I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Helgerna går så himla fort

Kategori: Allmänt

Jag tycker inte att jag hinner med mer än hälften av det jag tänkt mig. Det kan i och för sig bero på att jag är ganska seg i starten, lite lat och bekväm av mig. Men ändå! Minst en dag till i veckan borde vara helg, tyckerjag.

I går var vi alla tre ute i strålande höstväder och ryckte upp allt som växte kvar på lotterna. Sen gick vi och hämtade två skottkärror fulla med mumsig kompostjord. Jag tycker vi är lyckligt lottade som har en stor kompost att kasta alla organiska hushållssopor i, på vårt område. Bra initiativ av vår förening, måste jag säga. Jag tror att det kommer ha brunnit bra tills i vår då vi ska plantera. Nu är den nog för stark men det gör ju inget eftersom jorden kommer att ligga i träda hela hösten och vintern. Det som är jäkligt dumt med våra lotter är att det växer en jättestor lönn (eller två faktiskt) precis över dem så det är alltid skuggigt, en massa "näsor" på våren och massor av höstlöv på hösten. Kanske är det dens rötter som suger musten ur jorden?! Fina blev dem nu i alla fall när allt döende var bortrensat. Till våren sen får vi fylla på med mera jord tror jag, innan vi sår och hoppas på bättre skörd denna gång.


våra lotter

På eftermiddagen kom Ola på besök. Han hade åkt upp ifrån Kalmar med sin mor för att hälsa på sin bror och syster, båda bor här i Stockholm. Och så för att hälsa på mig såklart! Vi drack kaffe och åt äppelpaj med vaniljvisp. Mums. Han hade med sig en jättefin bok med Nalle Puh, till Ellen. Hon blev jätteglad och är väldigt förtjust i Ola! De lekte fint hela eftermiddagen. Här öppnar de bokpresenten.

Öppna present


Ola & Ellen

Vi gick även ut en runda för att visa Ola omgivningarna och för att Ellen skulle få gunga lite. Det plockades höstlöv och gungades på gungor, hästar, gungvippor m.m. innan vi sen följde Ola en bit på väg till tunnelbanan.

Ellen på prommis

Jag tycker att Ellen är vansinnigt söt i sin knallgröna jacka och mössa. Jackan köpte vi i Malmö på Maxi för bara 99 kr! Det var ett kanonpris, tycker jag. Den var lite stor då i somras men nu är det hyfsat lagom.

Kalle, Ola o Ellen

Ja, här har vi 2 av mina favoritkillar och min absoluta favorittjej! Tack Ola för en jättetrevlig dag!

Idag har jag varit inne hela dagen! Jag fick sovmorgon och låg och slumrade till över 9 i sängen medan Ellen och Kalle bakade bröd och lekte med lera i köket. Tjattermajan höll låda hela tiden. Det är ganska förnöjsamt att ligga på ovanvåningen och höra Ellen pladdra om tusen saker och ingenting. Hennes mun går verkligen i ett, i ett nu för tiden. Härligt, roligt och otroligt tjatigt! På förmiddagen satt jag i soffan och tittade på ett inspelat program samt lite bolibompa med Ellen. Senare så satte jag mig framför symaskinen och lyckades fixa den. Så jag sydde mina två kuddfodral med dragkedja och skulle just sy det sista då den pajjade igen! MORR! Kalle skruvade, vred och rattade. Till sist fick han loss nålen som hade hakat sig fast som berget och stoppat alltsammans. Den hade ju såklart gått av men som tur var hade jag nya. Så det var det bara att sätta dit en ny och sy klart. Därefter sydde jag även en sån där påspåse. Ni vet en tub som man förvarar påsar i. Den hänger nu på dörren till tvättstugan och kuddarna ligger fint i soffan. Nu är maskinen undanstuvad för denna gång. Skönt! Jag ogillar att sy men det är kul när det är klart! Snart är det söndagsstek med potatis och lite kokta gröna bönor samt morötter. Inte mammas stek men dock en stek.

Usch vad jag saknar mina föräldrar ibland! Det blir inte lättare när Ellen frågar efter dem! Härom dagen hade hon plötsligt lärt sig att säga både farfar och morfar. F är tydligen svårt för de flesta barn att säga men nu så kan hon det. Det blir ändå mompa. Det gör inget! Vi vet ju vad hon menar. Faffa och mompa. Sött!

Nåt som inte alls är sött är att dagarna blir mörkare och mörkare och att det drar i hop sig till nästa tenta. Och jag som inte lärt mig ens hälften ännu! Hua, jag bävar! Matte är ju verkligen inte min grej och ska jag dessutom hålla ordning på ett femtiotal olika formler och uträkningssätt, ja då snurrar det rejält i kulan, vill jag lova! Usch. Hösten.... Ja den kan verkligen vara toppen och botten. Ena dagen upp, andra ner. Vacker, färggrann, varm och sprakande. Grå, kall, våt och trist. Tänk va!?


höstlöv

Varför vill hon inte sova?!

Kategori: Ellen

I kväll är det samma visa, Ellen vill inte sova. Fast hon är (i alla fall borde hon verkligen vara) jättetrött så vill hon absolut inte lägga sig. När hon väl kommit i säng och lagt sig är det tyst i kanske 2 minuter sen börjas det. Först ropar hon, sen börjar hon tjata och efter det storgråta och skrika att hon vill upp, vill inte sova, vill titta på bolibompa, äta soppa... ja allt vad hon kan komma på. Ena sekunder brister mitt hjärta när jag hör henne gråta och inte kan få henne att förstå att man inte kan ligga vaken till klockan 22 om kvällarna. Andra sekunden blir jag arg för jag orkar inte med allt strul kring läggningen. Jag vill ha egen-tid, gå igenom läxor, se på tv och prata med Kalle. Att det ska vara så jävla svårt! Sen ska det väl tilläggas att vi är rejält bortskämda med att hon väldigt lätt somnar i vanliga fall, så när detta började för några månader sen så kom det ju som en chock efter nästan 2 års enkel och lättsam läggning. Känns märkligt att detta med insomningsproblem ska börja nu liksom. Att hon vaknar på nätterna och är ledsen är en helt annan sak och det kan jag hantera mycket bättre, även om det också är jobbigt så klart. Man blir ju skiträdd när man väcks abrupt mitt i natten av att hon illvrålar, liksom. Men det brukar fort gå över, hon brukar få lägga sig i vår säng om det inte går över direkt och så ibland sover hon där till morgonen annars bär Kalle tillbaka henne när han tröttnat på hennes sparkar, klappar, frågor osv. För ibland somnar hon inte om förrän efter kanske någon timme eller så. Då när vi ligger där hela familjen är det ju riktigt mysigt också, samtidigt, så jag förstår ju att hon gärna vill ligga där. Det vill ju vi med men då helst på morgonkvisten. Då vill inte Ellen, då vill hon upp och leka. Så ja, det är många viljor men få likasinnande, om jag säger så! Nu har hon slutat gråta ialla fall. Hoppas hon kan somna nu då.

Helgen har varit fullproppad, kul och trevlig. Vi hade Björn och Kicki över på middag i lördagskväll. På dagen städade vi, plockade lite med grejer vi bara låtit ligga. Jag spände nytt överdrag på fina soffan vi köpt och hängde andra gardiner i köket. Meningen var att jag skulle sy kuddfodral och duk m.m. också men symaskinen fick fnatt efter halva första fodralet så jag gav upp. Får se när jag orkar ge mig på det där igen. Kalle var jättesnäll och duktig. Tog min städning och dammsög alltså hela nedervåningen samt svabbade golven! Till middag lagade jag Boeuf Bourguignon. Ni vet nötkött, smålök, bacon och svamp-gryta som puttrat i gott rödvin och så potatis till. Den blev riktigt god faktiskt. Jag hade bara fruktsallad till efterrätt. Ellen blev väldigt glad eftersom jag bjöd på många favoriter; hallon, kiwi, melon och mango. Senare på kvällen spelade vi guitar hero. Oj vad länge sen. Det var skoj!

På söndagen gick lilla familjen ut och gungande Ellen och sen gick vi upp i skogen bakom huset och hittade lite trattisar. En kort runda var vi ute bara, sen kom familjen Lindgren på besök och det blev intensivt att ha två glad och energiska barn på besök (lilla Malva sov mest). Det lektes och stojades glatt med Ellen och hennes leksaker. Speciellt bollmaskinen (den som blåser luft och spelar musik samtidigt) gick varm. Jag bjöd Dan och Kerstin på ärtsoppa (barnen åt inte så mycket av den men älskade pannkakorna) och den blev också lyckad. Jag gillar att göra ärtsoppa från grunden! Det känns gammaldags och genuint på något vis. Vi hade gott surdegsbröd till och sen gräddade Kalle massor av goda pannkakor till efterrätt. När gästerna åkt hem tog jag en ny tur ut i skogen för att rensa skallen lite OCH leta efter mer godis. Fann litegrann, det räckte till en liten stuvning sen. Mums vad gott det är!

trattisar

Veckan ser rätt späckad ut, i alla fall skolmässigt. Vi har grupparbete i morgon, redovisning på onsdag och löneräkning på torsdag och fredag. Till helgen sen kommer nog min goa vän Ola upp på besök. Det ser jag fram emot, såklart!

Händelserik helg!

Kategori: Allmänt

Ellen och farfar har varit här hemma medan jag och Kalle åkte på en liten weekend-tripp till Norrköping, för att shoppa lite, träffa vänner och bara ha det mysigt. Vi hade i sista stund bokat ett rum på Södra hotellet, som ligger på Södra promenaden i stan. Det var helt okej, helt och rent men väldigt omodernt och ganska så slitet. Lite charmigt ändå på nåt sätt och sängarna var jättesköna. Vi skulle ju bara sova där ändå och frukosten som ingick i priset var jättebra. Så vi är nöjda.


vårt hotell

Vi startade vår dag med att besöka Sköna skon, som jag tycker är den bästa skoaffären som finns! Jättetrevlig och serviceminded personal, många olika slags skor, bra skor med hög kvalitet! Jag hittade två par på 15 minuter och det mina vänner, är rekord! Ni som känner mig vet vilka problemfötterna jag har men sen jag gick ner i vikt så har den mindre betydelse och något lite smalare har kanske även fötterna blivit. Kalle hittade också ett par rejäla vinterkängor men dem köpte han på Ecco. Här är bilder på dem. Först svarta i skinn och sen beigegrå i syntet.

sko 1 sko1,2

Lite högre klack på den gråa och något tunnare fodrad.

sko 2 sko2,2

Sen letade jag även efter en skön mössa som matchar min orangerostiga halsduk och fann till sist en beige stickad sak som jag tyckte var hyfsad så det fick bli den så länge. Men någon vinterjacka hittade jag inte! Tyvärr. Får fortsätta min jackjakt i Stockholm. Här borde utbudet också vara större, kan man tycka. Men jag måste säga att Norrköping har bra shopping och det är så skönt för här hittar jag allt och överallt. Mycket bekvämt!

På kvällen besökte vi Saliga munken. Vi slöt upp med Anders och Mats från 17.30 ungefär och sen droppade folk in lite då och då under kvällens gång. Vi både åt och drack där hela kvällen. Jag tog hängmörad biff med kantarellsås och Kalle åt bergstunga som tydligen var himmelsk. Min mat var super och jag drack gott rödvin hela kvällen. Det är inte ofta vi kör en krogrunda nu för tiden så vi unnade oss och Saliga munken har väldigt humana priser! Efter några timmar kom även Evert, Tord & Mia och innan dess hade Jesper joinat. Karin var sist att göra entré och det var en rolig överraskning då hon egentligen skulle ha tillbringat helgen i Stockholm. Jätteskojigt att alla ni kom! Vi blurrade hela kvällen sen, tills det var dags att gå och knyta sig, eller gå vidare. Vi gick till hotellet.
Jag tror att alla hade väldigt trevligt faktiskt och hoppas detta kan bli lite av en tradition framöver. Synd att vi blev lite trötta där kring 24.30 men vi är gamla nu och har tappat stinget lite vad det gäller utgång, jag och Kalle.

Här sitter jag och Mats sitter och kuckilurar, med Munkens kök i bakrunden. Mysigt ställe, måste jag säga.

Jag o Mats

Kalle & Z i skumrasket. Bilder på mobilen utan luma blir inte så bra. Men som ni ser är stämningen på topp!

Kalle & Z

Dagen efter träffade vi Mutte som inte kunde vara med på lördagskvällen. Vi tog en latte (med liten och dyr biscotti till det) på Lindahls konditori. Kul att tjattra med honom ett par timmar. Han hängde även med runt på en liten shoppingrunda sen. Tack för att du stod ut när jag provade jackor Mutte! Ja, du med Kalle!

Jag & Mutte

Vi mötte upp Mats igen och åt en lunch innan vi satte oss i bilen och for hemåt igen. Tyvärr hann vi inte med att gå runt strömmen som jag hade tänkt mig men det går väl fler tåg och strömmen lär fortsätta rinna genom stan tills dess.

Ellen hade haft det kanon med farfar och allt hade gått fint. Hon hade vaknat en gång och varit lite ledsen på natten men snabbt somnat om igen.

tornbyggarEllen

Det var Hässelbyloppet i går så det hade kutat förbi massor av folk som de hade tittat på. Sen hade MammaMu-dvd´n gått varm såklart, det hade lästs böcker och byggts torn. En händelserik och mycket trevlig helg för oss båda skulle jag tro! Idag har Ellen äntligen fått gå tillbaka till dagis igen, efter att ha varit hemma en hel vecka. Hon sa klart och tydligt flera gånger att hon inte ville gå till dagis och det gör faktiskt ont i magen när man lämnar henne på morgonen. Men jag tror ändå att hon har det bra och tycker att det mesta är ganska så roligt där, trots allt. Fast vad vet man egentligen. Man kan bara lita på att personalen säger som det är och det tror jag nog men trist är det såklart, när hon inte vill gå dit.

Burr, nu är det höst!

Kategori: Allmänt

I morse var det precis nollan när jag stack näsan utanför dörren och knatade bort till tunnelbanan. Tur vi bor hyfsat nära - attans så kallt! I helgen ska jag nog inhandla en ny vinterjacka om jag kan hitta någon i Norrköping. Förra årets är för stor tyvärr. Nog för att det är roligt att köpa nya kläder men jackor är dyrt! Likaså vinterskor, vilket jag också behöver. Vi har bestämt oss för att åka till Norrköping på lördag, dels för att shoppa lite och bara se hur Norrköping ser ut idag. Vi har inte varit där på jättelänge. Sen ska vi också passa på att träffa lite goa vänner, äta lite gott och roa oss lite på tu man hand. Ellen får stanna hemma med farfar och farmor.

Idag har jag så skrivit min första tenta. Det kändes märkligt för tiden gick så vansinnigt fort. Klockan 9.00 startade vi och fick hålla på till kl 12.00. Jag trodde jag aldrig jag skulle nyttja hela tiden men jag lämnade inte in förrän 11.30 ungefär. Tycker att jag kände mig ganska säker på de flesta frågor. Fyra av dem var jag lite osäker på dock men jag borde i alla fall få betyg godkänt, tycker jag. 

höst i skogen

Jag tycker att vi hade gott om tid på att förbereda oss och igår tog jag det väldigt lugnt med pluggandet. Jag läste lite grann bara sen städade jag lite och var ute på en jätteskön skogspromenad med Kalle och Ellen på eftermiddagen. Ellen är fortfarande sjuk så Kalle vabbade halvdag. Lite feber och hostig samt något snuvig är hon fortfarande men vi pälsade på henne och drog med oss vagnen in bland snåren. Hon satt i vagnen, gick själv och blev buren. Det gick fint och jag tror promenaden gjorde även henne gott. Det var friskt och fint ute igår.

Ellen i skogen

Härliga färger och dofter och vi hittade till och med en massa trattkantareller! Vi plockade någon timme sen begav vi oss hemåt igen. Ellen hjälpte också till och fann flera trattisar själv! Hon var riktigt duktig.

trattisar

De är baske mig inte lätta att hitta! Man får verkligen ha svampögon. Jag passade på att fota lite också och så letade jag efter några fåglar men såg inte en ända!

paradisäppelträd

Runt omkring på vårt område växer massor av (vad jag tror heter) paradisäppelträd. De är jättefina nu med sina knallröda små frukter. Ellen gillar att plocka dem och även kastanjer är en favorit. Hela bilen är full av dem.

Jaha, då har vi två stycken föreläsningsdagar kvar denna veckan, sen tar jag helg. Jag längtar efter att få åka till Norpan och gå runt strömmen. Vi ska bo på hotell och skämma bort oss lite, också. Ska bli riktigt najs...bara jag inte blir sjuk nu. Har känt mig till och från-risig den senaste tiden. Håll tummarna för att jag ska få vara frisk!

Det här med att minnas

Kategori: Allmänt

är inte alltid lätt. Speciellt skolsaker har en tendens till att inte vilja fastna men igår kväll så förhörde Kalle mig lite och då upptäckte jag till min lättnad att det faktiskt har satt sig ett och annat. Om jag nu bara underhåller detta tills på onsdag så kanske jag lyckas skriva godkänt på första tentan. (I arbetsrätt.) Det vore så skönt att slippa omtenta! Det händer väl inte så mycket mer än vardagssaker här hemma. Ellen trivs inte lika bra på dagis som förut, det har börjat 5 nya barn och hon får plötsligt inte lika mycket uppmärksamhet. Det sätter sina spår, hon är bråkig och rivs och slåss när hon är missnöjd. Tydligen så gör de andra barnen det också, så hon har väl fått det därifrån. Hon har en stor, lång reva på kinden som en pojke på dagis gjort. Hon är ledsen när man lämnar henne också och det brukade hon aldrig bli förut. Så det är skillnad. Dessutom sover hon dåligt och vill nästan varje natt sova hos mig i stället. Det är ju inte heller som vanligt! Kalle har varit sjuk i veckan och legat däckad på soffan ett par dagar men är nu pigg igen. Helgen blir nog ganska lugn. Jag ska till Barkarby en sväng tänkte jag, kolla in Barnens Hus med Ellen medans Kalle ska på Öl & Whiskeymässa. Sen är det nog mest plugg som står på tapeten.

ballong på mage

I helgen som var, hade vi födelsekalas för Ellen som ju har fyllt två år. Det var jätteroligt att så många kom på samma dag! Jag hade inte traditionell tårta, utan bjöd på en "massa gott-buffé", skulle man kunna säga. Jag hade skurit upp och lagt allt i olika skålar. Sen fick man blanda till sin egen tallrik. Där fanns vanilj&mjölkchoklad-glass, toufuvaniljglass, banan, ananas, mango, äpple och vindruvor i små bitar, maränger, nonstop, hallon, blåbär, chokladsås och toffeesås, chokladkexstänger, grädde, hackad mandel, olika naturella nötter och 4 olika slags strössel. Det blev riktigt lyckat, alla åt det de gillade. Ellen blev jätteglad av att träffa sina kompisar Deon, Devin, Alfred, Elliott och Julia och vi blev glada också för att deras föräldrar var med. Sen var dessutom bonusgranny Eva & Tommy, Kotten & Emelie (jättekul att ni tittade förbi också) här samt såklart farfar och farmor. Ellen fick massor av fina presenter; kläder, böcker, leksaker och ballonger samt fina kort. Tusen tack alla ni som kom!

kalasbild

Här sitter Jossan med Devin, som ju blivit så stor och Jenni med Julia (och den lilla i magen) samt pappa Jimmy som blev klippt på mitten av fotografen! :) (som inte var jag...)

kalasgäster

Jag tror det blev en minnesvärd dag för Ellen. Vi ska visa korten för henne, lite nu och då. På söndagen sen kom Hedvig och Martin på middag. Det var jätteroligt, Martin var här för första gången dessutom och det var ju på tiden för nu har vi bott här i ett halvår snart. Jag bjöd på thaisoppa med räkor och rispappersrullar med kryddiga glasnudlar, räkor, olika grönsaker och jordnötter som man sedan doppar i heta såser. Till efterrätt slängde jag ihop en ny (för mig) äppelkaka som blev himskans god om jag får lov att säga det själv.

Notera allesammans att jag fått ett nytillskott i mitt kök i form av en dalablå kökssoffan. Den är vi väldigt nöjda med för dels höjer den mysfaktorn massor i köket och så kostade den bara 300 pickadollas! De ni!

Middag med H&M

Sista bilden får bli en något blixtflummig Ellen i sin nya fina väst och byxa som hon fick av farmor. Tröjan är en av tre i färgerna gammelrosa, naturvit och gråbrun, som hon fick av mig och Kalle i present.

Ellen i väst

Sen ska jag också berätta (speciellt för mormors räkning) att armbandet som Ellen fick i Turkiet i present av sin mormor och morfar sitter ännu kvar på armen. Nu är det som en del av Ellen och hon tänker inte ens på det men det pryder henne verkligen och hon har fått mycket beröm för sitt fina armband!