I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Upp o ner, ner o upp...

Kategori: Allmänt

Ja, här går det verkligen upp och ner. Härom dagen var jag på toppenhumör. Det gick kanonbra att lämna Ellen på dagis och jag hade precis börjat köra "positiv förstärkning" på henne vid påklädnad av ytterkläder och det funkar ju! Solen sken fint, vi gick hela vägen till tunnelbanan utan stress i hennes takt och hon pratade och pratade. Så skönt att någongång få ta sig tid ordentligt. Väl i skolan mötte jag Rosie för tentaplugg inför lönebokföringstentan. Vi gick och hämtade ut våra tentor (de i löneadministration vi gjorde för kanske 3 veckor sen) och jag var nervös, för både jag o Ellen var ju sjuka då, så jag hade inte pluggat så mycket som jag hade tänkt mig och velat men min oro var i onödan. Finfina 46,5 poäng av 50 möjliga och VG. Puh så skönt! Vi åt gott fika och pluggade några timmar och det kändes riktigt bra när jag lämnade cafét. Dagen efter var det tentadags kl 9.00 och jag var stressad av tunnelbanestopp. Det var aldrig någon fara men det är ju alltid irriterande. Väl på plats visade det sig att allt ändå blev försenat och att vi dessutom skulle dela sal med en annan klass som skulle skriva en annan sorts tenta. De blev klara mycket fortare än oss, vilket resulterade i att de stod utanför och tjoa och tjimma sen, snackandes om tentan. Detta störde mig (o andra med) sjukt mycket och till sist gick jag ut i korridoren och bad dem vara tysta men de struntade i mig fullständigt. Halva tentan satt jag och kokade och blev mer och mer frustrerad och störd över det där. Tentan var skitsvår och luddig, jag var för dåligt förberedd också vilket inte gjorde det hela lättare så klart. Vid 11.40 gav jag upp. Då hade jag suttit med samma uppgift i en och en halv timme utan att få ett balanserat konto. Kanske kommer jag få göra min första omtenta nu! *suck*

Förra veckan var jag duktig och åt inga sötsaker på hela veckan. I fredags träffade jag min gamla vän i Kalmar och då sket det ju sig... jag åt både kaka och lite glass och därefter fick jag i ett sjukt godisbegär som håller i sig ännu. Det blev ju inte bättre av att vi stannade vid godisbutiken med 600 olika sorters lösgodis, på väg hem i från Kalmar i söndags. Nu har jag suttit med näven i påsen varje dag sen i söndags och månglat in en 6-8 bitar per dag och det känns som att jag aldrig kommer att kunna bli sockerfri igen. Jag tänker bara att när denna påsen är slut, då jäklars.... jaja, vi får väl se hur bra det går! Bra självförtroende jag har va!? Kalle har varit borta sent både i måndags och i går och ikväll ska han jobba över, vilket innebär att jag är ensam med trotsmonstret om kvällarna. Nog för att hon är söt. Till och med bedårande men ack vilket humör hon har min lilla tjej och värre blir det ju av att hon är trött efter långa dagar på dagis. Om jag sen dessutom är på mindre bra humör själv så kanske ni förstår hur myspys det är här hemma.

Nåväl nu har jag tagit mig hem lite tidigare ifrån skolan idag pga strulig mage (suttit ett tag på toa men mår inge bättre för det) och tänker lägga mig på soffan en timme innan jag hämtar mitt lilla charmtroll. I morgon ska jag på en anställnings/praktik-intervju och jag känner mig lite nervös och faktiskt nedstämd men hoppas såklart att det ska gå bra. Vore så skönt att få till den där praktikplatsen nångång så man kan slappna av och koncentrera sig på skolan i övrigt istället. Vi har ju tack och lov skrivit sista tentan nu (om jag inte får omtenta då, vill säga) och har "bara" projektarbetet och grupparbetet kvar, sen är jag klar med min utbildning. Detta stuieåret har gått sjukt fort så här långt och jag tror att praktikveckorna kommer kännas som ännu snabbare och förhoppningsvis väldigt lärorika! Sen ser jag fram emot en sommar! Även om det kommer innebära noll semester och massor av jobb... eller snarare; jag önskar det blir precis så!

Kalmarbesök med Norrköpingsavstickare

Kategori: Allmänt

Helgen har tillbringats i kyliga Kalmar (Inte för att jag vet hur varmt/kallt det var i Stockholm under helgen.) hos älskade mamsen och papsen. Det är alltid lika mysigt att få landa där och jag älskar att sitta i kökssoffan, höra pappas sköna skämt och småprata om allt och ingenting med min mor. Som man saknar det när man inte bara kan "trä på sig dojjorna och kila över", längre! Ellen blev såklart jätteglad när hon äntligen kom fram sent på torsdagskvällen och fick vara uppe ända till 23-tiden med oss andra, fika och höra senaste skvallret. På fredagen tog jag och mamma med oss Ellen in till stan och BR-leksaker. Där inhandlades ett stycke hamster-mamma och tillhörande bebis. Ellen hade nämligen fått en rolig leksak i present på morgonen. Det var som en karusell kanske man skulle kunna säga. En slags plattform där hamstrar gör olika saker genom att mamma-hamster springer på ett rullband. T ex. åker flygplan eller tittar på tv. Jag vet att det låter virrigt men i alla fall så inhandlades detta (för de kom inte med i paketet, som mamma hade trott) och sen var vi på Åhléns för mamma hade spanat in ett färgglatt porslin som hon ville köpa. Därefter gick vi och fikade. Ellen fick för första gången smaka på mumsmums-liknande kaka och tyckte det var ganska gott men hon varit inte yberimpad. Skönt! Medan vi gjorde stan var pappa och Kalle och provkörde bilar. Bland annat en subaru xv. Det hade jag med velat göra.... På eftermiddag byggde jag, Ellen och pappa en snögubbe till Ellen. Tror inte hon blev så impad. Den som barnen gjorde här hemma var mycket mindre, vilket innebar att Ellen kunde se den lättare och dessutom ta bort näsan (moroten) och lägga på och ta av håret (granruska) men jag och pappa var nöjda med resultatet! Vi byggde även en snölykta som vi tände på kvällen sen och tittade på genom vardagsrumsfönstret.

Vi o snömannen

Fredagskvällen blev också trevlig. Jag o Kalle åkte hem till Ola och fick träffa hans tjej Mia. Vi hade jättetrevligt, pratade en massa, åt god mat och hängde i flera timmar. Ellen hade varit snäll att natta och kallat mormor o morfar för mamma och pappa! Haha.... ja, hon kanske önskar att så var fallet?!

På lördagen åkte vi till Kolboda och hälsade på lite folk där. Vi åkte pulka med Ellen och grillade korv samt åt värmd ärtsoppa/köttfärssoppa (som stod på elden och puttrade). Jättemysigt trots det halvtrista vädret. Då och då kom det lite snö på oss och jag var rejält nedkyld när vi kom hem, men attans så härligt det är att vara ute i skogen och frilufsa sådär! Ellen stortrivdes också men hon hade problem med ljuset och lät faktiskt solbrillorna sitta på en bra stund, annars brukar de fort åka av. Hon fick dessutom snö i ögonen då hon åkte ner för den branta pulkabacken med Kalle, så hon blev lite ledsen.

Ellen i vinterbländning

På lördagskvällen gjorde jag rispappersrullar med räkor och jordnötter. Mamma o pappa har ju inte fått smaka dem förut. Tror inte de blev lika impande som andra blivit men de åts i alla fall. Söndagen blev lugn, vi tog en promenad och Ellen testade massor av olika lekplatser runt om i Smedby på vår promenadväg. Efter det åt vi lite lunch och sen åkte vi iväg hemåt. Vi stannade till i Norrköpng där vi mötte upp med Mutte och Mats. Vi gick så till Pappa Grappa Trattoria och åt himelskt god pizza och vitlöksbröd samt en smarrig latte. Ellen fick jättegod lasagne som hon åt lite av, resten fick Kalle. Det var så trevligt att sitta där och bara blurra om ditten och datten. Roligt att träffa lite gamla kompisar! Vi diskuterade t o m midsommarfirande. Vi får se om det blir mer än planer.
När vi kom hem på kvällen körde vi vägen genom tvätten och bilen blev ordentligt schamponerad. Ellen tyckte det var läskigt och satt med händerna för ögonen medan maskinens borstar for över bilen fram och tillbaka. I morse pratade vi om det flera gånger på väg till dagis. Då tyckte hon det var roligt och man hörde att hon hade tyckt det var spännande och bestämt sig för att det inte var så läskigt trots allt.

Idag har jag suttit och klurat med bokföring. På onsdag ska vi tenta av kursen och jag kan ärligt säga att jag tror det kommer gå åt skogen för jag har nu gjort 3 stora uppgifter och inte kunnat lösa ens hälften av någon av dem. Så mycket tror jag inte att jag kommer lära mig på egen hand tills på onsdag. Jag får skylla mig lite själv för jag hade kunnat plugga i helgen mera och dessutom åkt till skolan idag men jag orkade inte. Jäkla latmask man är alltså! Men vi får se hur det går på onsdag. Ni får hålla tummarna och nu ska jag sätta mig och börja från grunden och plugga lite enklare, så att åtminstone det sitter. Det är det där med moms och arbetsgivareavgifter som strular. Antar att alla i klassen tycker som jag, att det är det som är det svåra.

Vacker vinterskrud

Kategori: Odlingslotten

Burrrr.... nu jäklar har vintern kommit! Skönt ändå med snö, allt blir mycket tystare, vitare, ljusare.... det är lättare att leva nu än för några veckor sen. Ljuset är ju en sak (med snön blir det ännu ljusare) som hjälper mig otroligt mycket och jag blev så glad när jag hämtade Ellen på dagis häromdagen och det fortfarande gick att skymta solen! Fantastiskt! Nu har det vänt och det blir bara mer och mer sommar för varje dag som går, trots att backen är vit och termometern visar minus 13 grader eller mer så är det faktiskt så.

Idag när jag vaknade och tittade ut så såg jag all den vackra rimfrosten. Visst är det något speciellt med rimfrost!? Googlar man på rimfrost kan man få se de mest fantastiska bilder. Jag kände hur det kliade i foto-fingrarna så efter lite städning gav jag mig ut för att fota lite i trädgården. Det var ju ett tag sen den nämdes och mindes, kan jag lova. Efter att jag gjorde mig av med lotten har jag inte skrivit så mycket trädgård men nu har jag ju både två lotter OCH en trädgård, så det kommer att komma mer om detta, jag lovar.

rhododendron

Titta på min ena rhododrendron. Visst är det häftigt att den sätter knopp redan på sommaren och sen står den hela hösten och vintern för att blomma i april-maj!

rhododendron2

De gröna bladen är stelfrusna och ihoprullade av kyla och torka (framför allt torkan tror jag är skadlig) och i vår sen när det töar så kommer vårsolen var största fienden för trädgården. Mäkta stark är den mot våra älsklingar. Jag planterade massor av lökar i höstas och är supernyfiken på vad som kommer att dyka upp i trädgården.

fågelfotsavtryck

Någon annan som varit nyfiken har traskat omkring på vår altan och letat efter Ellens frukostmacks-kanter. Säkerligen har han hittat dem också för borta var de. Kanske var det grannens katt som tog dem trots allt?

Björkarna som jag retar mig så på sommartid (för att de skymmer solen som jag vill få in i min trädgård så att det kan blomma lite mera i de annars så skuggiga, gröna och ganska våta rabatterna) står så vackert i sin rimfrostskrud mot den blå himlen.

Björken

Grannen glömde en kruka med vissna påskliljor ute och nu har nya knoppar letat sig upp. Plötslig vinter och stark kyla frös dem i sitt knoppande stadie. Undra om de kommer dö eller fortsätta sin färd upp mot solen?

grannens lökar

Fast det är vackert med snö och otroligt skönt i solen, när den väl vågar sig fram, så erkänner jag. Jag längtar efter riktig värme och långa ljusa dagar och jag längtar efter att få sätta grepen i jorden, luckra och så! Men snart så.... snart....