I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Varma, lata dagar

Kategori: Allmänt

Vi har inte tagit det särskilt lugnt sedan vi var på västkusten men det har varit sköna dagar med något roligt att se fram emot varje dag. Vi var och hälsade på ute på Yxlö och Ellen lekte så fint med Moa framför allt men självklart alla barnen. Moa och hon är ganska jämngamla och de hade verkligen roligt tillsammans.
 
 
På bilden är även lillasyster Malva med. Tror de åker tåg eller leker buss eller nåt. Vi badade, lekte på tomten och åt gott fika, sjöng för Björn som fyllt år och grillade hamburgare.
På fredagen hade vi blivit utbjudna till grannarnas lantställe. En mulen och väldigt blåsig dag men vi hade det jättemysigt ändå. Promenader i området, lek i nya lekstugan och jättegoda våfflor med grädde, nykokt sylt och färska blåbär. Smarrigt! Vi gick ned till stranden men där stötte vi ihop med svanfamiljen och de väste mot oss så vi vände och gick hemåt igen, ganska fort.
 
 
Ellen och Alfred går baklänges, för det är såklart roligare. Lite senare sprang de båda två och var så ivriga att de knockade ihop och föll båda två med knän och händer på grusvägen. Gråt och tandagnissel men Ellen var jättestolt över sina skrubbsår och sitt blod! Knasiga unge!
 
 
Lördagen var lugn och på söndagen kom så morfar och mormor. Ellen blev jätteglad, hon hade längtat jättemycket och rusade ut och mötte dem på parkeringen. De stannade bara två dagar och sedan for de med Ellen tillbaka till Kalmar. Jag och Kalle blev ensamma kvar. Vi passar nu på att ta riktig semester, jag har tagit ledigt ifrån jobbsökande och arbetsförmedling och Kalle har ledigt i från jobbet. Vi har redan besökt Waldermars udde och tittat på fina tavlor, köpt goda ostar ifrån Old Amsterdam på Söder (där vi var på ostprovning) och satt här i soffan och smaskade i oss ostar och vin för glatta livet. Oj så gott! Sen har vi pysslat hemma, möblerat om och flyttat runt grejer så att nya soffan ska få plats. I går var vi ute och paddlade kajak. För mig var det första gången, vad jag kan minnas. Jättemysigt och vi hade ju sån tur med vädret och vinden. Ganska vindstilla, lite motvind så man fick svalka då och då och vi var ute i nästan fyra timmar. Då stannade vi vid Karlbergs slott för en kaffe- och fikapaus också och svalkade benen i vattnet. Det var riktigt mysigt och något jag varmt kan rekommendera. Det ända jag inte gillade med det var att korsa större vatten som vid stadshuset över till vänstra sidan för att komma tillbaka på rätt sida om Långholmen. Men det gick bra trots att det var trafik. Vi körde runt Kungsholmen, Långholmen och Reimersholme.
 

Idag är det jättevarmt, vi har lite ömma nackar och armar och jag är även lite trött i ländryggen men vi har ändå flyttat möbler och ställt alla pinaler tillrätta i vardagsrummet. Nu går det inte att förbereda mer utan det är bara att vänta in soffan och se hur det egentligen var den såg ut. Eftersom vi valde ett tyg som inte fanns i butiken blir det ju extra spännande att se om den blev fin!
 
 

Tripp till västkusten

Kategori: Allmänt

Vi stannade först i Fritsla för att hälsa på Kalles gamla klasskompis Andreas och hans tjej Sara. Vi har två mycket trevliga dagar tillsammans. Jag och Sara fann varandra direkt, åkte till Gekås tillsammans och hade jättetrevligt! Ellen hade jätteroligt med deras hund Spike och även deras katter Findus och Sotis. Och Kalle tyckte såklart det var roligt att få tjöta med Andreas igen efter så många år sen sist.
 
Spike var väldigt busig och valpig såklart men oxå otroligt söt, inte sant!?
 
Fika på Andreas & Saras uteplats, Kalle valde solsidan med Andreas.
Sara och jag föredrog skuggan denna varma dag.
 
Ellen är ute och går med Spike, som var riktigt duktig på att gå i koppel.
 
Vi tog en promenad i Fritsla och tittade på den fina ån, stenbroarna och alla näckrosor.
 
Näckrosor i massor. Vackert.
 
Vi stötte på en vacker kyrka och en välfylld prylaffär som jag vill besöka igen. Med plånbok denna gång! Efter ett par dagar hos Sara och Andreas med mycket skoj, massor av god mat och lite sightseeing i byn åkte vi till Göteborg och där bodde vi hos Kalles högskoleklasskompis Elin och hennes man Trevor. De jobbade så vi sågs på kvällarna men vi gjorde Göteborg på dagarna och besökte Alfons Åbergs hus, åkte paddan och stinsen, strosade i Haga och småshoppade, kollade in Feskekyrka och konstmuseet m.m.
 
 
Innan vi sen åkte vidare till farbror Arne och faster Eva-Lisa i Lysekilstrakten så spenderade vi en halvdag på botaniska trädgården. Åh, det var spännande att gå i växthusen (framförallt) och se alla fina planteringar också.
 
Entrén på Botaniska i Göteborg
 
Kalle demonstrerar: Köttätaren.
 
En av massvis av vackra orkideer.
 
Typiskt för t ex. Australien.
 
I kaktusland hittade jag en mussepigg.
 
Vill ni se fler blombilder får ni besöka min andra blogg.
 
Väl hos Arne och Eva-lisa kopplade vi av i deras trädgård med ett glas rosé och denna utsikt. Gullmarsfjorden är bra vacker, eller hur!?
 

Vi gjorde lite dagsutflykter till Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund och Lysekil. Badade, åt god glass och räkor, lunchade rökt lax med färskplugg, insöp vackra vyer, shoppade lite och hade det slappt och gott.
 
Strandpromenaden mot Grebbestad.
 
Utsiktsplatsen i Lysekil.
 
På besök hos Solhems krukmakeri. Ellen lekte i sanden, jag köpte kopp, liten vas och stort fruktfat.
 
Vi har badat ifrån klipporna i Grebbestad och samlat musselskal, tittat på ostron och sjöstjärnor.
 
Här är Ellen som Milla på Alfons Åbergs-huset i Göteborg.
 
Allt som allt en fantastisk semester men det är bra skönt att vara hemma igen. Vi har packat upp det mesta, varit och storhandlat, ätit middag, nattat ett uppspelt barn som dessutom hunnit med att gratta Elliott som fyllde två år idag med en pruttkudde. Hon fick massor av tårta som tack.Ellen var så glad över att träffa Alfred och de andra igen och kramade länge och hårt. I morgon ska de leka mera....
 
 
 
 

 

Soliga, härliga dagar

Kategori: Allmänt

Vilket fantastiskt väder vi har! Ni passar väl på att njuta nu?! Hoppas verkligen att ni inte jobbar nu när solen skiner så fint och det är varmt och skönt ute. Jag tog årets första dopp idag. Bättre sent än aldrig och det är faktiskt fortfarande ganska kallt i vattnet men idag efter lite solpressande så hoppade jag i plurret...eller ja, jag gick ut, doppade mig snabbt och gick upp igen. Sen kom jag på att jag var fånig och gick i igen, doppade mig en lite längre stund, simmade tre fyra tag och sen gick jag upp igen. Hoppas jag kommer i någon mer gång i år! Om inte annat blir det mycket bada i höst sen när vi drar på utlandssemestern. Vi åkte hela familjen i morse till Ängbybadet och hade god picnic med oss. Ellen badade lite och Kalle lekte med henne vid vattenbrynet, annars satt han mest i skuggan. Ellen lekte på vår stora badring och råkade välta i vattnet med huvudet före på en sekund. Hon blev såkart livrädd och fick en kallsup. Illvrål och gråt men det gick över med lite tröst.
 
 
I torsdags var jag och Kalle på ost- och vinprovning. Det var jätteroligt, gott och intressant. Väldigt trevlig föreläsare också. Han ägde för övrigt ostbutiken som vi satt i och hade provningen. Old Amsterdam på söder i Stockholm. Vi fick prova 5 olika ostar och 3 olika viner. Först kändes det lite futtigt men ganska snart insåg jag att jag inte skulle orkat en munsbit till. Det var alldeles lagom och jag lämnade t o m lite småbitar kvar. Puhh, blev mätt!
 

Den första osten var en getost ifrån Nederländerna och den andra en lite mer lagrad getost ifrån Frankrike. Den tredje och fjärde var hårdostar ifrån Holland med 1 resp. 2 års lagringstid. Ganska starka väldigt goda båda två. De var allesammans supergoda. Den sista var en grönmögel ifrån Holland och den var god men inte mer. Vinerna hade valts ut att passa såklart men föreläsaren sa att man mer än gärna kunde dricka öl till. Det var minst lika gott. Jag och Kalle bestämde att vi absolut måste åka tillbaka till Amsterdam och spendera lite mer än en dag där denna gången. Sist vi var där hann vi knappt nånting, långt ifrån prova ostar, öl och insupa den atmosfär som föreläsaren (som såklart var ifrån Amsterdam och berättade massor om staden och landet i övrigt) beskrev så målande. Jag blev helsugen och vill åka direkt men i maj nästa år blir nog perfekt tid så vi ställer in oss på det!
 
Igår var Mats och hälsade på oss över dagen och vi hade en jättemysig dag i den gassande solen. Först var vi och åt dumplings på 58 Dim Sum, ett favvoställe på söder. Efter det gick vi en promenad till Vitabergsparken och lekte med Ellen, fikade medhavd sockerkaka med spraygrädde och frukt samt kaffe.
 
 
 Därefter åkte vi till Djurgården men där var ju avspärrat såklart och massor med folk så då fick vi för oss att vi skulle åka till Kaknästornet och gå upp där och kika på utsikten. Jag har inte varit där sen jag var liten och mindes inte det alls. Alla tyckte det var intressant och spännande. Man såg väldigt långt. Framåt kvällen var det dags för Mats att åka hem till Norrköping igen. Tiden går så fort när man har roligt och Ellen blev lite besviken över att han inte hann åka med hem och titta på hennes nya rum.... Gullungen min somnade som en stock i bilen på vägen hem när vi lämnat av Mats vid tåget. Vi handlade lite mjölk och åkte sen hem fulla av intyck. Idag har vi bara slappat på stranden som sagt men efter middagen tog vi en tur upp i skogen. Det är så torrt nu att kantarellerna hade inte vuxit utan torkat. Vi plockade några i alla fall och en del blåbär och massor av smultron hittade vi också. Mumsig avslutning på dagen! Nu sussar Ellen gott efter ett välbeövligt bad, jag ska strax hoppa in i duschen jag med och sen blir det nog bingen. I morgon är det måndag igen, jag tänkte jag skulle besöka AF faktiskt och "visa upp mig" lite.

Jnunibacken & soffletardagar

Kategori: Allmänt

I fredags var jag och Ellen på Junibacken tillsammans med Eva. Jag vet inte vem som uppskattade besöket mest men jag var minst lika road som Ellen av själva sagotåget (Jättefina små världar de byggt upp ifrån olika sagor av Astrid Lindgren) medan Ellen nog helst sprang omkring och tittade i de olika uppbygda "lek-världarna" och villervillakulla osv. Sen var det också lite teater med Pettersson och Findus. De var jätteduktiga. Eva som alltid är så generös ville ge oss besöket och lunch i sommarpresent så det var bara att tacka, bocka och buga för gratis är det minsann inte, trots rabattkort och DN-kort. Jätterolig dag som avslutades med picknick i Humlegården och ett besök på pappas jobb. Ellen sov som en stock sen!
 
 
Att sitta på Pippis häst var populärt så det fick gå snabbt men lite hann hon galoppera i alla fall.
 

I Petterssons kök kunde man vispa i grytor och steka korv. Ellen lagade en hel måltid och vi fick smaka!
 
 Och så tittade vi förbi Mamma Mu och Kråkan. De hade byggt upp ett jättestort kråkbo i taket som var fullt av Kråkans hittade skatter (det glömde jag såklart fota) som var jättebra gjort. Jag hade bara mobilen med mig så bilderna blev inte av så bra kvalitet då det mesta där inne var i halvdunkel.
Tidigare i veckan gick jag upp i skogen hemmavid för att leta efter gula guldet och nog hittade jag det. Pyttesmå men massor. Jag plockade de största av de små guldkornen och de fick åka med i en sås sen till laxmiddagen.Oj så gott det vart! Att hoppas på att de skulle stå kvar och få växa till sig kan man ju glömma i denna skog tyvärr.
 
I lördags var vi till Sigges cykel med min Scott och Kalles gamla skorv för att fixa stöd på min och serva hans samt titta på en ny mer pendlings- och motionsvänlig cykel till Kalle. Han provade och provade men kunde inte bestämma sig. Jag tycker Scott såklart men han lutar åt en mer herrcykel-liknande Trekk. Vi får väl se om det blir någon alls. Det slutade i alla fall med att vi lämnade in båda våra cyklar på service och de ska vi hämta på tisdag. Min sevice är fortfarande gratis då jag hade två års fri. Gött! Efter att vi gått hem från cykelaffären (tog sin lilla tid med Ellen som ville stanna stup i ett såklart) och ätit lite lunch så drog vi iväg till en annan cykelaffär men de hade inget bra och sen till Miomöbler för att titta på soffor. Vi har insett att vår tresitsbäddsoffa är lite för liten i vårt större hus. När vi har gäster får någon alltid sitta på en stol eller pall och det känns inte så roligt. Vi hittade två som var helt ok men ville såklart även kolla EM-möbler. Det gjorde vi på söndagen och hittade då en som vi bestämde oss för. Det fanns också en bra fåtölj som man kunde få i samma tyg så den slog vi också till på. 12 veckor kommer det antagligen att ta innan vi får dem. SUCK! Jaja, den som väntar på något gott, brukar det ju heta.
 
OCH så har vi under söndagen hunnit med att byta rum åt Ellen också. Det ni! Ut med allt ur stora gästrummet/gymmet/stryk och tvättrummet och in med Ellens alla prylar där och nu är Ellens gamla rum det nya gästrummet. Där ska vi sen när nya soffan kommer ställa upp bäddsoffan och ha det som ett playstation/guitarhero/spel och gästrum är det nu tänkt. Jag hittade också nya skärmar till vår golvlampa äntligen så nu är den hel och fin igen! Jag tyckte att det blev kanonfint med Ellen i det större rummet. Gästrummet behöver ju inte vara stort, där ska man ju bara sova men Ellen behöver utrymme att leka och det har hon knappt haft och därför ville hon heller aldrig vara på sitt rum. NU har hon, Alfred och Elliot invigt rummet och lekt, lekt och lekt hela helgen. Först var Anna över med den på lördagen och lekte lite, sen på söndagen var de både här och avlastade med lek så vi snabbt kunde flytta runt allt sen var barnen här och lekte i nya rummet och de tyckte det var superroligt. Idag blir det till att börja rensa gaderoberna. Jag har tonvis med täcken, kuddar, lakan och annat i överflöd. De ska rensas, skänkas bort eller kastas en del och så ska det flyttas runt så sakerna hamna i någolunda rätt rum. Ja, sen ska jag väl söka lite jobb också och kanske hinna med en runda med dammsugaren. Så här kan jag inte sitta och skriva.......
 
Tjingeling på er!