I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

The night before New Year's...

Kategori: Allmänt

Jahapp, snart var 2014 till ända. Det här året har gått rekordfort. Mina föräldrar pratade ofta om att åren går fortare och fortare ju äldre man blir när jag var liten, då förstod jag inte alls vidden av det dom pratade om.
 
NU förstår jag och jag tänker; Jag hoppas jag hinner leva klart, jag hoppas, hoppas.... Börjar få ångest när jag tänker på hur mycket tid som jag slösat bort under årens lopp men det är ju inget att sörja över. Det är ju redan förgånget. I stället gäller det att se framåt och ta vara på nuet, så gott man kan. Nästa år är ju fullt av löften men det får bli i nästa blogg....
 
 
Höjdpunkterna under 2014 har varit så många. Vi har fått en underbar son, umgåtts med massor av härliga vänner och fått några nya, sett så fina platser och njutit av så mycket god mat. Ni som följt mig på instagram och fejsbok kan inte ha undgått att se att barnen, naturen, blommor, matlagning och vänner är stora intressen. Det har blivit många bilder under året men jag har "tyvärr" blivit sämre på att ha kameran beredd. Jag har levt mer i nuet och njutit av stunden där och då och därför glömt att trycka kort. På gott och ont.
 
Här kommer dock ett axplock av bilderna från 2014:
 
Det har blivit några middagar hos familjen Olssons. Också hos Lindgrens, Allenbergs, Boson/Hellbrands, Kjerners, Larsells och några till. Tack, för att ni har förgyllt vårt år!
 
Väntan och längtan var lång och stundtals jäkligt tung...
 
Men så var det äntligen dax...
 
Plötsligt var han bara där...
 
Första mötet med lillebror...
 
Jag gläds med Ellen för hennes lekstunder. T ex med grannarna Alfred och Elliot...
 
som är så goda vänner...
 
på sommarpromenad...
 
Och hennes mysstunder med nya grannen Vera...
 
Det har blivit mycket tid framför digitala medier. "Pedagogikstunder" vid Ipaden...
 
Häng med Ingrid i sommarstugan...
 
Och kylskåpet har varit fullt av Ellens MÅNGA teckningar... Mycket prinsessor, siffror och textade ord har det blivit under årets lopp...
 
men också födelsedagskort...
 
 Och dagiskreationer...
 
Ellens största dag var nog när vi lämnade alla nappar på Skansen...
 
Ett par gånger var vi ner till Kalmar och hängde med mamma och pappa...
 
 
En av gångerna var även Gunnel och Rolf på besök. Ett kärt, varmt återbesök för oss.
 
Mor och far var även upp till oss och då vi njöt av vår härliga uteplats... Pappa och Kalle byggde odlingslåda.
 
och vi besökte havet med kaffekorgen.
 
 
 Vi deltog på midsommarfesten som Nina anordnade med goda grannar och vänner...
 
Det var jättetrevligt och Nina är alltid så glad och go.
 
Vi tillbringar varma latar dagar på olika utflykter och Edvin växer så det knakar.
 
Eftersom Ellen bryter benet precis då sommaren börjar komma på allvar och får spendera merparten av den i en rullstol, så bestämmer vi oss för en resa till Turkiet. Trots Edvins unga ålder. Vi rusar till polisstationen för att fixa pass.... Sen bär det av! Vi spenderar två härliga veckor i Turkiet.
 
Med sol, bad, hav och god mat. Ellen lär sig simma och träffar en ny vän som blir blixtbästis.
 
Tjejerna är oskiljbara i två veckor!
 
Edvin badar och trivs kanon. Trots värmen och solen går allt bra!
 
 
När vi kommer hem tar vi promenader i närområdet.
 
Plötsligt kan han sitta i sin matstol eller på golvet utan stöd, snurrar runt från rygg till mage och vice versa sen länge, äter puréer som aldrig förr, skrattar, busar och leker massor med storasyster. Stora killen!
 
Jag älskar våra skogspromenader och ser fram emot nästa års, då Edvin kan gå lite själv också.
 
'
Ellen fyller fem år! Vart tog tiden vägen?!! Min stora, lilla tjej. Åh vad jag älskar henne. Hon är så snäll och klok, så omtänksam och fin.
 
Rart är minnet av hennes födelsedagsfrukost.
 
Och hennes kalas blev jättelyckat. Många kompisar som rusade runt i huset och lekte, åt tårta och stimmade.
 
När Ellen är på dagis passar Edvin och jag på att träffa kompisarna Hedvig och Elsie som också är lediga. Många fina stunder har vi haft under året. 
 
Kalle och jag lämnade Ellen och för första gången Edvin till barnvakt och gick ut och åt. Härligt med vuxentid! Och barnen hade haft det toppen hos goaste vännerna Kicki och Björn.
 
Under året har vi också haft den stora glädjen att lära känna de två mops-yrvädren Berta och Kajsa. Mormors och morfars ögonstenar. Ellen älskar dem nog mest av alla.
 
Edvins lilla tunga har klippts 2 mm undertill, under vintern. Den var inte för kort men kunde eventuellt ställa till bekymmer i framtiden då det ska till att börja pratas, så det var lika bra att få det gjort. Han gjorde inte en min och sa inte ett knyst under proceduren utan fixade det med bravur. Vilka tuffingar jag har till barn.
 
Han är bara härlig och glad men så plötsligt i november vände det lite och numera kan han också vara lite grinig, arg och ledsen. En ny upptäckt som vi hoppas ska försvinna snart igen. Vi tror det är förkylning, lite öronproblem, tänder m.m. som ställt till det för honom och hans tidigare härliga, jämna humör.
 
Kalle och jag hinner också med en till egenstund. Då går vi och tittar på Chicago-musikalen. Jättebra! Farmor och farfar passar barnen och får lite egentid med sina små älsklingar.
 
Med farmor och farfar firar vi också lilla julafton i Uppsala. En härlig dag med korv ute, julmarknad och god middag samt paketöppning och film. 
 
 
En kall helg i november får vi besök ifrån Malta. Kalles kollega Liam med familj hänger med oss en helg. Jätteroligt hade vi och snart hälsar vi på dem.
 
Och så äntligen får Edvin pilla på Ipaden. Vilken lycka!
 
Ellen får försmak av julen då Eva och Tommy kommer med klappar. Många gånger under året som gått har vi träffat dem. Våra älskade extramoffor. De ställer alltid upp, är alltid så glada, generösa och härliga mot oss och barnen älskar dem lika mycket som vi. Härliga, underbara människor som jag hoppas vi får glädjen att umgås ännu mer med under 2015! 
 
Populärt under hela året för båda barnen har varit duplo, lego och pussel.
 
Till sist fick vi en underbar jul hos världens bästa mormor och morfar. Så skönt att bara få landa, vara, äta gott och umgås med dem man älskar allra mest. Tack för en jättebra julhelg! Tomten var en fin bonus. Inga barn blev rädda, bara nyfikna och glada.
 
Glädjen var stor vid middagsbordet. Trots att Edvin mådde lite kympigt och grät och grinade en hel del, så fanns det också många ljusa stunder under julen.
 
Årliga jul-grillningen får avsluta fotokavalkaden. Den var toppen, tyckte vi och även Edvin smilade upp sig.
 
GOTT NYTT ÅR! 
 
 Jag återkommer med min stora nyårslöfte. Som kommer att bli hela 2015 år stora äventyr.

Den senaste tiden...

Kategori: Allmänt

Lite kallare, mycket mörkare... nu är baske mig hösten över och vintern börjar sitt intåg. Det får gärna komma lite snö faktiskt. Varför ska det vara sådär blaskigt och kallt? Det är ju bara geggigt och trist. Allt blir också lite ljusare ju om det är snö på backen. 
 
I helgen har vi haft fullt upp. Fredagskvällen gick i adventpyntar-tecken. Eller ja, vi plockade ut en massa grejer på förrådet och drog in en del annat istället. Och jag fick upp stjärna och stake. I år firar vi jul i Kalmar vilket innebär att jag inte behöver julpynta. Det känns skönt att slippa det, faktiskt. Hoppas mormor tagit fram lite tomtar till vi kommer bara, så att Edvin får se. Ellen skulle nog också sakna pyntet.
 
 
På lördagen var vi i städartagen riktigt. Dammsög och plockade. Bäddade åt våra långväga gäster, i gästrummet. Vi fick användning för vår lilla spjälresesäng också, då Kalles arbetskollega och vän Liam och hans familj kom på besök på kvällen ända ifrån Malta. De ska vara här en vecka men bo på hotell nära jobbet. Helgen spenderade de dock hos och med oss, vilket vi alla tyckte var jätteroligt. Penny är 19 månader gammal men lekte jättefint med Ellen. Ellen är perfekt med mindre barn måste jag säga. Så söt och snäll. Jag hade träffat Liam förut men inte hans fru Jess och deras dotter. Det gick jättebra (och tiden gick som vanligt alldeles för fort när man har trevligt) och vi tog det mest lugnt bara, pratade, åt god mat och barnen som var lite trötta och griniga på kvällen tog ganska mycket av vår tid och uppmärksamhet men vi vuxna hann med lite vuxentid också.
 
 
På söndagen gick vi på en promenad och visade dem omgivningarna, framför allt skogen, eftersom det inte finns någon skog alls på Malta. Visst är det härligt när man kan imponera på folk bara genom att visa dem närmaste skogsbryn med en liten skogssnutt, en stig, lite kottar och blåbärsris, lingonris och plötsligt! Mitt i skogsdungen står där ett präktig råddjur! Det kan ju inte bli bättre! Liam var snabbt upp med mobilkameran. Hoppas bilden blev fin!
 
 
Ellen visade självklart trollets sten också, i skogen. Och så lekte hon och Penny lite i närmaste lekpark också. Penny iklädd Ellens gamla overall. Den kom väl till pass. På Malta behöver man inte vinterkläder direkt, så overallen är nu utlånad tillsammans med vantar och mössor till slutet av veckan. 
 
 
Jess klär fint i min mössa och halsduk. Nu hoppas jag de får en fortsatt härlig tid här i Stockholm. Någon av dagarna ska vi ses för en lunch på stan.
 
Annars har det mest rullat på, här hemma. Vi har de senaste dagarna byggt om ute i tamburen. Vi köpte en jättebillig (100 riksdalen) pax-garderob via blocket och skruvade ner hatthyllan. Tjoffade in den 100 cm breda garderoben och fyllde den med alla våra halsdukar, jackor, vantar och mössor osv. Hatthyllan satte vi sen upp igen på motsatt vägg. Framför garderoben hängde vi upp ett draperi (istället för att ha dörrar på garderoben) och nu har vi plötsligt mycket mer förvaringsutrymme, vilket vi saknat länge. Visst, det blir något trängre men vi ska ju inte direkt stå/sitta där någon längre stund, så vad gör det? Vi köpte också ett skoställ med sittplats överst. Perfekt för barnen och oss andra som inte vill stå böjd över skosnören. Jag har också röjt i våra garderober på övre plan och flyttar runt, runt på alla våra saker. Jag är inte riktigt färdig ännu men det blir nog bra i slutänden.
 
Halloween, förresten. Den paserade rätt obemärkt. Jag hade i år förberett mig bättre och hade godis till barnen som kom och ringde på. Alla utom två (som kom på fel dag, dessutom) fick lite gott i sin tiggarburk. Urtöntig tradition om ni frågar mig men men, barnen tycker det ju är så roligt och det är huvudsaken. Ellen fick inte följa med på "bus eller godis" men hon fick göra pumpalykta!
 
 
Den stod sedan på vår trappavsats i flera veckor och lyste så fint, i alla fall några kvällar innan vi glömde tända den. Det var kul och lagom svårt pyssel även om Ellen tröttnade ganska fort på att tömma den på frön.
 
 
För ett tag sen var vi och hälsade på Hedvig och hennes familj. Vi blev som vanligt bortskämda med massor av gott fika och god middag. Ellen och Ingrid lekte och busade massor, vi drack smarrig vin och Hedvig och jag pratade och pratade, som vanligt medan Martin och Kalle blurrade på sitt håll. (Kolla in Ellens smil!!)
 
 
Vi har också varit en runda till Uppsala och hälsat på familjen Lindgren. Kidsen lekte toppenbra (de är ju tre varav en är i samma ålder som Ellen och de andra två i närheten) och vi åt hemmagjord pizza. Edvin mös i allas famn och det var en jättemysig kväll. Allt för sällan ses vi och det ska jag försöka ändra på. Kommer snart bjuda in dem till oss. 
 
På tal om Edvin så har det ju hänt massor, såklart. Han har lärt sig sitta ordentligt, äter numera hyfsat bra av både välling, gröt, matpuréer av olika slag samt fruktpuréer. Han har dessutom fått två små söta risgrynständer OCH upplevt sin första förkylning.
 
 
Väldigt otydlig bild men mitt i allt dreggel så kan man skönja två precis nysprungna tissingar. 
 
 
Här leker Edvin med Ellens ballong. Det blev en bra övning för rygg och bål kan jag lova!
 
 
Å så har han gått över till sittvagnen! Det är ju toppen att kunna titta sig omkring när man är ute och åker vagn. Det är dock svårt än så länge, att sitta ordentligt. Det blir lätt så att han sakta glider neråt i sitsen. Det gör inte så mycket, är ju bara att sätta upp honom igen.
 
Jag har börjat sticka lite mer och det är väldigt roligt. Än så länge har jag gjort en sjal och nu håller jag på med en ormhalsduk. Bilder på den kommer snart. Jag har också så smått börjat testa min tvål som bara har två ingredienser. Lagerbärsolja och olivolja. Luktar väl inte så värst gott men absolut inte illa och funkar toppen både på hår och kropp. Lite uttorkande kanske, men tror det mest beror på ovana. Det ska bli spännande och se hur mitt nyårslöfte-projekt utvecklas. Jag håller på att knåpa ihop en text om vad det ska innebära och innehålla. Jag kommer att redovisa på bloggen inom kort om detta stora äventyr!
 
 
Även Ellen har gjort nya upptäckter och kan numera knyta rosetter. Så stolt tjej vi har! Hon har verkligen växt den senaste tiden. Det blir nog så, när man blivit storasyster, börjat på största avdelningen på förskolan och man börjar få lite fler kompisar, några äldre, några yngre än hon själv.