I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Tråkigt men nödvändigt

Kategori: Allmänt

Så vart det väderomslag med råge och det är väl för tråkigt men det gör väldigt gott i naturen och vår lott tackar säkert inte heller nej till allt detta blöta. När det regnar på sommaren (okej, ibland annars också) så verkar det som förlamande på mig. Jag blir skitslö, trött och alldeles orkeslös. Dessutom blir jag rastlös och uttråkad! Vi har inte gjort speciellt mycket annat än lagat och ätit mat, lekt med Ellen och tittat på TV, då mest på Sopranos-serien som Kalle och jag har spelat in och kollar på tillsammans just nu.

Men i går eftermiddag tog vi bilen och åkte till Skogås och kikade på lite radhusområden i regnet. Sen åkte vi vidare till Vendelsömalm, Vendelsö och sist Handen och ett område som vi båda föll mycket för som kallas för Slätmossen. Där finns ett jättefint radhus till salu just nu. (Bilden är tagen ifrån Hemnet) Åh, den som ändå hade råd med det! Men så länge jag inte har ett fast arbete så är det dumt att köpa något nytt och ta ett stort lån.

radhuset

Nåja, det går säkert fler tåg och framöver kanske jag har fått ett nytt jobb. Då är det ju en annan sak. Vem vet, vi kanske inte blir kvar i Farstatrakterna, det kanske blir ännu längre söder ut. Området var riktigt hemtrevligt men det låg ganska off och inga bra kommunikationer i närheten så man måste nästan ha bil för att ta sig till jobbet och det vill vi inte. Vi vill kunna ta buss, tunnelbana eller pendel till jobbet. Det är nästan 2 km till pendeln och det är lite långt på vintern när man ska pendla.

I morgon ska jag tillbaka till hand-tjejen och få en skena till vänsterhanden också. Gud så tjusig jag kommer bli när jag ska sova, sen. Jag kommer antagligen bli helt still av att jag inte rör mig som vanligt i sömnen. Jag märker det redan nu med bara höger hand i skena. Den blir lite svullen känns det som och jag måste spreta lite på fingrarna när jag vaknar men handen har i alla fall inte somnat och det är ju bra. På tisdag blir det nog mest packning och förberedelser inför trippen till Dalarna. Det ska bli roligt och skönt att få komma iväg och göra lite mer vettiga saker. Kalle har ju trots allt semester. Då ska man väl inte sitta inne och häcka, även om han är mer än nöjd för han har betat av en hel del ifrån sin "att göra lista" som han haft hela våren. Haha. Saker som lagts på hög och inte blivit av, liksom. Lite av det har han faktiskt fått gjort nu även om hans nya telefon tar upp mycket av hans tid. Den är tydligen väldigt rolig och bra. Hmm.... fundera på om jag ska gömma den när vi åker till Dalarna.

Risrullar med räkor, avokado & nötter

Kategori: Weckans tips!

Idag har jag gjort något jättegott till lunch. Om ni gillar räkor, jordnötter och grönsaker måste ni prova mina färska risrullar. Man kan ha i lite vad man vill men jag hade avokado, gurka, morot, sugersnaps, röd paprika, purjolök, gräslök, böngroddar, räkor och hackade jordnötter. Sen doppar man dem i sweet chilisås. MUMS, säger jag bara. Ganska mycket pill med förberedelserna för allt ska vara smått smått i stavar eller hackat men sen var det enkelt.

Först blötlägger man ett rispapper, sen fyller du det med grönsakerna och toppar med ett par, tre räkor och lite hackade jordnötter.

Rispapper  Lägg på grönsaker  Lägg på räkor o nötter

Sen rullar du ihop dem och lägger dem på ett fat med chilisås i mitten. 4-5 st blir man mätt på om man har mycket i dem och man kan ju välja själv vad man tycker är gott.

Rispappersrullar med grönsaker o räkor.


En tripp till Uppsala

Kategori: Allmänt

I förrgår var jag ensam ut till lotten där jag vattnade och rensade ogräs i ca 2 timmar, på kvällen. Jag skördade de första skärbönorna också och upptäckte att någon faktiskt varit där och tagit före mig. Det kändes ju inte så roligt även om vi har så det räcker ändå. Det var rätt skönt att få vara lite för sig själv och bara "mala på" med ogräsrensandet. Hann en hel sida samt lite runt buskar och blommor. Jäklar vad med tistlar vi har in mot grannen. De är inte sköna att dra upp men nu är de väck ett par veckor igen!  På kvällen hade jag lite ont i händerna och jag hade min nyförvärvade skena på mig under natten. Jag vaknade inte en gång av att handen sov! Skönt, även om skenan i sig inte är speciellt skön. På måndag ska jag få en till vänsterhanden också. Hon hann inte tillverka båda vid samma besök, så jag har fått återbesök. Jag tror faktiskt att de och min övning som jag ska göra 5 gr om dagen kommer att hjälpa mig. Jag hoppas det i alla fall för vem vill operera sig?!

Vi drog till Uppsala igår och hälsade på hos P-H & Helena. Som vanligt hade vi jättekul och deras lille Alfons (som bara är 2 vecka äldre än Ellen) hade växt som bara den. Vi har ju inte träffats sen i slutet på april och det händer ju mycket med de små på den tiden! Margit hade också blivit större. Längre framförallt, tycker jag och lite blyg också. Kaspar, den äldsta, var inte hemma. Här står Alfons, helt på egen hand. Ta daa, säger han då.

Busfröet Alfons

Vi hängde i deras kök, spelade musik och sjöng lite på de sånger vi ska uppträda med på den stora festen som vi snart ska till allihop och så åt vi jättegod mat och fikade samt lekte med barnen. Ellen är ju lite försiktig med andra barn och är lite tillbakalutad och studerar de andra först innan hon vågar ta för sig. Alfons som har två äldre syskon är mer framåt och tar för sig. Dessutom är han intresserad av allt i ansiktet så han råkade riva Ellen under ena ögon. Hon blev alldeles bestört såklart och jätteledsen men det gick över och hon lekte snart med leksakerna på golvet som inget hade hänt.
 
Ellen i köket hos P-H & Helena

Helena lagade en snabb och jättegod lasagne med bacon, svampsoppa (ni vet den på burk), keso, ost, chilisås och lite annat. Himla kul recept och jag var lite skeptisk först men den var supergod. Just att den går fort också är ju himla positivt när man inte vill slava i köket i timmar.

Leker med trädingeldangel

Ellen som fortfarande är kass i magen fick banan i massor för det sa Helena var bra och stoppande. Hon fick mumsa själv och hon gillar verkligen att plocka och ta själv. Snart vart hela ungen kladdig men Alfons var värst vid middagen. Haha, hela han var full av couscous-gegga. Jag tror att Ellen trivdes bra där bland alla leksaker och prylar. Det fanns något att pilla med överallt och så fick hon massor med uppmärksamhet, det gillar hon ju. Ett syskon hade nog inte varit så dumt trots allt men vi får väl se. Just nu känns det jättebra med bara Ellen.

Tullinge & Lida

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit och hälsat på Eva och Tommy. Det var supertrevligt och vi åt en jättegod lunch som Tommy hade lagat. Han är en jäkel på mat så man var ju mätt som ett spett sen. De har en så mysig trädgård och vi satt på deras altan och mös och blev uppassade. Efter maten kikade vi och Ellen in i deras supersöta lilla lekstuga som Tommy har byggt en gång i tiden. Deras barnbarn är stora nu så stugan är lite oanvänd men Ellen kommer ju älska den om några år! Redan nu var hon nyfiken på bultbräda, hund och docka. Det finns massor av leksaker att utforska där inne och hon blev lite ställd när vi öppnade dörren, nästan blyg. Hon satt alldeles stilla och bara tittade först men sen lekte hon lite med hammaren och bankade lite på bultarna.

Ellen i lekstugan


Efter att Ellen ätit åkte vi till ett ställe som heter Lida. Det är ett ställe med skidbacke, badstrand, små hus för fester o dyl, en restaurang och ett café, en minigolfbana samt en idrottskyrka (märk väl ordet idrotts-) och en massa spår att springa i, i skogen m.m. Där var väldigt fint, en hel del folk, massor av små kaniner som skuttade omkring och så det fina vattnet. Vi strosade en liten kort runda för min dumma fot gör fortfarande ont och tittade på vattnet, omgivningarna och kyrkan sen bjöd Tommy på glass och kaffe. Vi satt där myste under ett parasoll på uteserveringen och Ellen sov en stund.

Här är vyn från restaurangen ner mot badet. En stor gräsyta att leka på eller vad man nu vill. Sola kanske.

Lida

Här är Eva & Tommy. De är nästan som extra mor- eller farföräldrar till Ellen. Jag är så tacksam och glad över att de finns i vårt liv och att vi har så trevligt tillsammans.

Eva&Tommy

Restaurangen /caféet. Liten del av golfbanan syns också i förgrunden.

Restaurang & golfbana

En del av badstranden. Det fanns fler ställen längs med vattnet att hoppa i vattnet i från. Bryggor på 3-4 ställen.

Badplatsen

Det var ett trevligt ställe och jag tror säkert vi kommer åka dit fler gånger framöver. När vi åkte tillbaka tittade vi på nybygget vid gamla Tullinge flygplats. Där har de smällt upp massor av radhus, kedjehus och villor. Kändes lite ihopträngt men kanske kan det bli mysigt om några år när folk bott in sig och det har blivit lite mer trädgård omkring husen. Nu såg det lite trist ut faktiskt och får lite gettovarning, tyckte jag.

Innan vi åkte hem plockade Tommy lite hallon ifrån sin trädgård och gav oss. De har vi smaskat på i kväll tillsammans med nektarin, mango och passionsfrukt samt lite vaniljglass. Så himla gott! Jag älskar verkligen sommaren med alla dessa läckerheter men min mage är mindre glad. Nu får jag nog ta det lugnt med sånt där ett tag. För mycket fibrer och min mage säger ifrån. Men attans så gott det var!

Fruktsallad

Lugnet på landet & en dag på stan

Kategori: Allmänt

Gårdagen spenderades ute på Värmdö hos fam. Lindgren. Herregud vad snabbt ungar växer och förändras. Allra helst de som är under 2 år, tycker jag. Moa den lilla gobiten har fått fler tänder, mer hår och "pratar" mer osv. Så roligt att se. Lukas har också förändrats en del men är sig ändå lik. Jo, Moa är också sig lik.

Det är så himla skönt att vara på landet och bara ta det lugnt och sitta ute på verandan och mysa. Vi fick massor av god mat, sjöng en massa och hade det jättetrevligt. De har en egen liten badstrand som vi var ner till och doppade oss. Ellen badade i sin floaties och det var extra roligt när hon nådde botten och kunde ta sig fram för egen maskin i vattnet. Kalle var dock brevid henne hela tiden. Vi testade även den nyinköpta baddressen med solskydd 50. Verkar funka bra men är lite stor ännu. Det är bra det för vi har tänkt att ha den i Turkiet. Hoppas hon inte växer ur den innan dess!

Faktiskt så tyckte vi alla att Ellen och Moa är lite lika varandra. Se själva. Pappa Dan i mitten.

Ellen, Dan & Moa

Kalle tvättade sen hela kvällen och jag chillade med Ellen. Hon var vid ganska gott mod men lite ledsen när man skulle byta blöja. Stackarn är ju så röd och narig nu. Jag ringde till BVC idag och de rekommenderade att gå tillbaka till att ge mat utan fullkorn och med så lite fibrer som möjligt. (Precis som vi har börjat med också.) Om det inte blev bättre om ett par dagar skulle vi vända oss till vårdcentralen. Idag har vi varit inne i stan ganska länge och vi hade inte så mycket val utan fick ge henne det som var packat i skötväskan men till i morgon är vi mer förberedda. Jag har packat risgröt (för 5 månaders, som jag handlade ikväll), majsvälling och majskrokar. Sen får hon mat som egentligen är till 6 månaders samt blåbärspuré. Hoppas detta hjälper nu!

Vi spontanfikade med Oskar på stan innan vi åkte hemåt igen och när vi kom hem åkte jag direkt till lotten och vattnade, sedan åkte jag till Coop och handlade lite barnmat då samt en orkide som Eva ska få imorgon när vi besöker henne (Hon har fyllt år.) och Tommy. Det ska bli kul att träffa dem igen. Det var ett bra tag sen nu.

Nu är det sovdags. Kalle har varit "ej kontaktbar" ett bra tag nu. Han fick sin nya jobbtelefon idag (den var vi inne och hämtade på hans jobb, första semesterdagen) och sitter och pillar, testar och kollar. Det är en Sony Ericsson X 10 mini pro. En sån vill jag också ha men det kostar för mycket.

Skördetid redan

Kategori: Odlingslotten

Idag var det gott att vara ute vid lotten. Det var mulet, kom till och med några regnstänk och det var några grader svalare. Inte för att det kändes något märkbart. Jo, lite kanske. Idag var ännu en skördardag. Jag drog upp nästan alla rödbetor, piplökar och morötter samt trimmade ner mangolden betydligt. Sen gallrade jag ibland salladen rejält för den har fått växa lite som den vill och är nu mest snigelmat, tycker jag.

Morötter är ena roliga rackare. Inte nog med att de skiftar i färg. De växer roligt också. Så fort något är i vägen (ex. en hård lerklump eller sten) så delar den sig och växer på båda sidor om. Står de för tätt kan de växa i hop eller växa i varandra också. Här är några kul exempel som jag drog upp idag.

morötter

Potatisen har växt på bra och skärbönan samt vaxbönan blommar för fullt och har redan små, små baljor. De svarta vinbären är snart mogna också. Det går fort nu när det är varmt och gott.

Blommande bönor 

Det är väldigt få som är ute vid sin lott nu, tycker jag. Idag var vår ena granne där och så var det väl tre till. Det är visserligen lördag och det är semestertider, så jag antar att det beror på det. Snart åker vi själva på semester och jag är lite orolig över att allt ska ske medan vi är borta. Tänk om baljorna blir för grova, vinbären ruttnar, salladen blir helt uppäten och potatisen dör!? Min brocolli har börjat sätta "frukt" nu, eller vad man ska kalla det och förhoppningsvis växer de till sig och blir större. De kan gå i blom om man har otur.

Brocolli 

Min grönkål är jättefin. Man bör väl ta lite av den nu men bäst är den när frosten bitit den lite. Det ger godare smak. Till jul är det så gott med grönkålspaj, tycker jag. Får repa och frysa in lite. Har redan fryst mangold, jordgubbar och röda vinbär. Det kommer ligga lingon och blåbär där med så småningom, hoppas jag. Samt massor med svamp om vi bara finner ett bra svampställe. Här länsas skogarna fort!

Grönkål

I dag kokade jag rödbetor och la in massor av dem. Några gjorde jag middag på, tillsammans med palsternackorna jag gallrade bort häromdagen och en del av morötterna jag tog idag. Samt att jag hade i lite piplök och vitlök också. In i ugnen bara tillsammans med lite olja, salt, peppar och örter ifrån balkongens krukor.

Middag

Tyvärr har jag inte någon som kan se efter stället åt mig när vi är iväg för jag känner ingen i närheten som är så intresserad av det. Så vi får skörda så mycket vi kan innan och vattna som tokar innan vi åker. Hoppas det regnar lite om nätterna medan vi är borta. Det är det bästa. Ett fint sommarregn på 2 timmar per natt. Varmt och soligt om dagen. Perfekt!

Magbesvär, aj, aj

Kategori: Ellen

Jag tycker så synd om min tappra lilla tjej. De senaste dryga två veckorna nu, lite till och från, har hon haft problem med magen och varit väldigt lös också men inte alla dagar. Hon får som attacker av magvärk (ungefär som när hon var liten och hade kolik) då hon verkligen illvrålar och gråter jättemycket i kanske 10 min och sen blir det lugnt för att komma tillbaka igen, om vi har otur. Det är helt hemskt och man vet inte vad man ska ta sig till förutom att trösta och hoppas på att det går över fort. Detta händer dock inte varje dag och när det väl händer är det oftast på kvällen. Eller när hon gjort i blöjan kan hon också bli vansinnigt ledsen eftersom hon blivit så röd och öm efter allt bajsande, torkande och rengörande. Salvan hjälper föga, fast det är den bästa, enligt BVC. Vi har minskat på fiberintaget och minskat på fullkornsprodukterna. Vi har även köpt den gamla vanliga vällingen. Semper havre. Just nu har vi kört Nestles fullkornsvälling och den ser grövre ut och det började nog ungefär i samma veva som vi började köra med den. Å andra sidan har hon den senaste tiden ätit ganska mycket jordgubb (frukt och bär över huvud taget) som det ju är massor av fibrer i och hon har fått smaka på både ditt och datt så det är svårt att skylla på något specifikt. Kalle tror att det är en släng av magsjuka och det kan det ju också vara. Sommar, varmt, bakterierna frodas i allt och hon smakar, suttar och äter på det mesta.

Jag ger det ett par dagar till sen får jag väl ringa BVC och sjukvårdsupplysningen osv. och fråga vad jag ska hitta på härnäst om det inte går över. Hon är så öm i baken att hon undviker att sitta, stackarn. Idag har hon fått vara utan blöja men så fort hon kissar eller bajsar så blir hon ju våt och smutsig och man måste ju göra rent. Vi sköljer med ljummet vatten och badar hellre än kör våtservetter. Tror det blir lindrigare!?

röda muggen är mums

Annars, när inte magen bråkar med henne är hon glad och hon har aptit och äter som en häst. Hon busar, är inte still många vakna sekunder utan allt ska utforskas nu och hon far fram som en virvelvind. Roligt att bara studera henne. Hennes nya favoritsyssla är att stå. Stå vid vardagsrumsbordet, eller vid mitt nattygsbord, eller i köket vid luckorna osv. Hon ska vara med hela tiden. Idag när vi kom ut till lotten och hon blev satt i vagnen så blev det ett fasligt liv. Hon skulle vara med i ogräsrenset och kröp till och med i odlingslådan med rödbetor och lök. Haha! Men ganska fort blev hon trött och somnade så småningom. Hon sover lite mer än vanligt sen mamma och pappa åkt hem. Dels var hon nog trött efter att de varit här. Det händer massor hela tiden och hon har inte tid och ro att sova då, så hon behövde nog sova i kapp lite. Sen är det nog även värmen och till sist magontet som gör att hon sussar lite extra. Jag oroar mig inte över detta. Tror att det där sköter sig rätt bra självt. Hon har säkert mer tråkigt nu också, när det bara är hon och jag om dagarna. Men i torsdags var vi in till stan och träffade lilla Julia och hennes mamma Jenni. Hon börjar bli stor nu, den lilla tjejen och så bedårande söt! 6 månader har hon hunnit fylla. Tänk vad tiden går! Fort, fort, alldeles för fort.

Nu har i alla fall Kalle semester i två veckor och vi har planerat lite allt möjligt kul som vi ska ta oss för. Jag hoppas verkligen att Ellen blir frisk i magen nu så att inte semestern blir förstörd av att hon är ledsen och sjuk!

Lata dagar

Kategori: Allmänt

Det blir mest liggandes på en filt i skuggan, soffan framför tv:n, datorn eller sängen med en bok samt fläkten på, dessa dagar. Det vill säga när Ellen sover. När Ellen är vaken försöker jag orka med att leka, passa på, mata osv. Till och med Ellen är påverkad av värmen och är grinig, lättgråten och tröttare än vanligt. Ungefär som jag, med andra ord. Puh och pust. 30 grader är för varmt om man inte har ett hav precis utanför dörren och det har ju inte vi. Men solen i sig klagar jag verkligen inte på! Det är en fantastiskt tid. Sommaren är underbar men det ska bli skönt när Kalle får semester så man kan göra lite mer, som att åka och bada. Det vill jag inte göra ensam med Ellen. Det blir för mycket pass och för lite njutning, känner jag. Igår låg jag en dryg timme på baksidan och försökte läsa lite. Ellen åt mossa, tallbarr och jagade en myra med sitt pincett-grepp. Gud så sött det är med de där små fingrarna som hittar minsta lilla sandkorn.

Ellen på baksidan

Igårkväll sent, åkte vi till lotten för att vattna. Vi upptäckte att både rödbetorna och röda vinbären var klara. Det blev alltså plockning av bär i ca 40 min. Något som Ellen inte uppskattade. Sitta och glo i en vagn var inte vad hon hade tänkt sig uppenbarligen men det var bara att gilla läget och stå ut. Jag vattnade lite först och sen hjälpte jag Kalle plocka vinbär. Jag drog upp ca 15 rödbetor och gallrade mina palsternackor, lök och purjolök också. När vi kom hem stod vi sen i över en timme och repade bär. Det blev sent med andra ord men idag har jag kokt sylt och även fryst in bär för senare bruk. Ca 5 liter tror jag det blev. Jossan som var på väg till affären var så gullig och köpte syltsocker åt mig. Det tackar jag för. Då slapp jag släpa med mig Ellen till affären.

suddiga bär

Jag gjorde sylten med färsk ingefära och kanel i. Den blev god i smaken. Vi får väl se hur konsistensen blev sen när den svalnat. Nej. Middagsdags, vad ska jag hitta på idag?

Vatten, vatten

Kategori: Odlingslotten

...massor med vatten! Det går åt mängder och ändå torkar det på lotten nu. Inte så konstigt. Solen står och dallrar över den hela dagarna. Inte något träd som skuggar bara växterna i sig. Jag tycker ändå att det växer på bra! Solrosen är högre än jag och rödbetorna är redan stora nog att ta upp. Hur det går för potatisen vet jag inte ännu, den har inte blommat, så vi får väl se. Bönorna håller just på att gå i blom och det borde bli bra skörd, de är så snälla växter att odla. Där emot har inte en ända skärböna (vit) kommit upp. Antagligen så har något djur ätit bönan. Trist! Och tomt!

Jag var där ute och vattnade vid 21-22 och sen tog jag lite foton med min mobilkamera. Det blev lite mörka och suddiga men jag ville ändå visa lite fägring. Här är solrosen och den har sällskap av ringblomma kring sina fötter, vitlök, isbergssallad och bakom står grönkålen och skärbönorna.

Solros och vitlök

Till höger i bild har vi jordärtskockan. Den har blivit över metern hög nu. Tänk, för ca 1½ månad sen var den 10 cm hög och jag visste inte vad det var för planta. Tänkte ta bort den kanske, till och med. Brevid växer det pionvallmo. Den var svår att ta på friland direkt på frö men jag har inte plats hemma att förkultivera. Jordgubbslandet i bakrunden har gett en finfin skörd. Massor med bär på den lilla plätten och goda också!

Jordärtskocka

Här ser ni min krasse vid det flätade staketet, den fina gurkörten (borde plocka blommorna och frysa in i isbitar, det är så vackert.) Sen är det grönkålen och skärbönorna närmast i bild.

Översikt

I låda ett växte först rädisor men de är tagna. Där har jag nu satt nya. Sen är det rödbeta, lök och mangold.

Låda 1

I låda två ser ni (fr. vänster) Springonion, morot, palsternacka och purjolök. Min lök är lite klen över lag och det beror antagligen på att jag inte förkultiverat och att jag har lite lite kalk i jorden. Men den tar sig nog, så småningom.

Låda 2

Sen har vi potatisen och på trallen står chokladblomman och i bakrunden är någon flox tror jag och så mina röda vinbär som nog är plockfärdiga vilken dag som helst. De var goda idag, tyckte jag men vissa är lite för bleka.

Potatisen

Innan jag lämnade lotten för denna gång kunde jag inte låta bli att plocka lite blomster att ta med hem. Jag var faktiskt inne hos grannarna och snodde några kvistar blåklint, borstnejlikalökblomma och någon vit sak jag inte sett innnan men som såg exotisk/afrikansk ut.

GLAD SOMMAR!


Sommarbukett

Mat och annat gott

Kategori: Allmänt

Helgen har varit kanon. Mina föräldrar är så hjälpsamma och avslappnade, det är så skönt när de är här, det blir så mycket enklare och roligare med Ellen och allt man tar sig för när är lite flera. På fredagen åkte vi till Hötorget, mötte upp Kalle och åt sushi- och kinabuffélunch. Det var gott men så helvetes varmt inne på restaurangen och uteserveringen var i gassande sol, så det var inte att tänka på med Ellen och mamma. Vi kunde dock ta kaffet ute och titta på gråtruten som seglade över serveringen och snappade åt sig en killes halva tallrik när han smet in för att hämta något. Kalle hade sett den förut. Usch så äckligt att äta från den tallriken sen och vilka fräcka fåglar!

Efter lunchen traskade vi omkring planlöst och letade efter en matbutik. Jag behövde köpa barnmat för det hade jag glömt packa. (Gröt o välling men ingen mat.) Jag kikade in på H&M´s rea lite snabbt och köpte en Sverige-solhatt för 10 kr, 2 blöjtrosor för 20 och ett par badbyxor, även det till Ellen (59.50 kr). Billigt och bra. Mamma kikade lite på Axelssons och så var jag och far på Classe O och kikade på ny GPS. Sen fikade vi kaffe och matade Ellen igen och strosade sedan lite i Kungsträdgården, där det var lite marknad och Streetfestival. Var väl ingen höjdare men lite småkul kanske då. Kalle kunde sluta lite tidigare och vi var hemma redan runt 18. Gjorde taccos och mumsade i oss det och sangria i värmen. Mums! Sangrian hade vi köpt på tetra på båten till Riga, så vi var lite osäkra på smaken men den var jättegod. Synd att vi bara köpte en! Typiskt.

Igår åkte vi till Kalles pappa och sambo i Uppsala och hälsade på. Vi blev bjudna på en jättemiddag! Förrätt, varmrätt, efterrätt, kaffe med fin chokladtryffel & konjak samt lite mer kaffe och en liten kaka senare på kvällen efter den traditionella promenaden. Allt inmundigades vid fint dukat bord i deras jättehärliga lummiga trädgård på innegården. Vi åt grillad entrecôte med goda såser och fransk potatissallad till huvudrätt, till förrät åt vi brunchetta med chevré och efterrätt var inlagd ingefära med punch och vaniljglass, jordgubbe samt grädde.

Brunchetta med getost

Ellen var en ängel mest hela tiden. Hon busade lite för vilt med Tyson (hunden) så han morrade till och då blev hon jätterädd och började gråta men det var ju bra att hon fick lära sig att om man klättrar på hundar så kan de blir arga! Hon smaskade i sig tallbarr och jord så fort hon kom ner på backen så det var ett fasligt pass från både vårat, mormors, morfars, farmors och farfars håll och ändå lyckades hon få i sig lite mumsigheter. Hon såg ut precis som en liten hitler-rina med jorden under näsan som en liten mustasch. (Det har hon ju kallats förut pga sin dåvarande snedlugg.) Kolla in bilden. Hälsning och allt! Usch sicket barn vi producerat. Haha.

Hitlerrina

Innan det blev för varmt så hade Ellen på sig sin fina deminklänning hon fått av farmor o farfar.

Deminklänningen

Den åkte senare av och det blev endast blöja för Ellens del. Gud så skönt, för den ungen är så himla varm! Som ett element på högsta värme. Men hon är pigg och glad, verkar inte nämnvärt berörd av värmen mer än på kvällarna en stund, kanske.

Mums, mums, mums. Tror jag har gått upp 2-3 kg den här helgen, så mycket smaskigt som vi ätit! Idag åt vi en god fläskytterfilégryta med bacon, gräddsås och nypotatis till det. Mamma lagade och hennes mat går inte av för hackor! Sen har det varit gott vin på kvällarna, grabbarna har druckit öl och alla (utom jag) har groggat. Massor med jordgubbar har vi smaskat i oss också för lotten har ju svämmat över av dessa läckerheter. Nu har det nog lugnat sig betydligt dock. Värmen gör att de inte hinner med att mogna. Det blir bara små torra kart. Måste nog vattna i kväll igen.

Idag har vi hängt på stranden och slappat men vi promenerade åtminstone dit (tog inte bilen som förra gången) så lite nyttiga har vi varit. Ellen fick prova sin fina badstol för första gången idag. Hon var inte jätteroad men inte heller ogillade hon att bada på detta sätt. Den blir nog kanon att ha med till Turkiet sen! Så kan ju alla bada ihop.

Ellen i badstolen

Jaha, då har päronen åkt hemåt. De är nog inte hemma förrän vid tolvsnåret i kväll. Själv är jag alldeles mosig av värmen. Flodhästar är ju lite dåliga på att klara hetta om de inte har tillgång till pöl och det har inte jag här. Det var gott värre att hoppa i plurret idag, kan ni tro! Jag tror jag blir vid stranden framöver om det ska fortsätta på det här viset. Vi har haft över 30 idag skulle jag tro. Tur att vinden fläktar lite. Det är ju härligt men man mår inte riktigt bra av så här varmt väder. Jo, om man får ligga vid stranden är det supernice men inte när man är inne i lägenheten. Kalle och jag har t o m hunnit möblera om lite här i eftermiddag. Nu har vi äntligen lite rymligare hall. Så skönt! Hoppas det funkar som vi har det nu. Känns mycket bättre.

Nej nu är det fotbollsfinal och Kalle sitter klistrad. Jag tänkte nog göra honom sällskap den sista perioden men nu ska jag åka till lotten och sen ska jag hoppa i duschen, så vi får se hur mycket fotboll jag hinner med. (Så lite som möjligt tycker jag låter bra!)

Sol & bad

Kategori: Allmänt

...som sig bör på sommaren! Det är otroligt men idag har jag faktiskt ägnat mig åt det som (det verkar som) de allra flesta faktiskt inte bara pratar om på sommaren utan också gör!, nämligen badar och solar. Okej, vi satt mest i skuggan för Ellen och min kära mor ska inte vara i solen men vi doppade oss faktiskt! 23 grader var det i vattnet enligt skylten. Det tror jag var lite sockrat men men. Det gick i alla fall. Jag doppade till och med huvudet! Ellen satt på filten i skuggan med morfar och väntade. Hon fick också känna på vattnet men hon var inte så intresserad. Doppade fötterna lite bara sen ville hon upp igen.

Ellen på Hökarängsbadet

Mina föräldrar är här nu. Sitter i soffan och tittar på tv. Man orkar inte göra så många knop i värmen. Om man inte heter Kalle då förstås. Han stack nämligen precis ut för att köra ett joggingpass, den token. Det blir väl 1,5 mil eller så. Puh, fattar inte att han orkar i vanliga fall och idag måtte det vara olidligt!? Duktig är min man!

Jag besiktigade bilen igår. Första gången för våran Bettan. Nu börjar hon bli gammal. Den gick såklart igenom med bravur men faktiskt så var ett parkeringsljus trasigt, vilket mannen som skötte besiktningen påpekade. Jag lovade givetvis att ordna ett nytt lys genast. (Har inte gjort det ännu.) När mina föräldrar kom igår gick vi till Farsta C och handlade solskyddsfaktor 50 till min kära mor så att hon kan (trots sina ilskna utslag) vara lite grann i gassande sol och efter det så köpte vi varsin mjukglass. När vi kom hem satte vi oss i svala skuggan på baksidan av huset och pratade en stund, drack lite kaffe och busade med Ellen. Senare på kvällen när Kalle kommit hem åkte jag och mamma och handlade på Maxi. När vi kom hem igen var klockan redan 21.00 och vi gjorde en kyckling- och pastasallad till middag. Ellen var jättegrinig hela kvällen. Vi förstod inte vad det kunde vara men det verkar som att värmen påverkade henne rejält så hon får numera gå naken eller näst intill, så ofta det går. Hon verkar digga det, helt klart. Så länge man är i skuggan och så länge hon inte blir kall (yeah, right... ingen risk) så är ju det ingen fara med det. Jag lyckas även med att få i henne mer dricka nu. Vilket är en jäkla tur och himla skönt.

Nu har vi svullat i oss taccos efter en ganska svältfödd dag. Vi hade med oss iste till stranden. Gott! Kan jag varmt rekommendera. Snart ska vi fika jordgubbs- och nektarinsallad med vaniljglass och slappa lite till. Åh, dessa semesterdagar är härliga. Allt blir så mycket lugnare, trevligare och mindre stressigt när man är flera. När familjen är större, så att säga. Tack för all avlastning mamma och pappa! Och tack Kalle för att du är så snäll och tar disk, städ osv. fast klockan är sen. (Han stod i måndagsnatt och plockade, fast han skulle upp tidigt.) Det är mycket uppskattat att slippa allt sånt ibland.

I morgon gör vi nog stan ett tag. Ska fixa min gamla telefon (låsa upp den) så att mamma kan få ärva den och sen vill vi nog kika lite i affärerna. Jag har även hunnit med att beställa en bikini till Turkiet-resan. Lika bra att passa på nu för i september finns det väl inga att köpa!? Nu har Ellen vaknat och jag är så svettig att jag inte orkar sitta vid datorn mera.
Ciao!

Svettigt jobb

Kategori: Allmänt

Söndagen spenderades mestadels på lotten där vi svettades floder och rensade ogräs i ca 30 graders värme men även skördade massor av de första primörerna. Det är så härligt nu när man börjar få lite lön för mödan, liksom. Igår plockade jag massor av jordgubbar, mangold, rädisor och sallad samt gallrade lite bland purjon, piplöken och morötterna. Det som finns kvar får nu bra med plats att växa sig större på. Snart är det dags att plocka vinbär.


 Alla mina grönsaker

Hela lotten myllrar av (självklart allt som ska vara där men även) ogräs nu men vi har hyffsad kontroll, trots allt. Det är ett gissel men är som det är med det. Vi gör så mycket vi orkar och hinner men det blir inte alls lika mycket tid där ute nu. Det är för varmt även om det fläktar, Ellen tycker inte det är lika kul längre heller, hon är ju mera rörlig och lekfull nu och så finns det ju så mycket annat kul man vill göra när det är fint väder. Kalle var som en rosaröd hummer på ryggen igår när vi kom hem. Haha, stackarn. Det sved nog gott.

Igår tvättade vi. Vi körde alla Ellens mjukdjur och tygleksaker i tvättmaskinen. Pappa och Ellen tittade på när Ludde åkte runt runt i maskinen. Stackars Ludde men nu är han ren och fin igen!

Ludde åker tvättmaskin

Jag lyckades även kränga bilbarnstolen (babyskyddet) igår. Annonsen på Blocket hann nog bara ligga inne 2 timmar tror jag. Skönt att bli av med det. Jag stod och sköljde alla grönsaker och noppade jordgubbar i över en timme igår. Puh! Till middag blev det mangold paj med vitlök, piplök, morötter och äggstanning. Blev riktigt god faktiskt. Vår egen sallad med egna rädisor och morötter, såklart men köpt gurka och tomat till det. Gjorde även en citron och lime-dressing som blev god.

Idag på förmiddagen har Josefina och Deon varit här på en kopp kaffe och lite lek. Roligt att se dem igen. Var ju ett par veckor sen nu om man bortser från träffen på vägen från tuben härom sistens. Ikväll kommer Kotten på besök. Han ska jobba i Stockholm ett par dagar och bo hos oss under tiden. Det ska bli trevligt att träffa honom och höra allt om New York.

Imorgon ska jag besiktiga bilen! Det är första gången för bilen. Den börjar bli gammal nu. Jag tror nog det ska gå bra i alla fall. Sen ska jag till parken med Josefina och Deon. Sen på onsdag kommer mamma och pappa. Det ser jag också fram emot jättemycket.

Jisses vilken värme vi fått

Kategori: Allmänt

Och jodå, det är visst det härligt men när det är så här varmt orkar jag knappt vara ute. Svettas floder och känner mig allmänt ofräsch. Jag har dock varit ute en liten stund varje dag för Ellens skull. Vi har gungat, klättrat på skepp och åkt rutchbana till och med. Det sistnämda var inte speciellt roligt, tyckte Ellen. Däremot gillar hon att gunga! Äta kotte är också gott, tydligen. Att man kräks lite sen stör inte nämnvärt, man måste ju smaka av naturen ordentligt. Sand går också ner ganska lätt.

Ellen smakar av naturen

På förmiddagen idag har vi varit i Farsta C för att köpa böcker. Jag kom också hem med böcker. 4 st pockets. (De om Damernas detektivbyrå-tanten.) Jag kom också hem med 5 st klädesplagg. En strandklänning, 3 t-shirts och 1 trikåtopp med 3/4 arm. Allt kostade 517 kr. Tycker jag var billigt faktiskt. Men vad jag verkligen behövde egentligen var shorts eller ankellånga byxor men det hittade jag inga. Nåväl t-shirt är det också lite smådåligt med nu när jag tyvärr gått upp i vikt igen. Kortbyxor har jag dock inga alls. Men jag har några ankellånga som jag fortfarande kommer i. Får väl hålla tillgoda med dem då.

Vi har just nu kommit hem ifrån lekparken där Ellen har fått bada i pölen de har där. Hon tyckte nog mest att det var lite kallt. Fast lite spännande också, kanske. Badblöjan (som vi förövrigt fått som provblöja av pampers) var precis värdelös och rekommenderas inte! Den skulle vara tät men hon vart dyngsur, inte för att det gör så värst mycket. Det är ju värre om det läcker åt andra hållet, så att det kommer kiss/bajs i poolen. Det fick vi aldrig veta nu men jag antar att det läcker lika lätt åt andra hållet.

Ellen går i vattnet

Vi hann också med att gunga lite samt handla lite till kycklingsalladen som det blir till middag i kväll. Kalle stack just ut för att springa, den galningen. Att han orkar i denna värme! Han är skitduktig faktiskt. Han ska springa halvmaran och midnattsloppet senare i sommar, så han behöver hålla igång, förstås. Ellen slocknade i vagnen och sover nu vidare i sängen. Själv ska jag väl börja förbereda middagen. Måste grilla kyckling bland annat. Ikväll blir det nog lite plock med Ellens rum och sen ska vi nog titta på ett avsnitt Sopranos eller nåt. Vi har börjat med den serien nu. (Har allt sparat på hårddisken.) I morgon blir det lotten under dagen och tvätt på kvällen. Kalle är inte ledig måndagar nu över sommaren (tyvärr) så på måndag börjar han jobba igen. Mina föräldrar kommer sen upp på onsdag för att hänga med oss i veckan. De har lite semester nu. Tror att det blir Skansen bland annat. Kul!