I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Sovmorgon och ärtsoppa

Kategori: Allmänt

En hyfsat lugn helg, jag har i stort sätt tillfrisknat efter min förkylning och det känns väldigt skönt att inte vara täppt i näsa och öron längre! Igår var det väldigt vackert väder och vi var bara tvungna att ge oss ut och få lite luft! Men det var över 10 minusgrader ute och svårt att andas! Vi kom i alla fall iväg till återvinningen för att kasta lite metall och kartonger. Sen var vi på ICA och hämtade ut ett paket och sist gick vi förbi Vi-butiken och handlade lite gott till kvällen. Ellen som faktiskt redan hade sovit förmiddag, somnade ändå ganska omgående i vagnen. Det brukar hon alltid göra.

Ellen vilar

Ellen är inte alls förtjust i mössa men till sist fick vi på henne jordgubbsmössan och ena örat stack lite käckt ut. Det örat vill gärna stå ut lite... hoppas hon inte blir en "vingmutter" när hon blir äldre. Väl hemma igen fick mössan gärna vara på. Konstigt att det ska vara så svårt att ha den på när man ska ge sig ut då!?

Ellen i jordgubbsmössa

På kvällen tände vi massor av ljus för det var så ruggit i vardagsrummet (bara 17,8 grader) och vi ville ha det lite mysigt när vi tittade på tv samtidigt som vi åt middag. Jag lagade paj med broccoli, bacon och svamp och Kalle gjorde en god sallad. Det blev jättemumsigt och till det drack vi rödvin. Till efterrätt åt vi romrussin- och wienernougatglass. Jättesmarrigt trots kylan!

Lördagsmiddag-broccoli,svamp & baconpaj.

I natt trodde jag att jag skulle få en hjärtinfark, så jävla upprörd var jag! Grannen hade fest och spelade hög musik hela kvällen. Fine, helt okej för oss så länge vi var uppe och Ellen var vaken. Men när de sedan vid 23.30-tiden drog UPP volymen och skratten/skriken/pratet blev högre och gällare började jag ana att detta skulle bli en lång och sömnlös natt! När vi hade lagt oss och vi låg och läste började de spela technomusik på högsta volym och några bimbos vrålade av skratt. Jag trodde jag skulle slå av! Tänk att man kan vara så respektlös, låg jag ilsket i sängen och tänkte. Att beklaga sig inför Kalle är meningslöst för han bara suckar och säger -mmmmmjo, det är lite högt.... ARRGHH!! Jag går faan över och säger till snart, muttrar jag. Jag prövar med öronproppar och släcker lampan men eftersom jag varit förkyld och fortfarande är öm i öronen så funkar det inte. Jag går ut på balkongen och blir dyblöt om fötterna av all snö men ser ingen att kunna få kontakt med via fönstret. Vid lite över01.00 så ger jag upp och Kalle verkar inte heller så glad längre. Vi klär på oss och ger oss iväg över till grannen med hjärtat i halsgropen av både lite rädsla för vad som väntar oss och av ilska och upprördhet. När vi ringer på dörren hör vi hur det hyschas nåt fasligt och så slår dörren upp. Där står en kille som ser väldigt stureplan ut.

-Hej, är det du som bor här?, säger jag med så myndig stämma jag kan. 
-Ja, stör vi? Är det för hög musik? Oj, vi ska sänka.
-Ja, alltså klockan är mycket och vi har en 4-månaders som vaknar tidigt. Vi vill gärna sova men ni spelar ALLDELES för hög musik!! 
-Oj, förlåt, jättebra att ni säger till! Vi sänker med en gång! Vi ska försöka tysta ner här.... Jag hade satt upp en lapp i trapphuset med telefonnummer och så på om det skulle vara så att vi blev för högljudda.

Jag blev alldeles ställd! Jag hade legat i sängen och haft 100 olika scenarion framför mig om hur det skulle sluta om jag faktiskt gick över och klagade på dem och så var han faktiskt förstående och trevlig! Ha! Jag hade mest trott att det skulle stå två bimbos bakom och fnittra och härma mig när jag klagade. Jaha, där ser man. Skönt att vi gick över och skönt att det gick så bra! När vi kom hem igen så var det definitivt tystare men vi hörde fortfarande musik och prat. Det är väldigt lyhört här. Jag kunde i alla fall somna till sist och Kalle brukar aldrig ha problem, så han somnade nog direkt.

I morse vaknade jag av att Kalle satt vid mig och frågade;  
-Hur gör jag med en fågel som flugit in i rutan och som bara ligger på balkongen?
-Är den död?
-Nej men nästan. Det ser ut som hjärnsubstans på rutan så jag tror inte den kommer leva länge till.
-Då får du väl ta en spade och slå ihjäl den då, mumlar jag sömndrucket och hör hur han suckar och ogillar läget men han försvinner ut ur rummet och jag fortsätter min efterlängtade sovmorgon. När jag väl kom upp så visade det sig att han varit ute i bilen och letat efter en stor klubba som vi har men den var inte där och så när han hämtat spaden på förrådet och kommit upp igen så hade fågeln flugit! Hoppas den bara blivit yr och att kladdet på rutan är bärmos. Det var ju himla tur för stackars Kalle som inte gör en fluga förnär och som säkert hade världens ågren över att behöva ha ihjäl en fågelstackare!

Idag har jag alltså sovit länge och sen har jag lekt med Ellen. Jag har kokt ärtsoppa (ärtorna la jag i blöt igårkväll) med fläsk och jag har torkat av alla skåpsluckor, städat i mitt koppskåp och i kryddskåpet. Nu har jag två andra skåp kvar att röja i samt torka bänken med micron, sen är jag klar. Sånt där gör jag väldigt sällan -torkar skåpsluckor och ovanpå skåpen! Mina föräldrar höll på med det när jag ringde dem i fredags. Ja, pappa han vaxade kylen och frysen! Herregud, inte undra på att saker håller sig fina länge, hos dem. Vem ids här tror ni? Nobody! Men min far, han gör minsann inget halvdant inte!

Hopp & skutt

Kategori: Allmänt

Det var nog alldeles för tidigt för Ellen att hoppa och skutta ikring i en hoppgunga men igår blev Kalle så sugen på att testa den. På med halkskyddsbeprydda strumporna vi fått av tant Eva i present och så i med Ellen i gungan. Hon reagerade med att sitta blick stilla.... Jahaaa..... hoppa då! Rör dig lite.... nej, helt stilla. Jag blev som vanligt full i skratt, det blir jag alltid när jag ser hur Ellen reagerar på olika saker. Hon reagerar sällan som man tror att hon ska. 

Till slut, när vi sänkt den lite extra så snurrade hon ett varv, rörde lite på sig och sen började hon att gnälla och till sist gråta. Det vart ingen hit med andra ord. Vi tog fort upp henne, ville inte att hon skulle få dåliga vibbar av den då vi fått höra av vänner med barn att de älskat sin hoppgunga. Vi får prova igen om några veckor. Det står att man ska börja när barnet är ca 4-5 månader och är stadig i nacken. Ellen är ju inte riktigt 4 månader ännu men väldigt stadig. Jag kan tänka mig att Deon (en av barnen i mammagruppen) skulle älska den. Han är väldigt sparkig och "skuttig" av sig. Jag ska be Josefina komma över med Deon någon dag nästa vecka så vi får testa. Hoppas, hoppas att han gillar den!

Ellen i hoppgungan

Veckan har präglats av trötthet och förkylning för min del och även Ellen har varit lite grinig och snorig men väldigt lite. Vi har också, pga vädrets karaktär stannat inne hela veckan och det känns i kroppen. Jag längtar ut, trots att jag fryser in i märgen och ständigt går med sjal kring axlarna och huttrar. Jag sover t o m med strumpor på mig! Jag som ALLTID är så varm av mig får plötsligt ha dubbla täcken. Trots detta och huvudvärk så har jag inte känt mig speciellt sjuk, egentligen..... mest hängig och trött. Nåväl, jag blir nog helt frisk snart. Nu är det helg dessutom och det i sig är ju en glädjespridare som piggar upp! Ikväll blir det dock inget särskilt. Kalle har just kommit hem, Ellen skriker i högan sky...det är ju kväll. Och till kvällen blir Ellen gnällen, som bekant. :)

När vi ändå är inne på temat mat

Kategori: Allmänt

Jag är verkligen inte någon ekologisk fanatiker och jag anser mig inte ha råd att shoppa närproducerade grönsaker flera gånger i veckan. Däremot anser jag att det blir mycket godare och billigare att laga sin egen mat istället för att köpa halvfabrikat och snabbmat och jag tycker man ska försöka tänka på både människan och djurets hälsa när man väljer sina matvaror. Jag känner en ständig kamp inombords när jag är och handlar. Å ena sidan vill jag bara göra gott här i världen och följa mitt samvete, å andra sidan gör det mig arg att det ska vara så vansinnigt dyrt att "följa den rätta vägen" att jag ibland i ren trots köper eldorados äckliga pulvermos och irlänsk köttfärs.

Här kommer några goda råd som jag tycker är hyfsat lätta att följa. Det behöver inte kosta så mycket mer och det gör att du får godare mat, godare samvete och känner dig en gnutta klokare!

* Laga mat efter årstiden och köp gärna närproducerat om det inte är så mycket dyrare. (Med andra ord, köp svenska grönsaker och rotfrukter efter säsong och gärna ekologiskt när du har råd.)

* Drick endast kranvatten! Köp aldrig, beställ aldrig, drick helt enkelt aldrig buteljerat vatten. Det finns INGEN anledning till varför man ska dricka "vatten på flaska" i vårt land. Om du vill ha bubblor i vattnet så tycker jag att du ska investera i en sodastreamer.

* Laga mycket mat åt gången och använd upp resterna (gör matlådor, frys in) eller laga bara exakt så mycket som går åt. Vi slänger ofantliga mängder mat varje dag i vårt land. Helt i onödan -för det mesta handlar om överkonsumsion och lättja, enligt mig. Denna punkt kämpar jag själv med varje dag.

* Satsa på kvalitet och försök att lagra bra basvaror när det är extrapris men skapa inga matberg!

* Laga så mycket mat du kan ifrån grunden. Låt matlagningen ta lite tid och du får i dig alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Du stressar inte och har förhoppningsvis trevligt under tiden du lagar maten. Du kommer må mycket bättre. Av ack så många fler anledningar!

* Välj närproducerat, ekologiskt kött när du anser dig ha råd. Jag vet att det är både mycket dyrare och ibland även lite svårt att få tag på. Men när du kan och anser dig ha råd så gör du en god gärning. Hellre en gång än ingen gång!

*Sluta dricka läsk, saft och annat dravvel. Det innehåller bara en massa onödigt socker, en jävla massa tillsatser, färgämnen och annat som är skadligt för din kropp. Dessutom kostar det massor av pengar. Lägg de pengarna på lite fräscha grönsaker i stället eller ett gott vin om du föredrar det. (Där har jag inga åsikter mer än att det gärna får vara ekologiskt om man känner för det.)

* Ät gärna vegetariskt och mer fisk. Men tänk på vilken sorts fisk och skaldjur du äter!

* Ät mer vilt och mindre nöt/fläsk. På så vis skapar vi en större balans och minskar förhoppningsvis på vår industriella verksamhet när det gäller framställning av kött och vår djurhållning blir förhoppningsvis bättre.

* Om ni vill börja göra nåt litet, starta med att kolla aktivt på innerhållsförteckningen. Undvik varor med för många E-nummer, tillsatser, sockerarter och salttillsatser. Din kropp kommer att tacka dig. Så även naturen!

Nu vet jag att ni tänker; Va fan ekologiskt och närodlat -det är ju svindyrt! Jag har inte råd! Men tänk då så här i stället; De dagar som ex. den ekologiska bananen är på extrapris eller faktiskt inte kostar mer än 1.20 kr mer per kilo än den icke-ekologiska, så köper jag det ekologiska allternativet. Om det blir dyrare kanske jag kan tänka mig att bara köpa 4 bananer istället för mina vanliga 5!? Eller så kanske jag väljer att köpa svenska äpplen istället och helt struntar i bananerna som ändå är så förjordat besprutade?! Nu när det är vinter så smakar varken jordgubben, tomaten, gurkan eller melonen speciellt gott och dyr som tusan är den också. Köp vitkål och gör en god pizzasallad istället och våra svenska päron och äpplen är förgjordat goda, för det mesta. Kolla upp allternativa maträtter helt enkelt! Avstå från sånt som känns lätt och rätt. Du måste inte göra så stor sak av det hela. Kör ditt eget sätt. Köp eko-mjölk, plocka din svamp och dina bär själv, sylta och frysa är faktiskt urenkelt bara man har plats och tid. Baka ditt eget bröd -du blir dubbelt så mätt på hälften så mycket. Ja, listan kan göras oändligt lång. Min önskan är i alla fall att denna text och mina boktips ska göra dig till en medveten konsument!

Maten på faten

Kategori: Weckans tips!

Jag vill tipsa alla som läser min blogg om att lägga lite tid till tv-tittande. Se "Landet brunsås" om du är intresserad av att få veta mer om vad du faktiskt stoppar i foderluckan! De tar upp saker som vad din mat innehåller och hur den framställs. Baskunskaperna får du där ifrån. Är du sedan ännu mer intresserad kan jag tipsa dig om 2 bra böcker av Mats-Eric Nilsson; "Äkta vara - Guiden till oförfalskad mat" och "Den hemliga kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik". Båda mycket intressant läsning!

Pladder om allt och inget

Kategori: Ellen

Ellen jollrar, snackar, blarrar och blurrar då och då under dagarna och nya ord (läs ljud) kommer ur henne titt som tätt. Det är väldigt roande och glädjande att höra henne "prata" och allra helst på skötbordet vill hon berätta saker! Långa historier och man kan inte låta bli att undra vad det är hon försöker kommunicera. Kul låter det i alla fall och de dagar hon inte säger så mycket blir man nästan ledsen.

Härom dagen vände hon sig runt på mage flera gånger men det har inte upprepats sen dess tyvärr. Konstigt att det är så där. Jag trodde liksom att hon skulle fortsätta med det för alltid nu men det verkar helt ha kommit av sig. Nåväl, det gör ju ingenting. Hon gör väl om det när hon känner sig redo. När jag hjälper henne på traven går det hur lätt som helst men på egen hand är hon inte intresserad av att ens försöka. Hon börjar även tröttna lite smått på sitt gym nu. Funderar på om det är hela grejen eller leksakerna i det som hon tycker är tråkiga? Rätt var det är kör hon en runda och skramlar och lever rövare en bra stund men sen blir det tyst och hon ligger bara och tittar på något annat. För det mesta börjar hon dock att gnälla lite förstrött ganska så med en gång man lägger henne där under. Hon låter missnöjd helt enkelt. Det tolkar jag som att hon är trött på det.

Något som är väldigt roligt dock är att guppa och hoppa i mammas knä eller sitta på mammas mage och busa. Det tråkiga är att hon nästan alltid kräks när man busar med henne på det viset. Så fort man blir lite snabb i rörelserna, kanske killar henne eller skumpar henne upp och ner lite så kommer det upp. Synd när hon gillar att leka på det viset!

Ellen har en kräklappsmössa

Pyjamasen på men det är inte riktigt dags för läggning. Först måste man busa lite! En kräklapp kan bli en väldigt fin mössa! Så kommer pappa och fotar, just när man har som roligast! Hej hej, kameran!

Ostbricka & rödvin samt promenad till Högdalstoppen

Kategori: Allmänt

Igår kväll tände vi lite ljus och så drack vi gott rödvin och åt ostbricka. Oj, oj det var länge sen sist. Gott så in i norden, var det! Jag åt tills magen stod som ett spett, som jag brukar säga och ändå orkade jag med en liten bit kladdkaka lite senare. Kalle och jag tittade även på Pulp fiction den gamla klassikern och den är ju himla bra. Musiken är fantastisk och så stordiggar jag verkligen Uma Thurman. Hon är världsklass i Kill Bill ju! Här har hon ju en mindre roll men ack så bra, ändå.

Ost, vin och paprikasnacks m.m


Idag har vi varit uppe på Högdalstoppen. Vi tog bilen först till återvinningen och kastade lite saker sen körde vi tillbaka (för vi hittade inte den där stigen) och parkerade bilen på andra sidan, inne i ett bostadsområde. Där ifrån kan man sen gå runt hela berget och sedan uppför det, nere vid industrilokalerna. Det är ju väldigt fin utsikt där i från och i somras hade Kalle varit där och sprungit, så han har tjatat flera gånger på mig att vi ska gå dit. Idag kom vi iväg och bestämde oss även för att komma tillbaka dit till våren/sommaren för att kolla utsikten. Det var lite svårt att ta sig fram med barnvagnen så den fick vi dumpa längs vägen. Kalle kånkade sen på Ellen hela vägen upp!

På väg upp till toppen

Här fanns en väldigt brant pulkabacke som det var några barn med föräldrar som nyttjade när vi gick förbi. Själv fick jag nästan svindel, bara av att titta på när de for ner för berget! Läskigt brant faktiskt. (Allra längst bak i bild.)

Högdalsskorstenen

Här har vi värmeverkets rykande torn. Syns ju även hemma ifrån Hökis.

Kalle & Ellen gömd under mössan

Kalle bär på Ellen uppför berget. Hon syns inte under sin mössa som hela tiden glider ner.

Vattentornet

Det är ju verkligen ett fult vattentorn vi har. Men men.... så här ser det ut ialla fall.

Här ser man Globen om man kollar noga.

Man såg väldigt långt bort. Globen t.ex. Kan tänka mig att man ser ännu bättre en sommardag.

Vinkevink från mig

Hejdå! Nu ska jag hem och käka pannkakor med hjortronsylt & vispgrädde!

Temporära lösningar är inte bra!

Kategori: Weckans tips!

Ett litet tips bara! När något problem uppstår är det allra bästa att lösa det en gång för alla men allt som oftast så gör man temporära lösningar. Halvdana lösningar som funkar för tillfället... Sluta med det! Det blir väldigt lätt så att den tillfälliga lösningen blir permanent! Och det är inte alls bra, för när sedan problemet uppstår igen så blir man dubbelt så trött och arg! Tro mig!

Nu har jag tvättmaskinsvatten över hela badrumsgolvet.... bara för att vi inte har fixat iordning rören till vattenutkastare ordentligt! Kalle gjorde en temporär lösning (bara tills vi kunde bestämma oss för HUR vi ville att rören skulle gå och hur det skulle se ut) som sedan blev en permanent lösning... för den funkade ju! Det ser lite halvtaskigt ut men nu har det liksom blivit en del av inredningen och man har vant sig! Och så borrar man åtminstone inga onödiga hål i kaklet och det är lätt att ändra om rören, om man vill det. Men nu händer det som vi ju visste skulle hända förr eller senare. Den där lösa vattenslangen föll ur slangshållar-röret då siliconet som inte var riktigt klistrigt utan släppte lite emellan slangshållar-röret och röret ner till brunnen vek av och föll isär. Vattnet forsade fritt ut på golvet och inte ner i brunnen som sig bör och jag har blöta mattor samt strumpor! SUCK! Jag skulle kunna ge fler exempel på temporära lösningar som vi har gjort men jag blev på så dåligt humör nu, så jag tror jag ska gå och sätta på lite stärkande kaffe i stället.

Lugnt och stilla

Kategori: Allmänt

Igår var mammorna här. Vi blev 6 mammor med barn till sist. Två kom inte, den ena pga sjukdom. Det var ganska lagom då mitt kök inte rymmer många fler än 6 personer. Jag hade gjort köttfärssoppa med potatis, morot, lök, kidneybönor, vitlök, majs och grön samt röd snacks-paprika... köttfärs så klart och en massa kryddor. Den blev ganska god men saknade lite av det vanliga stinget. Kanske behöver stå och "dra till sig" liksom? Jag hade vitt bröd till det. Det verkade vara uppskattat av samtliga så det var ju glädjande! Det är roligt att ha tjejerna här, speciellt då allt är så avslappnat och opretantiöst. Det gillar jag!

Ellen vaknade redan vid 07.15 idag så det blev uppgång lite tidigare än vanligt men hon var väldigt gosig och stilla så det var bara mysigt. Vi satt i fotöljen och myste under en filt och hon slumrade en timme till innan hon ville ha frukost. Kalle gick upp kl 10.00 och efter att jag hade badat Ellen la jag henne i Kalles säng och la mig en stund bredvid. Sov kanske i 20-30 min. Jätteskönt! Kalle har suttit vid datorn, kollat upp en massa saker, betalat räkningar, gått igenom post osv. Jag har sytt upp ett par jeans som var för långa. De har legat och väntat hur länge som helst. Är över en månad sedan jag köpte dem. Nu fick jag äntligen tummen ur och gjorde det. Jag sydde även en lång, lång kudde till Ellen i samma tyg som täcket, som hon kan ha och lägga lilla huvudet på.

Jag har gjort champinjon & ostronskivlingssoppa till lunch och nu har Kalle dragit iväg till Friskis för att styrketräna. Det var väldigt länge sen han var där och tränade. Fast han har fått träningskortet av jobbet så blir det sällan av att han går dit. Kanske att han känner att han inte hinner. Han vill väl umgås med Ellen och mig så mycket som möjligt men på helgen finns det ju faktiskt tid, oftast.

Jag har matat och lagt Ellen för en eftermiddagslur. Ikväll sen blir det ostbricka och förhoppningsvis riktigt myspysigt, beroende på om Ellen är på snällen- eller gnällenhumör. :) Hon tenderar ju att vara ganska skrikig och gnällig på kvällarna just. Men vi får hålla tummarna att det blir en lugn och stilla, skön kväll med någon trevlig film, för det känner jag verkligen för. Hoppas alla ni som läser också får en bra lördagskväll, vad nu det innebär för er del!?

Sy, sticka, städa...

Kategori: Allmänt

Idag har jag tagit det lugnt och lekt med Ellen, dammsugit och städat lite grann samt sytt ett täcke åt Ellen att ha på golvet och leka på. Hon har redan invigt det och kräkts lite på det men det lär ju hända miljoner gånger till. Egentligen ska man väl tvätta tygerna innan man syr i hop dem men nu är det gjort. Jag hoppas det röda inte missfärgar det gröna eller vise versa. Täcket är mönstrat på framsidan och grönt på baksidan. Jag har dessutom stickat ett par varv på Kalles halsduk. Det är kanske 1/3 kvar nu. Man får baske mig inte många varv gjorda när man har barn och dessutom har lite annat omkring sig med högre prioritet. Hoppas den blir klar innan snön smälter i allafall. :)

Lektäcke

Imorgon kommer mammorna och kidsen hit på sopplunch och allmänt mys. Det ska bli jättetrevligt! Jag måste inhandla ingredienser till soppan och även lite annat som behövs fyllas på här hemma ikväll sen när Kalle kommit hem. Jag tror jag åker ensam till affären. Då får jag lite egen-tid även om "att handla" inte är någon favoritsyssla då man har egen-tid. Jag har inte varit ifrån Ellen mer än vid sånna här tillfällen. En gång var jag på läkarebesök, en hos frisören, en på Willys och handlade och den fjärde gången jag varit borta var jag hos tandläkaren. Flera gånger har jag sagt att jag ska göra nåt för bara mig (alltså inget man måste utan bara vill) men där räknas bara frisörbesöket in och det var verkligen något jag behövde göra det också! Snart blir det nog något som jag verkligen unnar mig, som en fika på stan med en tjejkompis eller något som jag verkligen längtar efter -pedikyr och fotmassage! Kalle har faktiskt inte heller varit borta så mycket ifrån Ellen. Han har gjort några ölrundor efter jobbet, gått på någon eller ett par fester men alltid varit hemma ganska så tidigt. Sen har han tränat några gånger och varit iväg korta stunder för att fixa saker. Han och jag tillsammans utan Ellen har inte blivit av ännu. Vi hade tänkt göra något när vi var i Kalmar över julen men det blev inte av och när vi är i Stockholm har vi inga som kan sitta barnvakt några längre stunder. Vi har tant Eva som Ellen är hyfsat van vid (hon har suttit när jag varit väg och Kalle varit på jobbet) men hon har suttit max ett par timmar och då har Ellen sovit mestadels av tiden. När Kalle och jag ska göra något tillsammans vill man kanske gå ut och äta samt gå på bio eller så. Det tar ju lite längre tid. Vi får se om vi får till något snart. Det vore i vilket fall väldigt roligt.

Något annat som är väldigt roligt är att jag har beställt en resa till oss! Denna gång bär det av till Turkiet. Det är min pappa som fått välja resemål, då vi ska fira hans 60-årsdag och då valde han Turkiet! Jag hade valt Thailand men men, nu blev det Kemer i Turkiet och det blir säkert jätteroligt och skönt det också. Roligt är också att även Ellen hinner fylla år där nere så hon kommer att fira sin 1-årsdag där nere och dagen efter åker vi hem igen. Två härliga veckor i höst ska vi få sola och bada och förlänga sommaren. Det blir skönt det! Annars när jag och Kalle har rest har vi försökt åka senare, i oktober-november när det hunnit bli mörkt och ruggigt hemma. Turkiet är nog för kallt i slutet av oktober så därför känns september alldeles perfekt och så har jag något att se fram emot hela våren och sommaren. Nåväl, vi kommer nog göra många roliga saker i vår och sommar också, så jag har det att se fram emot med! Jag är lite spänd på hur det ska gå att flyga med Ellen. Jag hoppas hon fixar det.

Vrid, vänd och poff!

Kategori: Ellen

I morse när Ellen hade käkat frulle fick hon ligga under gymmet en stund medan jag åt min frukost. Rätt var det var så låg hon på sidan och blurrade med sina leksaker. Inget konstigt med det, det brukar hon göra nuförtiden men vad hon inte brukar göra är att ta tag i täcket och trycka ifrån med foten mot gymmet (som flyttar sig lite) och vips ligga på mage! :) Jag blev löjligt glad över att hon lyckades och skickade ett sms till Kalle! När hon sen låg där på mage och fick massor av beröm och applåder av mamma så blev hon övertung och for runt på rygg igen. Stackars huvudet for ju först och täcket räckte inte till så hon hamnade på parketten.... aj aj, det var nog värt att gråta en skvätt för, såg det ut som hon tänkte när hon tittade på mig med förskräckt blick. Efter tre tårar och tröst ifrån mig var hon lika glad igen och fortsatte leka under gymmet. Jag satte mig brevid henne och det dröjde inte många minuter förrän hon gjorde om hela proceduren och låg där på mage igen. Kul att studera hur de går till väga. Man ser riktigt hur hjärnan arbetar och kroppen liksom inte riktigt vill lyda men till slut så lyckas hon vända sig och hon blir riktigt glad!

På väg att vända sig  Halvvägs...  och så var hon runt...  så upp med huvudet också

Hon gjorde om det även en tredje gång sen såg man att hon började tröttna på att gymma och dessutom började bli sömnig så det blev lite gos med en filt i famnen och sen sova i pappas säng. Där ligger hon nu och snusar. Antagligen drömmer hon om sin stora insats idag!

Köttgryta och husdrömmar

Kategori: Allmänt

Idag har jag och lilla familjen varit på två stycken visningar av radhus. Det ena låg i Farsta och det andra i Enskede gård. Båda hade fina uteplatser och speciellt det i Farsta hade mysig tomt men det var dock väldigt slitet inomhus där, samt att det var radon i huset (helt ok värden, men ändå...) och låg i en nedförsbacke så nedre plan hade de fått dräneras om och det kommer säkert vara ett återkommande problem. Det som låg i Enskede gård var byggt -88 så där var det lite fräschare standard och dessutom nytapetserat och fräscha golv överallt. Jättebra planlösning men lite mindre tomt samt mer insyn. Det var dessutom inom förening och allt ingick i en avgift istället för att man själv ska stå för värme och driftkostnader osv. Även om vi inte ska flytta på momangen på något vis så är det roligt att gå och titta, få sig en bild över vad det kostar och vart alla radhus finns. Så vi kommer nog fortsätta kolla tills vi hittar något alldeles perfekt! Vi vill bo naturnära men ändå hyfsat nära kommunikationer (helst tunnelbana) och sen vill vi ha en ordentlig tomt med odlingsmöjligheter och gräsmatta och inte bara en terass eller plattlagd uteplats. Det ska vara lagom inpå grannar, inte för mörkt och lågt i tak och helst inte källarplan utan enplans eller 2 våningar istället. Så kraven är ganska många men inte alls omöjliga.

I fredags åkte vi till Gubbängen och hyrde 3 filmer och köpte dessutom med oss lite thaikäk på ett hak. Det var helt okej mat faktiskt även om det inte alls var så kryddigt som vi hade räknat med. Båda tog fried rice, jag med kyckling och Kalle unnande sig scampi, fast det inte är snällt mot naturen. Vi hyrde blue ray-filmer så därför passade vi på att se Ice age 3. Den var faktiskt skitrolig! Dessutom hyrde vi Inglourious basterds som vi såg i gårkväll och Flickan som lekte med elden som jag ska se själv i veckan, för den är inte Kalle intresserad av att se. Jag älskade verkligen Kill Bill-filmerna därför trodde jag att jag skulle gilla Inglourious Barsterds men jag tyckte nog inte att Tarantino höll måttet. Trots Brad Pitt var den mest långsam och ganska plain. Visst var våldet lika läskigt och rått som brukligt är när Tarantino gör film men resten var trist, rent ut sagt. Nåväl, 2½-3 av 5 då.

Igår var vi i Farsta C där jag kollade på glasögon. Det blev Specsavers 2 för 1 till slut. Ganska alldagliga bågar faktiskt men det passade jag bäst i kom vi fram till efter jättemånga glasögonprovningar. Jag gjorde en synundersökning också så klart och min syn har försämrats en hel del, faktiskt. Läskigt! Jag kommer väl vara blind om 20 år om det ska fortsätta så här.

ett av mina 2 par nya glasögon                  andra paret
Ikväll blir det köttgryta. Nötköttbitar med morot, lök och massor av olika kryddor. Ingen aning om hur den kommer att smaka men det blir nog bra. Ris till den. Ellen har varit jättegrinig sen vi kom hem men just nu sover hon i pappas famn efter att hon ätit. Jag tror nog att hon sov lite mindre än vi trodde medan vi var iväg halva dagen. Hon kan ju ha varit vaken fast vi inte sett det då vi åkte bilen t.ex. Vi får väl se om humöret förbättras efter sovstunden.

Iskallt men härligt

Kategori: Allmänt

I måndags tog jag en härlig, solig men iskall promenad med Ellen i vagnen. Tittade förbi på Söndagsvägen, där jag trodde det fanns radhus som man kunde köpa (tycker området är mysigt) men det visade sig vara hyresradhus! Visste inte ens om att det fanns. Synd i vilket fall. Kalle och jag småkikar ju på radhus men vi har inte hittat något kanonbra ännu. Vi vill gärna bo kvar i trakterna av där vi bor nu och här omkring finns inte SÅ stort utbud utan det är mest lägenheter och villor. Radhus verkar vara en bristvara överlag i Stockholm.

Ellen påbyltad för promenad
  
Det var i vilket fall en väldigt mysig väg att promenera på och alldeles i närheten av radhusen fanns det några hästar! Synd att Ellen sov annars hade hon säkert gillat att få titta på dem. Vi får gå förbi igen!

      Söndagsvägen             Hästar i närheten             Hästar i hage 

Igår var det dags för ännu en mamma-barn-träff och denna gången träffades vi hemma hos Nathalie och hennes Denise. De bodde i en alldeles nybyggd trea och allt var jättefräscht. Vi blev som vanligt bjudna på en massa gott, denna gång våfflor med sylt och grädde! Jag mumsade för fullt för jag hade inte hunnit äta någon lunch så jag var störthungrig. Hoppas ingen tyckte jag var glupsk! :) Malena, en av mammorna, hade idéer på att sy ett golvtäcke till barnen att ligga på, så någon dag ska vi ta min bil och åka till Tyggrottan och kolla om de har billiga tyger. Jag är själv lite sugen på att sy någon liknande. Jag har ju dessutom ett täcke som jag köpte på IKEA som är av syntet och därav för varmt för mig. Det skulle passa perfekt! Hoppas vi hittar något bra och inte allt för dyrt.

Imorse när jag vaknade och tittade ut var det för visso molnigt men ack så vackert. Jag älskar rimfrost, det är så fint! Speciellt om det är soligt som i måndags, då glittrar det så vackert men det var fint även idag. Tog ett par bilder ifrån min balkong.

Rimfrostigt träd 
Vy ifrån balkongen

Vid 12.30 gav vi oss iväg ner mot Farsta C Ellen och jag med barnvagnen och när vi sen skulle gå hem igen hade solen nästan gått ner och det var ISKALLT! Jag hade nystickade kragen på mig (en som man kan dra över huvudet och ha som både halsduk och mössa, typ) men den var aldeles för urringad. Det blev rimfrost runt kanten där min mun och näsa var, av utandningsluften och det blåste rakt igenom den för jag hade stickat med ganska grova maskor. Jaja, när det är lite mindre minusgrader så blir den nog perfekt och har man den bara som halsduk så är det perfekt redan. Nu ska jag dricka en varm kopp kaffe och fortsätta sticka på Kalles halsduk i samma garn. Han önskade sig en sådan och det stickar jag honom gärna! Jag tycker det är jätteroligt. Önskar bara att jag kunde lära mig lite mer avancerad stickning men det är svårt att förstå mönsterbeskrivningar och jag har ingen att fråga.

Tänk så mycket gott som skulle kunna uträttas

Kategori: Weckans kloka!

...om man inte var så noga med vem som skulle få äran av det...

Varför finns inte hälsosamt mullig med i bilden?

Kategori: Allmänt

Såg just en annons på blogg.se där samma tjej var porträtterad två gånger. En gång som normalbyggd, normalsmal och så samma foto retucherat där hon ser väldigt smal ut och så stod det: Vi blir lurade mycket oftare än vi tror. Visste du? Ungefär så där.... så sjukt! De som inte vet om att allt inom media är konstlat och förändrat kan inte veta mycket men det var ändå bra att den annonsen fanns för jag känner att vi inte kan bli påminda nog om vad vi blir påprackade varje dag! Vad vi blir matade, med en det ena, en det andra utan att vi reflekterar över det, det minsta!

Jag gör det inte i alla fall. Jag sväljer det mesta med hull och hår men har tack och lov inte intresse nog att bry mig om "hur man ska se ut och vad man ska gå klädd i just nu". Men.... Vad är det vi lär våra barn att ha för ideal?! Vad säger vi till dem (vare sig vi vill eller inte) när vi lägger upp dessa bilder, läser dessa magasin och kataloger?! Igår såg jag även en snutt på Victorias secrets årliga underklädersshow. Herregud så smala!! Beniga och knotiga, gropar på insidan av låren (som dessutom var ungefär 2 meter långa i de där klackarna), höfter som stack ut från kroppen så det såg ut som nedre delen av en giraff! Jag blir fan förbannad! För några år sedan pratades det åtminstone lite om vad modellerna utsatte sig för, för att få gå på catwalken men nu är det tyst igen och samma sak händer uppenbarligen fortfarande. De äter ingenting, röker och dricker sprit för att ta bort hungerkänslorna, använder droger för att orka med och utvecklar anorexia och/eller bullemi osv. Jag tycker inte det är något ideal! Jag tycker det är sjukt! Ska vi verkligen behöva ha det så? Ska DE verkligen behöva utstå detta? Jag skulle mycket hellre köpa kläder av någon som tänkt på alla sorters människor och inte bara de extremt smala (för de är ju på sin höjd de som kan köpa kläderna) som förövrigt skulle vara ännu färre om de slutade misshandla sig själva med sina knasiga dieter och sjukliga beteenden.

Och nej, jag är inte så blåögd och dum att jag inte är medveten om den överviktsepedemi som drar fram över världen! (Jag tror för övrigt att det beror på mer än stillasittandet! Jag tror det är en psykologisk stress som visar sig som fetma hos människor.) Jag är fullt medveten om att jag tillhör den kategori som behöver tappa många kilon för att räknas som normalviktig men jag vägrar ändå tro att vi vill hamna i den andra ytterligheten! När ska det bli inne och på modet att vara hälsosamt mullig?! När ska rundra höfter och lite fett på låren bli accepterat av ALLA som något normalt och till och med vackert? För det är det ju! Friska, rörliga, starka människor med god aptit på både mat och livet. Som rör på sig dagligen för att de älskar den friska luften och naturen och inte gör det för att komma i bikinin eller för att pojkvännen gör slut om de "blir fetare"! Som använder sin kropp till det den är byggd för, nämligen arbete av OLIKA slag.

Jag vet mycket väl att vi alla ser olika ut och jag accepterar er alla precis som ni är. Jag vet att det finns personer som kämpar och mår dåligt för att ni är så smala att ni fryser ständigt, tappar håret och inte orkar bära ica-kassen men som inte går upp ett gram fast ni faktiskt försöker att äta en balanserad kost och motionera regelbundet! De finns likaså en himla massa människor som bara inte kan motstå den mat som inte passar deras kroppstyp och som ständigt går hungriga för att de försöker följa en hälsosam diet. De som inte hinner eller orkar röra på sig så pass mycket som de borde göra för att tappa de extra kilon som de får bära på, kanske resten av sina liv.

Mycket här i livet är ohälsosamt och vi lever i en verklighet som ser ut på ett helt annat sätt än vad vi önskar oss. För att vi skulle kunna leva "det perfekta livet" så skulle vi behöva ändra på allt för mycket för att vi någonsin kommer att göra det. Så går vi där och har dåligt samvete och grämer oss över att vi inte gjort det vi borde, måste, skulle eller planerade. Och vi mår dåligt! Så dåligt att vi äter fel mat, vi slutar röra på oss och sätter oss framför tv:n eller datorn i stället och tittar på bantningsprogram och skönhetsoperationer eller läser hälsoartiklar, om dieter eller om snabba bantningskurer som lovar för mycket. Vi hackar på varandra och vi hatar oss själva. Vi stressar över vår osundhet, vår ekonomi och över vår tidsbrist. Varför gör vi så här!?

Att döpas eller inte döpas....det är frågan

Kategori: Tänkt om!

Detta med att döpa sitt barn eller inte är en hel mardrömsliknande vetenskap. Usch jag blir galen på det. Vad ska vi göra? Ska vi döpa Ellen eller inte? Ska hon bli medlem i kyrkan så hon har tillgång till all deras verksamhet, giftemål i kyrka, begravning osv. Eller ska hon få välja själv när hon blir stor? Ska vi istället ha namngivningscermoni och vad sjutton innebär det egentligen?! Vilket är mest praktiskt? Vilket är roligast att göra? Ska två icketroende verkligen döpa sitt barn i kyrkan, för det första?! Och om vi väljer att inte ha dop i traditionell mening (i kyrkan) så verkar det ändå bli en exakt lika stor grej av det hela ändå med diktläsning, sånger, tårtor och hela konkarongen.... kan man inte lika gärna ha det i kyrkan då? Så man kan utnyttja lokaler och präst som "sköter snacket"?! Och om man nu ska ha ett dop, vilka ska man då bjuda? Och vilka sånger/psalmer/dikter ska man ha? Måste man ha det!? Jag har svårt för allt det där....tycker ofta det känns konstlat och så "inte jag". Sen är det den STORA frågan om vilka man ska välja som gudföräldrar/faddrar.... jisses! Det är ju jättesvårt! Kalle är minst lika förvirrad som jag är och därför tror jag att det kommer sluta med att allt rinner ut i sanden..... *suck* Det vill jag inte heller! Alla dessa frågor och tankar om Ellens namngivning gör mig sömnlös, förbannad, förvirrad och trött så in i norden.

Torka soffa, kläder, barnet och filtar

Kategori: Ellen

Detta kräkande...förstår inte varför hon ska kräkas så ofta, stackarn. Barnsjuksköterskan sa att så länge hon ökar i vikt så säger de inget om det.... vad hon nu menar med det!? Ellen verkar må finfint, ler och flinar direkt efter och det kommer upp helt "out of the blue" utan att hon visar tecken på att hon skulle må dåligt eller så. Jag antar att det är hennes magmun som inte är fullt utvecklad ännu. Det har jag hört lite om här o var men vet egentligen inget själv om vad det innebär. Får väl ta och kolla upp det lite mer ordentligt.

Natten blev lugn! Hon hade feber och var himla kinkig på kvällen men till slut somnade hon. Hon sov från ca 23.45 till 04.30 utan ett pip, sen var det bara nappgnäll ett par gånger efter det. Hon somnar om direkt men jag däremot ligger vaken länge efter varje gång, så jag känner mig lite sliten idag. Pga min hormonsjukdom så kräver jag ju lite mera sömn än vad "normala" personer gör. Speciellt nu på vintern.

Ajaj dumma sprutor

Kategori: Ellen

Idag var Ellen och jag på BVC för det var dags för vägning och mätning igen och så skulle hon få sin första vaccination. Hon vägde 6.015 kg och var 62,5 cm lång, allt såg bra ut. Ellen satt i mitt knä då sköterskan skulle ge henne sprutorna. Det var två stycken och den andra gjorde tydligen mest ont, sa hon. Först gick några sekunder och Ellen reagerade inte men så plötsligt ryckte hon till och började gråta. Vid andra sprutan var hon jätteledsen och hon skrek högt och riktigt hjärtskärande. En alldeles speciell sorts gråt. Stackarn! Och jag blev också helt skärrad, fast jag visste att detta skulle hända så var jag nog inte riktigt beredd. Jag hade tänkt besöka biblioteket efteråt men vi gick direkt hem för hon var så ledsen. Hon slumrade i vagnen på vägen hem men när vi kommit hem började hon gråta igen och hon har varit ganska kinkig sen dess. Just nu har hon dock somnat och jag hoppas hon får sova en stund nu. Ännu så länge har hon ingen feber och jag  hoppas hon slipper det. Det räcker gott med att ha ont, tycker jag. Men jag måste ändå säga att jag är tacksam för att bo i Sverige och även om min dotter har ont i ett par dagar så är hon lyckligt lottad som får dessa sprutor! Nu slipper hon en massa hemska sjukdomar och jag är glad över att vi har ett sånt bra sjukvårdssystem. Dessutom helt "gratis" (inga avgifter på plats i alla fall men vi betalar ju skatt)! Det är ju fantastiskt egentligen.

Utan raketer & smällare

Kategori: Allmänt

Nyårsafton började stillsamt med ganska sen frukost och lite tv-tittande. Ellen stojade och skramlade vid sitt babygym och var som vanligt tokglad men plötsligt blev det misstänksamt tyst. När jag tittade till såg jag att hon hade lekt sig så trött att hon helt sonika somnat under gymet. Såg lite roligt ut!

Ellen somnade under babygymmet

Vi firade nyår med mina gudföräldrar, deras dotter och hennes dotter. Vi lagade trerätters tillsammans, även om jag måste erkänna att det mest var min mamma och min gudmor som stod för tillagandet. Vi fick toast skagen (räkröra på grillat bröd med citron, dill och röd rom) till förrätt, biff Rydberg (oxfilé och potatis som man steker som en slags pyttipanna och stark senapsås, samt stekt ägg) till varmrätt och Gino (banan, kiwi och jordgubb grillad i ugn med vit choklad ovanpå) till efterrätt. Allt var kanongott och vi hade så himla trevligt och roligt runt matbordet att vi inte var färdiga förens efter ca 3 timmar. Alla var på sitt bästa partyhumör och trots att jag var chaufför så hade jag superroligt åt allas (påverkade av alkohol) skämt och vi tjöt och skrattade så tårarna sprutade!

Tjutande av skratt

Ibland kan jag annars bli lite trött på folk som dricker när jag själv är nykter men det var inga som helst problem denna kväll och alla var bara glada och trevliga. Tyvärr hade ingen av oss några raketer i år. Mina gudföräldrar hade precis kommit hem ifrån en resa och när de skulle köpa raketer var de slut och vi i min familj glömde helt av att köpa några. Det gjorde dock inget. Vid tolvslaget låg jag på sängen med Ellen och försökte söva henne och Kalle kom in och önskade oss ett gott nytt år. Förra året vid den tidpunkten så lovade vi varandra att vi skulle jobba lite extra på att få en liten. Året gick och så kom lilla Ellen! :D 

År 2009 har verkligen varit ett väntans år för mig, eller ja, för både mig och Kalle men nu är vi i alla fall en liten familj till slut och det tycker vi båda känns så himla bra och vi är så himla tacksamma och lyckliga över vår lilla Ellen.