spenderat lite varmare. Vi har shoppat lite, varit och tittat på nya Liljas, varit på Leos lekland, shoppat lite till, träffat kompisar och sen vilat, slappat, sett film och ätit god mat och bara haft det lugnt och skönt där i mellan. En go helg med andra ord.
 
 
Ellen var som vanligt inte så road av själva shoppingen men det fanns en och annan rolig pryl att kolla in. Och hon fick själv välja ut en klänning och en kofta som vi köpte till henne. Foto på detta kommer till vår/sommaren då hon kan använda dessa.
 
Något som hon däremot stordiggade var såklart leklandet. Jag tror bestämt att både mamma, pappa och barn hade roligt där!
 
 
Färgglatt och skratt i bollhav.
 
 
På cykeltur
 
 
Högst upp, alldeles själv!
 
Vi åkte massor av rutschkana allesammans men det har vi inte några kort på, bara film men det har jag inte koll på hur man lägger upp och dessutom så ser man ju så fjölig ut att det hade blivit pinsamt att visa här.
 
Idag var det back to reality med tidig morgon och iskall buss till jobbet. Där var som vanligt småtråkig stämning, så jag känner mer och mer för varje dag som går att det ska bli skönt på ett sätt, att inte jobba kvar (även om jag tror att stämningen kanske hade blivit bättre så småningom, om jag hade varit kvar) när det är som det är. Jag känner mig ganska stressad över att jag snart inte har jobb igen men ska försöka råda lite bot på det i detta nu och sluta bloga och börja söka lite jobb i stället.
 
Mamma och pappa; tack för en härligt lugn och mysig helg! Älskar er och saknar er så fort vi åkt. Ellen har frågat efter er flera gånger och kan inte för sitt liv förstå varför vi inte kan ses varje dag. Hur förklarar man avstånd för en treåring måntro?! Hon annonserade tydligt i bilen på vägen hem att ni bodde fel! och att hon älskar både morfar och mormor och mamma och pappa.