I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Tips på roligt sällskapsspel

Kategori: Weckans tips!

Mina föräldrar fick ett roligt sällskapsspel i julklapp av mig och Kalle. "Med andra ord" heter det och går ut på att beskriva ett ord eller en person, med andra ord. Man får inte säga någon del av det ord som man ska beskriva. Om ordet t ex. är snöboll så kan man säga rund, vit, kramad, gjord av vatten.... man får inte säga gjord av snö eftersom ordet är "snö"boll. Man spelar i olika lag och varje lag har 30 sekunder på sig att beskriva så många ord som de hinner ta upp ur en påse och man får en liten bricka för varje rätt ord. Vi testspelade hemma hos min farbror och hans sambo i söndags efter den supergoda kalkonmiddagen och som vi skrattade. Jag kan verkligen rekommendera er att köpa eller låna detta spel om ni vill ha en rolig spelkväll!

En dag med shopping och lantlig visit

Kategori: Allmänt

Då var det vardag igen. Mina föräldrar har inte lyxen att vara ledig i mellandagarna som Kalle men det gör oss inte så mycket. Vi har roat oss bra på egen hand. Igår var vi på stan i flera timmar. Massor av folk förstås men helt okej ändå. Vi både åt lunch och shoppade. Jag köpte två blusar på Kappahl och en dagbok för 2010. Några rullar julklappspapper och lite etiketter blev det också, samt nytt garn. Jag ska sticka mig en halsduk till och kanske en mössa om jag hittar ett bra och enkelt mönster. Det är alltid roligt att ha något att pyssla med. Kalle hittade en skjorta och en pullover som var jättefina.

Vi åkte och hälsade på en gammal klasskompis till mig och hennes familj igår på eftermiddagen. Jisses vad fint de bor. Mitt ute i skogen, i ett gigantiskt hus med tillhörande ladugårdar där hon har massor av coola höns. Hon har även grisar, katter, hundar och ankor m.m. Jag förstår knappt hur hon hinner med alla djuren när hon dessutom har huset fullt av ungar men som hon själv sa, det är en livsstil. Hennes man Jonas är tydligen väldigt barnkär och ville hålla Ellen så klart. Johanna var väl måttligt road för hon visste vad som väntade sen.... mer tjat om att skaffa ÄNNU fler barn. Haha, stackars Johanna. Efter ett tag kom Jonas tillbaka med en lite ledsen Ellen i famnen. - Hon gillar visst inte när man låter som en ko, sa Jonas och baxade över Ellen till mig igen. Vi fick jättegott fika och tiden gick blixtsnabbt - vi hade ju så mycket att blurra om. Rätt vad det var så var det dags att åka hem till mina föräldrar igen men först tog vi oss en titt på Johannas hund Molly´s valpar. 9 st hysteriskt, energiska små knippen. Ursöta! Så fort vi öppnade till dem smet de ut och vi fick jaga valpar en bra stund. Tyvärr glömde jag ju kameran inne när vi gick till hundarna och hönsen, så bilder på dem får det bli vid nästa besök. Jag måste åka dit på sommaren någon gång. Tror det är otroligt vackert där då. Jag är mäkta avundsjuk på hennes lilla oas men samtidigt så inser jag vilket jäkla jobb det är att underhålla ett så stort ställe och så många djur.


Johanna med Ellen, Jonas och Kajsa.

Julhelg med regn och snösmältning

Kategori: Allmänt

Vägen ner till Kalmar var lite moddig och ganska dåligt plogad. Inte alls kul att köra på. Tur att Kalle körde mestadels av tiden. Vi stannade till i Norrköping på vägen ner för att luncha med lite kompisar. Vi käkade jullunch på Knäppingen och snackade lite skit sen var det dags att fara vidare. Vi tittade även in med Ellen hos Susanne, frisören (en klasskamrat till mig från folkhögskolan) som klippte både mig o Kalle när vi bodde i Norpan. Hon blev jättesnopen och mycket glad över vår lite blixtvisit! Kul!

Väl hemma i Kalmar kunde man så slappna av och bara fira jul. Mina föräldrar blev såklart glada över att få träffa Ellen igen. Det var ju ett tag sen de var uppe hos oss i Stockholm på besök så Ellen hade ju växt massor. Hon var tyvärr lite ledsen och grinig efter allt åkande (som för övrigt gick kanonbra) och dessutom hade hon träffat lite nytt folk och var på ett nytt ställe igen så hon var lite stimmig och stressad men snart blev allt bra och hon kom snabbt till ro i sin nya fina säng som mormor hade bäddat så fint och gjort ombonat med barbapappa-täcke och kudde, gosedjur som hängde på insidan av sängen och en bamsestor nalle i ena hörnet.

Julafton firades med en massa mat och godis, jättefina klappar och lite gott dricka. Vi pratade, tittade litegrann på tv och bara slappade och hade det allmänt nice. Jag fick massor av fina klappar, bland annat en svartvit blus, en jättefin bok om Peter Le Marc (som jag älskar) och en flodhäst i mässing. Kalle fick som vanligt klicka korten och jag fick läsa upp rimmen. De var väldigt få i år. Ingen som riktigt orkade orda.

Mina föräldrar och jag på julafton

Ellen fick ett babygym av mormor och morfar som hon bara älskar! Jätteroligt tycker vi, för det förra hon hade var hon inte alls intresserad av på samma sätt utan låg mest stilla under. Nu skramlar och lever hon rullan under gymmet jättelånga stunder och hon blir tokigt glad.

Ellen leker i sin julklapp

På juldagen kom min bästa vän Ola och hans son på besök och även min farbror och hans sambo tittade över. Vi har som tradition att gå ut i skogen och grilla korv i julhelgen och i år hade vi bestämt juldagen. Att det spöregnade och var rådis hindrade oss bara nämnvärt. Pappa riggade grillen på altanen istället och så åt vi grillad korv med bröd inne, efter att vi hade tagit en liten kort promenad med Olas och farbror Bosses hundar. Inte riktigt samma sak men det var ändå roligt och trevligt!

Ola, Ellen & Joel i mina föräldrars kök

Vädret var inte mycket roligare idag men vi trotsade detta och gav oss ut på en promenad med Ellen i barnvagnen. Vi träffade på en gammal barndomsvän till mig och hans mamma på vägen, stannade en stund och snackade lite. Kul att träffa på någon efter flera år för att upptäcka att det mesta är sig likt. Ikväll har vi sytt upp ett par byxor som jag ska ha på nyår och ätit fläskfilégryta med potatis- och rotfruktsgratäng. Kalle har hunnit läsa några rader i sin bok och jag har stickat några varv. Lyx för oss. Annars hinner man sällan sätta sig ner på det viset när man är ensam om Ellen. I morgon blir det kalkonmiddag hos släkten på Öland. Ska bli mumsigt och mycket trevligt. Vi kommer nog även att inviga sällskapsspelet ("Med andra ord") som mina föräldrar fick av oss i julklapp tillsammans med dem och äta en massa godis. Det brukar i alla fall se ut på ungefär så sätt.

Första semesterdagen

Kategori: Allmänt

Kalle har tagit semester nu måndag - onsdag och så även veckan efter jul, fram till nyår. Han börjar alltså inte jobba igen förrän den 4 januari 2010. Låter långt bort men det är ju bara 2 veckor! Tänk, i övermorgon är det julafton! När man var liten var det ju olidligt i flera veckor före jul. Man kryssade i almanackan och väntade och väntade så man höll på att bli tokig! Nu flyger de sista dagarna förbi och man önskar snarast att man hade ett par dagar till på sig att förbereda klappar, mat, städ och pyntning. Min stackars mor var helstressad på telefon här om dagen. Jag förstår inte varför egentligen för vi begär ingenting speciellt på julen men hon känner väl ändå att hon har mycket att stå i.

Igår gick lilla familjen ner till Farsta C och tog en runda upp på  BVC där vi vägde Ellen. Vi orkade inte bråka med bodyn och nypåsatta blöjan, så det var ju inte helsäkert resultat men hon vägde 5810 då, så säg 5700 eller nåt sånt då. Hon har inte gått upp så mycket sen sist men inte stannat eller gått ner åtminstone. Med tanke på att hon inte behåller så värst mycket mat tycker jag ändå det är bra. Efter BVC gick vi till apoteket och hämtade ut medicin till mig samt köpte flytande febernedsättande till Ellen (just in case över jul) och Kalle köpte även Unicef´s  julpaket med vätskeersättning för att döva lite dåligt samvete över hur jäkla bra vi har det här i Sverige! Vi fönstershoppade lite, letade efter lite prylar att bygga en ny mobil med men hittade inte nåt kul. Däremot hittade jag äntligen en ny vinterkappa! En mörkt grå ylleduffel. Den kostade lite men det var det värt för den är av klassisk modell, så jag kan ha den många år. Jag fick halva av Kalle och betalade andra halvan själv. Kul klapp! Kalle undrade vilken del han hade betalat och jag svarade, den vänstra så klart. Den är ju närmast mitt hjärta! ;) 

Efter att vi hade gått hem igen och ätit lite lunch, matat Ellen samt fixat och donat lite hemma så åkte vi till Kungens Kurva för att se efter på Jula och Rusta om de möjligen kunde ha kvar några snöskyfflar (de är ju slut i hela stan) men de var slut även där. Jag smet sen in på Citygross och hittade en vacker vit orkidé av det lite ovanligare slaget och en lila kruka och så åkter vi vidare till tant Eva och farbror Tommy. Eva blev jätteglad för blomman. Hon är en jäkel på just orkidéer och det har blivit lite av en tradition att hon får en när vi kommer dit på besök. Det bjöds på massa gott både middag och efterrätt samt kaffe och kakor och vi pratade en massa och lekte med Ellen. Tommy har ett fint akvarium som Ellen blev jätteglad i. Hon satt och följde en stor orange fisk med blicken när den simmade fram och tillbaka. Mycket intressant i en bebisvärld!

Ellen tittar på akvariefiskar

Tyvärr fick jag inte med just den stora orangea på bild och bilden i sig är tagen med mobiltelefonen för vi glömde kameran hemma, typiskt nog.

Idag blir det tvätta, packa och förbereda inför morgondagens resa ner till sydligare breddgrader. Herregud vilken fullproppad bil vi kommer att ha. Vi ska mellanlanda i Norrköping för att hälsa på lite kompisar, äta lunch och sträcka på benen. Ellen är inte van vid att åka bil så länge så det ska bli intressant och se vad hon tycker om det. Hitintills har hon bara åkt så långt som till Uppsala och då var hon lite ledsen de sista 10-15 min. Så vi räknar med att få stanna ungefär 1 gång per timme kanske för att sträcka på henne och oss lite och leka en stund. Annars brukar hon sova gott när hon åker bil och gör hon det är det ju bara att köra på.

Lite försmak på julfirandet

Kategori: Allmänt

Jag åt langos för första gången hemma hos en av mammorna ifrån gruppen igår, då vi var där på lunchdate. Kalle var också med (ensam kille tyvärr, då en mamma med barn och sambo uteblev) och det var jättetrevligt. Vi åt langos med räkor, pratade om våra barn, deras utveckling och leksaker m.m. Ellen kräktes tyvärr ner värdinnans fina filt som de fick ligga på. Det var ju lite synd men det är ju sånt som händer och hellre den än soffan.

Ellen, Leonel och Deon

Vi höll dock på att varken komma dit eller hem eftersom snöröjningen i denna delen av landet är under all kritik! Det görs inte alls eller mycket, mycket dåligt! Jag fick sparka och skyffla snön med armarna framför och bakom bilen för att vi skulle få den parkerad. Mycket irriterande och blött.

Vid tre-tiden kom Ellens farfar och bonusfarmor och deras vovve Tyson och Ellen blev såklart medelpunkten i allas universum minst 1 timme :) och sedan fikade vi lite medan Ellen hängde flygplan på farmors arm. Tyson tyckte nog mest att den där bebben var urtöntig och demonstrerade detta genom att sitta i hallen vid ytterdörren!

Senare på kvällen bjöd vi på middag som blev mycket lyckad, alla blev mätta och glada och tyckte att maten var god. Vi lyssnade på lite musik och öppnade julklappar. Jag fick en himla massa fint! Jag fick 3 böcker; "Alltid redo att dö för mitt barn" av Joanna Rubin Dranger (lite serie-aktig med roliga bilder), "Äkta vara -guiden till oförfalskad mat" av Mats-Eric Nilsson och "Kall som graven" av Peter Robinson (en deckare) och så fick jag en spikmatta! Skithäftigt ju! Jag ska försöka komma ihåg att använda den bara.... Jag fick 4 fina bordstabletter i rött och beige som passar fint på mitt köksbord nu i jul och även en löpare. Tillsammans med Kalle fick vi även hemmagjord lingon- och hjortronsylt, ost, hemstöpta ljus, marmelad och massa annat gott. Ellen fick en jättefin velourdress (jacka och byxa) i rött och en vit tillhörande body som hon kan ha i jul och ett sött örngott. Kände mig riktigt bortskämd och ompysslad. Jag hoppas de tyckte om det vi gav dem. Vi gav dem bland annat en bok som heter "Upplev Sverige" som verkade jättebra och fin. Den blev snabbt populär!

Natten blev dryg som f-n. Jag kunde inte somna! Jag måste ha tyst omkring mig och det var det ju inte med 3 till i lägenheten. Någon snarkade, hunden vände och vred på sig stup i ett i sin korg som knarrade jättehögt och Ellen gnydde samt att Kalle andades jättehögt! Så varje gång jag höll på att somna in så var det antingen ett knirr eller ett gny av något slag som ryckte upp mig ur slumret igen och jag blev åter klarvaken. SUPER-irriterande. Tills sist kunde jag inte somna för att jag var så uppretad på alltihop. Detta resulterade i alldeles för lite sömn (men jag somnade till sist och vaknade inte förrän 06.35 igen) och ett urusel morgonhumör som tyvärr gick ut över Ellens farfar och framför allt farmor som så klart bara ville trösta och prata om det, vilket jag inte alls var på humör för, utan fräste;  - Jag orkar inte prata om det! Låt mig bara vara! Då blev såklart hon jätteledsen. Nåväl, efter att jag tröstat henne och bett om ursäkt så klart, så blev allt bra igen och vi åt en god frukost innan de begav sig hemåt. De skulle iväg och göra julkorv med goda vänner. De är så pyssliga de där två. Kul! Ellen blev jätteledsen när de hade åkt. Hon grät och var uppspelt och ledsen och då är handen mot hennes kind och panna, helst med min tumme på hennes näsa, det enda som lugnar och sen söver henne.

Ellen somnar in.

Själv har jag spenderat förmiddag med att sy ett vadderat madrass-aktigt täcke att lägga i Ellens vagn (istället för den yllefilt som vi vikt flera gånger och lagt i botten nu, vilket är dumt för den är inte så lätt att tvätta.) så hon ska få det lite mer varmt och ombonat i vagnen. Det blev hyfsat bra. Kalle har varit i Farsta C för att köpa en snöskyffel att ha i bilen men de var slut överallt! Snopet va?! NOT! Så nu får bilen stå tills det verkligen är kris. För det är inte roligt att sparka bort en plogvall runt hela bilen! Eftermiddagen blir nog lite plock här hemma och kvällen kommer gå i tv:ns tecken tror jag. Med glögg, tryffel och choklad samt toffe. MUMS.

Äntligen julledigt för HELA familjen

Kategori: Allmänt

Jaha, då var det snart helg igen. Jag tycker att veckorna går mycket fortare nu när jag har barn och går hemma, än när jag gick ensam (arbetslös) hemma. Ändå gör jag egentligen inte så mycket. Idag har jag suttit och beundrat solen som orkade sig upp och det var riktigt klart och fint men Ellen sov så gott och jag la mig brevid bara för att gosa lite men somnade som en stock! Sov i säkert 1½ timme. Ellen sov i 3½ så nu ligger hon i babygymmet pigg som en mört och vi kom aldrig ut på någon solpromenad med vagnen.

Ja, pigg som en mört men hon kräks, som en fontän! Flera gånger efter hon har ätit eller ja, egentligen lite då och då hela tiden, kanske man ska säga. Asjobbigt! Värsta laddningen med tvätt redan och då hade vi ändå tvättstugan i onsdags. Får ständigt byta body på henne och det går åt en hakklapp och en kräklapp (Ja, jag vet, vi mammor har kanske lite konstiga namn på saker och ting) vid varje måltid, MINST. Stackarn. Fast hon verkar vara vid gott mod ändå måste jag säga. Visst är hon grinig, skriker och gråter men det är nog mer magont i sånt fall. Själva kräkningarna verkar hon inte tycka är så jobbiga, som tur är. Jag hoppas att det blir lite bättre (som det var innan) snart igen, för detta är riktigt jobbigt. Allt blir ju nerspytt hela tiden!

Vi måste ta oss till Maxi när Kalle kommer hem för att inhandla helgens mat. Imorgon kommer Ellens farfar och bonusfarmor på besök och vi ska fira lite jul innan vi åker ner till Kalmar, för att fira "riktiga" jul och senare även nyår. Jag hade tänkt bjuda på en god ruccolasallad med massa smaskens i och till huvudrätt blir det fläskfilé som gratineras i gräddig grönpepparsås tillsammans med svamp och bacon. Till det har jag saltbakad småpotatis. Jag har inte tänkt mig någon direkt efterrätt utan vi dricker nog lite glögg och äter lite pepparkakor och saffransbiscotti bara. Det räcker gott. Jag har faktiskt lite romerska bågar kvar sedan mammagruppen var här, också.

Magsjuk eller?

Kategori: Ellen

De senaste dagarna har Ellen ätit lite sämre och kräkts mycket mer men så igår åt hon med god aptit igen. Nästan glupskt rann mjölken ner men sen tog det stopp! Upp kom nästan alltsammans, lite pö om pö, igen. Stackarn! På kvällen vid sista målet, ville hon inte äta alls och hennes kräk började lukta riktigt illa... det har det inte gjort förut. Dessutom har hon varit mer grinig, skrikig och gråtit mycket mer än vad hon gjort de föregående veckorna. (I början var hon som ett kolikbarn och nu börjar det bli lika illa igen.) Hon visar tydligt att hon har ont i magen och det gör sååå ont i mamma-hjärtat när man inte kan trösta eller ta bort det onda. Vi slutade med sempers magdroppar för någon vecka sedan lite drygt men igår startade vi en ny flaska, för jag tror faktiskt att de där 5 dropparna gör nytta! Vi får väl se om hon blir bättre igen snart. En skrikande, ledsen Ellen vill vi ju inte ha och Ellen vill så klart inte ha ont i magen och kräkas så mycket som hon gör nu. Idag somnade hon kanske en 40 min efter sin frukost och sover ännu. Verkar lite varm och hängig rent allmänt, så jag låter henne sova. * är lite småorolig*

Hög på saffransdoft

Kategori: Allmänt

Med gott samvete stannade jag inne hela dagen igår. Snön yrde mest hela tiden utanför fönstret men i dag är det ännu värre ser jag! Jag tycker det är urmysigt och det enda negativa jag kan komma på med snöstormen är att Kalle ändå fick lov att masa sig till jobbet, i stället för att stanna hemma med Ellen och mig och mysa!

härligt översnöad balkong och yrväder.

Igår satte jag Ellen i babybjörnen och drog ett varv med snabeldraken. Hon gillar att "dammsuga"... förra gången somnade hon direkt men denna gången var hon med hela tiden och huvudet for hit och dit som om hon letade råttor åt mamma. :) Fasen vad fort det blir skitit i vår lägenhet, det är helt otroligt! Det är ju bara jag som går här och såsar om dagarna, det borde inte generera så mycket damm kan man tycka men det gör det. Att vi har mycket saker framme och framför allt saker som står längs med väggarna gör ju att råttorna ligger som korvar i alla hörn och vrår. Svårt att komma åt dem också. Toaletten är alltid värst pga allt toapapper som dammar och även handdukar och blöjor dammar rätt mycket.

Om jag nu ska fortsätta på mitt miljöspår så borde jag rensa ut en massa, babyproofa och sen INTE inhandla en massa nytt... men det kommer antagligen bli en omöjlig uppgift då jag bara älskar att inreda! Men jag har blivit bättre på att inte shoppa loss på ljuslyktor, mattor, soffkuddar och plädar m.m, än vad jag var förrut. Jag kan dock definitivt bli ännu bättre! För om jag inte inhandlade en massa nytt skulle jag ha kvar det som finns och då skulle jag inte behöva stuva in det i lådor, skåp och garderober. Då skulle det finns mer plats i dessa för de saker som i dag står framme längs med väggarna och samlar damm!

Senare på dagen blev det lite bakning här hemma. Ja, ni läste rätt, jag bakade! (Ni som känner mig väl vet ju att jag inte tycker om att baka men älskar att laga mat.) Våra vänner ifrån Uppsala hade med sig så goda saffransbiscotti och när de nu tog slut var jag bara tvungen att göra några själv. Jag väntade egentligen på receptet ifrån dem men orkade inte vänta mer utan kollade upp ett på nätet. Sen mixtrade jag om det lite, la till lite mandelmassa och de blev superfina och jättegoda. Lätt och snabbt gick det också att baka dem. Precis så ska det vara! Då kan jag tänka mig att göra om det.

Kakbak i Hökarängen.

Orkeslös och omotiverad efter ännu en halvkass natt.

Kategori: Tänkt om!

Man skulle kunna tro att om nu Ellen sover snällt natten igenom, så får väl jag också sova! Nej, inte då! Jag vaknar flera gånger varje natt. Antingen är jag kissnödig, för varm, eller så har jag drömt en mardröm. Det jobbigaste är att jag har så svårt att somna och senare somna om, för att jag grubblar så mycket. Mycket dumt! Och mycket onödigt, för inget blir bättre av att jag ligger där och funderar över vår planet och miljöförstöring, jul & nyår, bloggen, fattigdom, epedemier, plötslig spädbarnsdöd, min övervikt, nya och gamla vänner och inte minst min relation till Ellen och hur den kommer att utvecklas i framtiden. Vilken sort mamma kommer jag att vara? Kommer jag någonsin att nå en hyfsad vikt som jag kan känna mig bekväm i igen och denna gång få behålla den? Ska jag inte köpa lite fler julklappar ändå? Det kanske är snålt med bara två till Kalle? Man borde ju inte köpa några alls! Det är inte miljövänligt att konsumera! Varför kan inte de som är megarika bara ge bort allt sitt överflöd till de som verkligen behöver hjälp? Varför måste det alltid överdrivas då någon faktiskt gör en insats?! Som ex. kan vi ju belysa Extreme Home Makeover som jag tycker är ett jävla skitprogram (men jag blir alltid lika berörd när jag ser den utvalda familjen gråta av lycka för sitt nya fina hus, dock). Men vad faaan!! Måste man bygga ett 12-rumshem med 6 badrum bara för det!? Och måste de har alla lyxartiklar? Hade det inte varit bättre att bygga 2 eller 3 hus och på så sätt hjälpa 3 familjer ifrån deras missär?! Jag förstår inte....

Jag har nog ungefär tusen olika tankar som snurrar runt, runt i skalle på mig om nätterna och allt utom en bråkdel av dessa är sånt som bottnar i oro eller olika slags rädslor. Varför är jag så himla orolig och rädd för allting? Vad kan man göra åt det? Varför är det alltid på nätterna som man grubblar på allt det här? På dagarna ser man mycket mer nyktert på saker och ting. Nätterna känns helt annorlunda! Vanmakten är lika stor som sömnlösheten!

Som den gamla indianen sa;

Kategori: Weckans kloka!

"It does not require many words to speak the truth."
Chief Joseph, Nez Pierce (1840-1904)

Han var klok han!

Barnljud och annan sång

Kategori: Allmänt

Träffat mammorna ifrån föräldrargruppen och gått till Söderledskyrkan för att kolla in barnsångs-träffen, idag. Det var inte roligt alls att ge sig ut. Det yrde snö och var väldigt dåligt väglag eftersom det inte var plogat alls. Tycker de borde både ploga och sanda cykelvägarna! Men vi kom fram till slut, utan att ha halkat en ända gång.

Först lunch i en samlingslokal inom kyrkan och vi fick god thaigryta med ris, samt bröd och kaffe för ynka 40 riksdaler! Jisses, hur kan de överleva på det lilla bidraget?! Det är väl så när man inte ska gå med vinst utan bara gå runt, men ändå! Kyrkan gör så vansinnigt mycket bra saker i det tysta, sånt man aldrig får reda på bara för att man inte är insatt i deras arbete. Alla är välkomna oavsett bakrund eller motiv för sitt besök. Sånt gillar man ju! Ska faktiskt börja hålla utkik lite mer på vad som händer inom kyrkan, för det är en hel del kul som är på G. Det kan vara konserter av olika slag och så har de mycket för barn. Dessutom gillar jag allt arbete som görs för hemlösa och utsatta i samhället. Sånt skall bejakas på alla vis!

Jag har ju alltid varit emot att gå i kyrkan. Mycket pga att jag inte är troende och inte gillar detta med religion och vad det så ofta gör med människor men också för att jag i det närmaste lider av någon form av Tourettes när jag entrar en kyrka. Jag kan ju inte låta bli att svära och säga allmänt dumma saker som inte alls passar sig! Nu var detta mer en samlingslokal än en klassisk kyrka, vilket gjorde det hela mycket enklare och mer angenämt, avslappnat för min del. Sen så är det faktiskt så att jag känner mig lite som en hycklare när jag går i kyrkan. Jag som inte tror på gud har liksom inte riktigt där och göra... "men så är det ju inte alls, får jag höra av troende vänner. Vi välkomnar alla!!" .... Så jag får nog sluta upp och tänka så där. Dessutom var det faktiskt riktigt trevligt, trots psalmsångerna.

Fikastunden efteråt var i urmysiga lokaler, så dit vill jag gärna gå igen. Och att träffa tjejerna från föräldrargruppen är alltid lika upplyftande! Denna gång bestämdes det både träff hos Eva-Li på lördag och träff hos Malena på måndag. Full rulle, så här innan jul. Jag är lite deppad, för risken finns att jag inte kan komma på varken lördagen eller måndagen! På lördag ska nämligen Ellens farfar och hans sambo komma hit och fira lite jul med oss, innan vi åker till Kalmar för att fira jul & nyår med mina föräldrar. Sen vet jag inte om vi åker ner dit redan på måndagen. Men jag ska försöka senarelägga julfirandet på lördagen till på kvällen och sen kanske vi kan köra ner till Kalmar på tisdag eller onsdag, istället. Eftersom jag har lovat Eva-Li att hjälpa henne att laga ärtsoppa så måste jag ändå på något vis lösgöra mig under lördagen. Det ser jag fram emot!

Åh vilken ball!

Kategori: Weckans tips!

Jag har just fått världens skönaste idé när jag surfade runt efter stick-mönster på en dragspelsbasker (vilket jag för övrigt fortfarande inte funnit!) och hamnade på en av alla de tusentals bloggar som skrivs om stickning och virkning. En tjej hade, precis som jag har, fallit för en sån där "trådlampa". En sån där dyr sak i vitt som ser ut som en tunt nystan av garn (fast boll-formad). Här är en bild på en variant som finns att köpa om man vill betala över 1500 kr för den! Hon hade gjort en själv och den blev supersnygg! Och den kostade bara 100 spänn dessutom!

vad jag kallar trådlampa

En sån ska jag baske mig göra men jag vill ha en grön. Och nu får jag äntligen användning för allt tapetklister som jag har sparat! Uppdaterar med bilder på min sen när jag väl satt igång med projektet.

I mitt vita vinterland

Kategori: Allmänt

I morse när jag vaknade och drog upp rullgardinen såg jag att det föll stora, fina flingor utanför. Jag blev riktigt upplyft faktiskt och dagen började ganska bra, efter en ganska dålig natt (jag har vaknat flera gånger, utan anledning). Ellen har de senaste dagarna ätit lite dåligt så Kalle gav henne det första målet idag (lite tidigare än vanligt) för att få i sig lite extra och sen fick hon sova vidare hos mig i min säng. *mysigt* Tyvärr var hon inte så hungrig när jag sen skulle mata henne, så vi får väl se hur mycket hon får i sig under resten av dagen/kvällen.

Vid 12.30-tiden kom Hedvig på besök och vi fikade kaffe med saffranslängd och pratade om ditt och datt, mest om Ellen dock för så blir det ju gärna när man har barn. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle bli så självupptagen av att få Ellen men jodå, jag är precis lika mammig som alla andra jag känner med småbarn. Man pratar om dem hela tiden. Måste vara småtrist för de vänner som inte har barn men jag kan inte låta bli. Kanske blir det så för att de oftast pockar på ens uppmärksamhet? Det ska bytas blöja, matas, gnällas och gnys. De vill bli burna (allra helst Ellen) och vara med när de är vakna, såklart! Jag hoppas Hedvig tyckte det var trevligt, i alla fall.

Idag blir det kyckling till middag men jag har inte bestämt vad jag ska laga ännu. Får surfa runt efter något gott recept.

Supercool mössa...

Kategori: Allmänt

Idag har lilla familjen varit på Skansens julmarknad. Vi trotsade det gråmulna vädret och smådugget och tog tuben in till stan. Bussen var överfull med folk som antagligen tänkt som vi... Varför inte åka till Skansen!?

Jag har inte varit på ders julmarknad sen barnsben (var kanske 11 år eller så, sist) och har egentligen inga minnen från den gången. Det var i vilket fall väldigt mysigt om än ganska överprissatt. Jag hittade ett stånd som sålde jättefina mössor i ull som kom ifrån killens får som han hade på sin egna gård. De stickas i superstor storlek och tvättas sedan i vanlig tvättmaskin. Då ser de ut som de blivit tovade. Supersnygga! De kostade dock 350 kr och det fanns ingen i en färg som jag ville ha, därför avstod jag och lovade mig själv att jag ska pröva att sticka en själv.

Vi köpte däremot lite getost som var väldigt god och en bit hollänsk pestoost (den var knallgrön och ser äcklig ut, därför var jag ju bara tvungen att provsmaka den och den var supersmarrig!), en saffranslängd till kvällsglöggen blev det också och Kalle fann en jättefin prydnadsflodhäst i mässing som man kan använda som kapsylöppnare (gapet på den) som han ska ge mig i julklapp (så nu vet man vad man får...) och jag köpte 2 nya kaffemuggar på favorit-krukmakeriet som skiftar i grålila. Ursnygga!

Mina fina kaffemuggar ifrån Skansens krukmakeri.

Så ni som känner mig förstår ju nu att detta var en mycket, mycket lyckad dag för mig då jag samlar både på handgjorda keramikmuggar OCH flodhästar! Jag har ett stort leende på läpparna (De stelfrusna) och magen kurrar nu efter köttfärspajen som står på värmning i ugnen. MUMS! Här ska festas hela kvällen lång...först paj, sen glögg med saffranslängd och goda biscottis som vi ju fick som present igår av våra vänner i Uppsala!

Besök ifrån Uppsala

Kategori: Allmänt

Idag har ett par av våra vänner ifrån Uppsala och deras två döttrar varit här på besök. Herregud så söta deras 13-månaders är. Små små risgrynständer, stoooora leenden, kittlande skratt och bestämda åsikter om både lampor, böcker och mat. Maten var inte så värst intressant utan den hälldes ut på bordet och istället användes tallriken som mössa! :D Vad jag skrattade.... Mamma tyckte nog inte att det var lika roligt att tvätta korv och mackaron-rester ur håret.

Ellen fick en jättefin giraff i present och dessutom fick hon ärva massor av fina kläder i stl 68-74, så nu har garderoben fyllts på igen. Tusen, tusen tack!!



När de hade begett sig av hemåt igen, packade jag in alla fina kläder och plockade undan lite saker. Det var en del saker som fått fötter eller nya platser medan de var här. :) Sen så la vi oss och vilade alla tre en stund. Så skönt och mysigt.

Så får du starka ben...

Kategori: Ellen

Ät din spenat var dag så får du starka ben! Så sa alltid min mormor men hon bjöd aldrig på någon spenat någonsin...?! Starka ben har jag dock!

Ellen bara älskar att stå upp när jag stödjer henne under armarna och är riktigt stark tycker jag. Även om hon är lite vinglig och svajar där hon står så är leendet stort och hon ser helnöjd ut. Jag tycker mest hon liknar en fyllebult och det får hon höra också, även om det är kärleksfullt sagt. När hon inte orkar stå längre så skjunker hon ihop som en liten boll och benen de hamnar lite hur som haver, jag skrattar lika gott varje gång!

Det är så härligt nu när man får lite mer kontakt och hon ger respons när man snackar med henne. Armarna far som propellrar på henne och hon "ooo-ar" och "agrrrr-ar" för fullt. Annars har det inte kommit igång med så mycket joller ännu. Det kommer nog komma mer och mer för varje dag nu.

Härom dagen skulle jag och Kalle ta foto på Ellen i sin fina pepparkaksdräkt. Kortet tänkte vi sen göra till julkort och skicka till släktingar med en liten julhälsning. Det var svårare än vad vi trodde att få henne att för det första le på kortet, för det andra att titta in i kameran när hon väl log och för det tredje att få henne att le, titta in i kameran och sitta still med armarna. Oj, oj vilken pärs! Det slutade med att Ellen helt tappade tålamodet och vi fick nöja oss med ett foto där hon ler och tittar åt sidan men där armen går att klippa bort! De korten där hon protesterade blev på något vis sötast! *finss*


Jag mår så gott...

Kategori: Allmänt

Såå sött med djur. Minst lika sött som när man gullar med bebisar! Jag blir så glad av denna.

Det dåliga samvetet...

Kategori: Allmänt

Vad ska jag laga till middag!? Usch vad det är svårt att komma på något att laga och detta trots att jag faktiskt tycker jättemycket om att laga mat! Jag tycker att det blir ungefär samma maträtter som återkommer om och om igen och jag är trött på nästan allt. Det hindrar mig dock inte från att äta eller från att öka i vikt! Jag som hade gått ner så bra efter graviditeten har plötsligt (hmmm mjaa... inte så plötsligt egentligen) börjat öka i vikt igen och det dåliga samvetet kommer numera dagligen.

Tyvärr hindrar det mig inte från att stoppa i mig de där chokladbitarna, kakorna eller extra mackan ändå. Snarare tvärtom, jag äter mer för att försöka döva mitt dåliga samvete och mår sen ännu sämre. Den eviga onda cirkeln i mitt liv. Det värsta är att jag börjar alltid äta större portioner mat också när jag mår så där dåligt över min vikt. Det är som om maten tar över mitt liv och jag tänker på det hela tiden och därför handlar allt till sist om mat. Matlagning, vad som är nyttigt resp. onyttigt, hur mycket jag har ätit idag, vad jag ska äta senare idag osv. Dessutom börjar mitt dåliga samvete över att jag inte rör på mig tillräckligt att kicka in rejält och det gör inte saken bättre.

Sen är jag urbota dum och tar upp det hela till diskussion med någon smärt och smidig som inte har några viktproblem och illamåendet är totalt. VARFÖR gör jag så här?! Varför lär jag mig aldrig?!

Och varför ska det vara så in i helvete svårt att äta lagom mycket av allt och att röra på sig ordentligt varje dag!?

den som skänker mer än en tanke...

Kategori: Weckans kloka!

Är det klokt att skänka mer än en tanke om man vill visa att man faktiskt bryr sig? Jag är lite trött på tjatet om att vi ska skänka pengar till förmån för... bla bla bla.... hur vet man att pengarna faktiskt kommer fram? Och föresten, vet ni hur mycket av de pengar ni skänker som faktiskt går till ändamålet och inte till administreringen, medarbetarna, organisationen osv.?! Vad blev kvar till de hungriga barnen i Afrika, bröstcancer-forskningen, barnhemmet i Ryssland...eller vad ni nu väljer att skänka era pengar till!? Det är klokt att skänka en tanke men det är också klokt att tänka efter först och verkligen läsa på om den organisation som ni tänkt skänka era pengar till!

flerspråkighet...

Kategori: Tänkt om!

Jag har funderat lite på det där med att kunna flera språk och hur befriande det måste vara! För att inte tala om smart och nyttigt! Jag tror jag ska försöka introducera engelska för Ellen när hon är tre månader och Kalle får prata franska med henne så gott han nu kan ( han minns väl inte allt i från skoltiden men lite är ju bättre än inget!) och sen så hoppas jag att hon kommer att välja ytterligare ett eller ett par språk när hon väl går i skolan.

Jag önskar verkligen att mina föräldrar hade varit lite mer puschiga vad det gäller denna biten, då jag gick i skolan. Nu valde jag maskinskrivning och bild&form (för det var ju roligt och jag var bra på det) men om jag hade läst spanska och franska så hade jag haft mycket enklare att få jobb idag, det är jag helt övertygad om och resorna jag har gjort hade blivit både roligare och enklare om jag hade kunnat göra mig förstådd på spanska och franska. Nu känns det som det är försent att lära sig ett nytt språk men det är det ju egentligen inte alls. Det är bara en fråga om viljestyrka och motivation. Jag är inte så full av något av dem just nu, tyvärr.

Men blir inte barnet förvirrat av alla olika språk då, undrar ni?! Nej, forskningen visar att barn klarar upp till 4-5 språk och ju tidigare dessa introduceras för dem desto lättare har barnen för att lära sig dem! Sen får man ju vara uppmärksam på hur barnen verkar ta det. Om de inte alls är intresserade så ska man ju självklart inte tvinga dem att lära sig språk.

Om du har huvudbry...

Kategori: Weckans tips!

Om du känner att du bara måste få berätta det du har på hjärtat, nu, på en gång men inte har någon hos dig just då, är mitt tips att du skaffar dig en blogg. Där kan du snabbt och smidigt skriva ner alla dina bubblande tankar och frågor och sen skicka ut dem i cyberrymden. Kanske, om du har tur, så läser någon vad du har skrivit och har egna kloka tankar eller trevliga åsikter om det du just skrivit och så är diskussionen igång! :)

Tänk att man skulle bli bloggare...

Kategori: Allmänt

Jag trodde faktiskt inte att jag skulle hamna här. Verkligen inte! Jag trodde mina "dagboksdagar" var över och att jag hade börjat leva mitt liv på riktigt, inte bara vid datorn. För alla vet ju att de som spenderar för mycket tid vid datorn och allra helst de som spenderar merparten av tiden där med att skriva om sig själv, de har ju egentligen inget liv!

Jag har näst intill föraktat de människor som dag ut och dag in har suttit vid tangentbordet och spytt ur sig den ena vardagshemligheten efter den andra på det mest pinsamma och mediokra sätt du kan tänka dig. Framför allt för att det faktiskt inte är intressant! Folk skriver så mycket skit, sånt som verkligen inte har någon som helst substans! Människor är så självupptagna och egoistiska, skryter och skränar!

Men så slog det mig att det är ju för att man har ett behov av att synas, att få skriva av sig, att det känns skönt och få häva ur sig sina åsikter, att få berätta om något som faktiskt har stor betydelse för en (även om man bara lever svenssonliv och inte har ett uns glamour att skryta med) som man skaffar sig en blogg! Eller jag vill åtminstone tro att det är därför. Att folk sen faktiskt läser bloggen, betyder ju bara att de inte har slutat bry sig!