I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Ännu en helg

Kategori: Allmänt

Ännu en helg har gått med tillhörande sol och så lite regn därtill. Vilken tur vi hade med vädret ändå. Det var soligt och vackert hela midsommarafton men blåsigt och lite småkallt på eftermiddagen och kvällen. Vi drog till Riddersvik för att se på lite folk, midsommarstänger och havet. Vi fikade kaffe och bulle med utsikt över mälaren och lyssnade på folkdansmusik (och klassikerna som små grodorna och prästens lilla kråka) som slummer i bakrunden. Livet var härligt och ljust! Ellen kunde knappt titta, så ljust vart det.

fikastund

Vi dansade kring lilla midsommarstången och Ellen skrattade. Det var roligt att se henne så engagerad!

Stora stången

På eftermiddagen (för vi kom igång så sent och var länge i Riddersvik) åt vi mycket god nypotatis (jodå, färskpotatis heter så i Småland.... ) och sill, gräslökskryddad gräddfil och den lilla nubben, sallad och en kall öl samt gott knäckebröd och sen var vi så mätta och goa att vi inte orkade äta grillat kött och fransk potatissallad på kvällen. Det sparade vi till midsommardagen! Men vi orkade jordgubbarna med grädde och vanlijglass i alla fall. Vilken tur, suckade Ellen nöjt. Hon åt störst portion och ville ändå ha mer!

jordgubbs

I går var ju det mesta stängt men vi var till Citygross för att kolla på de uppställda tält som står utanför affären men som tillhör en sport och fritidsbutik intill och så passade vi på att handla lite där också. Vi hittade ett fint stort tält, vi hade även kollat ut ett på nätet men bestämde oss för att även åka till XXL sport-butiken idag och titta. Vi gjorde så, gick även på Stadium och Intersport och hittade ett stort men ganska smäckigt tält på XXL för bara 600 kr men bestämde oss till sist för ett på Intersport. De hade rea på ett som var högt i tak, vilket Kalle gärna vill ha, den långe mannen. Det kan jag förstå och luftigare blir det ju också då. Så vi köpte ett 4-mannatält på rea för 990 kr till slut och jag köpte även en jacka för 300 kr också den på rea. En såndär i något slags våtdräktsmaterial som jag är så förtjust i. Den är skitbra! En rosa hör och häpna! Jag brukar ju aldrig ha rosa men nu har jag det.

Annars har midsommarhelgen varit väldigt lugn och skön. Vi har gått på promenader, matat fåglar, joggat i skogen, gått på promenad i skogen igen med Ellen som guide, ätit massor av godis och god mat, shoppat och fönstershoppat, spelat en hel del Rumble och tittat lite, lite på tv. Mest fotboll. :( Sur gubbe där. Och även om vi var helt ensamma så var det en jättefin och härlig helg, så tack goa härliga familjen. Jag älskar er!

Sen sist

Kategori: Allmänt

Har vabbat Ellen i två dagar nu. I söndagskväll fick hon jättehög feber ganska fort och troligen fick hon feberkramp också, för när vi kom upp i sovrummet grät hon alldeles hjärtskärandes men lite frånvarande och hon var inte riktigt med oss. Frånvarande, stirrade med stora pupiller rakt upp i taket en lång stund, svarade inte på mina frågor eller reagerade något speciellt på det man sa. Efter kanske en kvart lugnade det ner sig, då hade vi fått av henne pyjamas och vädrat, tagit tempen och gett febernedsättande. Puuhh..... lugnet la sig så småningom och hon sov sen hela natten ända till 9.30 dagen därpå. I måndags låg febern på 38.8-39.3 ungefär och idag har hon inte haft över 38.2 i alla fall, så det går åt rätt håll och idag har hon lekt med Alfred och Elliott en lååång stund. Vi hann sitta och fika och mysa på baksidan, åka på bilarna och cyklarna, hämta spenat på lotten, prata och busa inomhus och se på Alfreds fina dockhus (jag vill ha ett till Ellen!) som Anna renoverar för fullt just nu m.m. En skön dag i lugnt tempo. Jag har även rensat stora allmäna rabatten vid parkeringen idag. Skönt att få det gjort! OCH ringt kommunen om våra träd. De vill inte fälla några men har lovat att komma och titta på dem i alla fall, så kanske att jag kan övertyga dem om två av dem. Vi får se.

Helgen regnade mest bort tycker jag men på söndagen var Ellens farfar o farmor här på eftermiddagen. Vi bjöd först på en jättegod äppelkaka med vanlijsås och på kvällen åt vi risotto med ärtor och paprika samt chili och lime-marinerade räkor. Det var också jättegott. Sallad från egen odling också, såklart. Annars har vi tagit det ganska cool sen vi var i Kalmar. Mycket jobbsökande, lite städning och plock rent allmänt. När det inte regnat har jag försökt vara ute mycket. Med andra ord har jag inte varit mycket ute! Jag lägger upp lite fler bilder från Kalmar och även lite från dagarna som gått här hemma, sen dess.

Ellen o en larv

Mormor, Ellen, morfar, jag och Kalle var på Ekö och grillade korv, tittade på en fin larv och spanade på badet men vågade knappast hoppa i plurret. Det var soligt, ja visst, men väldigt blåsigt och kallt!

Kalle grillar

Kalle myser med fleezen på!

Morfar med korv

Självklart med "en lille en" till korven!

3 generationer

Tre generationer. Tänk att man måste pälsa på sig så i juni månad! (Dubbla jackor!)

Ola & Melker

På besök hos Ola och hans fina vovve Melker. Busig jycke men snäll.

Ellen på bus

Elllen springer och busar med Melker.

Examensdagen

I Humlegårdsparken på examensdagen. Rosie, Maria och jag.

Ballongsläppet

När vi fått våra examensbevis så släppte vi alla våra ballonger, som en del av ceremonin.

Ellen o skottkärran

Hemma hos farfar med nya skottkärran och i den Kotten (Swedbanks egen ekorre).

På dagis sommarfest. Ellen sjunger och dansar

På dagis sommarfest. Ellen sjunger och dansar men vill inte riktigt vara med på kort.



Duktiga Ellen!

Kategori: Ellen

Ellen är sån "sköning" just nu, pratar och pratar....  ställer kloka, konstiga, rara, jobbiga och tjatiga frågor om och om igen och kommer ofta själv med underfundiga svar . Hon börjar bli så stor min lilla tjej! Och hon säger ofta själv att "jag är stor nu" när det är något som hon vill göra eller vill ha eller när hon bara har räknat ut att vi vuxna tycker att hon borde göra något eller kanske skulle vilja ha något. Exempelvis så sa hon plötsligt att hon ville ha lök (som hon alltid avskytt) för att hon är ju stor nu. Det är något som jag har sagt. -Jo bebisar kanske inte äter lök men du är ju stor nu, så du borde tycka om det. Haha! Sötnosen. Vill vara till lags liksom.

Boll

Men det är inte alltid, ska ni veta! Oj vilken vilja denna unga dam har. Stenben envis är hon lika ofta och får hon inte som hon vill och det genast så kan det bli både teater och krokodiltårar men även ren och skär ilska på riktigt. Många tycker också att hon blivit stor rent fysiskt och det kan jag verkligen hålla med om. Om inte annat så märker jag det på kläderna hon inte längre kan ha på längden. Men när Ingrid fick massor av barnkläder nu sist hittade jag ett par shorts som var stl 62 men som passade utmärkt nu. Kanske inte med strumpbyxor och klänning nerknölad i dem dock! :) (se bild ovan)

Ellen i en gunga

Ellen leker på parkleken vid Kalmar slott.


Idag när jag kom till dagis satt hon vid pysselbordet och klippte i ett papper. -Hej Ellen! .... kort tystnad.... -Hej mamma, jag klipper till dig. -Jag måste skriva också... och så tar hon en penna och ritar runda bluppar och cirklar. Allt är runt just nu. Sen lägger hon pennan på bordet och tar mig i handen. -Ska vi gå då mamma, du kan lägga den på min plats (säger hon om pappret) och börjar gå. För några veckor sedan vägrade hon nästan gå hem! Ute i tamburen tar hon sen själv ner jackan, trär på den och knäpper dragkedjan helt själv, sätter i fötterna i skorna och drar åt remmarna själv. För hon kan... hon är stor nu. Men när vi ska gå hem vill hon åka vagn. För hon "är så liten och bilarna kör fort".... Ibland vill hon vara bebis igen och bebisar i alla former är väldigt fascinerande och gulligt just nu. Hon älskar lilla Ingrid och Ture för att inte tala om grannen Elliott (se bild nedan).

Ellen & Elliott

Hon är så jäkla smart, väldigt snäll mot andra, hjälpsam och rättvis och lättsam mest hela tiden just nu och jag försöker verkligen att njuta och suga i mig varenda sekund för jag vet ju att det kan vända så fort! Vi fick höra så mycket fint och bra om henne av Gurra, hennes förskolelärare då vi var på vårt utvecklingssamtal! Man var stolt och glad när man gick därifrån.

Varje dag säger hon så fina saker, roliga grejer och kluriga funderingar och jag är arg på mig själv för att jag inte skrivit upp mer, för man glömmer så fort! Hon pratar mycket om sitt läkarbesök där hon fick dricka vätskeersättning med äppelsmak och när doktorn klämde på magen, lyssnade på hjärta och lungor samt tittade i hals, öron och ögon. Hon berättar om barnen på dagis, vad de gjort och när de slår sig eller är lediga (sånt är viktigt) samt vilken som är hennes kompisar och vilka som kramat henne. Hon diskuterar Alfred och Elliott, Ingrid och Ture med mig, att Elliott är liten bebis och inte vet att man inte får dra i håret men att Alfred som är stor vet det. Vi pratar mycket om godis och om lördagar, för då får man äta godis och minst 10 gånger om dagen frågar hon om det är lördag nu. Vi blev dessutom bjudna på gottigheter en annan dag, då det inte var lördag och då sa Kalle att det var "ett undantag" och att det ibland blir godis och goda bakverk även andra dagar, då det är fest eller om man bara vill fira eller så.... Ellen har flera gånger frågat om vi inte kan göra ett undantag, sen dess!

Sandstrand

Allt hon berättar om som hänt en annan dag än idag, är igår (även om det var tre månader sen...) och hon har svårt att skilja på mitt och ditt, natt och dag rent tidsmässigt och idag och imorgon. Det blir jättegulliga diskussioner av det, ska ni veta och så böjer hon ord på ett helt unikt, härligt sätt, så som ju alla barn gör och det låter så roligt. Hennes snattrande och tjattrande är för det mesta en blandning av ren lycka och njutning och ett evigt tjatande så man får skavsår i öronen.

 -Jag har klippit mig!... -Vem luckar?...  (vad är det som luktar?) -Var är hängett?... (om hängaren på handduken). -Vem togade den?....  -Vaffödå?....(om ALLT!) - Han slogade sig, han gåååtää! (om någon som slagit sig och är ledsen.) -Kan jag ockå få de?....(nagellack, en macka, eller nåt annat som jag har för tillfället.)

Ellen med geten på Skälbygård

På 4H-gården Skälby i Kalmar;  -Mamma, det luckar bajs! Bajs mamma! Han har bajsat! Ussshhh det luckar! (och så ett par, tre bajs till....för bajs är väldigt kul att säga tydligen!)

Andra söta saker som ofta kommer ur hennes mun är -Mamma, vettu.... eller -Ähhmmm... och så tänker hon lite.  -Kan jag få tlycka på den?.... -Jag vill titta på katten! eller -Jag vill mata månstenn! ( det är apparna på pappas Iphone) -Då får man säga STOPP! (hon berättar att när det är någon som gör något mot henne som hon inte vill på dagis, då ska man säga stopp) -Jag har ett äjj (ärr) där men det läk nu! (om sårskorpan på foten). -Jag får sova ändå. (när hon ska sova middag, är trött men inte riktigt vill lägga sig ändå.)

Alfred & Ellen

(Gungtime med bästisen Alfred.)

Hon säger govvlett för golvet, prapikka för paprika, gujjka för gurka, kååjeff för korv och sist men inte minst så sjunger hon alldeles bedårande och kan långa, långa texter. Exempelvis Idas sommarvisa och Skrubba lilla brummelman. Hennes bästis Alfred är inte lika förtjust i att sjunga men leker gör de jättefint, tillsammans. De är urgulliga mot varandra, saknar varandra fort, pratar jämt om varandra och vill alltid leka hemma hos den andra. Det är så skönt och lyckosamt att bo vägg i vägg med en sån fin kamrat! Och jag och Kalle trivs utmärkt med hans mor, far och bror också! Bra va!? :)

Några dagar i Kalmar

Kategori: Allmänt

Jaha, då var man löneadministratör då. Och med fina betyg också dessutom, om jag nu får skryta lite... nu gäller det bara att snabbt som tusan hitta ett jobb också, så att man inte tappar sina kunskaper. Men först lite semester! Eller ja, först hade jag några dagar hemma då det städades och pysslades i ösregnet. För regnat har det. Som in i bänken. Trist måhända men säkert bra för blommor, buskar och all min odling på lotten.

Sedan i tisdagskväll är jag i Kalmar med lilla familjen och hälsar på mina goa föräldrar. Sent på kvällen anlände vi till dukat bord. Det är så skönt att "komma hem" och bli lite ompysslad, få massor av god mat, få prata av sig och ta promenader och bara ha det gött. Och så sover man så gott i mammas gästsängar och Ellen blir ompysslad, får stå i centrum (ännu mer) och vi hittar på en massa skoj. I går var jag, Kalle och Ellen också en runda till Johanna, min gamla barndomsvän och klasskamrat och hälsade på. Det var roligt att få ses igen och prata bort en stund på gamla minnen och nya. Gofika fick vi också! Ananaspaj med vanlijvisp. Mums! Jag vill ha receptet Johanna!


Kalmar slott

På nationaldagen var vi in till stan och gick runt och kikade i och på Kalmar slott och den fina parken runt omkring där. Lilla pappsen har arbetat där ett tag nu och gjort en massa fina saker till slottet. Bland annat en superstor, tung smidesljusstake som hänger i taket i en av salarna. Den har väl en diameter på 3 meter eller så, i runda slängar!

Parken var jättefin och full av vackra träd, buskar och blommor. Ellen sprang omkring, jag fotade blommor och ja, vi hade alla trevligt.

Mor och Ellen

Här har vi mamma och Ellen som sitter och vilar sig lite på en bänk.


Pappa

Pappa poserar framför slottet.

Näsduksträd

Ett av alla träden i parken var ett s.k näsduksträd. Visst är det häftigt!?

Lökväxter

Lökväxterna var nästan överblommade men det var fint ändå och Ellen matade en massa fåglar i dammen.

I morgon blir det nog skälbygård om vädret är med oss. Vi tänker ha lite picnic och tar nog med en pastasallad. Mamma är så bra på att skapa roliga och goda sallader av olika slag. Sen på lördagen åker vi nog ner till husvagnen och tittar till den, tar en långpromenad med deras husvagnskompisar och grillar lite eller så. Vi får se, vi får hålla tummarna för sol och värme men tyvärr visar rapporten det motsatta!