I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

I helgen...

Kategori: Allmänt

I helgen kände jag mig äntligen lite piggare och i det stora hela så är jag väl frisk. Jag har ett skitfult förkylningssår under näsan, lite trist hosta och så måste jag fortfarande snyta mig flera gånger om dagen men jag känner mig annars bra och det är skönt det.

I helgen var vi till Uppsala och hälsade på familjen Olsson. På tiden! Vi har inte fått till en träff sen i somras då de var här, vad jag kan minnas. Dåligt men så där är det med stora familjen och vi har också varit ganska upptagna i höst och vinter. Skolan tar mer tid än man tror och de har ju sitt. Ellen stortrivs verkligen hos dem. Där finns lekkamrater och massor av roliga leksaker, alla är glada och goa. Ellen fick prova att klinka på deras stora "riktiga" piano. Det var spännande. Hemma har vi bara ett litet elpiano ju. Bra på så sätt att man kan använda lurar men ett stort är såklart roligare. Pappa hjälper till.

pappa hjälper till

Vi åt en god lunch och pratade bort några timmar sen var det dags att bege sig till farfar och farmor men först en liten tupplur för Ellens del, i bilen. Då passade jag på att reashoppa på Lindex. De hade billiga bh-ar och trosor samt strumpbyxor. 2 av vardera sort och 190 kr fattigare. Fantastiskt bra pris för 6 plagg, tycker jag. Sen var vi hos Björn och Linnea resten av dagen och kvällen. Kalle hjälpte dem att installera saker på datorn, jag och Linnea lekte med Ellen och pratade praktikplatser. Vi fick jättegod middag; Björns coq au vin med potatis och sallad till det och Linnea snodde dessutom ihop en supersnabb dessert med hjälp av lite färdigköpt smördeg ifrån frysen och några äpplen. Tänk vad folk kan hitta på! Även farfar har piano så Ellen skulle ju givetvis visa honom sina färdigheter.

med farfar vid pianot

Farfar var för övrigt riktigt mör när vi kom för han hade precis kommit hem ifrån att både åkt långt på längdskidor och sen även en lång tur på isen i långfärdsskridskor! Han är duktig på att ligga i måste jag säga. Han är ju ingen ungdom längre direkt. Imponerande. En annan orkar inte ens gå till dagis utan tar bilen. Suck! Måste jag ändra på så fort det blir lite mildare och ljusare ute.

På söndagen var vi till Tullinge och hälsade på Eva och Tommy. Ellen snattrade på i bilen och vart helt vild av glädje när vi så äntligen fick träffa Eva. Hon gillar henne skarpt! Det gör vi också. Snällare person får man leta efter. Vi är så glada över vår extrafarmor och extrafarfar eller vad vi nu ska kalla dem. Vi gick på den obligatoriska tipspromenaden. Det gjorde även Eva och Tommys barn och barnbarn så vi var ett stort gäng! Jag var den ända som kom med på vinstlistan. 10 av 12 rätt! Inte dåligt gjort av mig. Efter promenade i skogen, (som förövrigt var fantastisk: Strålande sol, gnistrande snö och så skog. Kan inte bli bättre! Lagom kallt var det också.) åkte vi hem till dem och fick en dundergod middag bestående av lax, potatis, broccoli, purjolök, massor av goda grönsaker och bröd osv. Vi blev proppmätta hela högen och orkade ändå äta hallon med romrussinglass till efterrätt. Mums. Ellen var vaken hela tiden men somnade sen i bilen på vägen hem. Sen när vi kom hem fortsatte hon sova direkt efter lite välling. Och peppar peppar så har hon sovit i sin egen säng hela natten både i söndags- och måndagsnatt. Vi får väl se hur det blir i natt!?

Utmaning tagen!

Kategori: Tänkt om!

Tack Johanna, vi har hållt oss hyfsat pigga och krya faktiskt. Jag är dock rätt snorig o hostig men det känns som att det hör vintern till på nåt sätt. Här är svaret på din utmaning:

1) Vad gjorde du för 10 år sedan?
2002 bodde jag i Norrköping. Jag och Kalle hade då varit tillsammans i ett år och jag var mellan två jobb och började sen studera på Marieborgs Folkhögskola. Jag älskade att styrketräna och fixa fester.

2) Vad gjorde du för 1 år sedan?
2010-2011 var jag mammaledig och tog hand om Ellen, umgicks med en liten grupp mammor och gick till öppna förskolan eller kyrkan där de hade sångstunder och lek för de små. Vi bodde då i Hökarängen i en trea.

3) FEM snacks du gillar?
Cheez cruncherz är en jättefavorit! Mörk choklad, Zeta Crostini de naturella, salta cashewnötter och mandlar.

4) FEM sånger du kan texten till?
"Vill ha dig i mörkret hos mig" (fråga mig inte varför), de flesta utav Lisa Nilsson, Radiodängan som körs för tillfället sätter sig ju vare sig man vill eller inte. Såklart "Blinka lilla stjärna",  "Lilla snigel" och alla andra barnlåtar som Ellen tjötsjunger varje dag sitter ju som en smäck, några av Pink och så lite Peter Le Marc såklart.

5) FEM saker jag skulle göra om jag blev mångmiljonär?
Jag skulle resa massor, köpa sånt som jag och familjen vill ha. Självklart skulle jag engagera mig mer i olika projekt där det krävs att man har pengar, som att bygga hus till bostadslösa, hjälpa fattiga och sjuka, få fler barn till skola och utbildning och säkert rädda lite djur och natur. Så mycket som jag bara hann och orkade med.

6) FEM saker jag aldrig skulle klä mig i eller köpa?
Jag skulle aldrig köpa päls eller skinn-kläder av något slag, undantag skor möjligen. (Men jag bär helst fusk!) Jag skulle aldrig ta på mig neonfärgade kläder utom sånndär skyddsutrustning av olika slag såklart! Jag vägrar bära push up-behåar och skulle inte köpa dyra märkeskläder bara därför att det är av just det märket! Jag skulle heller aldrig köpa aktier eller fonder i bolag som har taskig etik och moral.

7) FEM saker du gillar att göra?
Vara med min familj, påta i trädgården, shoppa kläder och inredningsprylar (tyvärr, jag erkänner men önskar verkligen att jag slapp känna sån glädje i något så otroligt ytligt och onödigt!), cykla och vara utomhus, helst i naturen.

8) FEM dåliga vanor?
Oj bara fem!? Hmmm mitt sjuka sockerberoende står för många dåliga vanor. Att jag ligger för mycket i soffan framför tv:n, att jag alltid pratar i mun på folk för att jag är så engagerad och intresserad, mitt dåliga tålamod med barn men även med en del vuxna och att jag duschar och tvättar håret för ofta, det mår varken huden eller håret bra av men jag känner mig alltid så skitig om jag inte gör det varje dag!

9) FEM favoritleksaker?
Leksaker? Jag leker aldrig känns det som..... mina köksredskap kanske? Jag älskar att laga mat. Datorn använder jag mer som arbetsredskap men visst facebook och bloggen är ju en slags lek för vuxna. Min fina motionscykel kanske?

10) TIO personer som jag vill se göra denna utmaning?
Hmmm.... tjaaa vem skulle det vara? Eva-Li och Josefina kanske? Mamma, Kalle, Mutte, Mats...... vem som helst som känner för det!

Inte mycket blir som man planerar...

Kategori: Allmänt

Det blidde ingen egentid på stan, det blidde sjukstuga 2, för jag däckade i stort sätt till helgen och låg med feber, hosta och snorig näsa till tusen. Jag var riktigt ynklig och är fortfarande trött, hängig och småsnorig fast mycket bättre. Tentan orkade jag inte plugga så mycket som jag hade tänkt mig, till men jag skrev den i alla fall i onsdags och med lite tur så har jag nog precis klarat godkänt-gränsen. Vi hoppas på det! Ellen piggade på sig efter sin förkylning och feber fram till helgen så hon och Kalle fick roa sig själva. De var ute en del, snö kom det också så det blev lite pulkaåkning och så där.

Idag har dagis haft stängt, som tur var hade jag inga lektioner idag så jag och Ellen har haft en mysdag. Vi åkte till stan och träffade Jenni över en fika. Julia var på dagis men lilla Juni 3 månader, var med såklart. En lite skrikig sötnos. Väldigt lik Julia faktiskt. Ellen fick en stor apelsinjuice (med sugrör som är så kul). Den slank ner men så mycket smörgås blev det inte. Sen gick vi lite i affärerna på Ringen men det var inte så värst spännande. Ellen somnade i vagnen när jag gick ut därifrån och sov hela vägen hem på tunnelbanan samt när jag snabbshoppade lite gott till i kväll på hemköp. När jag satte nyckeln i dörren vaknade hon och sa genast att hon var hungrig. Tror jag det, inget mer än två tuggor smörgås och klockan var nästan 14.30! Vi åt lite makaroner och korv. Till i kväll blir det getostciabatta med tomater och basilika samt balsamvinägrett. Mums!

Då och då förvånar pyret oss med att leka väldigt bra på egen hand men så fort hon kommer på att hon är själv blir hon otålig och springer och hämtar någon av oss för att vi ska leka med henne. Duplo är fortfarande lika roligt och i julas fick hon lite nya utav pappa. En gubbe, lite olika blommor och ett fönster m.m.

Ellen med duplo

Hon pratar som en kvarn maler. Det är väldigt mycket "vad gör du?" just nu. Ungefär var 10:e sekund kommer det ett vad gör du mamma eller vad gör hon pappa osv. Sjukt irriterande men väldigt gulligt också såklart. Vid matbordet idag började vi prata om hundar, som hon gillar ganska mycket. Farmor har en hund och den pratar hon ofta om. "Han kan kissa han.... och luppa på benet då...." sa hon idag och Tyson. Luppa är samma sak som att lyfta på benet. Det låter jätteroligt när hon säger så.

Host, harkel, snörvel

Kategori: Allmänt

Här har det varit sjukstuga sedan i fredagskväll då Ellen ganska plötsligt fick hög feber och började hosta något alldeles förskräckligt. Febern och hostan samt en hel hink snor har sedan uppehållt oss alla i familjen sedan dess. Jag har själv åkt på en lightversion med retande, killande hals, smått temperaturökad och allmänt hängig o snorig och nu har även Kalle börjat känna sig rätt så risig. I helgen var vi ganska trötta för Ellen sov inte mer än någon ½-timme, timme i stöten. Vaknade och ville dricka, grät och var eländig, stackarn. Febernedsättande funkade bara hyfsat men vi körde det till natten, så hon skulle få lite respit iaf. Sedan i tisdagskväll har hon varit mycket piggare även om hon är minst lika förkyld och hostig som innan, om inte värre, så har hon haft mycket lägre feber och idag ingen alls. Skönt! I morgon blir nog sista vab-dagen för Kalle.

Själv har jag släpat mig till skolan hela veckan och pressat in skatter, arbetsgivareavgifter, löneväxlingar, traktamenten, jämkningar, lagar och policys i lilla huvvet. Det har gått hyfsat ändå, måste jag säga. Och roligt är det trots att det är ganska så klurigt för det mesta. Jag har idag varit ledig ifrån skolan och suttit halva dagen och räknat på olika övningsuppgifter. Allt sitter inte, långt därifrån men jag har till på onsdag på mig att lära mig utantill. Det ska nog gå. Gör det inte det så får jag väl göra en omtenta senare i vår men jag tror nog jag ska klara det. På måndag ska jag och en klasskamrat plugga tillsammans och det är bra, då kan man tipsa och lära av varandra.

Annars då? Jaaaa.... jag skulle ju börja med lördagsgodis och det har jag gjort också... samt måndagsgodis, onsdagsgodis, torsd.... ja ni fattar va!? Mitt sockerberoende är sjukt på topp och jag är galet irriterad på mitt sug. Jag är hungrig som en varg (äter mer för att dämpa suget efter sötsaker) och trots att jag äter regelbundet och större portioner än vanligt så kan jag inte låta bli sötsakerna. Kex, choklad, kakor och godis slinker ner, bit för bit. Damit! Jag ska verkligen försöka ta itu med detta men tills tentan är avklarad känns det som en bisak, ärligt talat. En sak i taget, som det så poppis heter och nu vet jag att det finns dem som sitter och skakar på huvudet åt mig och tänker; men för fan det är ju bara att låta bli! Och ja, jo så är det ju... men man ska ha ork att ta itu med känslorna och handlingarna som följer med den beslutsamheten och just nu behöver jag inte mer bekymmer direkt.

På lördag har jag lovat mig själv lite egentid stan. Jag ska försöka hitta bra sittande jeans (vilket är nästan en omöjlighet till mina ben) och leta extra noga denna gång. Kanske hitta något fint på rea och bara fönstershoppa lite sådär om inte annat. Helt för mig själv bara. Det ser jag fram emot och sen blir det plugg och umgänge med Kalle och Ellen. Några planer med andra eller på något annat har inte dykt upp. Inte ännu iaf.

Vad ska ni själva göra till helgen?

Semesterveckan

Kategori: Allmänt

Det var riktigt gott att ha lite extra ledigt efter julen, både för mig och för Kalle som varit hemma en vecka ifrån jobbet, på semester. Själv har jag ju varit julledig ifrån skolan. Vi har passat på att göra lite kul saker, som att gå på bio, gå på museum, gå på promenader och äta massor med god mat. Vi har också hunnit hälsa på lite goda vänner och jag har klippt mig samt tonat håret. (Det syns dock knappt och snart är det urtvättat igen, skulle jag tro men just precis nu är det ganska glansigt och fint.) Igår kom farfar på besök och har passat Ellen sen dess, så att jag och Kalle kunde gå på bio igår kväll samt städa bort julen idag. Mycket praktiskt! Vi har hunnit massor och nu t ex. tittar de på Mamma Mu, så att jag kan blogga. Bara en sån sak.

I måndags tog vi det bara lugnt, städade lite efter nyår och jag läste lite skolsaker. I torsdags var vi på Moderna museet och tittade på Turner, Monet ooch Twomby-utställningen. Det var både bra och en besvikelse. Bra (över förväntan) var Turners verk och en besvikelse var Twomby (som jag inte visste något om men som visade sig bara vara (i mina ögon då, såklart) kladd, kludd) och så utställningens storlek. Den var väldigt liten och begränsad. Monet hade inte så mycket utställt och det var ju lite trist men allra mest trist var att alla tavlor var inglasade. Så kasst! Man kunde ju inte se ordentligt alls. Blixtrar bländade i glaset och alla som rörde sig i lokalen återspeglade sig ju i glaset. Väldigt irriterande och dödande för ett konstöga!

Monet

Min kassa mobilkamera gjorde ju inte saken bättre såklart men jag knäppte av några kort på favorittavlorna.

Efter lite konst var vi in på Arkitektmuseet som ligger vägg i vägg. Där såg vi den fina pepparkakshus-utställningen. Superfina saker blandat med mindre fina. Här kommer några favoriter.

the winner

Allt ser såklart ännu mer snyggt ut med lite smågodis här och var. Faktiskt lite fuskigt, kan jag tycka.

pepparkakshus

Ellen har varit på dagis både måndag, tisdag och torsdag. I onsdags var hon med oss. Då åkte vi till Hökarängen. Jag klippte mig hos samma frisör som jag gått till sen vi flyttade till Stockholm och det blev bra som vanligt. Efter det hälsade vi på Josefina, Deon och Devin en snabbis. Drack lite kaffe bara, sen åkte vi vidare till Tyresö där vi hälsade på Daniel och Anne-Greta. För första gången fick vi träffa deras lilla Tuva, som hunnit bli 4 månader nu! Supersöt och lugn som en filbunke. Vi blev bjudna på god lunch och även sött fika. Det blurrades om ditten och datten ett par timmar och sedan åkte vi hemåt. På fredagen var vi bara hemma på förmiddagen, tog det lugnt, tittade på film och slappade. På eftermiddagen åkte vi till Aquaria. Det var en hit, för Ellens del allra helst. Lagom stort för en tvååring skulle jag tippa, hon hann inte tröttna ett dugg. Det var ju såklart väldigt mycket folk men det gick ändå att se allt och Ellen tyckte det mesta var spännande. Mest kul var hajarna och fiskarna ifrån saltvattenshavet. Jag älskar ju också såntdär och tyckte det var lite litet kanske men det var kul att se det som fanns åtminstone! När vi gjort fiskarna åkte vi hem till Kicki & Björn, samt deras lilla Ture. Där hängde vi sen resten av kvällen. Jätteskönt och avslappnat. Vi åt god middag och fika, tittade på På spåret och pratade. Ellen stortrivs verkligen med K&B, för de är så barnkära och gulliga mot henne. Hon pratar ofta om dem.

Igår var uppe i centrum en runda och bytte lite julklappar på Intersport som Kalle fått av sin far och så köpte vi äntligen en märkpenna, så vi kan skriva Ellens namn på hennes kläder. På kvällen sen var vi upp dit igen och tittade på bio. Såg The girl with the dragon tatoo. Den var typ lika bra och likadan som den svenska. Lite mer Hollywood såklart men inte mycket bättre ändå. Dock sevärd och absolut sevärd om man inte sett den svenska filmen; Män som hatar kvinnor. En ganska fullspäckad men trots allt lugn och skön vecka. Rolig! Och bra!

Soligt mys med familjen

Kategori: Allmänt

Dagen innan mor och far åkte hem igen så var vi ute i flera timmar och gick i det vackra vädret. Vi gick bort till Hässelbystrand längs med vattnet och stannade på den där braiga lekplatsen. Här ser ni min nya jacka (mycket bra kap på rean. 290 kronor bara och jag fick den i present av Kalle) och Ellens nya overall. Mamma köpte den till henne, i julklapp. Hon hade även köpt en röd men den var alldeles för stor och stuvades nu undan till nästa år så när vi hittade en på rean, fick hon den också! Så himla snällt! På framsidans ena bröst är det en liten lilla skutt från Bamse. Väskan har hon fått av mommo och moffa i födelsedagspresent. Den är i från Turkiet, de hade massor av söta små ryggor att välja mellan när vi var där i september.

nya kläder

Ellen är fortfarande stormförtjust i att gunga. Den här stora saken är mysig även för vuxna att ligga och filosofera i.

gungeligung

Det kan vara vackert även med lövlösa träd. Speciellt en solig och vacker dag som denna, då vi hade fika- och kaffestund i solen. MYS!

soligt och fint

Mycket stillsamt nyårsfirande

Kategori: Allmänt

Det blev en kall och klar nyårsnatt och vi såg massor av raketer bara precis utanför vårt hus. Kalle var inne med Ellen som ju såklart somnat för länge sedan medan jag, Niklas och Patrik pälsade på oss och gick ut. Alldeles stjärnklart ute och svinkallt men vi höll ut över 12-slaget åtminstone. Jättefina raketer men ett satans liv och usch så mycket läskigt i luften sen! Stackars djur och natur. Visst, det är fint med raketer men jag tycker ändå det borde minimeras. Det vart en väldigt lugn nyårskväll för Niklas hade åkt på en förkylning och mådde ganska kymigt och likaså Patrik var lite snuvig men vi härdade ut. Vi åt god mat (klassikern oxfilé och potatisgratäng med massor av vitlök och grädde och till det hade jag gjort en morotsbea som blev väldigt god faktiskt) och drack lite grann gott vin samt någon grogg och så spelade vi spel och pratade lite grann. Niklas röst höll inte riktigt sa han men jag tyckte nog att han pratade på rätt bra ändå! ;)

Som vanligt togs det inte några kort på hela kvällen. Det är för jäkligt att det bara är jag som är intresserad av att ha fotominnen från dagar som är lite speciella. Jag tog några tidigt på kvällen, precis då vi börjat med maten men sen så glömdes kameran bort. Jag har alltså inte ett enda kort på mig själv i snofsiga nyårsstassen. Nåväl....

Ellen var fin i sin lila klänning i alla fall, den hade hon faktiskt förra året också! Niklas låter Ellen låna hans blue tooth-snäcka. Kul med teknik, tycker hon. Vi t o m pratade lite och det var ju spännande.

Inspektion

Patrik berömmer det goda vinet och pustar ut efter allt lökhackande och potatisskivande. En excellent hjälpredare i köket!

P o N

Vi fick en "På spåret-bok" med tillhörande frågor som slumpas fram av en lite dosa i julklapp av farfar Björn och den tävlade vi lite mot varandra med. Frågorna tyckte jag var väldigt svåra, eller väldigt lätta. Efter det körde vi scrabble som jag ju älskar att spela! Vi åt hallon och saffransglass till efterrätt och efter 12-slaget mumsade vi i oss en härlig ostbricka med tillhörande portvin, sen gick vi och la oss. Idag har vi bara tagit en liten promenad till Hässelbyslott. Det småduggssnöade och var urtrist och ruggigt. Niklas och Patrik körde vi till flyget vid 13.30-tiden och sen dess har det gått i sakta mak här hemma. I morgon är det vardag igen, för Ellen. Vi har semester/ledigt en vecka till men hon ska vara på dagis några dagar denna veckan. Skönt för oss, då ska vi passa på att städa, gå på museum, plugga och lite annat smått och gott. Vi ska hälsa på lite kompisar också.