I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Helgerna går så fort

Kategori: Allmänt

Speciellt helger som är fulla av besök och aktiviteter, de susar så fort förbi. Förra helgen var vi på Ekerö på lördagen. Shoppade en fin keramikmugg (ni vet väl att jag samlar på handdrejade muggar!?), tittade på naturen och omgivningarna och åt lunch på ett thaihak sen tog vi (de medtagna bak på bilen) cyklarna och drog till Kina slott för en kopp kaffe och lite mys. På söndagen var vi och hälsade på Eva och Tommy. De bjöds på dundergod lunch tillsammans med dem och deras dotter Lotta och hennes Patrik. Vi åt stek, potatis, god trumpetsvampsås och massa goa grönsaker. Magen stod i fyra hörn och trots det smällde vi i oss efterrätt i form av morotskaka, rabarberpaj, hallon och glass. Oj oj! Eva hade hittat Kalles mammas gamla leksanddräkt som hon haft som liten och den passade nu Ellen perfekt. Den är lite skamfilad i fåll och så men jättefin trots allt, eller hur!?
 
 
I onsdags var jag äntligen och hämtade min hårdel och är nu äntligen mer komplett. Den känns lite tjock och murrig men jag tror ändå den är rätt naturlig på mig?! Det är äkta hår, så den borde ju vara "naturlig" men själv anser jag att det är lite för tjock framtill i det som blir lugg, typ. Jag funderar på att klippa lugg men har inte bestämt mig ännu. Vad tycker ni?
 

På torsdagskvällen kom så mor och far upp för att fira midsommar. Detta gjorde vi i Riddersvik med dans kring midsommarstången till små grodorna, jungfrukär och annat trallvänligt. Mest Kalle och Ellen som dansade. Vi andra sjöng med och tittade på. Trångt! Vi gick undan lite och satte oss vid vattnet och tog lite kaffe och kaka i gräset. Sen gick vi tjejer ner en runda till och köpte lite lotter och Ellen fick en pingvin som vi döpte till Noppe.
 
 
Picknick i det gröna och sköna.....
 
 
Till lunch åt vi sill och färskpotatis, nubbe, knäcke och såklart gräddfil med gräslök. På kvällen grillade vi kött och åt också en god och somrig tårta och vi hade jättemysigt. Och tur med vädret hade vi också och satt ute på baksidan hela kvällen. Varmt och skönt, lite blåsigt men vi ska inte klaga alls.
 

Igår hade vi nostalgitripp och åkte till Skälby där mamma vuxit upp och tittade på det bostadsområde där hon bott. Knappt hon kände igen sig. Sen åkte vi vidare mot Norrtälje, stannade på vägen och köpte lite fikabröd och åkte så till Björktorp där min mormors moster och hennes gubbe bodde när jag var liten, så där har jag tillbringat somrarna. Det stället ligger inne i skogen, precis vid en sjö. Det var inte riktigt sig likt men visst kände jag igen mig. Sen åkte vi vidare tills vi hittade en mysig plätt att sätta oss och fika på. Vi hade lite sämre väder men det kom inte regn åtminstone! På kvällen slappade vi på baksidan, pratade, drack mojitos och bara var. Vi har också gått på lite promenader, lekt med Ellen och besökt lite lekplatser. Det har varit jättemysigt men gått fort, precis som alltid, för fort. Tur att det inte är så länge tills vi ses nästa gång. Innan mor o far åkte idag åt vi räksallad med ägg och avokado.
 
 
Mumsig tallrik eller hur?!
 

Nu sitter Ellen framför tv:n med macka, jordgubbar och yoghurt och är nog ganska trött. Det har varit en intensiv helg men mys, stoj och bus. I morse var hon så söt... Hon och mormor satt och lekte med lera, iklädd änglavingar, prinsesskrona och midsommarklänningen. Gofis.
 

Glad midsommar i efterskott alla läsare!
 

Ellens alla klänningar.... om att älska att shoppa

Kategori: Ellen

Ellen växer så det knakar (kanske att hon står stilla just i detta nu men oj vad det hänt mycket på sistone) och idag fick jag shoppingcravings och begav mig till centrum för att kolla in sommarrean. Jag hittade massor av klänningar, t-shirts, byxor och linnen till min lilla skrutta som inte längre är så liten! Numera får jag gå över på flickavdelningen och även om det såklart är roligt att shoppa till henne så kan jag inte låta bli att sucka och sukta över de bedårande bebiskläderna som hänger överallt och önska att hon fortfarande kom i dem. Det är så fina färger, milda, lite dova med fina spetsar och mönster..... Jag älskar sånna bebiskläder.
 
Så fort man kommer in på stl 92 så händer något och vid stl 110 så är allt bedårande borta! Plötsligt ska det vara leopard och shockrosa, illgrönt och katter, glitter och paljetter eller mumin, bamse och det där förbannade urtöntiga kattskrället...tänker inte ens nämna den vid namn, så mycket ogillar jag eländet. Dessutom är allt täckt av olika plastiga tryck. Plast som är giftigt och inte alls bra för varken Ellen eller miljön, så jag har svårt att hitta kläder till Ellen faktiskt. Men idag hittade jag en hel del och jag fuskade lite och köpte ETT plagg med plastigt tryck, för jag vet ju hur mycket hon gillar Pippi, så hon fick en tunika med henne på idag, bara för att den var på rea. Kalle fick spelet såklart och tyckte att jag shoppade onödigt mycket (Kan man shoppa för mycket!? Näää) medan jag hävdar att man kan ha ett plagg per dag och alltså aldrig kan få för många klänningar. Sanningen vet jag ligger någonstans mitt emellan våra olika ståndpunkter.
 
Ellen i sin vit- och blårandiga klänning i Kungsan för lite sen.
 
Något som jag inte har köpt men som Ellen lyckats tappa bort många av är hatt/keps/solhatt. Idag hade hennes hyfsat nya rosa keps med grönt, vitt och gult rutmönster på, plötsligt bara försvunnit på dagis och det är inte första grejen som försvinner därifrån. Jag är så trött på att hennes kläder, kepsar eller för den del hårband och spännen alltid får fötter där. Jag vet att det är svårt för pedagogerna att hålla ordning på allas accessoarer men aahhh..... Fan! Ungarna snor varandras grejer, kastar dem ute eller vad de nu gör.... borta är de i alla fall och sällan kommer de fram igen. Ibland tror jag föräldrar struntar i att lämna tillbaka också, vilket jag tycket jäkligt snålt och elakt av dem. Så gör man bara inte! Nåväl, vi får väl se om kepsen hittar hem igen trots allt. Svaga förhoppningar.
 
Ellen har varit duktig, då får man en klubba (eller så var det lördag..... eller både och!)
 
Ellen är för tillfället på lekplatsen med Alfred (och hans farmor) så jag fick plötsligt mer tid och hamnade här. Jag har länge tänkt att jag borde skriva ett Ellen-inlägg men nu när hon börjar bli lite större känns det inte riktigt lika okej att skriva OM henne. Hon börjar få så mycket egen identitet och har en egen röst. Hon har starka åsikter och olika attityd, det är svårt att hänga med ibland, så fort byter hon tycke och smak. Jag vill inte lämna ut henne allt för mycket samtidigt som jag ju vill berätta vad som händer, även i hennes värld. Det är fortfarande mycket Alfred, men tjejerna på dagis är såklart spännande och hon verkar oftast komma bra överens med dem även om det ibland märks att hon är något yngre än de flesta andra och inte är riktigt lika tuff som dem, alla gånger. Hon hävdar sig bra ändå, tycker jag och får oftast var med. Det är svårt ibland när man inser att hon faktiskt också kan vara elak, slåss och säga dumma saker samt utesluta någon ifrån en lek. Man vill inte tro att ens lilla tjej skulle göra något sådant men det är bara att inse att de härmar, testar gränser och hävdar sig fram genom livet. Måtte hon bli en fin tjej i slutändan och måtte hon bli en god medmänniska! Vi blir ju det, vi allra flesta men vägen dit är minst lika viktigt och jag är ibland orolig.... ibland inte. Det blir nog bra.... det måste gå, ju.
 
Och här på väg till Hesselby slott för picnic i det gröna.

Härlig försommar

Kategori: Allmänt

Vilket härligt väder vi haft de senaste dagarna med sol, värme och ljumma vindar....men i natt kom det en otrolig störtskur vid 4-5 tiden och det har faktiskt skvätt lite då och då under dagen också. Nåväl, vi behöver lite väta också även om jag föredrar att det kommer lite mindre volymer åt gången. Jag trodde vi skulle drabbas av "Tyska översvämningen" i natt. Otäckt faktiskt.

Men vilken fantastisk nationaldag vi fick! Jag, Kalle och Ellen hängde vid Hesselby slott under dagen. Ellen åkte karuseller och åt korv med bröd, vi lyssnade på lite musikunderhållning och tittade på folk. Ellen stortrivdes! Ja, vi också såklart. Roligt att de annordnar lite precis hemmavid. Skönt att inte behöva dra in till stan.
 
 
På kvällen var grannarna Elisabeth och Ingvar över med deras dotter Nora och vi grillade massa gott kött och åt fransk potatissallad OCH ugnsbakad potatisklyftor, sallad, vitlökssås och barbequesås. Mums, jag älskar att grilla men det gör inte min vikt... svisch uppåt de senaste månaderna. Suck! Jag äter alldeles för mycket gott och alldeles för stora portioner. Min svaghet här i livet.
 
Kalle hade tagit semester på fredagen så han har varit "långledig" och det var ju extra mysigt när vädret visade sig från sin bästa sida, så att säga. Vi åkte in till Kungsan för att gå på "smaka på Stockholm"-festivalen. Det var väl egentligen inte så mycket att hänga i julgranen men det fanns några saker värt att smaka och vi provade lite olika smakmenyer för bara 30 kr styck. Dock inte mycket mat då. Vi gick sedan vidare till Humlegården och hade picnic på gräset. Ellen lekte i parkleken (den var jättestor) ett bra tag och vi njöt av solen.
 
I går var vi med Anna, Alfred och Elliot ner till stranden och hade en jättemysig dag vid Kaananbadet. Ellen doppade nästan hela sig, jag doppade fötterna, vi åt jättegod fruktsallad, barnen gungade, lekte i sanden och vi pratade strunt och bara slappade.
 

Ellen invigde nya baddräkten och frös inte ett dugg. Jag tyckte nog också att det var ganska varmt i vattnet för att bara vara juni men att doppa mig kommer inte på frågan än på länge. Jag har blivit badkruka på äldre dagar.
 
Idag har vi inte gjort så mycket kul men vi har fått en hel del nytta gjort. Lite tvätt, strykning osv. Vi var och handlade och Ellen upptäckte till sin stora glädje att Coop hade fått en egen sankta lucia! Vem då, undrar ni?! Jo, enligt Ellen är den där thailänska träfiguren som står vid asiatiska hyllan i affären sankta lucia och hon är superimpad av denna trädocka, tittar beundrande på henne, klappar henne, går runt henne och tittar och känner från alla håll. Första gången vi träffade på henne var på coop extra i Vällingby och sen dess har Ellen varit frälst och det håller i sig. Första och ända gången Ellen själv säger till att hon vill att vi ska fotografera henne.
 
 
Såklart gör vi henne till viljes. Goa unge!
Igårkväll var jag till lotterna och tittade lite, rensade bort lite ogräs och såg att mycket börjar komma upp, även om det går sakta. Det gör det för att vi har två stora stora lönner precis vid våra lotter. De blockar solen en hel del och dessutom tar den mycket av vattnet och näringen också. Men det ser okej ut. Rabatten framför huset har det också lite kämpigt ljusmässigt men jag tror nog att det blir bra till slut, där också.
 
Allt som allt, en mycket bra långhelg och en helt okej vecka med i övrigt.
 
 
 
 

Festligheter i Uppsala och blomsterprakt i trädgården

Kategori: Allmänt

Det får summera denna veckas glädjeämnen, det och att jag i fredags varit rökfri i fem år! Mycket stolt och glad över att jag inte fallit tillbaka i en ful gammal ovana (till) som ju är så lätt att göra, som ni alla vet. Kalle uppmärksammade detta genom att bjuda mig på sushilunch. Westermalms. Mumsigt.Trevligt!
 
Veckan började annars mycket bra med en lång och svettig cykeltur på måndagen under stekande sol. Det var härligt att få motionera lite ordentligt igen men jag hade väldigt öm bak och sittben hela veckan sen. Idag var jag ute en runda igen. Irriterande med alla övergångställen (både med och utan rödljus) för jag vill bara rulla på i snabb fart och det är ju en omöjlighet i denna stad, även om man bor en bit utanför. Det blir ofrivillig intervallträning. Annars har jag sanningsenligt inte rört mycket på fläsket denna vecka. Jag har tagit mig in till stan vid ett par tillfällen, dels då jag besökte ett ställe där AF arrangerar en av sina populära (läs hatade) kurser som min handläggare tyckte jag skulle kolla in (läs gå på). Så det gjorde jag och den verkar väl vara som de är mest men med två nya inslag; friskvård och 12-stegssamtal vilket jag finner mycket upplyftande. Tyvärr är ju deltagarna på dessa kurser inte av det virke man kunde önska. Mer deprimerat folk än så får man nog leta efter. Vi får väl se om det blir något av detta. Jag vill börja till hösten i så fall, inte nu på sommaren, då vill jag vara lite mer fri att göra vad jag vill och så vill jag faktiskt ha semester som alla andra och umgås  med min familj och mina vänner och slippa ha Ellen på ett dagis hon inte känner till.
 
 
Nu står min fina trädpion i full blom. I fredagskväll hade den stora maffiga knoppar och idag när vi kom hem ifrån Uppsala så hade alla slagit ut! Jag tog ett par bilder med iphonen medan jag väntade på att Ellen och Kalle skulle komma hem ifrån affären (med nyckeln till huset) efter att jag varit på cykelturen, så biken står där i bakrunden som ett bevis på att den faktiskt används. Många kommenterar nämligen detta åkdon då det annars alltid är parkerat inne i huset, under trappen eller i hallen och undrar om jag någonsin rastar bettan och; jodå, det gör jag alltså. Men sommartid!
 
 
Idag var en riktigt varm och solig dag så Ellen Alfred och James passade på att inviga Ellens nya badpöl innan James var tvungen att flyga hem till England igen. Det var mycket uppskattat både att bada och plaska men framför allt att fylla poolen med gräs och lera! Det tycktes vara det som roade de små ligisterna mest av allt. Till slut var halva grannskapets ungar och plaskade i pölen.
 
Igår var vi i Uppsala och firade en god väns disputation. Kalle och hans pappa samt sambo var på disputationen från 13-16 sen kom de hem och vi fikade lite tillsammans för att sen låta mig och Kalle fara på den fina efterfesten som P-H och hans fru arrangerat. Farfar och farmor var stolta och glada barnvakter åt en sockerberusad och sprallig tös som var fullproppad med lördagsgodis av diverse slag. Ellen hade lyckats moffa i sig både kinderägg, sega nappar, rabarberpaj och chokladboll samt vinetta vanilj och chokladglass (Jag och Ellen åkte till Ulva kvarn, tittade på forsen, fikade paj o chokladboll på café och shoppade lite billigt på en loppis/antikshop medan de andra satt och lyssnade på avhandlingen om klassisk musik av Allan Petersson.) men inte så mycket annat under dagen, så jag undrar hur kul hennes mage kände sig!? Roligt hade de haft i spöregnet i alla fall.... Vi hade också jättetrevligt på vuxenfest utan några barn! Bara god mat, massor av musik och sång, vin och glada miner! Det är inte ofta man får klä upp sig lite och gå på fest. Tjing!
 
 
Det hölls många fina tal, sjöngs och spelades både mycket seriöst och av det mer lättsamma, skämtsamma slaget (som nedan, då syskonen Björn och Dan med respektive sjöng en rolig, omskriven "who the fu.. is Alice?!" plus allsång såklart. Till och med lite opera! Det ni! Roligt med musikfolk.
 
 
 
Klockan 01 ungefär drog vi hemåt för att krascha i den trånga och lite hårda golvbäddsoffan men jag somnade faktiskt, tro det eller ej. I morse skulle farfar och farmor fara till Härjedalen så vi fick klara oss själva men innan de drog iväg fixade Linnea värsta, godaste hotellfrukosten. Den kvinnan borde skaffa ett bed & breakfast!
 
Vi åkte en runda till IKEA i Uppsala också för att äntligen införskaffa (det evigt slutsålda) postfacks-väggstället. Tack och lov fanns det äntligen, så promenaden i varuhuset var inte förgäves. Det inhandlades även servetter, ritpapper i olika färger samt två kul saxar, till Ellen. Nu har vi mer pysselgrejer. Ellen verkar gilla att pyssla mest på dagis. Väldigt sällan hon vill rita, måla eller klipp & klistra hemma. Nu har jag dock ökat chanserna för att hon ska vilja. Utställningen som hon deltog i, tillsammans med alla sina dagiskompisar var jättefint arrangerad, föresten. Ellen o hennes grupp hade gjort Angry birds i papier mache (eller hur det stavas) och andra barn hade gjort fåglar, vissa ritat tunnelbanor eller gjort djur i lera osv. osv. Jättefina saker, en del av det.
 
Sist men inte minst så vill jag visa er lite fina bilder ifrån min trädgård på baksidan. Där blommar det fint just nu och doftar jättehärligt av liljekonvalj och syrenträdet står i knopp.
 
 
Dessa pyttesmå rosa blommorna är små stänglar på min skuggbräcka som jag inhandlade för några veckor sen. Den verkar storttrivas och blivit mycket större redan.
 
Även ogräs får finnas i mina rabatter. I alla fall om de är så här fina.
 
Mina dahlior håller sniglarna att fullständigt äta upp men blommorna verkar inte vara lika poppis som bladen.
 
 
Nu är det sommar mina vänner! Härligt!