I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Åka tåg och hänga med morfar och mormor...

Kategori: Allmänt

Förra veckan tog jag båda barnen med mig på tåget till Kalmar för att hälsa på mina föräldrar medan Kalle åkte flyget till Malta för att jobba. På lördagen sammanstrålade sedan familjen igen. Det gick jättebra att åka tåg! Ellen var duktig, lite uttråkad efter ett par timmar men med lite fika i magen tog vi nya tag efter bytet i Alvesta och sen gick resten av resan helt smärtfritt. Det som var krångligt var bara att ta sig på och av tågen och även det gick väldigt bra, tack vare trevliga tågvärdar. OCH tågen gick i tid, inget strul där heller. Med andra ord kan jag bara säga positiva saker om SJ, denna gång. Skönt! Edvin verkade ta det hela med ro och tittade mycket ut genom fönstret och ville vara med hela tiden. Svårt att sova med andra ord. Men två mindre tupplurar tog han trots allt.
 
 
Ellen ritade och pysslade på resan, tuggade tuggummi, sjöng och pratade om ditten och datten samt tjattrade med lillebror så både hans och mina öron domnade, tror jag. 
 
 
Mamma hade lånat bilstol till Edvin och köpt en bilkudde till Ellen så att vi skulle kunna ta oss fram med bil. Det var skönt för vi skulle ju göra en del saker som innebar resor. På onsdagen åkte jag och barnen och hälsade på min gamla kompis Ola och hans nya tjej. Hon hade en son på 4 år som Ellen kom toppenbra överens med och de lekte jättebra hela kvällen. Vi fick god middag och till fikat kom även Joel (Olas son) på besök så vi hann prata lite gamla minnen också. Jätteroligt att träffa allihop. Nu ser vi fram emot att få se deras nya hus som de just köpt och ska flytta till om nån månad. 
 
På torsdagen åkte vi in till stan och träffade min gudmor för lunch. Kinabuffé blev det och det smakade fint. Vi gick också på en matmarknad som de hade på torget. Ellen stortrivdes för där fick man ju provsmaka hur mycket som helst. Ungen proppade munnen full med honungsrostade nötter, ostar, korvar och diverse delikatesser. Mums! Vi kikade på lite kläder och mamma köpte ett nattlinne till Ellen som hon önskat sig ett tag. Vi fick också varsin peng utav Eva. För den köpte Ellen en målarbok och Edvin en tuggleksak. Ellen plockade jättestora löv från någon slags ädellönn som stod mitt i stan.
 
 
Det var jättemysigt att hänga med mamma om dagarna. Visst, det finns inte mycket tid över när man har två barn för de tar ju en hel del av ens tid och energi men det var ändå väldigt skönt att vara där. Vi gick på promenader i regn och rusk och Ellen gungade eller sprang omkring med hundarna. Hon hade lekplatsen precis utanför huset också som hon kunde leka på. Hundarna tyckte tydligen det var jättekul att stå och titta på när Ellen gungade.
 
 
Så himla söta!
 
På fredagen hade vi fredagsmys med chips och ostbågar. Vi tittade på Rio, en film om två blå aror (tecknad) som möts i Rio för att deras ägare vill para dem och det händer en massa under resans gång och självklart med lyckligt slut. Den är jättefint gjord och jag kan rekommendera den till alla barnfamiljer. På lördagen kom jag så äntligen ut i skogen och fick plocka lite svamp. Det var så himla kul för jag hittade direkt trattkantareller i massor. Jag plockade bara min mössa full, så vi fick till en svampsås och så förvälvde jag resten till pappa och la i deras frys, så att han kan ta fram dem vid något bra tillfälle. Mamma äter inte svamp....
 
 
Kalle kom med bil från Sthlm vid 17-tiden och vi tog en promenad och sen åt vi jättegod middag. Ugnsrostad potatis, palsternacka och morot, svampsås och smördegsbakad ytterfilé. Sallad och vin. Mums, mums. Mamma hade också bakat bullar och kakor, så vi mumsade på rätt bra hela helgen. Edvin har minsann också mumsat. Han har ätit potatismos och lite banan. Fortfarande inte något duktig på att svälja men han försöker och verkar tycka att det både är roligt och gott. Kladdigt blir det men vad gör det. Han är så go!
 
 
På söndagen skulle vi ha träffat en gammal klasskompis till mig men det blev inställt. Hela hennes familj hade blivit febriga och förkylda. Eftersom Edvin redan var lite förkyld och hängig ville vi inte riskera något. Vi åkte hemåt och tog det lugnt på vägen. Handlade på Coop i Södertälje också, mest för att Edvin skulle få göra nåt annat ett tag. Han gillar inte att åka bil så långt. Det tar en hel dag för oss att ta oss hem ifrån Kalmar. Rätt jobbigt faktiskt. Men samtidigt så vill man ju ändå åka dit! 
 
Nu är det vardag igen. Idag har Ellen gått på dagis och jag och Edvin har tvättat, tittat på tv och städat toaletten m.m. I morgon ska vi nog åka till Ikea en runda och ev. hinna dammsuga. Jag var med Ellen till tandläkaren i kväll. Hon var superduktig, inte ett dugg rädd utan tyckte bara det var spännande. Tandläkaren räknade, skrapade bort smuts och lite tandsten och hela tiden låg Ellen och gapade stort och fint. Vi är postvakter hela veckan då grannarna är på Cypern. Själv drömmer jag för tillfället om att få åka till Malta (Kalle verkar gilla ön) och därifrån också besöka Sicilien som ligger nära. Vi får väl se vad som händer...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oktoberrusk kräver ett kalas för att pigga upp...

Kategori: Ellen

Ellens födelsedag var för lite sen och vi firade henne både på födelsedagen (då bara jag, Kalle och Edvin med lite paket på sängen och god frukost, tidig hämtning på dagis och lek i parken, samt smarrig sushi till middag och på söndagen i samma vecka med stort kalas och massor av godis, kakor och tårta.
 
 
Ellen öppnar sina paket. Hon fick en mössa och en tunika som Kristin sytt (jag beställde av en kompis som gör barnkläder). Båda syns på bilden. Söta, eller hur?! Sen fick hon också en bok, ett badlakan och en tigerdräkt.
 
 
Frukosten med varm choklad och gröt, goda mackor och så födelsedagståg och flagga, såklart!
 
 
Ellens kalas gick bra. Vi hade (om jag räknat rätt) 26 gäster på söndagen. Det var stimmigt och stojigt och trångt. Jag tyckte det var himla jobbigt och erkänner härmed att jag inte gillar att ha mycket barn springande inomhus att ha ansvar för. Jag tycker det är jobbigt med tillställningar överhuvudtaget om det är för mycket folk. Jag kan inte slappna av och njuta då, utan yrar mest omkring och servar så gott det går. Men det verkar som att gästerna trivdes i alla fall och Ellen var jättenöjd med kalaset, trots att även hon blev väldigt trött och tyckte det var "lite för mycket" precis som jag själv.
 
Jag hade bakat en tårta (Kalle hade gjort själva tårtbottnen) med blåbär, grädde och blåbärssylt och lemoncurdgrädde. Sen var det lite bär, smartieskulor och annat gott ovanpå. Vi bjöd också på kladdkaka med toscatäcke och kesellakakor. Jag bakade även dessa och de blev väldigt omtyckta så jag känner mig nöjd. Stolt över att jag bakade, jag som inte ens gillar det!
 
 
Ellen i sin fina prinsessklänning hon fick av Eva och Tommy, tillsammans tjejkompisarna Amanda och Millea.
 
 
Tårta och kakadags med Alfred, Elliot, Ture, Henning, Vera, Amanda och Millea.
 
 
Presentöppning. Hon fick så mycket fint. Böcker, visslande fågel, små figurer, en ficklampa, ballong, borste, spel och mycket mer. Tusen tack, allesammans!
 
 
Å så blev det vardag igen! Rätt så skönt trots allt. Ellen har lekt lite extra med Amanda på sistone och trivs bra i hennes sällskap. Jag är så glad att hon hittat fler "efter dagis-kompisar" som hon kan leka med. Stora tjejen! Hon är en stolt femåring som redan pratar mycket om skolan och läxor och om att få gå hem ifrån skolan själv, i alla fall när hon är åtta år. Mjaa, vi får väl se hur det går med det svarar jag. Jag är inte alls redo för skola, läxor eller ensamhemgående... inte på långa vägar. Min lilla skrutt börjar bli så stor. Som tider flyr...