I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Shoppingdagar i Kalmar

Kategori: Allmänt

Här har det mellandagsrea-shoppats i dagarna två. I måndags var lilla familjen in till stan och kom hem med massor av kläder till Ellen (hon behövde det mesta i stl 80-86), 2 böcker till mamma och pappa och 2 tröjor (som jag inte orkade stå i kö för att prova) som inte satt speciellt bra visade det sig, till mig samt 2 tröjor och 2 skjortor till Kalle. Vi var iväg från 10.30 till 18.30. En heldag med andra ord. Vi åt lunch på Ströget och sedan fikade vi på café Nilsson på Baronen. Riktigt mysig dag men Ellen tyckte nog det var lite långtråkigt. Tur hon har en pappa som orkar gå och jaga henne i butikerna så hon får springa lite fritt och vi var även inne på banken och hälsade på mormor. Det var jätteroligt, såklart. När vi skulle gå till bilen för att åka hem hittade vi en butik som hette Foten. Där hade de svinbra skor och jag hittade äntligen ett par kängor med inbyggda broddar som inte var klumpiga alls. Lätta och satt som en smäck på mina förbannat jobbiga fötter. De var ganska så dyra men jag hoppas de är värda det priset. Har tagit premiärpromenad idag och de verkar bli bra så snart jag gått in dem lite mer. Jag kommer inte att halka i alla fall. Det är ett som är säkert!

skorna

dubbarna

Igår tog Kalle och pappa Ellen medan jag och min mor åkte till Hansa City som är ett stort shoppingställe (ganska nytt) i utkanten av Kalmar. Vi var på Rusta och köpte ett jättefint och billigt regnställ med fleecefoder till Ellen plus lite småtjafs - shampoo, balsam och sånt. Sen var vi runt i ungefär alla butiker som ligger där ute. Jag letade inneskor till Kalle men hittade inga. Däremot 2 snygga t-shirts till honom på Cubus och mamma köpte en del där också. Vi hade fått presentkort på Kappahl utav min farbror och hans sambo till Ellen i julklapp så vi var där inne och länsade reastånden på lite av varje. Kan säga att vi nog inte behöver så mycket mer i klädväg till Ellen nu på ett bra tag. Rea till barn är hur bra och hur lätt som helst. Hittade massor av fina bodys, tröjor, byxor, koftor m.m. till henne för ca 500 kr. Däremot fann jag inte en enda bh till mig på rean. Dåligt. Inga kläder heller, för den delen så jag är lite besviken. Trosor köpte jag ändå, trots att de inte var på rea för det är jag i akut behov av.

Idag har vi bara varit hemma och umgåtts med min pappa. Vi gick på långpromenad på förmiddagen och Ellen somnade efter ett tag i vagnen. Sov sen gott resten av rundan vi var ute. När vi kom hem lagade jag lunch. Bulgur med paprika, purjo och chili och stekt lax till det samt en örtsås. Blev smaskigt. När jag och Kalle sen satte oss vid varsin dator och pappa smet ut för att fixa lite med vår barnvagn som har ett dumt hjul hittade Ellen på lite bus. Hon flyttade runt på mormors alla julpyntstomtar och plockade på sig lite clementiner. Den ungen älskar frukt och just nu är clementiner och vindruvor på toplistan. Jag skalade en till henne och satte henne i stolen. Slurp sa det och clementinen var slut. Så här besviken såg hon ut då hon insåg att det inte blev mer än så, sötnosen.

clementin mamma!

Namnam, skriker hon om och om igen för att få mer frukt men nu får det räcka. Apelsiner osv är ju ganska så surt. Är nog inte bra att äta allt för mycket. Det är faktiskt något jag är väldigt tacksam för, just detta att Ellen äter allt och verkligen älskar frukt och grönsaker. Långt ifrån alla barn gör ju det!

En god jul

Kategori: Allmänt

Jag kan intyga om att det är precis vad jag har haft, hitintills, en god jul. Vi har varken överätit eller stoppat i oss en massa onyttigheter men jag tycker ändå att vi haft en mycket god julafton med lite lagom mycket och god mat (bara precis det som vi ville ha) och sen åt vi nötter, saffransbiscotti och någon mörk chokladbit. Det var väl duktigt av mig!?

På kvällen efter tv-tittande och qube-spelande öpnnande vi lite paket. Ellen fick massor av julklappar. Faktiskt så många att vi har lagt undan en del av leksakerna för hon kan ändå inte leka med alla samtidigt. Först kom tomten med bara några stycken paket så att hon fick träffa honom. Det gick jättebra och hon blev inte alls rädd. Kul att grannen här ville ställa upp. Min klasskamrats pappa Peter, var det som kom och tomtade. 

Tomten på besök

Hon fick bland annat jättefina kläder. T ex en tjock fodrad vinterjacka, en fin och julig kofta och en söt fleecejacka av mormor och morfar. Av Eva fick hon jättefina strumpbyxor och undertröja som passar perfekt till den nyårsklänningen som jag själv hade köpt till henne. Eva hade lagt det på minnet och inhandlat dessa. Jättegulligt verkligen. Ellen hade nog en riktig kanondag igår. Jesus så söt hon var i sin fina julklänning som hon fick av mormor med små söta tomteskor och luva till. Luvan åkte av ganska fort, dock.

Ellen i julstass

Min mamma hade verkligen gått bananas i år och handlat klappar till Ellen som en galning. Jätteroligt så klart men jag oroar mig för att Ellen ska bli bortskämd. När hon blir lite äldre och förstår mer får vi nog hålla in tyglarna lite. Hon fick bland annat en söt sköldpadda som spelar musik, en hel massa ladugårdsdjur i plast, en shoppingkorg fylld med allt möjligt kul (frukter, bestick, skålar och koppar m.m.) och en fin cd-skiva med barnsånger. Kalle hade hittat en söt bok med olika slags monster och så fick hon duplolego och en massa, massa annat fint. Jag är så himla tacksam och glad för allt fint hon fick och nu behöver vi inte köpa en pinal till henne förrän hon fyller år, jag lovar! Kalle fick en bakmaskin. Den blev han jätteglad för. Han gillar att baka bröd så nu kanske vi får hembakat bröd oftare. Ingen är gladare än jag! Jag fick en superhärlig morgonrock i mjukaste fleece och en pyjamas (byxa och tröja som var jättehärlig. Vi fick en hel del annat fint men det ska jag inte rabbla upp här. Sena kvällen tillbringades framför dvd-filmen som mamma fick i julklapp. Hon har barnslig och söt smak och fick bland annat filmen UP av mig och Kalle. Den var ganska sorglig men även rolig. Fint animerad. Typisk Disney.

Juldagen började riktigt trevligt med visserligen 8 minusgrader men med i stort sett uppehåll (första gången som vi kom hit i onsdags natt). Vi passade på att klä oss riktigt varmt för att ge oss ut i pulkabacken. Nu har det kommit så mycket snö att det inte gick att komma fram till backen ens. Vi fick gå en promenad i stället och åka lite i den backar som fanns på vägen. Riktigt roligt hade vi. Jag såg ut och kände mig som en michelingubbe i lånad duntäckjacka modell gigantus och fick knappt plats i pulkan men det var roligt och alla skrattade gott!

pulkaåkning

Ellen hade fått låna en annan pulka än sin gröna och den matchades upp med nya jackan så fint.

Ellen i lånad pulkan

När vi kom tillbaka från pulkaturen var vi småhungriga och frusna. Pappa stannade ute och körde snöslungan på området. Det är vansinnigt mycket snö här. Korten är tagna inifrån köket - ni ser väl att vi är ganska insnöade?

vinterbild smedby

vinterbild smedby2

I morgon är det meningen att vi ska åka över till mina släktingar på Öland och äta kalkon (en tradition) och umgås. Vi får väl se om vi kommer över. Det verkar dock som att det värsta ovädret är över för denna gång.

La weekend

Kategori: Allmänt

Full rulle. Det gamla uttrycket får sammanfatta lilla familjens helg och vi har haft väldigt trevligt. I fredags var det ganska lugnt efter städning och diverse. Det ända som hände då, värt att anteckna var väl att Ellen inte ville sova, inte ville somna och sedan vaknade mitt i natten för att vägra somna om. Det slutade med att hon fick sova brevid mig och hur ett sånt litet knyte kan ta upp så stor yta är för mig ett mysterium.

Inhandlade all god mat gjorde vi redan på torsdagskvällen mitt i snöstormen som var. Det var ju ett äventyr ungefär lika trevligt som dagens framskottning av vår bil efter att den stått sen i torsdagskväll. Puuuhh, säger jag bara. Det vart mycket skottande och gnetande fram och tillbaka i växellådan innan bilskrället ville komma loss. Samma procedur när jag skulle ställa tillbaka bilen i eftermiddag men då tog skottningen lite mindre tid, tack och lov. Luktar gott gör det inte! Mmmm, lameller.

Nåväl, helgen. I lördags kom Kalles guddotter och hennes föräldrar hit på besök. De sov över och åkte så tillbaka på söndag förmiddag. Vi hade väldigt trevligt, mycket att prata om eftersom det var alldeles på tok för länge sen vi sågs sist. (Ellens dop.) När de kom bjöd vi på (typiskt oss så här intill jul) tomtegröt och julskinkemacka till lunch. Det vart väldigt bra faktiskt, även om det kan kännas lite konstigt att bjuda på en sån sak.

vid frukostbordet

Till middagen testade jag såklart ett nytt recept på folket. Det gick hem men jag tyckte nog att lammfärsen smakade lite väl mycket lamm (om det nu kan göra det!?). Jag bjöd i alla fall på en lammfärsgryta med massor av purjolök, citron och vita bönor och till det hade vi ris och en god sallad, som Johanna gjorde. (Stackarn lyckades även skära sig på min vassa, men braiga, kniv.) Till efterrätt åt vi mezeyoghurt med hallon och pinjenötter samt flytande honung. Väldigt smarrigt. Vi provade lite glögg, drack lite gott vin och åt även någon saffransbiscotti. Tittade på massor av foton, både som de hade med sig på deras största hobby - hästarna och stallet och ridning och ifrån våra semestrar de senaste åren. Jätteroligt att se. Estelle verkar vara/bli en riktig ridtjej och numera bor de så bra också med stallet runt hörnet, mitt på landet men ändå nära stan.

På söndagen var det sen dags att fira lite jul (lilla julafton, kallad) med Ellens farfar och farmor för de träffar vi ju inte mer sen förrän nästa år. De kom fram trots snöyran som rådde och hade rått hela natten. Vi fick dock förkorta festligheterna lite så att de inte riskerade att fastna här i Stockholm. Vi drack lite glögg och åt lite fika. Sen öppnade vi lite julklappar.

Firar lilla julafton

Ellen fick en jättefin sångpåse. Det är en tygpåse med olika tygdjur i och så tar man upp ett djur, t.ex en katt och så ska man då sjunga, lilla katt kanske. Sen ett lamm och då sjunger man bä bä vita lamm osv. Verkligen jättefin. Hon fick en stor tygråtta som hon blev väldigt förtjust i. Speciellt den långa svansen. Här ser man den knappt men hon bar runt den på axeln liksom och lutade huvudet mot den. Supersött. Sen fick hon även en fin Max-bok och lite pengar som jag tror att jag kommer shoppa upp åt henne på mellandagsrean.

Ellen och råttan

Kalle fick flera stycken böcker. Bland annat en som jag just läser, det var ju lite lustigt. Den är nu tillbakatagen för att bytas. Själv fick jag ett kul spel och lite luktagott-prylar. Duschcreme, bodyscrub och bodybutter.

julisar

Farfar och farmor fick självklart julklappar av oss och Ellen också. Bland annat två linnehanddukar med kungsliljor, en kokbok med massor av recept på bröd, och en såndär mojäng som man för över gamla kassettband till datorn med och lite annat smått och gott. Sen käkade vi jättegoda pestofyllda kycklingfiléer och enchiladas fylld med getost, spenat, svarta oliver och oregano samt ruccolasallad, till middag. Om ni undrar varför jag nämner allt vi äter så är det dels för att jag vet att min kära mor vill veta det (Hon älskar att prata mat, precis som jag.) och sen för att jag själv tycker att jag har haft så bra fantasi och varit kreativ på sistone då det gäller min matlagning. Det är roligt när man hittar nya recept och ny energi till det igen för jag har varit så vansinnigt trött på allt vad mat heter, ett tag nu.

När så farfar och farmor (och Tyson) hade åkt så däckade jag i soffan framför tv:n där jag slöglodde på just ingenting och Ellen for runt som en tromb i hela lägenheten och lekte med sina nya grejor, hojtade och tjoade. Kalle fastnade framför datorn. Sen var helgen slut. Snopet nästan. Den gick så jäkla fort! I natt sov Ellen (för första gången på 3 nätter) i sin egna säng hela natten. Skönt. Hon är fortfarande ganska snorig och förkyld men ändå pigg.

Idag har vi besökt hennes dagis. Där ska hon börja efter nyår. Det är ganska litet men fräscht och de har en jättestor lektomt samt hela gubbängsfältet och skog att tillgå. De har egen kokerska och kör ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt samt minimalt med socker och tillsatser. Toppen, precis som vi vill ha det själva! Det är 12-15 barn (1-3 år) i gruppen och 3 "pedagoger". Tyvärr bara en som är förskoleutbildad men de andra är barnskötare. Jag och Kalle tyckte båda att stället var minst lika bra som det vi valt i första hand, så vi är hemskt nöjda. Tur faktiskt. Det kunde ju ha varit hur dåligt som helst. Enda negativa är alltså avståndet till dagiset men det ser jag som en fördel. Lite motion är aldrig fel även om tidsbristen kan bli lite jobbigt och kan ställa till det någongång ibland. Kalle kan hämta när han åker hem från jobbet. Det är bara att hoppa av en station tidigare och sen gå hem med vagnen. Det blir kanon det där och känns så himla skönt. Äntligen ska jag få börja söka jobb och förhoppningsvis snabbt, börja jobba igen.

Idag har vi även varit i Farsta C och fikat med Josefina och Malena samt deras söner. Det var kul att träffa dem, det var ju ett tag sen nu. När jag kom hem fick jag en plötslig idé och sydde en ny väska av Kalles gamla (kastade) stickade tröja. Den blev riktigt kul faktiskt. Det passar rätt bra med stickad väska så här på vintern.

Nr 18

Kategori: Tänkt om!

Ett pinsamt ögonblick! Ett!! Herregud om ni bara visste så många pinsamheter jag varit med om i mina dar och då är jag ju ändå fortfarande ungdomen själv. Men okej, här är ETT pinsamt ögonblick.

Det var på gymnasiet. Kanske t o m sista ring, jag minns inte men vi skulle spela teater och jag är ju som ni vet (kanske) spexapan nr 1. Vi spelade ett ganska så seriöst musikalteaterstycke, typ Odysséen eller nåt. Vi var alla klädda i vita lakan, fint draperade över kroppen med guldskärp och band i håret. Vi hade alla lite text var att säga och så skulle vi sjunga en truddelutt också har jag för mig. I vilket fall, det pinsamma hände då vi skulle gå ut från scenen. Jag råkar trampa på mitt lakan och vips så far det av kroppen och jag faller handlöst framåt och åt sidan AV scenen och ner på golvet nedanför. Snabbt som sjutton reser jag mig, kravlar OCH RAMLAR IGEN i trappan upp på scenen igen och ut bakom kulissen i bara mässingen. Hade stringtrosa och bh, thats it! Ska jag tillägga att lokalen (STORA aulan) var fullsatt av vänner, bekanta, skolkamraters föräldrar, mor- och farföräldrar! Ja jisses som jag skämdes och jisses vad folk skrattade och det gick ett högt sus genom lokalen av förvånade utrop av olika slag. Jag tror jag försökte spexa till det lite, senare på kvällen för att skyla över det hela men jag har aldrig varit så skamsen som då.

Eller jo... det har jag men det är en helt annat historia.

Nr 8

Kategori: Tänkt om!

Jag har massor med favoritsaker. Jag samlar på en hel del, tycker om dekorativa saker av olika slag och jag älskar inrednings- och pysselprylar så nog har jag favoritsaker. Tyvärr har jag fått packa undan en hel del nu, dels för att vi bor lite trångt men framför allt för att Ellen inte kan låta bli saker som står framme och jag vill inte att hon ska tappa eller ha sönder saker vilket hon lätt gör just nu.

Jag älskar min fina Global-kniv som jag fick av Kalle i julklapp för några år sedan och andra favoriter i köket är mina drejade keramikmuggar (som förövrigt är en av sakerna jag samlar på) och andra fina gods jag har som är handgjorda, det är skålar, små kannor m.m.

Jag samlar på handväskor och syr även egna väskor ibland. Favoriten bland mina väskor är nog min Dakine-väska men den är svår att bära till allt då den går i lila toner. En svart i fuskskinn går väl lättast men är ju ganska intetsägande egentligen. Jag tycker faktiskt om att sticka ut men har verkligen tonat ner mig de senaste 10 åren.

En favoritsak som egentligen är en hel massa saker är min fina samling flodhästar. Jag minns inte exakt när jag började samla på flodhästar men jag kommer nog aldrig att sluta så jag behöver ett stort, stort skåp att förvara de flesta i nu, för de får inte plats längre. Favoriten bland flodhästarna är nog guldörhängena jag fick av Kalle för många år sen. De har jag ofta på mig. Små och diskreta är de, så många missar nog att det är flodhästar.

Alla mina växter och blommor är en stor favorit, både hemma och på lotten. Som ni vet älskar jag ju natur och växtlighet och så här på vintern ser jag fram emot julkaktus- och orkidé-blomningen.
Favoritsko är och förblir gympadojan Brooks GTS. Finns bland annat på Stadium. Det är en bra, stadig och skön sko som funkar på mina förbannat krångliga fötter.

Fler favoriter är satinlakan, ekgolv, lila och grönt, v-ringade tröjor och jeans, lördagar, försommar, havet, pocketdeckare, danska tv-serier och nyare franska filmer, gräddsåser, ostbågar och Ben & Jerry-glass i alla former, påsken, att resa, r e f shampoo och balsam, O.P.I nagellack, 5th avenue parfym och svarta kläder.

Nr 4

Kategori: Tänkt om!

Vad bjuder jag på för mat?! Ja det beror ju helt på. Vem är det jag ska laga mat till? Hur många blir vi till bords? Vad är det för tillfälle? Det är ju en viss skillnad på vanliga middagen och nyårsmenyn, liksom...

Som ni kanske vet så älskar jag att laga mat, bjuda på middagar, duka fint och välja ut drycker till maten osv. men sen Ellen föddes har det blivit lite mindre av middagsbjudningar och min smak har också förändrats en del. Förr älskade jag verkligen stark mat. Thai eller indiskt t ex men nu klarar jag inte av att äta så starkt längre, tyvärr. Jag äter det gärna fortfarande men väljer då medvetet rätter som inte är så starkt kryddat.

Jag gillar inte snobbiga middagar med dyrt porslin och lyxiga linnedukar. Det blir för stelt för min smak och sen är trevligast om man bara är 4-8 st kring bordet, annars blir det lätt grupperingar och man har svårt att diskutera och höra varandra. Jag har svårt för middagar där flera pratar i mun på varandra, det blir lite för mycket skolmatsal för min smak. Så om det är en stor fest brukar jag bjuda på mingelmat istället. Då kan man gå runt med maten i handen eller på en liten assiett och prata med alla medan man flyttar sig runt i rummen. Bra mingelmat är snittar, strutar, wraps, knyten och småplock i form av oliver, ost eller korv.

Sittande middagsbjudningar är alltså favoriten. Gärna 2 till 6 gäster. Det är lättast att laga mat till 4-8 personer, tycker jag. Jag är bekväm med all matlagning förutom viss fisk, vilt och asiatisk av olika slag. Nog för att jag kan laga detta också men jag tycker det är lite knivigare och jag känner mig inte riktigt säker på min sak då, sen är jag lite kinkig med fisk. Det är inte all fisk som jag själv äter nämligen och därför gillar jag inte att tillaga den heller men är det lax så är det dock inga som helst problem.

Något jag sällan gör är förrätter och det är egentligen lite synd. Oftast blir det en fördrink, varmrätt och efterrätt samt kaffe och kanske en konjak eller något sådant efter efterrätten. Jag har alltid mycket grönsaker till mina middagar. Antingen som en rätt för sig eller i maten på olika vis. Jag älskar att göra pajer, grytor och gratänger av olika slag. Det blir ofta sådan mat till vardags. Jag försöker laga mat efter säsong om det går och jag har därför svårt att se mig själv göra en mustig köttgryta mitt i sommaren. Det blir gärna färska primörer från lotten på sommaren och något grillat till det. På hösten gör jag gärna svampsoppor eller potatisgratäng med något kött eller kyckling till. Jag älskar pastarätter och på sommaren är pastasallad av tusen olika slag en favorit medan jag på vintern kan göra en mumsig svampgräddsås till lite färsk pasta med parmesan till det. Nedan kommer 10 favoritmiddagar/efterrätter som jag gärna bjuder på. Usch nu blev det svårt att välja.

Bacon, broccoli och roquefortostspaj med tomat och isbergssallad
Kasslergratäng med ris, champinjoner, svarta oliver och tomat, täckt med västerbottenost
Lättrökt laxbit med lime, quinoa, vårlök och spenatsallad
Lammstek provencale med ugnsrostade rotfrukter och skärbönor
Basilikakyckling i lergryta med jasminris och blandsallad
Bacon- och enbärsbakad kycklingfilé med potatisgratäng och grönsallad
Oxfilé, gröna sparrisknoppar och pasta parpadelle i gräddig svampsås med hyvlad parmesanost
Somrig pastasallad med grillad halloumi, sockerärtor, ruccola, ekbladsallad, gurka, tomat, gröna oliver och rödlök
Jordgubbar med Cointreaugrädde och fluffig sockerkaka
Hallon med grekisk yoghurt, rostade pinjenötter och flytande honung

Oj, nu blev jag hungrig! Jag har massor av goda rätter på lut så om ni saknar inspiration någon dag så hojta till. Vill ni själva ge tips på riktigt goda rätter så snälla hör av er!

Nr 19

Kategori: Tänkt om!

Det finns en del man ångrar, visst gör det det. Det ska man väl dock inte erkänna eller liksom prata om. Jo, om ångern vid felköp och överkonsumtion av olika slag, det pratar vi gärna om. "Fasen vad jag ångrar att jag köpte den där vårjackan. Den andas inte överhuvudtaget och jag blir alldeles blöt fast jag knappt är varm egentligen. Skitjacka!" Eller; "Oj, nu åt jag alldeles för mycket potatisgratäng men den är ju så himla god!" Och "glassen bara ropade på mig, jag var tvungen att tömma byttan för den blir bara frostig om jag fryser om den."

Jag tycker alltid att man hör att man aldrig ska ångra något utan se det som lektioner i livet och jo visst, det gör jag också men vissa saker ligger där och gnager på själen och ger, då och då, dåligt samvete. Som mitt otroligt dåliga och mycket jobbiga beteende gentemot mina föräldrar, när jag var tonåring. Usch vad jag svor, ljög, stal, brusade upp och var uppkäftig. Det finns självklart de som varit mycket värre än jag men det är ändå något som jag känner dåligt samvete för. Jag tog dem mycket för givet, var väldigt arg och besviken på livet i allmänhet och lät det gå ut över, framför allt, min pappa. Men de härdade ut och jag tror faktiskt att de tycker hyfsat bra om mig idag även om de såklart är lite besvikna på en del val jag gjort (eller kanske de val jag inte gjorde) eller vägar jag tog på min resa till den jag är idag.

Sen ångrar jag att jag inte tog tag i mitt studerande mer och läste något vettigt som skulle gett mig ett bra jobb men jag försökte verkligen och det funkade inte då. Jag har ju på senare tid läst upp alla mina betyg men än idag drar jag mig jättemycket för skola, pluggande och allt vad det innebär. Jag varken vill eller orkar gå på universitet eller högskola även om jag förstår att jag borde för att få ett bra jobb. Jag vill fortfarande ha allt lite gratis, inte behöva jobba hårt för att nå ett mål. Det stör jag mig på väldigt, hos mig själv. Att jag är så jäkla bekväm och lagom. Liksom nöjd trots allt. Usch. Jag har aldrig haft något självklart mål heller med vad jag vill bli. Tror det hade varit lättare och mer en självklarhet då.

Jag ångrar att jag varit otrogen. Vad man än skyller på så är det ett brott på något vis och en väldigt ful, egoistisk handling och jag skäms verkligen när jag tänker på det. Jag tänker inte ens gå in på hur, när och med vem och inte heller tänker jag komma med förklaringen till varför. Det hände för länge sen och är inget att göra åt numera.

Jag ångrar ofta mitt heta temperament, min fegheten hos mig själv och att jag saknat mod i vissa situationer. Jag ångrar lögnerna (nästan alla jag någonsin dragit) som nästan alltid har berott på just feghet och rädsla och så ångrar jag de elaka ord som jag spottat ur mig till nära och kära i hätska diskussioner. Jag har blivit mycket bättre på att bråka sen jag träffade Kalle även om jag saknar att få skrika och gapa ibland. Det händer nämligen inte längre. Kan vara hårt frustrerande faktiskt men man vinner i längden på att hålla allt coolt.

Lev nära, lev mycket, lev nu!
Måtte jag aldrig ångra mitt liv!

Saffransbiscotti

Kategori: Allmänt

Kalle och jag bakade saffransbiscotti nu på eftermiddagen och de blev jättefina och väldigt goda. Årets glögg (Saffransglögg) var faktiskt ingen höjdare men med en biscotti till så slank det ner fint, sa Kalle. Jag tror att glöggen nog kan vara godare som en kall drink med is i, faktiskt. Vi får väl se. Nästa gång testar jag en kall variant. Fast det är så mycket socker i glöggen så smakade denna både lite surt, lite beskt och lite vinäger, faktiskt. Det kan ju inte vara meningen? Någon saffran vet i tusan om jag kände! Titta så fina de blev!

Saffransskorpor

För er som vill baka själva så kommer här receptet. Håll till godo!

125 gram smör
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram skållad och hackad mandel
3 ägg
knappt 2 dl strösocker
7 dl vetemjöl (samt lite till utbakning om degen är för lös)
2 tsk bakpulver
ca 70 gram riven mandelmassa

Smält smören och blanda i saffran. Låt svalna. Vispa ägg med socker pösigt. Häll i den hackade mandeln, den rivna mandelmassan, saffransmöret och bakpulver i äggsmeten och rör om. Rör sedan ner mjölet, lite i taget till det blir en ganska lös deg. Forma 4 "korvar" på en bakplåt och platta till dem lätt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 15 min. Kolla till dem då och då. De ska bara få lite, lite färg. Tag ut dem och skiva dem på snedden i lagom stora skorp-bitar. Vänd snittytan uppåt. Sänk ugnen till 150 grader och rosta dem ca 5 min. Tag ut plåten och låt svalna. Förvara dem torrt och lufttätt när de svalnat helt.

Museumsöndag

Kategori: Allmänt

Det blev en riktigt mysig och lugn söndag med besök på Etnografiska museet. Det var ganska lite folk vilket gjorde att Ellen kunde gå omkring själv och utforska i sin egen takt. Vi tittade på den torkade flodhästen, elefantfoten och på inuiters dräkter ifrån förr. De var gjorda av ren-, hund-, jordekorre- och sälskinn och väldigt vackra. Sen fanns det en utställning om afrikanska kungar och den största utställningen hette (o)mänskligt. Den handlade om skelettsamlare, rasbiologer och normer i en tid då rasbiologiska idéer växte sig starka. Man hann ju inte sätta sig in i allt så djupt i o m att Ellen kutade runt hela tiden men det var ändå kul att göra något lite kulturellt istället för att sitta och häcka hemma.

När vi blev hungriga gick vi till cafét och restaurangen som ligger i samma hus. Matmekka heter stället och kocken Carola Magnusson har väl startat stället. Jag kan bara ge det beröm och lovord. Jag har besökt det förut och de har jättegod, ekologisk, närproducerad mat och den är inte så speciellt dyr heller! En mycket ovanlig kombination. Kalle tog viltgryta med potatis och rårörda lingon. (Supergod svampsås till.) Jag tog indiska färsbiffar med kormasås och basmatiris. Det ingår även gott bröd, någon bredbar röra och en råkostsallad med lite vanliga blad i också. Mums! Dessutom köpte jag två av Carolas kokböcker för bara 149 kronor. Kokböcker brukar ju vara svindyra annars!

etnografiska

Flodhästarna i täljsten och det söta afrikanska armbandet köpte jag i Etnografiska´s egna shop. De hade även botswansk julmarknad men jag fastnade inte för något där. Även allt i shopen hade humana priser, tycker jag. Mycket var handgjort i från Afrika eller Indien. Jättefina saker, verkligen. I alla fall om man gillar sånt man annars hittar på Indiska eller i ex. Voltaire´s butik. Så nu har flodhästsamlingen utökats med tre dyrgripar. De kostade bara 29 kr styck. Jättebilligt ju!

flodhästar

Nu ska jag försöka att klippa Kalle för han börjar bli långhårig. Vi får väl se hur lätt det blir när Ellen fortfarande är vaken. Hon vill ju inte hålla sig undan så klart. Senare i kväll blir det biscottibak för det har vi inte fått tummen ur med ännu men nu måste det bli gjort. Ellenbellen ville inte sova i dag heller men det var väl iofs tur det. Annars hade hon ju missat hela museet. Men hon sov den lilla stunden till och från museet, i bilen.

Fredagsmys

Kategori: Allmänt

Idag har det varit en riktigt mysig dag hela dagen. Vaknade sent (alltid skönt med sovmorgon) och gick upp först 8.50 och Ellen fick jag väcka! Hon har ju sovit lite dåligt på dagarna de senaste dagarna men på morgonen sover hon som en stock. Vi gick upp och åt frukost sen ringde min lilla mamma och vi blurrade om ditten och datten, jul och nyår m.m. så tiden flög iväg och efter vi la på var det dags för tvagning. Ellen fick duscha med mig idag och det tycker hon är jätteroligt. Speciellt att tvåla in sig är skoj och dricka vattenstrålarna.

Efter lunch åkte vi in till stan och mötte upp Jenni och Julia. Vi gick i lite butiker och kikade men jag känner att jag sett allt nu och faktiskt är väldigt mätt på shopping. Vi satte oss i Skrapan och tog en fika på ett av de barnvagns- och barnvänliga caféerna. Kan rekommenderas! Båda barnen hade lite svårt att sitta still och Ellen och jag åkte lite rulltrappa, tittade lite på folk från övervåningens glasväggar och golv. Spännande! Sen fikade vi lite till, pratade massor om jobb och mammagrupper, julen och familjen. Det var väldigt trevligt att träffa Jenni igen (ja, och Julia också såklart) för nu var det länge sen sist. Ellens födelsedagskalas faktiskt. Jag stötte även på gamla bekanta till familjen som jag tjattrade med ett tag innan vi bröt upp.

Jag gick då för att byta blöja på Ellen och inväntade Kalle som var på väg från jobbet. När han kom gick vi till OnOff och köpte lite julklappar och sen till Söderhallarna och där köptes det lite rökta räkor, sushi och lite goda viner innan vi åkte hemåt. Nu har vi smaskat på sushi och druckit gott vitt vin till. Senare i kväll framför tv:n ska vi äta räkor med hemmagjord vitlöksaoli. Mums!

fredagsmys

Jag älskar verkligen helgerna! Det är så hemskt mycket roligare när Kalle också är med oss. Imorgon ska vi tvätta och storhandla. På kvällen blir det nog saffranbiscotti-bak, tror jag. Varför jag nämner tvätten är för att vi imorgon som förste man ska få inviga den nya tvättstugan. 3 supermaskiner som själv potionerar ut tvättmedel och sköljmedel och två dundertorktumlare samt ett torkskåp. Härligt, känner även jag som inte ens tvättar numera. Det är det alltid Kalle som gör! Det kommer att gå så mycket snabbare nu. På söndag blir det besök på museum. Ciao!

Nr 15

Kategori: Tänkt om!

Jag har massor av drömmar, några går nog aldrig att uppfylla men vissa kommer jag att fixa så småningom. En stor dröm är att flyttat till ett hus. Radhus med lite större trädgård eller en friliggande villa med tomt. 

Jag drömmer om ett riktigt spännande och utvecklande jobb som ger väldigt bra betalt, utan att jag ska behöva sätta mig i skolbänken 4-5 år. Finns de?!

Resor! Helst vill jag resa överallt men det blir nog omöjligt om jag inte blir mångmiljonär. Största resedrömmarna som jag har kvar är att bila runt i USA och så vill jag till Venuzuela, Mexico, Peru, Australien (för att bland annat hälsa på min kompis Vickan), Nya Zeeland, Indien, Kina och hela Västindien. Jag kommer med stor sannolikhet att förverkliga resor som Italien (kanske på cykel), Grekland i luffarstil, safariköret i Afrika och Thailand från norr till söder, så småningom. Det är bara att spara, spara och sen dra!

Jag drömde om att flyga luftballong och den drömmen slog in när jag fyllde 30. Kalles födelsedagspresent till mig och han själv följde också med. Det var grymt! Riktigt häftig upplevelse som jag gärna gör om!

luftballongen

Drömmen om en röd mustang lever kvar sen många år tillbaka. Helst en cab. Det går bra med en svart också!

Jag drömmer om att få vara frisk, bli smal och få tillbaka mitt (en gång i tiden) ganska tjocka hår.

Jag drömmer om vacker inredning, dyra möbler, fina tyger och olika idéer till tavlor jag vill måla men aldrig får tid eller inspirationen till.

Jag drömmer om att få ärva massor med pengar av någon avlägsen släkting som jag aldrig träffat. För de pengarna skulle jag resa och göra riktig nytta för andra, i länder som har det tufft. 

Jag drömmer om att få se flodhästar i verkligheten och kanske få jobba med dem ett tag.

Jag drömmer om att få göra skillnad för många, få någon, på ett stort sätt eller på ett litet vis.

Nr 1

Kategori: Tänkt om!

En presentation av mig själv känns ganska så fånigt när man nu har haft bloggen i ett år och egentligen skriver om sig själv och sin familj hela tiden. Jag känner också att bloggen bara har utvalda delar av mig, familjen och vännerna för att jag har valt att ha det så. Därför kommer jag inte att nämna så många personer i min presentation även om de självklart har gjort ett otrolig intryck på mig och hjälpt till att forma mig till den jag är idag. Jag tar heller inte upp olika utbildningar, jobb eller intressen jag har haft (jo kanske några) för det känns ganska irrelevant. Ni får hålla till godo med det här. Sen om det kan kallas presentation eller inte, det låter jag vara osagt. Man kanske mer ska se det som min resa fram till där jag är idag?

Jag känner mig inte speciellt gammal. Bara när jag tänker på andra 35-åringar kan det krypa sig på att jag faktiskt börjar närma mig de fyrtio och det känns mycket mer gammalt än 35. När jag tänker på hur många i min ålder som har ett fast jobb, har gift sig för länge sen och har en bunt med ungar, en stadig ekonomi med ett fint pensionskonto och kanske en liten sommarstuga på landet, så kan jag känna en enorm stress och få lite ångest. Jag har ingen fin utbildning, är arbetslös (fast just nu är jag ju mammaledig) och har ingen aning om vad jag vill jobba med eller vad jag vill bli när jag blir stor. Sommarstugan har vi sålt eftersom vi inte orkade med den allt för stora och kuperade trädgården eller renoveringsbehovet som rådde och jag har inte haft jobb några längre stunder så jag har heller aldrig lyckats få till ett bra pensionssparande.

Jag har alltid haft högtflygande drömmar och planer men aldrig riktigt kunnat förverkliga dem. Det har alltid fattats pengar, mod eller motivation till att utföra riktigt hårt arbete. Därför blev jag aldrig psykolog eller skådespelerska. Tur är väl det med facit i hand. Jag har heller inte lyckats hitta drömjobbet, drömbostaden eller drömkroppen men det betyder inte att jag har slutat drömma och planera. MEN jag har rest, skaffat barn, bott på många ställen och träffat mycket människor och jag är tacksam för vad jag är och har idag.

Jag växte upp på landet (får man väl ändå säga) även om jag är född mitt i smeten. Den lilla smeten Kalmar för att vara exakt och jag har nästan bott under Ölandsbron men bara nästan. Vid 5 års ålder köpte mina föräldrar en villa i en liten förort och där bor de fortfarande kvar. Jag flög ut innan 18 år fyllda och älskade det. Jag hade verkligen vantrivts i skolan med massor av mobbing, skolkande och revolterande. 9 års helvete brukar jag säga, så här i efterhand. Både jag och dåvarande pojkvännen hade länge drömt om att ha ett eget ställe. Jag pluggade på gymnasiet och trodde att jag skulle jobba med måleri, bli känd konstnär eller möjligen keramiker. Han gick arbetslös, gick på kurs eller gick på vik och snart gjorde jag det samma, utan att riktigt hitta mig själv. Jag läste om miljön och naturen och om hur vi skulle rädda jorden. Tänkte att jag kanske skulle bli biolog eller miljökämpe men jag blev bara svårt sjuk, trött och elak.

Det var inte lätta tider och det blev mycket snabbmakaroner och ”lånade” pengar som min stackars mor aldrig fick tillbaka men jag flyttade inte hem igen och vi höll ihop i många år, jag och dåvarande. Vi kämpade verkligen, både med oss själva och varandra. Vi flyttade runt till lite olika stadsdelar och även utanför Kalmar i ett par rundor men hur mycket vi än flyttade så kom vi aldrig riktigt till ro och jag insåg en dag att det inte var lägenheten utan mitt liv, det var fel på. Vi bröt upp (för gott denna gången) och jag flyttade ganska snart till Uppsala för där bodde han jag hade träffat på nätet och jag var kär. Vi bodde tillsammans med hans bror i en trea utanför stan och jag läste upp mina betyg på Komvux. Ett härligt, frigörande, sårande, växande och struligt år med mycket hårt plugg, stenhård träning (jag styrketränade och cykeltränade m.m. nästan varje dag), nya vänner, nya killar, nya planer, ny vikt, nytt, nytt, nytt. Jag tappade fotfästet igen där ett tag men lyckades hitta tillbaka, må bättre och tycka om mig själv lite mer och i samma veva träffade jag Kalle.

Han bodde i Norrköping men hade sina föräldrar i Uppsala. Jag jobbade just då som kriminalvårdare och vantrivdes både med arbetskamraterna och med arbetets placering som var mitt ute i ingenstans och tog 2½ timme att ta sig till och från, i värsta fall. Jag sökte och fick jobb i Norrköping och flyttade till en liten etta inne i stan. Kalle och jag hade ett trevande försiktigt förhållande i början. Livrädda att något skulle gå fel kanske men snart hittade vi en bra rytm och det var något helt annat än det jag tidigare upplevt. Det funkar oftast väldigt bra men ibland är det såklart svårt att hålla samma takt. Vad jag menar med det är att jag är oftast den otåliga och spontana, den som är snabb med att få saker gjorda och den som har planer för hela året, minst. Han är den som har världens tålamod, som tänker efter före och som helst väntar in rätt tillfälle och kanske därför missar det ibland. Tillsammans väver vi ihop delar av dessa olika världar och gör det till vårt eget, bästa alternativ till liv, varje dag. Det funkade då och det funkar nu. Kanske resten av livet men det vore tråkigt att veta i förväg.

Nu har vi flyttat i från Norrköping, ifrån några få riktigt fina vänner och ifrån en lagom stor, lagom vacker och lagom rolig stad till något helt nytt, mycket större och mer pulserande. Vi får se om vi landar här eller flyger vidare. Drömmen är ju ett radhus med lagom stor trädgård i någon fin och trevlig förort men man kan aldrig säkert veta med mig. Jag är en orolig själ. Kanske drar vi till Egypten och öppnar ett dykcenter eller så bosätter vi oss i djupaste skogen någonstans och lever av det vi själva kan odla och slakta. Får Kalle bestämma så bor vi nog kvar här. Stay put - Det är nog hans melodi, det. Jag gillar att rycka upp rötterna ur jorden och skaka om lite, plantera på ett annat ställe. Kalle tycker om att packa jorden ordentligt runt rötterna, vänta, vattna och se vad som tar sig på vald plats. Det är precis lika spännande som att sätta sitt årliga grönsaksland.

Vår vackra vinter

Kategori: Allmänt

Jag och Ellen var ute en stund på förmiddagen för att få lite sol på nosen. Nåväl, det var inte det lättaste, solen står så lågt just nu att den knappt når över träden men vi såg glimtar av den och det glittar så vackert på snön som ligger kvar på träden. Jag hade som vanligt bara mobilen med mig men några fina bilder fick jag trots allt.

Vackra vintern

Ellen åkte pulka nästan hela tiden. Hon älskar det verkligen. Idag kom hon på att man kunde dra vanten i snön medan man åker. Det resulterade i en mycket blöt vante och kall hand. Jaja, hon hade roligt i alla fall. Vi såg 4 hundar, hälsade på en. En valp som var jättesnäll och busig. Det var tydligen en nyinflyttad granne till oss, så de lär vi stöta på fler gånger.

Ellen i pulka

Det är lite tråkigt (på sätt och vis) att vara ute nu för alla lekplatser är totalt insnöade och går inte att nyttja. Så ser det i alla fall ut häromkring där vi bor. Jag har inte varit på någon av de riktigt stora dock, det är möjligt att de är bättre plogade och snöröjda. Jag försöker roa Ellen med att åka pulka (tyvärr sandar de ganska mycket men några ställen går att åka på) och titta på olika maskiner som jobbar utanför vårt hus. Det byggs nya hus, de gräver ibland rören i marken för att laga värmen osv. så det finns mycket att spana på och Ellen tycker sånt är intressant. Sen kan man alltid titta på förbigående hundar eller spana på fåglarna som sitter i buskarna och kurar eller äter ifrån talgbollarna. Vi såg fina nötväckor idag och massor av koltrast. De fryser nog nu.

Snö i sol

När vi kom in igen var det dags för lunch och efter lunchen brukar Ellen sova men de senaste två dagarna har hon vägrat. Hon vill absolut inte ligga i sängen och hon vill absolut inte sova. Så nu knatar hon omkring och gör allt som hon inte får eller ska göra, vilket är ganska irriterande. Jag får avsluta här och skriva mer när hon behagat somna.







Nr 2

Kategori: Tänkt om!

Min första kärlek ja, den har jag nästan glömt nu men då, då det begav sig, då var man ju så heartbroken att man trodde man skulle dö! Jag blev inte speciellt förtjust i någon i så där unga år men med det sagt så hade jag säkert nån favorit redan på dagis. Nu är det ju så här med mig att jag inte har något minne av den tiden. Jag börjar minnas saker först från 7-8 års ålder och även då är minnena väldigt luddiga och få.

Så om man med "min första kärlek" menar första gången man träffade någon som man blev så där väldigt kär och galen i (ja, alltså DÅ trodde man ju att det var kärlek, nu vet man bättre), så var det en sommar då mina föräldrar, jag och min klasskompis Johanna var på Öland för att gå på hundutställning. På den tiden hade vi en cockerspaniel som hette Sotis och min mamma skulle ställa ut henne. Jag och Johanna, vi sprang omkring på campingen och spanade på killar. Det fanns gott om folk både pga campingen i sig och så var hundutställningen stor och drog mycket folk, även den.

Jag minns inte hur vi träffade de där killarna men de var två från början och den ena blev både jag och Johanna förtjusta i. Har för mig att han hette Robert men jag kan ha fel. Han var i alla fall mörkhårig och hade ganska långt hår vill jag minnas. Bruna ögon också, har jag för mig. Hur det nu än var så minns jag i alla fall känslan. Han var så snygg och tuff och cool. Allt han sa och gjorde var bara bäst, så där på direkten. Självklart hade ju Johanna förtur då hon var så mycket snyggare än jag och dessutom mer erfaren av killar men jag minns väldigt väl att grabben inte riktigt kunde bestämma sig, utan han hängde med oss båda två. Vi satt i någon klätterställning i nåt litet hus vill jag minnas och där hände väl både det ena och det andra. MYCKET oskyldigt såklart, vi var inte gamla då... 10-12 år? Jag minns inte så noga men vi pussades i alla fall och det var ju bara såå häftigt kommer jag i håg och jag tänkte på honom hela den sommaren, fast vi aldrig sågs igen.

Och efter den pojken så började jag få upp ögonen för killar! Plötsligt fanns de ju överallt och man var ju småkär i var och varannan kille. Flera i klassen blev ju intressanta och lite senare grabbarna i klasserna över mig och snart hängde man ju med äldre, både killar och tjejer vilket gjorde att man träffade massor med snyggingar som man föll för, mer eller mindre. Lika besviken varje gång killen ifråga inte kände som jag eller bara utnyttjade en för att man var intresserad. Nåväl man gick väl på några nitar men jag har också haft min beskärda del av bra förhållanden senare i livet så jag är inte alls bitter. Jag vill påstå att jag lärt mig massor genom åren, är god vän med de flesta av mina ex (även om vi inte umgås direkt) och jag tycker nog att jag gjorde rätt som inte stannade med någon av dem.

För om jag hade stannat med någon av dem så hade nog mitt liv blivit helt annorlunda och jag hade aldrig någonsin träffat Kalle! Med facit i handen hade jag dött av brustet hjärta om jag inte hade träffat Kalle. För även om han verkligen inte var min första kärlek, så är han helt klart min största!

Nr 25

Kategori: Tänkt om!

Åh Heddan jag tror inte det är någon bra dag för mig att skriva om vad jag är bra på idag men jag ska försöka åtminstone trots att mitt självförtroende inte är på topp.

Jag älskar att laga mat och jag tycker att jag är väldigt bra på det. Jag är snabb och kreativ i min matlagning vill jag påstå och allt som oftast blir det gott också. Att bjuda vänner på middagar är ju jätteroligt.

Jag är bra på att se detaljer och lägga märke till det lilla som andra oftast förbiser.

Jag är bra på att ge ärlig och rak feedback och konkreta (om än lite hårda kanske) råd.

Jag tycker också att jag är bra på att jobba som receptionist. Då menar jag de klassiska recpetionist-arbetsuppgifterna såsom posthantering, telefoni, mailservice, kundkontakt osv.

Rip-off

Kategori: Allmänt

Detta har jag snott, rakt av! En mamma-bekant vars blogg jag läser hade fått ett tips om en utmaning som gick ut på att skriva om dessa saker, en om dagen i 30 dagar. Själv har jag ju lite idétorka i dessa dagar så självklart blev jag både tacksam och glad när jag såg en lång lista på saker man kan skriva om. Nu vet jag inte om jag kommer skriva om alla 30 (i mitt fall får jag väl skriva om de syskon jag INTE har i så fall) eller om jag väljer ut några stycken men det är ändå bra att få lite tips. Så ni som läser min blogg, kan ni inte skriva en kommentar om vilka ni vill att jag ska skriva om?

Här är allternativen:
Dag 01 – Presentera mig själv
Dag 02 – Min första kärlek
Dag 03 – Mina föräldrar
Dag 04 – Vad bjuder jag på för mat?
Dag 05 – Vad är kärlek?
Dag 06 – Om det här vore min sista dag
Dag 07 – Vänner
Dag 08 – Favoritsaker
Dag 09 – Min tro eller livsfilosofi
Dag 10 – Bloggfavoriter
Dag 11 – Mina syskon
Dag 12 – 10 saker du inte vet om mig
Dag 13 – En vanlig dag hemma hos mig
Dag 14 – Dåliga vanor och laster
Dag 15 – Mina drömmar
Dag 16 – Första kyssen
Dag 17 – Barndomsminne
Dag 18 – Ett pinsamt ögonblick
Dag 19 – Detta ångrar jag
Dag 20 – Mina förebilder
Dag 21 – Mina dåliga sidor
Dag 22 – Det här upprör mig
Dag 23 – Mitt hem
Dag 24 – Det här får mig att gråta
Dag 25 – Det här är jag bra på
Dag 26 – Mina rädslor
Dag 27 – Min favoritplats
Dag 28 – Saker jag saknar
Dag 29 – Det här ska jag bli när jag blir stor
Dag 30 – 10 dödssynder

Snögumma

Kategori: Allmänt

Rimfrost och sol, finns det nåt vackrare? Jo, det gör det men nu gäller det att fånga dagen! Igår var det iskallt ute men väldigt fint. Vi stannade dock inne hela dagen eftersom temperaturen var som den var. Kan ju avslöja att jag hade en grymt rastlös dotter fram på eftermiddagen, hon tyckte inte alls det var lika spännande att stå och glo på rimfrosten genom fönstret. Vad fort och tidigt det blir mörkt. Här är klockan ca 15.00!

rimfrost

Idag tog vi ut vagnen (istället för pulkan) och gick ner till Farsta C i snöyran. Herregud vad det snöade, just när vi skulle gå, så jag såg ut som en snögumma när jag kom fram! Jag hade nämligen tid på vårdcentralen och kollade min fot igen. Ska röntga den på måndag och även börja med inflammationsdämpande medicin igen för att se om det hjälper nåt. Dessutom ska jag stödja och använda foten så lite som möjligt i minst 10 dagar. Kul när man försöker gå ner i vikt! *suck* Jag vill dock gärna ha en frisk och fungerande fot, så 10 dagar är en baggis i sammanhanget.

Efter sjukbesöket gick jag omkring en stund i centrum. Hittade en bra julklapp till Kalle (eller två faktiskt) och var även och fixade mina glasögon (igen) för de klämde bakom örat. Ellen tröttnade fort på att gå i butiker så vi gick hemåt redan efter någon timme och nu sover hon sedan 3! timmar tillbaka. Var inne och puttade lite på henne för en halvtimme sen men hon ville inte riktigt vakna så jag låter henne ligga tills jag skrivit detta klart. Hon var vaken ett tag i natt, sov väldigt oroligt och sådär, så hon är nog extra trött idag, helt enkelt. Hon slumrade redan i vagnen. Såg så mysigt ut där hon låg inbäddad i åkpåsen med extra fleecefilt. Hon behöver verkligen en varmare jacka nu om det ska fortsätta vara så här kallt. Mormor köper en julklapp har hon skvallrat, eller kanske blir det en overall. Det vore kanske bättre med en fodrad overall. Jaja, vi får se vad det blir, på julafton. Tills dess får hon helt enkelt fortsätta agera michelingubbe, stackarn. Hon ser dökul ut när hon pälsas på tjock tröja och dubbla jackor. En fleecejacka och en plysch gör att hon knappt kan röra armarna och hon blir stel och robot-aktig. Men hon verkar inte störas nämnvärt måste jag tillägga.

Ikväll är Kalle på sitt jobbs julfest. Hoppas att han inte blir för sen. Jag ogillar skarpt att åka tunnelbanan ensam på sena kvällar och nätter och det samma gäller när någon vän eller då sambon gör det. Det är faktiskt ofta något händer i samband med tunnelbanan, tycker jag. Jaja, hoppas att han har roligt i alla fall. Fick ett sms nyss om att de höll på med några trista (?) lekar. Får väl höra mer om det och allt annat, när han kommer hem sen.

Imorgon ska vi umgås med Hedvig och Martin, de nyförlovade tu. Det ska bli riktigt trevligt och mysigt. På söndag ska jag få egentid! Den ska jag spendera på en julmarknad och på eftermiddagen ska vi hem till Björn och Kicki. Det blir med all säkerhet nice även det. God helg på er, kära läsare!

Farfar på besök

Kategori: Ellen

Igår kom farfar (Ellens, inte min, han är död) och hunden Tyson på besök och vi lekte och busade. Tyson är lite sotis på Ellen och Ellen är lite avundsjuk på hunden. Det yttrar sig på ganska roliga sätt. Tyson försöker få farfars uppmärksamhet och tassar omkring nära, nära. Ellen sätter sig i farfars knä så fort hon kommer åt med diverse böcker hon egentligen inte vill läsa men hon tror det, i 5 sek. Sen är Ellen väldigt intresserad av Tysons korg. Han har en korg med en kudde och en handduk i som han ofta ligger i men när Ellen är med så får han sällan ha den ifred. Ellen kastar resolut ut handduken och placerar sig i korgen. Hon får precis plats i den. Tyson tittar bara på eller går där ifrån. Matskålen där emot är han mycket mer noggrann med. Den får hon inte röra. Då blir det morr!

Ellen i Tysons korg

Hundar på tv:n är för Ellen bara; bvvvhhh.... (ljudet för alla djur i och för sig) men för Tyson är det en hel armé med fiender och han skäller och hackar med tänderna. Låter jätteroligt. Han gör gärna så när han blir lite till sig, smäller med käkarna alltså. Även om de inte är världens bästa vänner ännu så tycker jag nog att det fungerar bra med Ellen och hund. I alla fall denna hunden. Hon vågar t o m klappa lite försiktigt på honom nu när hon tror att han inte märker det. Det gör han såklart men han är en gammal och klok herre och låter henne hållas.