I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Examensdags

Kategori: Allmänt

Alldeles snart, faktiskt bara om tre dagar så blir jag färdigutbildad. Ska bli så skönt att få lägga den här tiden bakom sig och förhoppningsvis kommer jag ha jobb snart. Vi håller tummarna för det. På onsdag ska vi i alla fall ha champangefrukost i Humlegården och sedan blir det mat på skolan samt lite fira. Bland annat ska vi (alla i klassen) släppa varsin heliumballong kl. 13.00. Det blir roligt och symboliken är ju fin också. Släpp taget om det som är och se framåt uppåt! Men först är det redovisning av LIA-perioden, inlämning av rapport och omdömet ifrån handledaren från lian som ska göras, så måndag och tisdag blir nog rätt köriga. Jag fick fint omdöme, så det känns ju bra. Sista dagen på praktiken var hektisk med fix in i det sista men till slut fick jag sätta mig ner och prata ostört en lång stund med min handledare, det kändes bra. Vi pratade om både mig, yrket i sig och henne. Jag fick sen jättefina blommor och de hade fixat jordgubbar och glass som vi allesammans fikade på och jag fick tacka av och ge Madde hennes blomma och lite goda tryfflar jag köpt. Det var en jättefin sista dag och jag kommer sakna de där tjejerna. Det har varit både roligt, jobbigt, lärorikt och tråkigt. Allt i en enda röra men härligt ändå! Jag är i det stora hela nöjd med min praktik.

Idag har vi sått det sista. Bönor och lite olika slags squash. Hoppas det blir bra. På eftermiddagen var vi till Tommy och Eva på kalas, Tommy fyller 65. Massor med folk och massor av god mat och fika. Det har varit soligt och härlig hela dagen, varmt och skönt! Ellen fick snabbt nya kompisar och har lekt i deras lilla lekstuga och haft så roligt, så roligt.

i lekstugan

Förra helgen var Hedvig, Martin och lilla Ingrid på besök. Vi hade tur med vädret även då och åt lunch på vår uteplats. Jag bjöd på min tomatsoppa och Kalle hade bakat ett gott bröd. Sen åt vi gul exotisk fruktsallad med vispad grädde och rosa dressing efter det. Till lilla Ingrid packade jag två stora papperskassar fulla med kläder och mor såg ganska nöjd ut. Vi pratade och hade jättetrevligt, tiden går bara för fort! Hoppas vi kan ses snart igen. Ingrid hade redan vuxit massor sen sist.

Hedvig o Ingrid.

Häromsistens var vi även på besök hos våra grannars lantställe. Det var också en trevlig dag med fika och vi gick ner till sjön och tittade. Alfred och Ellen var så söta och promenerade hand i hand. Stannade och tittade på djur, kryp och gräs längs vägen. Det är så roligt att se hur lätt det är för Ellen att få kontakt med både barn och vuxna. Hon är lagom blyg och sen efter ett tag är det som bortblåst och hon pratar och tjattrar på, håller handen och kramas.

Fikastund

Hon är jätteglad i bebisar just nu också. Allt ifrån lilla Ingrid till Elliott som är snart året. Det ska kramas och hållas där också. "Men ja måtte ha toff då, annars dra dom i hårjett", säger Ellen. (Elliott älskar att dra henne i håret, så hårsnodden åker fram när de ska kramas... )

Igår var Mats på besök över dagen. Vi åt lunch på O´Leary´s och sen tog vi bilen ut till Drottningholm. Vi hann inte med så mycket men en liten promenad samt en kaffe med gott fika till, innan vi skjussade honom till Värtahamnen. Han skulle nämligen vidare på kryssning. Det är roligt när gamla norrköpingskompisar vågar sig hit och hälsa på! Mer sånt!

Soligt värre

Kategori: Allmänt

Igår spöregnade det hela långa dagen. Typiskt nog hade vi städning av bostadsområdet just då. Men det gick ändå och det var jättemånga som deltog, kanske just för att det regnade. Då har nog många inget bättre för sig medans man kan tänka sig en tripp till sommarstället om solen skiner. Jag körde den stora trimmern med klinga och en jätteavancerad sele till. Hörsel- och ansiktsskydd på och jag kände mig helt avskärmad från världen. Riktigt nice att gå där och meja ner sly. Vilken mackapär! Fort gick det också. Efter det ryckte jag lite ogräs sen var det dags för lunch. Det grillades hamburgare på gården och alla åt med god aptit.

Efter lunchen och en lite paus så gick jag ut i regnet igen och rensade de två stora rabatterna framför vår länga med hus ifrån gräs, gamla löv och grenar som folk lämnat kvar efter att de beskar buskarna förut. Det var ett jäkla jobb, rent ut sagt och jag var helt slut i rygg och händer efter jag var klar. Allt blir extra tungt när det regnar på det också.

Idag när vi vaknade så sken solen igen och det blev vi väldigt glada för, för vi skulle spendera dagen på Skansen tillsammans med Kicki och lille Ture. Vi gick omkring och tittade på lite djur, mös i solen och fikade på gräsmattan. Vi hade sallad med bacon och halloumi med oss, bland annat. En helt underbar dag, helt enkelt. Jag fick t o m se berguv, som jag tycker så mycket om!

Berguv

Lille Ture, som ju egentligen är ganska stor för sina 6 månader var så go. Han har (tror jag) världens härligaste leende och är så med, hela tiden. Bara vid 2 korta tillfällen var han lite ledsen en stund och då var det mest för att han var hungrig. Ellen är stormförtjust i den lille krabaten!

Kicki & Ture

Vi tittade inte på så mycket djur utan njöt mest av att bara vara, ha det mysigt i solen och äta vår goda mat men lite såg vi. Björn, varg, vildsvin och älg bland annat. Vi var en sväng in på nya "lillskansen" och det såg väl fint ut. Där var så packat med folk bara att vi inte kände oss så bekväma med att stå där. Ellen blev ikullvält av en större kille som skulle "fram och förbi" men hans mamma sa faktiskt till honom att be om ursäkt, vilket jag tyckte var bra. Det gjorde han också men då hade Ellen redan gått vidare och glömt det hela. Sånt där med gråt går ju så fort över i den åldern.

Påfågel

Den vita påfågeln såg jag inte till men flera blå. Jättefina, allesammans.

C&M

Kalle tycker ju inte så mycket om djur i bur men jag tror ändå han uppskattar Skansen väldigt mycket, om inte annat för all fin omgivning. Ellen blev stormförtjust i alla söta ekorrar som sprang och tiggde mat och busade bland buskarna och träden där vi hade vår picnic. Inte alls så skygga. Dock var de rädda för kameror, då jag tog upp den så var de puts väck, flera gånger, så jag gav upp!

pingstlilja

Det var jättemycket fina vårrabatter också och hemmavid har mina fina vita tulpaner börjat komma upp. Någon enstaka har t o m börjat slå ut. Än så länge mer limegrönsvit än riktigt vit men de blir nog fina till sist. Ska fota dem om några dagar. Pionerna står redan i knopp (de tidiga sorterna) så det dröjer nog inte så länge innan de tittar upp ordentligt också!

Jaaa, vad mer har hänt i veckan som gått?! Jag har lyckats hålla mig så pass frisk (även om jag fortfarande är lite småsjuk) så jag har kunnat vara på praktiken alla dagar denna vecka. Härligt! Jag har fått hjälpa ekonomiavdelningen denna vecka för de har haft problem med lite fakturor så jag har letat i massor av papper. Har nog hittat en del fel i allla fall, så lite hjälp har jag nog varit. Skönt det! I tisdags var det årsstämma i förreningen och då blev jag invald i styrelsen som suppleant. Jätteroligt tycker jag det ska bli att få lite mer inblick i vad det innebär. Jag ser fram emot att få lära känna mina grannar lite bättre också. Sammanhållning kan behövas i vårt område. Annars har det väl inte hänt så mycket. Ellen har skrapat båda knäna på dagis och kommer hem smutsigare än dagen före, för varje dag som går. Vad de leker för nåt ute kan man fundera på, så smutsiga som de lyckas bli! Tvättmaskinen går på högvarv, vill jag lova!

Bara sjuka och eländiga...

Kategori: Allmänt

i alla fall känns det som att vi inte är annat men lite andra saker har vi trots allt hunnit med emellan snorpapperstäd och spytorkande samt tvättande av nerspydda sängkläder. Bland annat har vi besök Astrid Lindgrens barnsjukhus, ätit god söndagslunch hos härliga vänner, gått på flera fina vårpromenader, haft intressanta diskussioner med en mycket intelligent 2½-åring, själv åkt på en dunderförkylning med tillhörande bihåleinflammation och öronont OCH fått jättefint på vår altan. Blandad kompott med andra ord!

Vi börjar med torsdagsnatt 04.00 då Ellen (som ligger mellan oss) vaknar, hostar och sedan spyr ner hela sängen. Stackars liten och stackars Kalle som fick gå upp och ner till tvättstugan! Själv badade och torkade jag barnet och la henne att sova vidare. Jag stannade sen hemma med henne på fredagen. Hon fortsatte att kräkas och jag ringde till 1177 för att snacka lite kring detta med 3 magsjukor i så tät följd samt att Ellen klagar ofta på magont. De sa; åk in. Jag ringde då Astrid Lindgrens och de sa samma sak, så kl. 13.00 var vi där och fick sitta och vänta med lite vätskeersättning. Ganska snart var det dags för blöjbyte och en kvart senare var det dags igen...sådär höll det på! Kl. 17.00 ungefär (Då hade även Kalle kommit till akuten.) hade vi bytt 7 blöjor sedan 11.45 och vi fick äntligen träffa läkaren. Det var en tjej i vår ålder som var jättebra med Ellen. Ellen i sin tur var superduktig! Tyst och allvarlig drog hon upp tröjan så att doktorn fick lyssna och klämma. Hon vinklade huvudet så att doktorn kunde titta i öronen och till sist godtog hon att bli klämd på magen, få en spatel intryckt i munnen och därefter sa doktorn: nämen vilken snäll tjej, vad har ni gjort med henne!? Då blir man väldans stolt faktiskt!

Ellen och jag gick till körsbärsträden i området och tittade lite. De är så vackra nu när de blommor. Man behöver inte alls åka till Kungsträdgården!!

blom


blommor


På lördagen hade sedan Ellen hög feber, väldans hosta och var allmänt dunderhängig. Vi kunde därför parkera en nöjd och lugn unge i soffan samtidigt som vi fick städa altanen i lugn och ro. Där blev så fint och Kalle gjorde ett hästjobb, då jag själv började känna mig lite småhängig redan då. Valborg blev lugn och stillsam, vi gjorde inget speciellt, Kalle jobbade till sent, vi åt en god middag och Ellen var fortfarande risig. Jag har hunnit med att rensa ena lotten och så det mesta som skulle i den. 1 maj tillbringade vi hos Eva och Tommy där vi fick en supergod lunch bestående av lammgryta och potatis samt goda grönsaker. Såsen var magiskt god! Vi tog en långpromenad, lekte på lekplatsen med Ellen och jag började blir riktigt risig, så jag kände mig lite småynklig fram på eftermiddagen men vi åkte ändå till Hornbach på hemvägen och köpte en pump och lite krukor till baksidans lilla fontän och till altanen. På onsdagen var jag sen uppe med tuppen och åkte till jobb. Där satt jag och snörvlade och hostade hela dagen. Kl. 15.30 sa de åt mig att åka hem och det var nog tur det för sen bröt det ut ordentligt. Igår låg jag helt däckad i soffan/sängen. Orkade hämta Ellen med bil på dagis samt laga middag men det var allt! Idag har jag fortfarande ont och är öm i hela vänstersidan av ansikte och hals samt har ont i öronen. Mest vänster sidan och jag nyser och snorar som en galning ännu. Värst är nog ändå att vänster öga rinner hela tiden. Sjukt irriterande och suddigt ser man! Jag känner mig dock bättre idag än i går och jag hoppas bli riktigt pigg i morgon för det är planerat besök ifrån Hedvig, Martin och lilla Ingrid men vi får väl se.

Så, nu är ni lite uppdaterade. Här på slutet kommer lite mobilbilder till....

dricka yoggi

Ellen ville promt dricka sin yoggi i glas. Det blev fint!

krokus

En av alla de krokusrabatter som finns i området. Det är superfint här just nu!

båten

Nya favoritstället att leka på: Båten ett par hundra meter bort.

Ellen gör mycket framsteg just nu, tycker jag. Hon växer ganska mycket och så pratar hon mycket om allt mellan himmel och jord. Kan räkna saker, i alla fall till 5 förstår hon. Inte bara räkna rakt upp och ner, det har hon kunnat lääänge. Men att säga hur många fingrar man håller upp tillsammans och så där. Vi pratar mycket magont och plåster och sjukdomar och hon frågar alltid hur vi mår, om vi har feber osv. Så det är nog lite av bearbetning här hemma efter allt som hänt den senaste tiden och dockor och annat får medicin (det vill hon också ha!), täcke och plåster. (Jag blev ju opererad också, för ett tag sen....)

Hon håller stenkoll på lördagarna och att det då är OK att äta godis och dricka te.

Hon har lärt sig att mormor heter Karin och morfar heter Roy och att farfar han heter också Björn (precis som Kickis Björn). Hon berättar gärna vart Eva och Tommy bor och vart mormor och morfar bor osv. Häromdagen ville hon veta mer än Kalmar, alltså adresserna till olika personer och så sa hon att -"vi måste hälsa på dem så de blir glada och får födelsedag." -"Då får vi pussas och kramas.... och äta tårta.... allihop har födelsedag då!" Ungen är härlig!! och trotsig!! I dag var det världskrig vid frukostbordet för att pappan inte hade skurit bort tillräckligt mycket kant på mackan. Jesus vilket liv! :) Sen skulle hon absolut inte äta eller sitta i sin stol.

Min bestämda, kloka, arga, goa lilla tjej!

stenletarjakt

På stenletarjakt!