I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Nästan lite höststämning

Kategori: Allmänt

Man får nästan lite höststäming eftersom Ellen började sitt nya dagis förra måndagen. (Mitt nuu´va dagiis, som Ellen själv säger) Inskolningen gick jättelätt och bra. Hon var ju välbekant med omgivningarna ute, eftersom vi ofta lekt där förut på helgerna och inne kom hon snabbt tillrätta. De har ett biblioteksrum, fyllt med böcker och Ellen älskar det rummet. Varje morgon under inskolningen gick vi först dit och läste lite innan vi umgick med de andra barnen. Hon fann snabbt nya lekkamrater och fast att grannens pojk Alfred mötte henne med kylig blick och ett illvrålande neeeej! så sken ungen som en sol och han fick en stooor kram. Som han INTE besvarade, såg riktigt hjärtskärande ut men Ellen tog det bra, tycker jag. Alfred tyckte nog att hon var på helt fel ställe, helt enkelt och sen så är han ju inte världens gladaste barn heller, utan ofta lite smågrinig och tvär. Men vi gillar honom ändå! :) De har inte lekt nåt på dagis men hemma kommer de oftast bra överens fortfarande. Jag kunde lämna henne redan tredje dagen och sen dess har hon gått 9-15 och frågade inte efter mig förrän 14.10 första dagen, stora tjejen.  
 
 
I dag och på tisdag har dagis stängt för möte och utbildning men på onsdag ska hon gå igen. Idag har vi fördrivit tiden med att fixa intyg till mig ifrån AF så att jag kunde köpa årskort på sim- och idrottshallen i Vällingby, kolla in solbrillorna på Synoptik som ingår när man köper nya brillor (vilket jag ska göra i det närmaste) och fika på Waynes coffe. Sen var vi ÄNTLIGEN ( vi har pratat om det sen i vintras) på badhuset där jag till sist köpte mitt årskort, för nu jäklar är det dags att börja röra på fläsket lite! Jag fick rabatt för att jag är arbetssökande. Ett årskort med både bad, gym och gruppträning (typ aerobics, bodypump och zumba) på alla badhus/gym inom Stockholm stad (minus två ställen som jag ändå aldrig kommer besöka....) för 2700 tycker inte jag var dyrt. Nu gäller det bara att utnyttja det också och det gjorde jag redan med en gång genom att gå med Ellen och bada. Ellen tyckte jättemycket om den lilla, lilla äventyrsdelen. Knähögt (för mig) vatten och stoj och lek men tyvärr lite kallt, annars perfekt! Hon åkte massor av rutchkana och körde båt, satt i minipoolen och crawlade omkring i tunnlar och grottan osv. Riktigt mysigt. Vi var även på djupt vatten men då fick hon åka på en flyt-krokodil.
 
I morgon ska vi nog åka till lite olika "plantskolor" och se om vi inte hittar en svartvinbärsbuske till Ellen som vi kan plantera. Den ungen älskar ju bär så det känns konstigt att inte ha en egen buske då. Sen finns det säkert lite billiga perenner. Jag behöver nåt som blommar nu på höstkanten. Allt i min trädgård blommar maj-juni-juli. Lite trist just nu med bara en daglilja som dessutom Ellen ryckt de flesta knoppar ifrån. Då vart mamsen inte glad, kan jag tillägga! Förgrymmade unge! Men vad som faktiskt växer fint just nu är mina zucchinis och vackra gula vaxbönor! Det finns mycket om än inga dunderskörder som på den gamla goda lott-tiden. Men det blir många middagar med bön och squashinslag, helt klart! Här parpadelle med zucchini, vaxböna, trattkantarell och lök (allt egenodlat/plockat själv) och så några köpetomater.
 
 
Vi var hem till Eva och Tommy förra helgen med en försenad födelsedagspresent och "tack för att ni vattnade"-present och blev bjudna på supergod lunch och sen fick vi barnvakt så att vi kunde se OS-finalen i handboll! Tusen tack Eva! Synd att Sverige inte fick ta guld, de var ju ruskigt bra!
 
Annars har det väl egentligen inte hänt så hemskt mycket. Kalle jobbar, kommer hem ganska sent så det är mest jag och Ellen som hänger.....  Jag träffade en av mina klasskamrater från FEi över en fika och vi kom överens om att träffas snart igen för att "plugga" lite, så vi inte tappar all vår kunskap!. I går var jag hundvakt åt grannens. Deras lilla 8-månders Aston (en border terrier) var hos oss hela dagen. Lugn och fin kille men han drog som en dåre i kopplet! Kalle tvättade och vaxade bilen (tog hela dagen) och jag dammsög och skrubbade den invändigt. Nu är den jättefin! Förhoppningsvis kommer bästaste Karin på besök längre fram i veckan och på lördag ska vi åka och hälsa på vänner söder om söder som vi inte sett på jättelänge, det blir skojs. Sen tror jag att Ellens farfar äntligen kommer på besök på söndagen. Jag hoppas det blir så, för Ellen saknar både honom och sin mormor och morfar något alldeles kopiöst just nu och pratar väldigt mycket om dem.
 
Ja, just ja. Det kom ett litet tivoli till Vällingby häromsistens och Ellen var såklart dit och åkte två åk.
 
 
 Larven, tillsammans med pappa och så tåget, alldeles själv!
 

Semestern del 2

Kategori: Allmänt

När vi kommit hem ifrån Skåne hade vi fullt upp hela veckan. Först med besök ifrån Björn, Kicki och lille Ture. De var här hos oss hela dagen och vi hade det så mysigt. Vi pratade och lekte med barnen, åt lite god mat och hade det jättetrevligt.
 
Senare i veckan var vi på besök ute på Värmdö, där vi hälsade på hos familjen Lindgren. Väldigt trevligt och vi var alla så glada över att vi äntligen fick till en träff, det var bra länge sen.
 

Ellen och hyfsat jämngamla Moa lekte jättefint hela dagen och vi hann med både bärplockning - blåbär och smultron, bad och gummibåtsåk, massor av god mat och efterrätt, dödande av huggorm (tror vi) och snicksnack.
 
Moa och Ellen plockar bär.
 
På fredagen sen kom Rikard, Johanna och Estelle hit och besökte oss och med sig hade de finfina presenter, som vi blev bortskämda. Vi fick ett stort vackert apelsinträd! Som jag just i kväll har skördat massor av frukt ifrån och gjort en god marmelad på, tillsammans med kardemumma, kanel och muskovadosocker. Mumsigt blev det!
 
 
Ellen fick ett jättesött litet hus med små gubbar i som man kunde åka med i en karusell eller leka skola med (bänkar till också) och den fick sedan följa med på Gotlandsemestern. Jag bjöd på god kycklinggryta med viltkryddor, ris och sallad och sen hade vi ostbricka och massa annat gott senare på kvällen. Det var roligt att de äntligen kom och besökte oss! På söndagen sen drog vi över till Gotland. Bilen hade vi just hämtat ifrån verkstaden där de hade konstaterat att det behövdes en framhjulsinställning samt byte av samtliga däck om vi ville bli kvitt missljuden och rycken i ratten. Nu, efter Gotlandssemestern har vi lämnat in den och fixat detta, så nu känns bilen ny och fräsch igen!
 
Gotland sen. Oj, så gott vi haft det. Huset vi lånade var supermysigt i gammal stil och de har så smått börjat renovera och bygga ut. När det är klart kommer det bli superfint! Vi gjorde små utflykter varje dag, shoppade keramik, åt god mat, tittade på konst, badade i både lagun och hav, solade, slappade lite grann och hade det ganska gött helt enkelt. Ändå, trots att vi haft det super så var det skönt att få komma hem i söndags.
 
Konst. Keramik är så coolt. Vad mycket man kan göra!
 
Kalle tar sitt första dopp för i år. I den blå lagunen!
 
Ellen i mammas brillor.
 
Utanför Kutens bensin och Creperia med nyförvärvet Bruno-kanin.
 
Nam-nam. En på tre! och ändå blev alla mätta!
 
Visby by the sea.
 
Kvällsutsikten ifrån köksfönstret. Inte illa vid diskningen!
 
Ellen hittar en go kompis på en uteservering där vi åt en god lunch.
 
Karga Gotland och så vackert!
 
Vi är på Fårö.
 
Vi stortrivs på den öde platsen. Det är bara vi och naturen!
 
Att förklara fossiler för Ellen är inte lätt. Hon var mer nyfiken på skeletten efter fåglar och annat.
 
Nu är det några dagar semester kvar för Kalles del och han vill nog mest slappa och ligga i ryggläge men själv är jag fylld av ny energi och har tusen små projekt på gång. Idag har vi möblerat om. På ovanvåningen har gaderoberna i Ellens rum åkt ut och in i föredetta gästrummet i stället. Dit har vi också flyttat dator och piano. Gästsängen har åkt in i det större rummet istället och ut har också Ellens gamla skötbord/byrå åkt för att göra plats för nya möbler i form av bord och stol (ska köpa i dagarna) och vi har flyttat hennes säng. Grannen hjälpte oss med gaderoberna vilket var snällt, för de är otympliga och tunga. Vi har hunnit umgås lite med nyhemkomna grannarna som varit i England hela sommaren. Ellen och bästisen Alfred har hängt ihop både igår och idag. Glada som få! Och allt börjar likna vardag igen och det är rätt skönt. På lotten börjar det komma både zuzzini och scuash samt bönor och trädgården är lite i vila men snart slår dagliljans knoppar ut. Det ser jag fram emot, bland mycket annat.