I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Snö är kul!

Kategori: Ellen

I söndags var jag och Ellen ute länge och hon lekte med Alfred i snön, testade hans små söta skidor med tillhörande stavar, vi drog runt pulkan och klättrade på backar. Ellen och Alfred satt i grottan och myste.
 
 
Vid 12-tiden gick vi in för att laga lunch men Alfred och Anna var säkert ute i 1½ timme till! Burr, förstår inte hur de pallar i kylan. De har i och för sig bättre vinterkläder än mig. Jag har bara thermokjol, jag.
 
 
Efter lunch och lite film och mys i soffan så gick vi så hem till Ellens dagiskompis Dima. Vi hade ingen aning, men det visade sig att hon snart fyller år och hade ställt till med kalas. Pinsamt kände jag, vi hade inte med oss någon present eller gå-bort-blomma eller nånting. De bjöd på både tacos, godis, tårta och annat. Vi åt och pratade om ditten och datten medan Ellen lekte med Dima och två andra tjejer ifrån deras dagis. En annan mamma var också där. Dimas föräldrar är från Irak, det var riktigt spännande att höra de berätta om sitt hemland och sina traditioner kring familjen och maten, framför allt. Vi pratade om allt möjligt och tiden gick fort. Plötsligt var klocka 18.30 och vi bröt upp. Mätta och goa gick vi så hem med en trött och nöjd Ellen. Hon hade fått både godis och tårta...FAST det inte var lördag! Förstå hennes lycka.

Grumliga funderingar om veckorna som far förbi....

Kategori: Allmänt

Jisses vad tiden går mycket fortare bara för att man jobbar och jag tycker faktiskt att mina arbetsuppgifter är roliga. Okej, det försvinner ca 10 timmar av mitt dygn till detta numera, så egentligen är det inte alls konstigt. Det tar ca timmen på morgonen att duscha, äta frukost, lämna Ellen på dagis och sedan köra till jobbet. Sen tar det allt mellan 20-55 min att ta sig hem ifrån jobbet på eftermiddagen, helt beroende på trafiken, som man aldrig kan förutspå. Ena dagen si andra dagen så.... bara att gilla läget.
 
Det är någon timme eller två mellan då Ellen somnat och jag själv ska lägga mig som man kan ägna tid åt sånt jag annars hade mer eller mindre hela dagen på mig att göra (okej, inte när jag pluggade och verkligen inte när jag gick på kursen nu vintras) förut, så ja, tiderna har förändrats helt klart. Men jag klagar inte.... alls mycket. Jag skulle vilja ha liiiite mer kvällstid. Och framför allt mycket mer ork. Kalle påstår att jag får det om jag bara hasar mig iväg och tränar (vilket jag knappt sysslat med sen jag började jobba....och faktiskt så har jag inte tränat speciellt mycket sen jag blev förkyld i december men kommit iväg nån dag i veckan iaf) men jag orkar bara inte. Det är den där knasiga spärren som satt sig igen. Vi var och spelade badminton för lite sen dock....det var roligt! Men det blev inget mer för vi  har ingen barnvakt. Farfar har varit/är upptagen nu i tre veckor. Annars skulle jag gärna kört det åtminstone en dag i veckan. Gymmet känns aptråkigt just nu men kanske borde jag orka med nåt core och nåt aerobic-pass?! Jag ska verkligen försöka ta mig i kragen nästa vecka! Jag var på massage och ryggknäck i onsdag. Oj så välbehövligt, tror jag. Är lite öm ännu men det var nog nyttigt. Jag har dålig, typiskt tjejig hållning och mycket stel nacke samt axlar. Ska försöka träna upp bröst och övre rygg, tyckte hon. Så ja, det ska jag väl göra också. Sen är min kontorsstol rena katastrofen tycker jag men jag vågar inte klaga på den. Tack och lov har vi höj- och sänkbara bord så att jag kan variera med att stå och jobba.

Idag har Ellen,jag och Kalle varit på Tittut Dockteater och sett på föreställningen Dollans dagis. Den var rätt söt, inte riktigt så rolig som jag hade föreställt mig men barnen verkade digga den och Ellen satt stilla, hängde med och var intresserad ända till på slutet då hon började skruva sig lite grann. Hon skrattade också men inte riktigt lika mycket som vissa andra, vilket bara visar att hon fått samma humor som mig och Kalle. (Inte alls lustigt.) Vi var nog alla i alla fall nöjda om än inte överförtjusta. Det har inte pratats om Dollan sen vi lämnade lokalen men det brukar ju ta lite tid att processa nya upplevelser. Vi får se om hon nämner den i morgon. När hon och mormor var och såg "Vi låtsas att vi är gorillor nu" så pratade hon om det länge, även om hon inte nämner så mycket om själva pjäsen. Det var nog hela upplevelsen runt omkring som var grejen tror jag. I morgon ska vi träffa Ellens dagiskompis Dima och hennes familj. Vi har blivit hembjudna på fika till dem så barnen får leka. Kul att hon äntligen hittat en egen kompis! Det ser vi alla fram emot att få se utvecklas. Det känns bra att Ellen får stå lite mer i centrum denna helg. Det har varit en hel del vuxengrejen den senaste tiden. Hon behöver få ta lite mer utrymme, känner jag. Eller så är det bara det vanliga dåliga samvetet som pockar. I vilket fall så mår jag bättre när jag känner att jag gör saker för henne också och inte bara saker som är bra eller måsten för hem och familj rent allmänt. Det är skönt med helger som inte är mycket måsten på. Jag tänker inte ens dammsuga denna helgen. Det får vara lite råttor i hörnen, jag ids inte bry mig faktiskt.
 
Nästa helg blir också kul. Då kommer det tre par och deras barn hit på lördagen på fika och lek. Jag tänker baka nåt smarrigt! Och så hoppas jag att alla barnen kommer ha roligt. På fredagskvällen ska Ellen vara hos Alfred för jag ska på after work (min första) med jobbet och Kalle ska på årets första företagsfest på sitt håll. Jag blir nog bara någon extra timme sen men Kalle lär väl svira halva natten.
 
Andra tankar.... jaaa, det har blivit ljusare, har ni märkt det? Och vilket otroligt vackert väder vi har haft hela veckan. Jag går ut och postar kontorets post varje dag 13.30 och har njutit i fulla drag av min korta lilla promenad utomhus varje dag. Det har varit isande kallt, ja visst men också strålande sol och gnistrande vacker rimfrost i alla träden. Jag tycker det är magiskt! Nu vill jag dock att det ska bli varmare så vi kan få igång lite vår. Vi har redan bestämt att påsken ska firas i Kalmar så jag ska snart sätta mig och titta på SJ:s sida för att se om det lönar sig att ta tåget ner denna gång. Men jag insåg just att eftersom vår stationära dator varit död och blivit rensad till tänderna och sedan återupplivad, så fattas alla mina bokmärken och favoriter. Så nu måste jag sitta och hitta alla mina bloggar jag följde, alla favoritsiter och "bra att ha"-sidor först. Därför har jag inte längre tid att sitta här och bubbla.
 
Mental note: Ta mer kort på Ellen, herregud, ni vet ju knappt hur hon ser ut längre....så länge sen var det jag la upp ett kort på stora tjejen.
Mental note 2: Träna, träna träna.... ta en långpromenad åtminstone kvinna!

Blixthelg!

Kategori: Allmänt

Vart tog den här helgen vägen!?? Fort som attan gick den. I fredags när jag körde hem från jobbet hämtade jag upp Kalle och Ellen (som varit hemma för dagis var stängt hela dagen) utanför och så körde vi till Ängby för att äta sushi (Eller susssi som Ellen säger, så sött!) och dumpling. Mätta och goa åkte vi sen hemåt, Kalle nattade och jag fixade lite i köket sen parkerade jag rumpan i soffan framför tv:n. Där sågs det sedan "På spåret" och diverse. Jag däckade sen ganska tidigt efter en ganska intensiv arbetsvecka. Sovit lite smådåligt hela veckan dessutom och det blir väldigt tidiga mornar för mig. 
 
I går åktes det pulka, plockades lite här hemma, fixades med papper och post som blivit liggande och jag var på förmiddagen inne på hudvård och därefter gick jag lite på Åhléns samt Kappahl men hittade inget speciellt. Så typiskt att man inte gör det, när man väl kan gå omkring och kika lite. Ellen lekte lite med Alfred.

Idag har jag städat hela huset och plockat ner allt julpynt. Har bara köksgardinerna kvar. Ellen och Kalle var ute och lekte med Alfred och hans mormor och mamma medan jag svabbade toa, dammsög och packade ner girlanger och tomtar sen blev jag inbjuden på te och chokladboll. Det slank ner. Därefter lekte Ellen och Alfred inomhus ett bra tag. Kalle fixade med tvätt och jag dammsög på övervåningen. Efter lunchen pälsade vi sen på oss och gav oss iväg ut på solig och kylig promenad längs med vattnet. Vi var ute dryga timmen. Underbart väder! Soligt, 6 minusgrader och lagom med folk i spåret. Vissa kutande, andra skidade och så var det många som vi, som knatade. Nu har vi fikat lite och läst böcker för Ellen. Snart ska jag kolla på ett avsnitt Weeds. Ny säsong har kommit på Netflix, så det måste jag ju kolla.

Håhå jaja

Kategori: Allmänt

Det ska sägas; lite seg i kulan har man blivit av att gå hemma och pilla naveln så länge som jag gjort och sedan börja jobba. Tur att jag "värmde upp" med litet intelligensbefriat kursande och pluggande, innan dess. Inte för att jag har så mycket nytta av min senaste utbildning i jobbet men det hjälper ju ändå hjärnan att vakna såsmått. Det är dock en bra bit kvar innan min hjärna känns som min egen igen och jag behöver nog ett bra tag på mig för att komma igång med att minnas saker och lägga dessa på minnet, komma upp i tempo, bli effektiv och selektiv samt kunna "hålla flera bollar i luften samtidigt". Jag märker att jag tappar ord när jag skriver, skriver slarvigt, tappar lätt fokus och vet inte vart jag är i text- eller sifferrader. Jag minns inte saker jag gjorde igår fast jag försökt lägga på minnet vad det är jag lärt mig och vad jag behöver komma ihåg av det. Allt detta är jättefrustrerande och näst intill pinsamt. Eftersom jag dessutom är en latmask av naturen och gärna tar den lättaste vägen till kunskap så frågar jag ju hellre rakt ut ( med andra ord så stör jag mina kollegor med frågor) än jag läser i diverse lathundar som jag fått. Usch och fy på mig, det måste jag bli bättre på. Försöka själv lite längre innan jag ger upp och frågar! Och hur gör man för att minnas små detaljer? Att man inte bara ska lägga saken som är efterfrågad i ett kuvert, bocka av i mailen, plocka fram adress och skriva på kuvertet, väga och sätta på frimärken och lägga i utpost-facket utan man ska sedan gå in på intranätet och leta reda på ett exceldokument och där skriva hur många man skickat och till vem, i en kolumn!? Sååå pinsamt att jag bara minns första delen! Och så där är det med lite av varje. Det är många moment inom samma arbete och jag har svårt att minnas alla dessa olika steg som ska göras i processen. Processerna liknar också många gånger varandra men skiljer sig på små detaljer, vilket förvirrar mig ytterligare. Jag har redan nu ca 6 ansvarsområden som jag ska hålla koll på varje dag och helst samtidigt. Det är ju liksom inte riktigt vad jag sysslat med de senaste åren. Jag hoppas verkligen att det här släpper (helst i morgon) för jag skäms verkligen över sånt. Inget får en att framstå som så trög och trött, som det, tycker jag. Fast om jag vänder på det så skulle jag aldrig tänka så om någon som är ny på mitt jobb faktiskt, så jag borde kanske inte ta det så hårt!? Man kan ju faktiskt inte komma ihåg allt på bara några dagar. Jag får väl göra en liten avstämning med mig själv om nån månad.
 
Annars händer inte så mycket i vår lilla familj just nu. Det är mycket jobb och dagishämtning/lämning. Ellen tror jag är glad över att hennes pappa faktiskt börjat lämna på dagis och inte bara mamma. Vi hämtar varannan dag ungefär, vilket känns bra. Tyvärr blir det ganska sena dagar men inte så farligt som vi först hade befarat. Idag hämtade jag 16.40 och Kalle kommer kunna hämta 17.15 eller kanske t o m lite tidigare ändå vissa gånger. En dag i veckan ska farfar försöka ställa upp och hämta. I morgon blir det, denna veckan och då ska jag och Kalle spela badminton! Det ser jag fram emot. Ska bli skoj att ta upp spelandet igen efter så lång tid. Hoppas vi kan spela en gång i veckan, det vore jätteskoj. Jag har inte tränat nåt alls den senaste tiden och nu i och med nya jobbet känns det än mindre troligt att jag kommer komma iväg så speciellt ofta.
 
Nu blir det soffhäng med Kalle och nån inspelad serie... Homeland kanske. Den är bra!

Det nya året

Kategori: Allmänt

...började bra, väldigt som vanligt. Tänk, man känner knappt av att det är ett helt nytt år! Vi sov till 9-tiden, åt frukost och sen lekte Ellen med sin nya lera och tillhörande formgivningsverktyg. Mycket roligt! Efter ett tag kom Alfred och Anna och lekte med oss också sen gick vi på promenad med barnen, jag och Kalle. Postade ett par brev och njöt av svag sol.
 
Nyårsafton firade vi tillsammans med grannarna. Vi åt en jättegod trerätters middag och en mumsig ostbricka på det. Senare på kvällen kom även Tomas syster med sambo på visit också, så vid tolvslaget var vi sex vuxna och tre barn som alla sov sött, åtminstone stötvis. Alfred och Elliot vaknade till och från av smällarna men Ellen sov som en stock hemma i sin säng med babymonitorn på högsta volym men allt vi hörde var smällare och Ellens väggklocka som tickar väldigt högt.
 
 
Ellens nyårsstass bestod av blålila sammetsklänning, silverglittriga strumpbyxor, vit blus samt kungakrona. Och halsband, armband, örhängen (som åkte av lika fort, precis som kronan) samt lila nagellack. Hon var väldigt söt och väldigt stolt! Själv hade jag också blått, kjol och blus och Kalle hade med blå skjorta. Så blått var tydligen årets nyårsfärg.
 
 
Vi hade ugnsbakade rödbetor, gulbetor och polkabetor som jag ringlat olivolja och balsamico över och toppat med fetaost, pumpakärnor och persilja, till förrätt sen hade Tomas gjort en jättelyxig och god bouillabaisse med gös, musslor, räkor och massa annat gott. Därefter åt vi direktimporterad stiltonost (Anna o Tomas hade köpt med sig hem ifrån i julas då de firat hos Annas föräldrar) med kvittenmarmelad till den. Också jättegott. Senare på kvällen gjorde jag smörstekta plommon i kardemumma och råsocker och till det hade vi baileysglass. Oj oj så mätta och goda vi var. Vi drack massa gott till också såklart. Bubbeldrink med slånbärslikör och gin till välkomstdrink, vitt vin till maten och grabbarna drack olika whiskey osv. Det var en härlig helkväll. Ungarna lekte fint hela kvällen i nytillverkade affären. De hade fått massor av matvaror och annat i plast att leka med i julklapp så det passade ju perfekt att leka affär då!
 
 
Kalle bjöd på gitarrspel och Anna på lite fiolspel men barnen ville också spela, så så seriöst blev det tyvärr inte. Annars är det ju väldigt fint med levande musik och det är inte var dag man får höra fiol heller!
 
 
Jag tycker det blev ett väldigt lyckat nyår, både med maten och med barnen som somnade sent men snällt ändå. Vi hann med lite vuxenprat för en gång skull och det var extra trevligt!
 
 
Nu ska vi snart hämta hem Ellen som varit över hos Alfred ett bra tag men som fick lov att stanna på fika också. Sen blir det middagslagning, slappande i soffan och förberedning mentalt inför första jobbdagen i morgon.
 
Gott nytt år på er, goda vänner!