I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Ljus(are) tider

Kategori: Allmänt

Åh, det är härligt nu, tycker jag. Julen är snart här och det är kallt, snöigt och klar luft ute. Men varmt, massor med tända ljus och skönt lugn (med avbrytande tjut, stim och stoj med jämna mellanrum) inne. Idag invigde vi adventsljusstaken i köket till frukosten. MYSIGT! Det är sällan hela familjen är samlad kring frukosten.

Kalle & Ellen på väg till Farsta C

Lilla familjen tog sen en tur med pulkan ner till Farsta C där vi inhandlade vår gemensamma julklapp till varandra. Nya hemtelefoner. De vi har är alltid något knas med, samtalen bryts, det brusar och sprakar och plötsligt dör de. Jag hoppas verkligen att de nya telefonerna är mycket bättre och att det inte enbart beror på vår uppkoppling via ComHem. Vi hittade finfina julklappar till min mamma och Kalles pappa också, så nu har vi nog handlat klart i stort sett. Kanske nåt litet kvar. Vi får väl se.

Ellen i Farsta C

Ellen blev jättetrött på vägen hem (dessutom tog det tid att ta sig hem för vi träffade två grannar på vägen och var tvugna att stanna och prata lite, såklart) och somnade i pulkan. Det var ingen hit att somna för då sjönk hon ihop som en säck eller hängde åt höger. Kalle fick bära henne och jag fick köra kassarna i pulkan.

Igår var en hektiskt dag och vi hade fullt schema fram till kl 16.00 ungefär. Första åkte vi till Clas Olsson för att köpa en julklapp till min pappa och sedan till Handen för att storhandla. Där hittade vi en jättefin (och billig) mössa till Ellen. En som går ner ordentligt över öron och kinder, samt att den är varmare fodrad. Perfekt nu när det börjar bli lite kallare. Sen hittade vi även bra duplo som Ellen ska få i julklapp. Här är Ellen i nya myssan.


Ellen i nya mössan

Efter storhandlingen (som alltid tar längre tid än man tror den ska) åkte vi till Trångsund för jag hade läst att det skulle vara julmarknad där. Ellen hade somnat i bilen och fick fortsätta sova. Marknaden var precis runt parkeringen på torget och det var NADA att hänga i julgranen. Vi tittade snabbt igenom den och Kalle handlade lite sushi till sig. Därefter åkte vi till Plantagen för att köpa lite julblommor och pynt men jag tyckte inte de hade så mycket. Jag köpte några hyacinter, en amaryllis, en planteringsskål och lite mossa m.m. som jag sedan pyntade lite med. Här är ett kort på min bänk i vardagsrummet. Den och pyntet i köket är väl det ända juliga jag kommer att ha i år då vi ändå inte kommer att fira jul här hemma.

Julig bänk

Ängeln som sitter i mitten har Ellen fått av Eva när hon föddes tillsammans med en vacker liten tygpåse där hon lagt lite pengar. Nu får ängeln sitta och vakta hyacinterna. Jag pyntade även kring amaryllisen och sen ett stort stålringshjärta som var vävt med korgpinnar men det har jag inte fotat ännu och hjärtat är jag inte riktigt nöjd med heller. Får se om jag gör om det eller inte. Kom även på att det inte går att spika eller skruva upp något på vår dörr ändå så nu vet jag inte vart jag ska göra av hjärtat. Hade tänkt ha den som dörrkrans, typ. På kvällen igår var det meningen att våra f.d grannar skulle komma på besök men de ringde vid 13-tiden och berättade att de hade åkt på vinterkräksjukan (eller liknande) så det blev såklart inställt (igen) vilket kändes jättetråkigt för jag hade sett fram emot att träffa dem. Vi har inte setts sen Ellen fyllde år nu och vi har fått omboka två gånger redan. I och med att hon jobbar på dagis så smittas hon jämt med diverse sjukdomar och i sin tur smittar hon sen sin sambo. Inget kul jobb med andra ord. Hoppas de kryar på sig snart.

Nu sätter Kalle upp ljusslingan på balkongen och jag dricker kaffe och bloggar men ska nu gå och hämta upp Ellen. Hon ville inte sova trots att hon bara sov kanske 10-15 min max i pulkan och i famnen på sin pappa. Märklig unge man har. Har hon slumrat i 10 min så räcker det tydligen för att inte vilja somna om men om hon somnar i sin säng kan hon slagga i 3 timmar utan problem. Skumt!

Pulkafärd

Kategori: Ellen

Idag skulle Ellen och jag ha besökt dockteatern Tittut och kollat in dockorna, hälsat på personalen och fikat på deras café m.m. men så blev det inte. Ellen blev nämligen sjuk igår när jag var på Skärholmens galleria och skulle shoppa julklappar med Eva. Vi var där i kanske 1½-2 timmar och mer än halva tiden gick åt till att byta blöja kändes det som. Stackars Ellen! Det var verkligen "Katt åt glödlampa, lös i magen" och även om hon var på gott humör och sprang omkring och tittade på ditten och datten och drog i saker, så märkte jag att hon blev lite trött och slö efter ett tag. Vatten, vatten och en banan, det var vad jag fick i henne på hela eftermiddagen. Sen blev det lite mat när vi kom hem men det rann bara rakt igenom henne. Jag vill passa på att tacka Eva för utan henne hade jag inte kunnat shoppa en pryl igår. Vilda Ellen är ingen lek att ha med sig när man ska shoppa, längre. Hon vill ju såklart inte sitta i vagnen så medan jag kollade ut klappar och betalade så var Eva snäll nog att hålla ett öga på Ellen. Hon fick nog jaga en hel del för numera springer Ellen och inte bara går.

Idag tog jag ändå ut Ellen på en liten, liten tur så hon fick lite frisk luft. En solig och frisk dag. Härligt! Vi invigde den nya pulkan som vi inhandlade förra helgen och den var ju superbra till henne men hon är lång vår jänta. Precis att benen kan vara raka! Hon tyckte om att åka pulka även om hon tjöt lite när jag sladdade med den. Det var inte lika poppis. Men kul för mamma! Vi plockade lite nedfallna tallgrenar som jag ska ha och pynta med senare (ska bara inhandla och införskaffa lite annat smått och gott först) i kransar och blomsterarrangemang. När vi kom in igen fick Ellen lite lunch men hon ville inte ha. Två små tuggor fick jag i henne och ett glas vatten sen var det stopp och hon ville bara sova. Som hon sov sen. 3 timmar! Då fick jag ändå väcka henne efter det. Det är så man märker på Ellen att hon inte är riktigt frisk. Hon sover massor. Det är väl i och för sig bra för då läker ju kroppen.

Helgen är fullproppad med aktiviteter, vilket känns både roligt och spännande. Jag återkommer senare med berättelser om detta. Nu ska jag ta helg, krypa upp i soffan och njuta av alla tända ljus och en varm fleecefilt. Kalle och Ellen sitter redan och väntar.

Seriöst trams

Kategori: Weckans kloka!

Kollade igenom alla mina gamla dokument på datorn och hittade bland annat den här texten. Har ingen aning om vart jag fått den ifrån men jag vet att jag inte skrivit den själv. Lite kul och kanske t o m lite användbar text. För visst har vi en tendens till att tycka lite illa om oss själva ibland och visst tuggar vi gärna på om alla tråkigheter omkring oss?! Ganska tankvärd text faktiskt. 

Handbok i att sänka ditt självförtroende!

1.Tänk i svart eller vitt!
 Vägra använda gråskala. Allt är alltid antingen eller! Använd ord som alltid och aldrig flitigt.

2. Tänk selektivt!
Hör bara det dåliga som sägs omkring dig och uppfatta bara det som passar in i din negativa sinnesvärld! Ta till dig dålig kritik, slopa den positiva helt!

3. Ha orealistiska mål!
Sätt ribban högst, omvärdera aldrig något och godkänn aldrig ett misstag eller nederlag!

4. Vänd det positiva till något negativt!
Misstro alltid komplimanger, ifrågasätt alltid glada kommentarer och var cynisk!

5. Tänk överdrivet generaliserande!
Överdriv dina misstag och förstora upp dem. Tro på att de kommer att hända om och om igen. Sätt dig själv i ett fack som du aldrig tror dig kunna komma ur!

6. Förstora upp alla dina obehagligheter!
Stressa upp dig och oroa dig för allt som händer omkring dig och inse att allt som händer, beror på dig och dina felsteg!

7. Tänk katastrof-tänkande!
Förvänta dig ännu en stor katastrof och tro på fullaste allvar att världen går under om du gör fler misstag eller inte finns på plats!

8. Personalisera allt!
Klandra dig själv för allt, tro att allt som händer beror på dig själv och dina egna handlingar eller skyll ifrån dig på alla andra, istället för att ta itu med saker!

9. Blanda samman känslor med fakta!
Förstora upp och tro på allt som sägs om dig. Ha en verklighetsuppfattning där det du känner är samma sak som hur världen faktiskt är!

10. Ha förhastade och negativa slutsatser!
Tänk aldrig objektivt. Sätt alltid dig själv i centrumet av alla obehagligheter!

Urtrist väder

Kategori: Allmänt

Vi åkte till slussen och gick på Stockholms Stadsmuseum igår. Vad ska man hitta på en snö-regnig och dimmig söndag, liksom? Det var flera intressanta utställningar om hus, en översikt över Stockholmstads utveckling, olika trender och stilar på hem, samt en om folkskolan. Det fanns mycket mer men vi hann inte med allt, så klart. Det bästa är att det är gratis och det är ju alltid gott och så hade de ett lekrum, kallat Torget, för barn. Där hängde Ellen och jag ett tag. Vi lekte vid båten som de hade, man kan köpa fisk (fina tygfiskar i olika lårar) och grönsaker (i plast) i grönsakshandeln m.m. Ellen var mest road av ett jättestort lejon som låg på golvet. Den skulle bäras omkring. De hade en läshörna ovanpå och under var ett hemligt rum med en damm där prinsar och prinsessor hängde. Man kunde klä ut sig alltså eller sitta i fängelse och mycket mer. För lite större barn, såklart (som vanligt) men det funkade hyfsat för Ellen också. När vi kom hem igen hade Ellen inte sovit mer än kanske 20 min på hela dagen men hon ville inte sova idag heller. Vid 21.00 ungefär slocknade hon och sov ända till 8.30 i morse!

Idag har vi gett oss ut i snöyran och besökt Fagerlids öppna förskola. Tyvärr var det helt dött där. 1 mamma och hennes lilla son samt några stycken som skulle stöpa ljus. Det var tydligen en tradition där att de stöpte ljus i en vecka varje år. Vem som helst kunde komma dit och stöpa ljus för 3 kr styck! Jag hoppade dock detta. Vi lekte med skolans djur som Ellen alltid gillar (hårda, små naturtrogna plastdjur) och dockor m.m. Vi var nog där i 1½ timme skulle jag gissa. Vi åt också lunch innan vi gick hem igen och idag har Ellen faktiskt lyckats sova lunch/middag. Jag har inte gjort något speciellt idag på eftermiddagen. Städat lite i medicin/hygienskåpet för där är alltid en salig röra av någon anledning och så jag har fixat med disken och vikt lite tvätt. Med andra ord en helt vanlig dag. Ikväll spelar Kalle innebandy och jag ska steka isterband till middag. Mums. 

Lite shopping och rubbade sovrutiner

Kategori: Allmänt

Igår åkte lilla familjen till Länna och gick i lite olika butiker. Jag trodde faktiskt vi skulle hitta lite julklappar men nä, det blev bara saker till oss själva. En mössa och ett par handskar till Kalle samt en mössa till mig. Allt på rea i den där outletsportbutiken. Vi hittade inget till Ellen ens. Sen var vi även in på Citygross och köpte lite kött, tyvärr inte billigare än på andra ställen men nu hittade jag i alla fall färs som inte var vaccpackad. Tack!

Vi åkte just då Ellen brukar sova middag och självklart kunde hon inte somna. Vi var även på Rusta och där hittade vi dörrmattor, 2 för 20 kr (för snömoddiga skor) och en toamatta. Ellen fick knata själv och hon rev och slet i allt hon hittade. Det var tomtar, gosedjur: rosa hästar och så mammuten från den där filmen m.m. Till slut tröttnade Kalle och gick ut i förväg. När vi kom hem (Ellen sov de 15 min det tar att köra hem) la jag henne direkt i sängen igen men nä, hon bara skrek och grät. Ville inte sova! Så hon fick komma upp igen. Vi åt, fixade och donade lite här hemma och Ellen lekte. På något vis hade hon lyckats få tag i min gamla jeanshatt. Den brukar ligga i bilen, jag har den ibland när jag är ute på lotten. Hon var bara så söt i den att jag var tvungen att ta lite kort. Nappen är i för att hon skulle kunna försöka sova lite, mamma, om du undrar. (Min mor och jag har haft diskussionen om att Ellen ofta har napp på bild.) 

Ellen i jeanshatt

Klockan var nog runt 18.00 här och hon ville inte sova. Vid 19-tiden gav jag upp och gick och la mig i min säng med henne. Hon stökade och bökade, for runt som en snurra men efter kanske 10 min sov hon äntligen och jag började med middagen. Lax med mos, brocolli och morötter. Egentligen var vi bortbjudna igår men på morgonen ringer Hedvig och berättar att M är krasslig och mår jätteilla. De ska åka utomlands på tisdag så hon var jätterädd att det var influensa nu och att de inte ska komma iväg. I vilket fall så vill man ju inte umgås då. Vi skjuter på det hela tills de kommer hem igen. (Om de nu kommer iväg men det får vi ju hoppas.)

Eftersom vi ville att Ellen skulle sova gott på natten fick hon bara sova i ca 1½ timme, sen väckte vi henne. Hon käkade, lekte en massa och sen runt 22 så försökte vi natta henne. Det gick fint. Hon la sig snällt och vi stängde dörren till hennes rum och slängde oss i soffan för att se lite inspelat. ca 20 min var det lugnt sen började hon gråta där inne. Stört omöjligt att trösta och jag gav upp och tog med henne ut i soffan. Vid 23-tiden gav jag själv upp och gick och la mig. Jag vaknade till vid 02-tiden, för då kom Kalle och la sig. Har ingen aning om när Ellen somnade men han kan ju ha suttit vid datorn ett bra tag efter det att hon somnat. Klockan är över 9.30 nu och det är bara jag vaken, en så länge. Får nog gå och väcka Ellen nu så hon inte vänder fullständigt på dygnet!

Att vara mammaledig

Kategori: Tänkt om!

Att ha fått vara hemma i över ett år med detta lilla underverk har verkligen varit en berg och dalbana. Jag kan inte säga att det har varit den lyckligaste perioden i mitt liv, för då skulle jag verkligen ljuga men jag har haft så många lyckliga stunder och att Ellen kom till oss är verkligen ett av mitt livs största, mest glädjeberikande och viktigaste av händelser. Att försöka se mitt liv utan henne, är nu en omöjlighet lika grundad som det var oförståligt att jag skulle få ett barn, innan hon kom till oss. Om ni förstår vad jag menar.

Snart är min mammaledighet slut och jag måste ge mig ut och leta jobb igen. Ni som känner mig vet att arbetsmarknaden har varit ganska så tuff för mig och jag grämer mig verkligen jättemycket nu när det börja smyga sig inpå mig igen. Jag hatar verkligen arbetsintervjuer, att promota sig själv och visa sina bästa sidor och kvaliteter på kort utsatt tid och dessutom inför totalt okända människor! Usch, vad jag har svårt för sånt. Jag tror inte mycket om mig själv vad det gäller min yrkesroll. Jag vet ju för sjutton gubbar inte ens vad jag vill göra, vad jag vill bli, vad jag kan eller vad jag är duktig på! Att jag kan prata, ge råd och stöd, att jag är rak och ärlig, bra på att laga mat och kan roa och underhålla när jag är på gott humör plus att jag kan det där med städning (ni vet många års erfarenhet ger färdighet!) och är intresserad av att det ser hyfsat ut i mitt hem, ger väl för fan inga pluspoäng?!

Jag tycker det skriker hemmafru om mig fast jag inte ens är gift! Innan jag blev gravid, ni vet för hundra år sen då jag bodde i Norrköping (jo, det känns verkligen länge sen) så hade jag ett jobb som jag trivdes jättebra med. Jättebra ända tills något hände och det plötsligt inte fanns så mycket för mig att göra längre och jag fann mig själv sitta och glo på facebook eller så surfade jag runt efter gud vet vad. När företaget också insåg att det inte fanns mycket vettigt för mig att göra så fick jag sparken. Thank you! Inte nog med det, Kalle (som jobbade på samma företag men med något helt annat) fick också sparken! Jag var så satans arg, sårad och kränkt över detta men samtidigt så gillade jag verkligen vår chef. Jag gillade verkligen detta lilla ettriga företag som stretat så länge i motvind och jag tyckte bra om de allra flesta av mina få arbetskamrater. Det är klart att jag någonstans förstod att man måste minska på utgifterna och säga upp lite personal om företaget skulle överleva! Men vad jag inte förstod var varför just Kalle skulle få sparken!? Att jag fick gå kan jag förstå. Supporten (den som jag skötte) skulle ju inte finnas kvar längre.

Nåväl. Jag är en överlevare och även om jag ofta är både negativ, cynisk och ser glaset som halvtomt så såg jag hela situationen som den nystart det verkligen blev, för oss båda. Vi tog oss i kragen, Kalle sökte ett jobb! Och fick det! Tur och skicklighet i en god förpackning. Min diplomatiska, kloka och intelligenta man. Såklart fick han jobbet, även om han faktiskt fick kämpa lite den här gången. Det var nog bara nyttigt. Vi letade och tittade runt efter någonstans att bo och hittade vår fina lägenhet. Vips så var vi Stockholmare och jag upptäckte i samma veva att vi äntligen skulle bli föräldrar. Snacka om nystart!

Jag däremot fick jota jobb, hur många ansökningar jag än skickade ut. Jag var på 4 arbetsintervjuer under det året då jag gick gravid och eftersom jag ser ut som jag gör, har den utbildning jag har (läs; inte har någon eftergymnasial utbildning att prata om) och dessutom var gravid så var det ganska självklart att de skulle välja någon annan till jobbet. Jag var så glad över det där lilla som växte där innanför att jag inte orkade bli ledsen ens. För en gång skull såg jag fram emot att gå hemma och slippa streta på nåt ställe jag inte ens gillar. Vi bodde ju i Stockholm! Här finns det ju huuuuuur mycket som helst att göra och man kan förkovra sig i miljoner saker, vi skulle kunna träffa alla våra vänner mycket oftare och skaffa ett gäng nya nu när vi bor i en så stor stad. Jo pytsan. Jag blev mer isolerad och mer hemmavid än någonsin förut. Det är dyrt att "göra något" och mammapenningen är väldigt liten. Räcker inte ens till alla räkningar, egentligen. Mammagruppen var väl trevlig men vi har inte så jättemycket gemensamt, förutom att vi har barn i ungefär samma ålder. Våra vänner kom inte alls och hälsade på oss, som vi hade trott. Ingenting med Stockholm lockade tydligen. Nya vänner är jättesvårt att skaffa i vår ålder. Ännu svårare om man bara sitter hemma och ugglar hela dagarna. Sen var det ju hela den där biten med att bli mamma men det är ju ett kapitel för sig och så långt orkar ingen läsa.

Vad vill jag ha sagt egentligen? Jag vet inte, att jag är besviken någonstans men fortfarande har hopp? Att jag verkligen är tacksam för att vi har det jäkla bra trots allt? Absolut! Att jag önskar mig lite mer glädje, vänskap och äventyr? Ja tack, hemskt gärna! Att jag så förjordat gärna vill hitta drömjobbet och äntligen, äntligen få börja pensionspara och ha råd att betala csn-lånet!? JA! Ja, det är väl egentligen det jag vill ha sagt men som vanligt är jag tvungen att sno in mig i en massa negotugg. Förlåt, men där har ni mig, som i en liten ask. Aldrig enkel, aldrig räta rader eller färdigpaketerad.

Kalles födelsedag

Kategori: Allmänt

Jag tycker det borde vara förbjudet att behöva jobba på sin födelsedag. Seriöst, jag tycker det. Om man inte vill jobba när man fyller år, så ska man få slippa. Men eftersom detta förbud inte existerar ännu så jobbade Kalle hela långa dagen. Mamma, Ellen och jag dammsög och städade här hemma. När Ellen sov och jag vilade på soffan, åkte världens snällaste mamma till affären för några få inköp. Hon handlade även en vacker bukett med blommor och ett kort (jag hade "beställt" rosor) som var i typiskt Kalle-stil. När Kalle sen kom hem (tidigare än vanligt) åts det avokado och smögenröra-smörgås och öppnades presenter. Han fick en fräsig skjorta utav mamma och pappa. Av mig fick han den där tråkiga men braiga presenten som han sagt att vi behöver; strykjärnet som fått bäst i test och som ska vara så otroligt bra. Vi får väl se. Ikväll är det några nytvättade plagg som ska få inviga järnet.

födelsedagen

Och eftersom vi gillar mat i alla former i vår familj, en närbild på mackskrället.

mackskrället

Senare på kvällen tittade Eva och Tommy förbi och det fikades the, kaffe, mandeltårta och frukt/bärsallad. Ellen mumsade i sig all frukt men blåbären var största favoriten. Ett i taget med stor lust och njutning.

ellen äter bär

När skålen var tom höll hon den över ansiktet som för att få i sig sista droppen och när jag kommenterade detta med; "-din tokfia, det är ju slut" så fick man en av Ellens härligt, trotsiga miner som säger ungefär; "-det fanns faktiskt några småsmuler kvar, så tokfia kan du va själv!"

trotsminen

Eva, Tommy och Kalle skrattade gott och mamma som är mer som mig, praktiskt lagd, gick och hämtade en våt trasa att torka bort blåbärsfläckarna med.

sällskapet

Kvällen blev lugn men väldigt trevlig. Vi pratade och skrattade och Ellen roade oss kungligt med diverse bus och påhitt. Hon blev slutkörd redan 20.30 och tandborstningen var inte alls lika rolig som förut. Det blev välling och pyjamas, sen bums i säng redan kl. 21.00. Hon somnade direkt. I natt vaknade hon och var jätteledsen. Det var ett tag sen sist men tydligen hade hon fått för mycket intryck eller något för hon hade drömt, tror jag. Det gick dock fort att trösta och blöjan behövdes inte bytas. Ner i bingen igen och sov två min senare. Det gjorde dock inte jag. Klockan var ca 03.50 när hon vaknade. 04.55 låg jag fortfarande vaken. Fy vad jobbig det är att inte kunna somna om. I morse gick vi sen upp hyfsat tidigt och Kalle körde mamma till flygplatsen. Själv stannade jag hemma med Ellen. En vecka går alldeles för fort när mamma är här. Nu ses vi inte förrän till jul, igen. Trist som tusan att bo så långt ifrån varandra. Ellen hinner ju glömma bort sina morföräldrar! Mamma o pappa missar massor med rolig utveckling och jag saknar dem. Funderar ibland, men bara ibland på att flytta lite närmare Kalmar. Frågan är vart det finns ett bra hus, två bra jobb och ett bra dagis samt massor av goa vänner?!

Massa mys med mamsen

Kategori: Allmänt

I lördags var vi till Nacka ishall och tittade på en kälkhockeymatch. Mitt ex Nicke spelar i svenska landslaget men nu hade de bara någon slags turné. Denna match var mot Oslo och tyvärr förlorade de med 0-1. Kul att träffa Nicke igen. Det var flera år sen. Vi var på café i fredags också och blurrade bort ett par timmar.

Ellenbellen

I söndags var vi "på väg" hela dagen. Först åkte vi till Ulriksdals slott och gick på höstmarknad. Kalle shoppade hällbröd, godis och korv. Jag köpte en träleksak till Ellen och en present till en vän. Vi tittade oss omkring lite, Ellen hälsade på stora och små hundar samt sprang ifrån oss. Det var jätteroligt att gå åt motsatt håll!

Marknad

Det är faktiskt riktigt fint där bland byggnaderna och i parken. En bit där ifrån ligger ju Rappne´s ställe också men där var vi inte denna gången. Efter marknaden var vi stelfrusna. Det var ruskigt kyligt i söndags. Vi tog bilen till tre olika ställen och tittade på radhus. Ett i Lindholmen, ett i Vallentuna och ett i Bällstaberg. Alla jättefina. Vill ha, vill ha! Måste bara skaffa jobb och dagisplats först. När vi hade kollat in alla dessa ställen och åkt förbi några till, åkte vi till Bromma flygplats och hämtade min goa, lilla mamma. Det var så roligt att sitta där och vänta på flygplatsen och så plötsligt så bara stod hon där. Vi åkte sen hem och fikade, pratade och hade mysigt. Hon ska vara hos mig hela veckan. Det är lyx för mig att ha min mor hos mig så länge.

Igår var vi till kyrkan och åt lunch. Rotmos och fläsklägg. Tror iofs att fläsklägget mer var någon slags skinka.

 Ellen äter lunch

Vi sjöng på sångstunden och lekte i lekrummet. Ellen hade jätteroligt så klart. Hon gillar att träffa alla barnen och att leka med andras leksaker är alltid roligt. De hon har hemma känner hon för väl tror jag. Är sen mormor med så är ju allt extra roligt.

Mormor & Ellen

Idag åkte vi i halkvädret till Sickla Köpkvarter. Det var väldigt trevligt att få gå och fönstershoppa, samt shoppa på riktigt utan att stressa. Vi var där vid ca 11.00 och åkte inte hem förrän ca 16.30. Vi gick runt i massor av olika butiker, åt lunch och sen fikade vi en stund senare (Ellen sov ett par timmar). Ellen lekte även på Andys lekland (tror jag det hette) det var första gången hon satt i ett bollhav. Det var först läskigt, sen roligt. Vi var även och körde tåg på Polarn & Pyret. Vi hittade en jättesöt kofta och goa varma raggsockor samt 3 par strumpor med halkduttar till Ellen på H&M. Även en julröd body inhandlades. Mamma betalade. Hon är så himla snäll jämt. Jag blev jättebortskämd idag, eller ja, egentligen var det ju faktiskt Ellen som blev det. Själv köpte jag en pippi till Ellens Lilla gubbenhäst som hon fått av Hedvig.

Ellen i nya stassen

Annars köpte vi två presenter till Kalle för han fyller 35 år på fredag. Min blev lite i dyraste laget men vad fan. Han är ju min älskling. Kanske inte så roligt att få i present egentligen men han har tjatat om att han vill ha ett sådant, så nu ska han få det. Bäst i test var det också. Är ju aldrig fel. Jag hittade även en supersöt randig fleecemorgonrock i massor av olika färger som Ellen ska få i julklapp. Mamma köpte sig ett par stövlar och ett pannband i fleece och jag fick en ny maskara (som inte är vattenfast. Skönt) och så köpte jag ett stort svart ark som jag ska klistra fina kort på. Happ, det var väl det hela. Tror inte jag glömt något. Nu ska vi äta ärtsoppa och mysa lite kylan.

Nya frisyren

Kategori: Ellen

Det gick jättebra hos frisören och fin blev hon också! Det tycker i alla fall vi. Jag kan i och för sig tycka att luggen blev i kortaste laget men den växer så fort. Nacken blev jättefin. Här kommer de utlovade bilderna på sötnosen.

Nacken

Framifrån

Fjärrkontrollen är en favorit och har så varit länge nu. Högst irriterande I might add, för hon både höjer och sänker ljudet samt byter kanal, fast aldrig när man själv vill!

Hon "pratar" mycket mer sedan någon vecka tillbaka. Långa haranger av joller i olika tonfall. Låter lite som kinesiska faktiskt. Mycket roligt att lyssna på. Annat som Ellen tycker är roligt just nu är att plocka i och ur saker ur lådor och burkar. Halsdukar, vantar och mössor ifrån byrån ligger spridda över hela lägenheten och man hittar leksaker i soptunnan, byrån, kökslådan och i vällingkartongen som står på en pall i köket. En del saker har tyvärr kastat också på detta vis, då hon lagt dem i blöjsopen eller lyckats med konststycket att hiva ner en leksak i soptunnan som man ju öppnar och stänger till flera gånger under matlagning t ex.

Små utflykter

Kategori: Allmänt

I onsdags åkte vi till Uppsala i spöregnet för att hälsa på farfar och farmor. Vi blev bjudna på god västerbottenostpaj med sallad och smarrig äppelkaka med vaniljvisp och farfar tog fram sin gamla nalle som han hade fått för länge sen av någon flickvän. Ellen gillade mest knapparna (ögonen på nallen) och att bära omkring på den. Jag försökte knäppa några bilder med mobilen (kameran hade vi ju glömt i vanlig ordning) men när ljuset är lite dåligt och inte allt är stilla så blir inte bilderna så fina. Nåväl. Här har vi i alla fall farfar, Ellen och Nalle.

Farfar, Ellen och Nalle

Det spelas nästan alltid musik hos farfar. Spotify går varm ända sen Kalle introducerade detta fenomen för honom och det uppskattas väldigt av vår dansanta dotter. Hon sprang ideligen till rummet där datorn stod och gungade till musiken. Såg väldigt sött ut! Vi var även ute på en liten promenad när det blev ett uppehåll i regnet, så att hunden och Ellen (ja, vi andra också förstås) fick rasta benen. Ellen ville hela tiden gå åt motsatt håll som vi gick och stannade ungefär var tredje meter för att studera något ingående. Vi gick till en lekpark men där var ganska trist och väldigt blött. Ellen fick gunga lite katt men så mycket mer blev det. Att bara vara ute och gå, titta på grenar, kottar eller en förbigående hund duger dock bra åt Ellen.

Gunga katt

I torsdags var vi hos Eva ute i Tullinge och hälsade på. Då var det vackert väder och vi passade på att titta på ett område som har radhus. Vi hade sett på hemnet att det var flera stycken till salu på samma gata och tyckte det verkade lite märkligt. Vi gick dit och det såg ganska fint ut men väldigt ihopklämt och uppe på ett berg så det fanns ingen trädgård på baksidan, bara ett stort trädäck och under det störtade det rakt ner, så det är ju inte alls vad vi letar efter. Nu har vi i alla fall kollat in området. Där vill vi inte bo. Synd, för vi gillar Tullinge. Just det, nya barnvagnen ja. Så här se den ut. Ellen sussade gott nästan hela promenaden!

barnvagn

Vi såg ett så härligt äppelträd på vägen till bostadsområdet. Kolla den röda färgen!

Äppelträd

Eva har sparat massor av leksaker ifrån då hennes barnbarn var små så Ellen har hur mycket kul saker som helst att leka med där. Pippidockan är en av favoriterna. Bultbrädan är rolig så länge det är Eva som hamrar ner bultarna. De sitter lite för hårt för att Ellen ska lyckas hamra ner dem.

Pippi, Eva och Ellen

Idag har jag dammsugit hela lägenheten och vid 13.00 ska Ellen klippa sig. Första gången hos frisör, så vi får väl se hur det går. OM det ens går. Om det fungerar kommer kort inom kort. Det blir nog en ganska lugn helg. På lördagen ska jag ev. träffa mitt gamla ex en liten stund, han är i stan och lirar hockey men har väl inte så mycket för sig mellan matcherna. På söndag kommer min mamma på besök. Vi ska hämta henne på Bromma flygplats. Det ser jag fram emot. Alltså besöket, inte Bromma flygplats!

Dagisbesök & promenad i höstmörkret

Kategori: Allmänt

Vi gick upp tidigare än vanligt och fixade i ordning oss, åt frukost och tog sen bilen (för vi skulle till tre ställen inom loppet av ca 1 timme) till dagis nr 1. Det var Rymden och den hade 4 avdelningar. Vi besökte båda småavdelningarna och det var ett jättebra dagis kände vi båda två. Okej, lite slitet och stökigt möjligen men ändå mysigt och personalen verkade lugn och trygg. Ellen började direkt leka med de saker som fanns framme och visade inga tecken på att bli orolig eller rädd när vi lämnade henne och gick på husesyn. Där vill vi gärna få plats men den chansen är i stort sätt obefintlig till december. Dagis nr 2 Trädgården, låg på andra sidan t-banan och hade en jättefin innegård/lekgård samt mycket fina och fräscha lokaler. Buller ifrån närliggande stor väg och kanske lite mindre kul personal men det kändes ändå bra och tryggt. Detta var vårt förstahandsval då vi önskade de 5 ställen man fick men idag hade vi prioriterat annorlunda. Svårt att välja bara genom att läsa lite på nätet. Rymden har egen kokerska dessutom vilket ju är toppen. Trädgården puschar för mycket utevistelse, vilket vi tycker är viktigt men på Rymden är de också ute mycket.

Sista stället var hemskt. Jag trodde jag skulle smälla av. Ingen hade koll, ingen engagerade sig i att vi kom. Det var 3 personal på 15 barn (som på de andra ställena också) men det var bara en ordinarie där visade det sig. De andra två var vikarier och den ena tjejen var kanske 18 år gammal och ta mig tusan påtänd. Helt seg. Hon hälsade inte, sa ingenting, bara satt helt håglös och hålögd och blängde på oss. Hon hade gammalt smink i ansiktet och var superflottig i håret och försökte halvhjärtat (utan något hjärta alls) att trösta en helt förstörd liten flicka som illvrålade och grät under hela tiden vi var där. Tjejen satt på en liten stol med hjul och rullade fram och tillbaka i rummet lite lojt med den lilla flicka i famnen (hon plockade upp henne efter ett tag) men barnet grät bara mer och mer. En pojke slog en annan och detta var det ingen annan än jag som såg och jag sa faktiskt till honom då. Hon som visade oss runt bara tittade på och sa efter ett tag att; jaså du slåss, det får man ju inte göra! Sen skyllde hon på att alla var sjuka och det hade varit 13 inskolningar och därför grät alla och hade det jobbigt då föräldrar kom och gick hela tiden. De som varit inskolade ett tag blev nämligen påminda då om hur det var. Vi kände att det var droppen och gick snabbt därifrån. Får vi plats där tackar vi direkt nej, helt klart. Där ska Ellen inte gå! Hua!

På eftermiddagen när Ellen vaknat och vi alla hade ätit gick vi till Farsta C för Kalle ville köpa öl och årets glögg och vi behövde även energilampor till nya kökslampan. Vi fick då äntligen också testa nya vagnen lite ordentligt. Ellen satt i åkpåsen och mös i bara jeans och jacka. Varmt och gosigt hade hon det! Vagnen är superskön att köra och smidig, tycker jag. Vi var en runda på Lekia och tittade lite. Vässbara ritpennor, käpphäst och plastdjur i bra kvalitet är något som Ellen fastnar för. Pennorna för att hon fick greja med sånna hos fam. Olsson i söndags och plastdjuren har hon ju sett på öppna förskolan. Käpphästen var något nytt men hon ville gärna hålla den. Vi får väl se vad tomten kommer med i sin säck på julafton!? Nu är det lite tv-tittande som gäller sen blir det nanna kudden. I morgon ska vi åka till farfar och farmor i Uppsala och hälsa på.

Framtiden känns närmre

Kategori: Allmänt

Äntligen går det att använda den fina overallen vi köpt till Ellen. Den är fortfarande för stor men nu räcker det att vika upp benslut och arm lite, så funkar den fint. Vi var i lekparken med Josefina och Deon härom dagen och invigde den. Eftersom den är lite lång och bred har den utmärkt rörelseutrymme, vilket ju är kanon. Vi har även hittat bra vinterstövlar äntligen. Det blev fodrade med varmt lurv och lite gummistövel-aktiga nedtill men skaftet är bara vattenavvisande tyg. De blir kanon. Dessa har vi dock inte använt ännu, då det varit varmare nu de senaste dagarna.

Ellen i röda overallen

Det är så härligt att vara ute nu när vädret är bra. I torsdags var Eva på besök och vi var till en lekpark vi inte varit vid förut. Ellen gungade på både gungor, gungbräda och någon slags häst. Sen gick vi i en stenlabyrint och kikade in i den lilla stugan som står där. Dit går vi nog fler gånger för där fanns mer att göra. Ellen nästan springer när vi är ute och går nu. Hon älskar nedförsbackar för då går det fortare. Hon träffade även två lurviga hundar på vägen till lekparken som hon "snackade" lite med. Kul att hon inte är rädd för dem, de verkade jättesnälla.

Ellen ute o knatar

I fredags var vi och besökte ett privat dagis som verkade intressant. De har precis öppnat och har några platser kvar. Tyvärr var det väldigt små lokaler, bara en förskoleutbildad och vi kände båda att säkerheten var ganska låg vilket inte kändes bra alls. Annars var de två killarna som jobbade där trevliga och det är ju precis nyöppnat så allt har ju inte fallit på plats eller hoppat igång ordentligt. Ska bli intressant att jämnföra detta med de 3 andra vi ska besöka på tisdag. Då blir det kommunala ställen. Sen åkte vi till Port 73 (nya köpcentret i Handen) och tittade lite. Det var där vi hittade Ellens nya stövlar (på Skopunkten) och jag köpte 2 nagellack. Det ena är från O.P.I och är tydligen ett av de bästa på marknaden, används av många nagelteknologer (ni skulle sett expediten som talade sig varm) och det hoppas jag verkligen för det var svindyrt. 150 pix! Det andra var mindre flaska och kostade bara 45. Annat märke också, självklart. Nu har jag i alla fall höstens två mest trendiga färger! (petroliumblått och beige-aktigt) Annars vart jag inte så impad av nya stället. Samma gamla trista butiker typ. Någon ny var det väl men ingen som var så wow-ig. Då gick jag iofs inte in i chokladbutiken.

I lördags hade vi Kotten på besök på kvällen. Vi gjorde inget speciellt utan satt mest och pratade skit och det är ju trevligt bara det. Ellen diggar honom och flirtade hej vilt för att han skulle ägna henne mer uppmärksamhet. Ganska roligt att se. Vi var även till Babyproffsen och kikade på en Emmaljunga Nitro city. Det var en perfekt vagn och en sån som vi letat efter så i söndags åkte vi till Järfälla och köpte en begagnad som vi hittade på blocket. Denna var inte riktigt lika fin så klart men fin nog och inte alls på tok så dyr. Så vi känner oss nöjda med köpet. Vi passade på att kika på några radhus också när vi ändå var i krokarna. Ett i Vällingby (hua, trångt, ingen direkt trädgård, massor av höghus och inträngt därimellan stod huset) och ett i Hässelby gård som var ganska nybyggt. Det var fint och rymligare men hade alldeles för liten trädgård för vår smak. Det var ändå intressant att se områdena.

Vi åkte sen till Uppsala och spenderade resten av dagen med familjen Olsson i deras nya fina lägenhet. De som bott så trångt har äntligen funnit en fin 5½-rummare med skog och natur precis runt omkring. Jättefint läge, ca 7 km ifrån stan. Lagom tycker jag. Dock högst upp med en ganska liten balkong. Skönt för dem (med en liten till på gång) att bo större äntligen. Vi lekte mest med barnen och pratade samtidigt. Jätteroligt att se Ellen ihop med Alfons som bara är några veckor äldre. Det gick jättebra hela dagen och vi somnade gott allesammans sen när vi kommit hem och käkat kvällsmat men Ellen vaknade ändå (som hon gjort nästan varje natt nu i två veckors tid) vid 01-tiden och grät och skrek. Vi förstår inte varför?! Men så där kan det ju bli, att de plötsligt inte sover nätterna igenom längre fast de gjort det hela tiden förut. Vi har ju hört talas om det men inte trott att det ska hända oss kanske. I förrgår låg jag vaken från ca 01.00-05.00 i omgångar. Får ju fan ingen ro till att somna om även om hon gör det. Jätteirriterande! När jag väl somnar om, ja då vaknar hon plötsligt igen och vrålar. Stackarn, jag förstår verkligen inte vad det är. Vi har testat att byta blöja, att hon får ligga i vår säng, att ge henne välling men inget hjälper någon längre stund. Hoppas verkligen att detta inte håller i sig. Jag blir ju inte människa om jag inte får sova ordentligt.