I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

En dag på zoo

Kategori: Allmänt

Det blev en hit trots allt, att besöka Eskilstuna zoo. Eva var med också, vilket var både bra och väldigt trevligt. Vi tycker om henne så mycket och Eva tycker så mycket om Ellen, det märks. Aporna (speciellt gibbonaporna) var roligast om man räknar bort dvärgflodhästarna, förstås. Det var ju därför jag vill besöka just Eskilstuna, annars kunde jag gärna tagit Kolmården istället. Men, de har inte flodhästar. Vi fick äntligen se lilla Oliver på riktigt! Han var såååå söt.

Oliver

För Evas och Ellens skull stannade jag inte halva dagen vid flodhästhängnet utan vi gick vidare. I en av butikerna på området fick Ellen gå med in och välja ett gosedjur. Mycket av pengarna går till zoo´t så jag tycker det är helt ok att betala lite extra. Hon stod i valet och kvalet länge men till sist vann en beige gibbonapa. De blev bästa vänner direkt och han har inte lämnat hennes sida sen dess hon fick honom, typ. Eller jo, hon visar mer än gärna upp Mr. Gibbon och låter andra hålla och klappa en stund men sen ska hon ha honom igen. Tror det var ett bra köp.

Mr Gibbon

Ellen visar gärna vart svans, hand eller näsa sitter på Mr. Gibbon!

Det gick hur bra som helst på zoo´t. Ellen var vaken hela dagen (somnade sent i gårkväll men sov väldigt gott) och hon var nyfiken på allt möjligt. Vi tittade på djuren, sprang omkring med kärran och åt mellis samt thaimat till lunch. På kvällen när vi kom hem igen bjöd Evas man Tommy, oss på middag. Jättegod lax i västerbottenost-sås, nyskördad potatis (som smakade fantastiskt), sallad och stuvad mangold. MUMS! Mätta och goa satt vi på deras altan och mös i kvällsvärmen. Sen gick vi trädgårdssyn, Ellen fick plocka hur mycket svarta vinbär som helst (Så hon var ju sjunde himlen) fast vi precis hade fått hallon till efterrätt!

Idag har vi varit en liten runda på Ikea. Jag köpte lite småsaker till hemmet och en nyckelpige-puff till Ellen. Ska funka som gosedjur, sittpuff och lite av varje. Tyvärr glömde jag innanmätet. Den där plastballongen som man ska fylla med luft, så jag får åka dit igen snart och köpa en. Såg en del bra saker som jag vill ha men får vänta till karln i huset kommit hem så får vi åka tillsammans och bestämma ihop. Blir nog bäst så, för husfridens skull.

Här händer det grejer...

Kategori: Ellen

Jahapp då var man gräsänka i fyra dagar då. Det känns ganska okej, än så länge, även om jag ska erkänna att det är tomt. Vi har ju haft så mycket omkring oss de senaste veckorna med släkt och semestervänner till höger och vänster, så att plötsligt sitta ensam med Ellen vid köksbordet och äta frukost var en märklig upplevelse. Hon passar givetvis på att vara extra busig och stojjig hela tiden nu när huset är tomt och det bara är jag som kan roa, allternativt fya. Jag hinner inte så värst mycket mer än att passa henne och sitta vid tv:n eller datorn. Då kan hon vara precis brevid och leka. Just nu bäddade hon åt alla mina gosedjursflodhästar i gästsängen. Den står bäddad för farfar som sov över i onsdags och ska så göra igen på söndag när de kommer hem från Skottland, han och Kalle. Det blev fint bäddat med allt i en ända röra. Ellen tycker säkert det är så man ska sova. Igår la jag en filt över kanterna på hennes spjälsäng för att hon skulle få lite kojkänsla och det tyckte hon var jättemysigt! Hon har även börjat tycka om att ligga brevid på sängen och lyssna när man läser saga! Det började hon med i förra veckan. Jag köpte två nya böcker igår på Maxi som vi tittat i och hon verkar road. Förut har hon inte legat kvar i mer än två sidor, max.

Ellen i solbrillor

Hon saknar sin pappa, helt klar och hon frågar efter mommo och pappa hela dagarna. Väldigt tjatigt såklart men sött samtidigt! Mommo är ett samlingsord för både mormor och morfar. Äntligen har hon börjat kalla dem något. Vi har tittat på foton och hon pekar och pratar. Vår stora tavla med foton från förra året och längre tillbaka tittar och pekar hon ofta på. Kul att det händer så himla mycket med Ellen just nu. Det är nya ord och fraser varje dag nästan och idag satt hon på pottan och kissade igen. Därefter spolade vi ner det i toaletten och jag sköljde rent pottan. Sen satte sig Ellen på den igen. Du kan bajsa i den också, säger jag och går sen ut ifrån badrummet och börjar förbereda lite mellanmål. Efter ett tag kommer hon ut i köket och vill ha macka och vill sitta i sin stol och när jag lyfter upp henne ser jag att hon inte har blöja och går till badrummet för att hämta en. Och vad ser jag då om inte en liten korv i pottan! Gissa om Ellen fick beröm! Jag blev jätteglad och kan nu bara hoppas på att hon fortsätter lika duktigt och inte känner tvång eller olust till att gå på pottan. Det är egentligen vår lathet som gjort att vi inte övat mer flitigt med pottan men kanske är det just det (att hon inte behöver använda den så ofta) som gör att hon gillar den. Under hela semestern har vi helt skippat den och innan dess var det max en gång per dag.

Ellen i sommarklänning

Nu ska jag läsa lite saga för Ellen sen ska jag försöka lägga henne så hon får sova lite middag. Tänkte försöka rensa ut lite kläder i garderoben som blivit för stora, under tiden hon sover. Kanske ge mig på lite tråkig strykning också, men först ska jag vattna blommorna och städa på toaletten. Vi får se hur långt jag hinner innan hon vaknar igen, om hon ens somnar, vill säga.


Semesterbilder

Kategori: Allmänt

Här kommer några få utvalda godbitar ifrån vår semestervecka. Den startade på Västkusten hos släkt till Kalle och sedan var vi i Danmark och sist i Skåne.

Utanför Lysekil, precis vid Gullmarsfjorden bor Kalles farbror med familj. Och de bor hur fint som helst. De är dessutom trädgårdsintresserade så deras hus och trädgård är jättevackra!

Ner mot fjorden

Ellen, jag och så Kalles farbror Arne och hans fru Eva-Lisa, samt deras son Tomas som var hemma på besök, syns på bilden. Det är Kalle, jag, Ellen och Arne som ska ut och åka i båten. Premiär i småbåt för Ellen. Det var så fint att de hade en flytväst som passade henne perfekt! Den fick vi dessutom behålla sen. Snällt av dem. Dessutom hade de flaggat när vi kom, eftersom Ellen kom till gården för första gången och hon fick jättefina presenter också. Gröna snygga flippflopps och en fin Hello Kitty-huvudbadlakan. Gulligt va!?

Ut å åka båt

Huset ligger precis vid fjorden och vi hade två härliga kvällar med supergod mat och supertrevligt sällskap, sittandes i trädgården med blicken ut över fjorden.

Huset

På måndagens morgon, tidigt tidigt åkte vi till Göteborg och tog båten över till Fredrikshamn och därifrån körde vi sedan till Skagen. Vi styrde kosan mot den nordligaste punkten där Skagerrak och Kattegat möts. (Osäker på stavningen av haven men på Google maps står det så.) Det var fullt av turister, blåsigt och kallt men väldigt vackert!

haven möts

Vi doppade fötterna i iskalla havet och kikade runt lite innan vi körde vidare till Löcken, en badort som ligger otroligt fint till på västkusten. Vackra hus med halmtak, vindpinat och pitoreskt. Otroligt lång, vitsandad badstrand.

Löcken

Ellen strävar mot solen och mot vinden, ner mot havet.

Ellen i motljus

Vi njuter av utsikten, leker kurragömma bland badhytterna innan vi går in mot byn igen för att köra till hotellet i Valpsund.

Badhytter

Andra dagen är vi och besöker Ålborg. Typisk halvstor storstad. Fina hus, dyr shopping, inge vidare väder.

Stadsvy

Det var trevligt att promenera omkring bara och insupa atomsfären. Vi småshoppade lite frukt och fikade, annars gjorde vi inget speciellt mer än att se oss omkring. Trevligt nog!

Vacker gränd

Ett häftigt konst-ställe kikade vi in till också och såg rolig keramikkonst.

Konstig konst

På kvällen åkte vi till Lögsör för att vi hade hört att det var the town att besöka om man ville äta goda musslor. Jättesött ställe med vacker konst och goda musslor.

Musselkonst

Vacker musselkonst!

Musselkonst 2

Vi gick längsmed hamnen och höll på att blåsa bort. Ellen älskade att gå uppe på den låga muren. Då blev hon lika lång som mamma!

Ellen o jag

Dag två besökte vi Ringköping. En jättefin stad, speciellt hamnen! Tyvärr var det regnigt och blåsigt men då och då var det uppehåll så vi kunde promenera omkring och titta. Jag köpte en fin keramikmugg och en present...

nere vid hamnen

Vi åt god kinabuffé nere vid hamnen och sedan promenerade vi in till centrumet.

Hamnen

På eftermiddagen stannade vi längs med kusten någonstans och hade picknick på stranden. Hur fint som helst!

fint hus

Kalle och jag. Den enda bilden av bara oss två på hela semestern, tror jag.

Kalle o jag

Ellen doppade fötterna och samlade stenar. Fickorna var fulla av sand också, upptäckte vi när hon plötsligt tömde dem i sin bilstol på väg hem till hotellet sen.

Ellen vid havet

Dag 3 var vi i Århus men kom iväg sent och det spöregnade! Vi var på ett museum och kikade lite på olika tekniska prylar och sen var det dags att ta båten över till Köpenhamn. Eller rättare sagt till Själlands udde. Därifrån körde vi till Roskilde där vi titta på domkyrkan och åt god italiensk pasta på en mysig krog. Sen körde vi till hotellet i Köpenhamn. Vi checkade in efter klockan 20.00 och hann bara packa upp lite och installera oss sen var det sängdags. Ellen kändes lite varm och var jättetrött så vi la oss tidigt.

På morgonen hade Ellen 39 graders feber men var ändå pigg. Vi åt gudomlig frukostbuffé och beslöt oss sedan för att besöka hotellets bad- och spaanläggning. De hade en stor avdelning bara med små låga pooler och leksaker för barnen samt varm bubbelpool där vi hängde några timmar. Jättemysigt. Sen gick vi på stan och tittade på Tivoli, Glyptoteket och åt lite lunch på nåt hak.

Glyptoteket

Glyptoteket var jättefint!



Och överallt i Köpenhamn är det nu uställt elefanter (Elephant parade) som var jättefina!

Efter lunchen, vidare på promenaden så fick så Ellen de där hemska feberkramperna och hela världen blev svart och uppochner för ett tag. Vi åkte ambulans in till Rikshospitalet och spenderade hela dagen och kvällen där. När väl doktorn var övertygad om att hon mådde bra och det inte var något fel så släppte de oss och då kände vi bara för att komma hem till Niklas och lugnet så vi körde direkt över bron till Malmö och vidare ut på landet. Där spenderade vi sen några fantastiskt lugna och sköna dagar. Ellen sov och sov. Efter ett par dagar så började hon bli sig själv igen, vi tog korta promenader på ägorna samt besökte ett vackert slott som ligger intill där de bor.

Niklas och Ellen tittar till ägorna

Ellen och Niklas ska gå och titta på en traktor och lite kor.

En kalv i igloo

En nyfödd kalv i sin igloo.

Kärlek

Vem har sagt att inte exet och nuvarande kan komma överens?!

Slott

Slottet var fint och hade en jättefin park att spankulera omkring i!

Vi hade underbara dagar, grillade god fisk och drack gott vin. Pratade och pratade och hade jättetrevligt.

Bröder

Det var jättekul att äntligen få träffa mina f.d sambos och goda vänner, igen. Det var i alla fall 5 år sen jag såg Patrik sist! (Niklas och jag träffades som hastigast i vintras då han var i Stockholm och spelade match.)

På måndagen var Ellen så pass pigg att vi kunde göra en liten "paddan-runda" runt Malmös kanaler.

Ellen på båttur i Malmö

turen

på vattnet

Vi hann även med en snabbvisit hos Niklas syster. Hon bor i gården brevid. Fint, med en egen liten sjö på tomten! Skåne har utrymme!

Damm/sjö

Ellen knatade omkring i det höga gräset....

Ellen i gräset

....och Ellen hittade röda vinbär. Den ungen levde på frukt, bär och juice under tiden hon var sjuk, det var allt man fick i henne!

Kalle o Ellen bland vinbären

Innan vi åkte hem till Stockholm igen hälsade vi även på min moster. Det blev bestämt i sista stund, vi ville se hur Ellen mådde och ta det lugnt. De bor supermysigt mitt i skånska skogarna.

Lottas hus

Vi badade vid deras lilla sjö, plockade kantareller i skogen (Ellen plockade vildhallon!), promenerade och njöt av vackert och varmt väder.

Kantareller

Skog

Vi fick massor av god mat och det var härligt att få träffa moster igen efter så många år. Kul också att få träffa hennes kille sedan många år tillbaka. Bättre sent än aldrig!

Moster o hennes gubbe

Efter lite mer än en veckas bilåkande

Kategori: Allmänt

...är vi nu hemma igen och har packat upp, handlat hem mat och kan nu ta emot mor, far och deras två vänner. De ska vara här över helgen och jag ser fram emot det jättemycket. Speciellt att få träffa pappa, för det var länge sen nu! Han och Kalle ska på whiskeyprovning och sen ska vi även på Skansen (om det inte regnar).

Semestern har varit jättebra och jättehemsk! Vi har haft lite otur med mulet och stundvis regnigt väder. Det har också varit blåsigt och lite småkallt (men så är det ofta på västkusten, även i Danmark) men vi har haft det jättemysigt. Sett mycket vackert. Skagen, Lokken, Ålborg, Århus, Köpenhamn m.m. Bilder kommer vid senare tillfälle, jag har inte hunnit kolla igenom och rensa bland dem ännu. Det blev över 400 bilder på semestern i år. Nya kameran är så rolig!

På fredagen (i Köpenhamn) fick Ellen plötsligt hög feber (inga andra symtom) och vi gick mest och spankulerade i smådugget, på stan. Rätt var det är får hon feberkramper! Det är det otäckaste jag varit med om i hela mitt liv och jag trodde hon skulle dö! Hon skakade och riste, blev alldeles vit och sen medvetslös, blå om läpparna och slutade andas! Någon snäll själ ringde en ambulans och vi fick åka in till Rikshospitalet. Där konstaterade de feberkramperna och vi fick vara kvar till kvällen. Hon piggnade snabbt på sig men hade sen 40 graders feber i några dagar och var jättetrött, slö och hade ingen aptit. Resten av semester gick i lugnets tecken. Vi var hos goda vänner i Malmö, vilade, åt god mat och tittade på djuren på deras stora lantgård. Vi hälsade även på min moster och hennes sambo som bor mitt i skogen, så idylliskt vackert! Det var ca 8 år sen vi sågs tror jag. Kalle och jag plockade massor av kantareller och Ellen som hunnit bli feberfri och lite piggare, plockade vildhallon. Vi kallar henne numera inte bara fisen utan bärfisen! Det är det ända vi fått i henne under tiden hon var sjuk. Bär av olika slag, vatten, juice och mjölk.

Bilresan hem var lång och seg. Ellen var superduktig och tog det hela med ro. Hon blev duktigt trött på det hela när vi var i närheten av Norrköping. Då knorrade hon lite men annars har hon mest sovit, pratat och lekt med nya dockan eller andra leksaker och ätit nötter, russin och vindruvor. Det har gått väldigt bra att åka bil, vilket vi är grymt tacksamma för, för vi var lite oroliga att hon inte skulle acceptera det men som sagt, det gick fint!

Västkusten nästa

Kategori: Allmänt

Körde en kortare testrunda med min nya cykel idag och den är jättebra. Fick inte ens nämnvärt ont i rumpan, vilket ju annars brukar vara en big deal så här i början. Däremot så somnade vänsterhanden på mig då och då. Karpaltunnelsyndromet är med andra ord inte helt borta. Jag känner väldigt sällan av det numera, vilket är jätteskönt. Det var riktigt varmt ute idag så svettigt vart det. Det kände jag dock inte av förrän jag kommit hem igen. Så länge man kör så svalkar ju vinden.

Ellen gick sista dagen på dagis idag. Nu har de semesterstängt i fyra veckor. Det finns vissa saker som jag inte gillar med det där stället men Ellen verkar trivas hyfsat i alla fall. T ex så ger de glass till barnen. Idag var det för att det är sista dagen och annars är det när någon fyller år. En gång i månaden ungefär. Men nej, jag tycker det är onödigt. Frukt och bär är minst lika festligt! Sen sitter personalen gärna i klungor och pratar i stället för att leka och vara med barnen. Ellen är alltid på egen hand och ibland långt i från de andra men det verkar de inte bry sig om. Nu är ju hon lite sån men jag skulle känna mig tryggare om någon var med henne eller om de försökte få henne att leka och vara med de andra, lite mera. En av personalen är inte speciellt charmant. Ger mig konstiga kommentarer och undrar/hävdar en massa saker. Jobbigt och det känns som att hon testar mig och min mammaroll, vilket är onödigt och otrevligt.

I morgon drar lilla familjen väster ut. Vi ska njuta av skaldjur, solnedgång och fjorden. Samt träffa sköna människor. Jag ser verkligen fram emot semestern med allt vad det innebär. I höst börjar allvaret! Skolan och skolbänken väntar med ett tufft och intensivt skolår. På ett ynka år ska jag läsa till löneadministratör. Det blir tufft! Jag kom föresten in på apotekstekniker-utbildningen också! Men jag tackade nej. Den här andra utbildningen blir nog bäst, tror jag. Vi får se vad det lider. Den 15 aug startar jag. Min första bok som jag måste köpa heter Personaljuridik och kostar runt 800 kr. Jag hoppas inte allt material är så där dyrt för då räcker inte studielånet långt!

Nej, nu väntar sängen på mig. Ska upp tidigt imorgon. Det blir en lång bildag i morgon. Puuh, hoppas Ellen pallar. Vi får rasta ofta och hitta på skoj saker i bilen. Vad nu det kan vara. Jag har laddat upp med musik och böcker m.m. i alla fall. Kanske sover hon lite också, om vi har tur. Så att hon inte blir så rastlös och uttråkad. Med tanke på hur hon tjatar bara vi åker ifrån dagis så... haha, vi får väl se hur det går.

Glad semester på er där ute!

Klokt eller inte riktigt klok?

Kategori: Weckans kloka!

"Jag blir alltid så varm om fötterna när jag äter rå fisk!"

Kalles kommentar när jag sa att jag var så varm om fötterna och skyllde på att det nog var vinet vi druckit.
Tyckte det var en så rolig kommentar och vem vet, sushi kanske har samma effekt!?

En jobbvecka kvar

Kategori: Allmänt

...sen är det semester i fyra veckor och det ska bli så roligt att få resa lite, träffa vänner, se nya platser och gamla med för den delen. Vi har ju en rutt planerad. Västkusten/Danmark/Malmö och sen hem för en dags vila och ompackning för att sedan åka till Köping och hälsa lite fler vänner. Jag hoppas vi får tur med vädret och att översvämmade Danmark hunnit torka tills vi kommer dit. Det var ju riktigt läskigt. Tänk vad vatten kan ställa till med! Tacka vet jag lite vatten i en balja. Ellen håller med! Hon fick en jätterolig stapelbar, strilbar, baka kaka-bar, stansa former-bar grej i present utav Stoffe och Elina när de var här på besök förra söndagen. De leker hon alltid med när hon badar. Det ska ösas och drickas och vattnas och duschas. Kul, kul!

vattenlek

I helgen har vi haft barnvakt och det mina vänner, det var inte dumt alls! Vi handlade på Coop, tittade in med min cykel hos Sigges för lite service på den samt titta på en träningscykel till mig. Jag har nämligen blivit så himla sugen på att ta upp mitt cykeltränande igen. Jag tittade på olika modeller av Scott och Cresent. När vi kom hem efter några timmar hade Ellen och farfar gungat och gungat. Jodå, ungen är fortfarande galen i att gunga! Sen hade hon somnat till sist. Vi fikade lite kaffe sen började jag med maten. Jag lagade Babsans goda kyckling med pasta (från klockan åtta hos stjärnorna) och sås. Jättesmarrigt! Enkelt att göra också även om det var lite pyssel med alla ingredienser. På kvällen åkte sen Kalle och jag in till stan för att besöka Green Festival i kungsan men mjaa, det var inget att ha, ska jag säga. Vi knatade en runda och lyssnade på lite livemusik men tröttnade ganska fort på det och gick till Arigato i stället för att äta lite god sushi. Kalle testade sashimi och han tyckte det var jättegott. Jag åt vanlig sushi och den var också jättegod!

sashimi

vanlig

Fast vi var på en ganska så fin restaurang ändå och maten verkligen var jättegod (inget snabbhak utan servering och sådär) så var det lite, lite torftigt. Jag saknade lite dekorationer på tallriken t ex. Något mer än wasabi kan man väl få? Sojan var för salt och laxen en aningens för tjockt skuren för min smak, annars var det väldigt, väldigt gott och priserna var bra också. Kalles kostade 170 kr bara och det var verkligen mycket mat. Inte så illa för en kvällsmeny. De hade massor av wokrätter också och japansk á la carte.

Idag har vi varit till fler cykelaffärer och jämnfört cyklar men till sist bestämde jag mig för en Scott ändå till slut. En Sportster 30 Solution. Oj, det var länge sen jag gjorde av med så mycket pengar men det är min stora present till mig själv. Min minus 30 kg-present. Så här ser den ut. Det jag gillar med den är de hydraliska bromsarna (inga vajrar som slappar, går av eller så) och att det är stötdämpande framgaffel och den är lätt och smidig. Jag hämtar ut den på onsdag! Sen kommer jag fara fram över vägarna här i Västerort. Jag gjorde en del tillägg på den dock. Lampa fram och bak (batteridrivet), skärmar både fram och bak i grå-svart och en ringklocka. Sen bytte jag till svart sadel också, vit blir så fort missfärgad. Annars vill jag ha den så lättviktad och avskalad som möjligt.

Sportster 30 Solution

Riktigt peppad är jag att cykla nu och funderar på om jag ska delta i halvvättern eller nåt framöver. Vi får väl se om intresset och motivationen håller i sig så pass. Jag hoppas verkligen det!