I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Publunch, Kista Galleria och bebiskväll med goda vänner

Kategori: Allmänt

Igår tog lilla familjen tuben in till Söder där vi promenerade en liten runda och hamnade på en typisk Söderhaksfotbolls-pub (ni vet; storbildstv i varje hörn och ett gäng locals som hojtar högt när någon gör mål, eller inte gör det) där vi åt en lite sen lunch. Kalle käkade fish & chips och jag tog en GG Specialburgare. Gott, stor portion och faktiskt bra pris. Inte helt fel. Ellen fick sutta på en bit hamburgarebröd och på Kalles citron. Det diggade hon starkt och hon hade säkert ätit av den också om hon hade fått men jag vågade inte riktigt.

Ellen suttar på hamburgarebröd


Kalle & Ellen på Golden gate

Efter pubbesöket åkte vi till Kista galleria och shoppade lite. Jag köpte en blus och t-shirt och Kalle köpte Heavy Rain (Ett skitsnyggt PS3-spel) och lite dvd-skivor till sin pappa och så köpte vi en liten söt body till Jimmy och Jennis lilla Julia. Vid 19-tiden åkte vi så hem till dem och blev bjudna på jättegod spenat-lasagne! Vi fikade, pratade nappar, amning, bajs och annat bebissnack, helt ohämmat i flera timmar! (Ja, vi pratade om annat också men alla sa just det att det är skönt att kunna förkovra sig i bebisarna och allt kring dem med gott samvete, eftersom alla är i samma situation, så ingen tröttnar på samtalsämnet.) Det var SÅ roligt att äntligen få träffa Jenni och få se lilla Julia som hunnit bli 6 veckor redan. Vi var inte hemma förrän vid 24.30 ungefär och så var vi ju tvungna att se finalen i curling innan vi gick och la oss. Oj så spännande! Ellen fick mat vid 01.20 sista gången och hade svårt att somna om. (Hon somnade äntligen vid 22.30 tiden efter att ha varit pigg o vaken hela långa dagen.) Vi trodde vi skulle få sovmorgon idag eftersom det blev så sent i säng men Ellen vaknade pigg och glad vid lite över 8, så det var bara för Kalle att pallra sig upp. Jag hade min sovmorgon! Perfekt, sov till 10.30. Nu på förmiddagen har vi spelat nya spelet och badat Ellen.

Dinooutfit & krogbesök

Kategori: Allmänt

Jag hade en mycket lugn dag med film och tända ljus mitt på dagen. Det var riktigt ruggigt ute med dimma och dis men äntligen så börjar det bli töväder! Alltid något. Idag har vi 2.3 plusgrader! Dock samma dimma....

Igår invigde Ellen sin dinosarieoutfit. Sååå bedårande söt, tycker jag. Tänk att jag som var så totalt emot alla dessa nalle- och kaninutstyrslar före jag själv fick barn, gick och köpte en dinodräkt till Ellen. Den fanns i rosa också men där gick min gräns för gulligull.

Ellens dinodräkt

På kvällen tog jag tuben till Kärrtorp där Malena och Celie mötte mig och vi gick till Jesses krog där Eva-Li och Anna (Eva-Li´s kompis) väntade. Efter ett tag dök även Nathalie och Noemi upp och vi vall fullt gäng. Josefina och Martina kunde ju inte deltaga. Så synd för vi hade väldigt roligt och trevligt. Alla var nöjda med maten vi åt och samtalen flöt på om ditt och datt, precis som det ska göra tycker jag. Det där gör jag gärna om! Och för dem som har vägarna förbi Kärrtorp kan jag rekommendera Jesses krog. God mat - lite åt husmans kost-hållet med mycket mos, biff, bacon.... De hade även pastarätter och fisk. Priserna var bra också. Det enda negativa jag kan komma med var servicen som inte var speciellt bra faktiskt. Tjejerna var inte proffsiga för fem öre  och nästan lite nonchalanta emellanåt men de var väl helt okej de också.

Våren och växterna

Kategori: Tänkt om!

Nu kliar det lite i fingrarna efter att få påta i jord, förså lite svårare grönsaker och blommor, plantera om krukväxterna och det börjar ju närma sig. Då det gäller min lust och kärlek till odling, krukväxter och trädgård så är den stor och nyfiken. Nu har jag inte längre någon trädgård där jag kan sätta buskar och träd, där jag kan odla vaxbönor, sallad, morötter och örter eller se gamla vänner återkomma och det svider i hjärtat då jag tänker på allt arbete jag la ner vid sommarstugan förr om åren och alla växter och träd jag var tvungen att säga adjö till då vi sålde stället. Som jag kämpade med rabatter och grönsaksland! Jag försökte tämja den vilda skogen som nästan helt höll på att ta över min kuperade, steniga, backiga skogsbrynsträdgård och hackade, rensade, flyttade, kånkade och bar sten och annat skrot bort från mina väl valda rabatt-partier. Det blev fint och var fint... i kanske en eller ett par veckor sen var det dags att rensa blåbärs- och ljungris och all sköns ogräs igen. Men aj aj vad jag mådde gott i själen av allt arbete! Jag saknar det något enormt nu när jag bara har en ynklig, blåsig balkong att hålla mig till och jag får inte alls utlopp för allt jag vill göra och prova på. När vi flyttade hit hade vi nästan helt bestämt att vi absolut inte skulle köpa någon liten stuga, fritidshus eller ens kolonilott. Vi tyckte det var rätt skönt att slippa ansvaret och jobbet som det innebär men nu undrar jag om vi inte måste köpa en lott åtminstone. Jag tror inte jag klarar en sommar till utan att få påta lite. Mina krukväxter trivs mycket bättre här än på Bredgatan, så jag har mycket mer nöje av dem nu än då. Alltid en liten tröst. Mina orkidéer blommar så vackert i köksföntret nu och har så gjort i över en månads tid, ja kanske mer än det. Snacka om tacksamma blommor!

Aprikosfärgad phalaenopsis

Roliga är de också. Nu finns ju även minivarianter, som den här. Jag har två stycken av denna varianten.

Miniphalaenopsis

Här är en gammal trotjänare. Den blommar om för tredje eller fjärde gången nu.

Röd phalaenopsis

Bara detta att få vara ute i naturen är något som jag älskar och verkligen saknar nu när det är kallt, blött och kalt överallt. Visst är vintern vacker på sitt vis med sin rimfrost, solglitter i istapparna och granarna som dingnar av snötyngd men jag är ändå helt klart en vår, sommar och höstmänniska. Jag dör liksom lite jag också då vintern kommer och allt dör eller går i ide. På samma sätt tycker jag att jag själv börjar leva igen i samma takt som växterna börjar titta fram ur mullen igen och stadigt växer sig större och starkare i vårsolens värme. Jag har sagt det förut och jag säger det igen... jag längtar! Jag längtar efter att få plocka blommor, visa Ellen all vår vackra natur och peka ut olika slags växter. Jag längtar efter att spana på vårens första fåglar och att få åka och titta på tranorna, att få dricka kaffe och fika smörgås på någon stenhäll tillsammans med familjen och Ellens farfar, som precis som jag älskar naturen mer än något annat och som kan så mycket om både djur, fåglar och växter. Han kan jag prata odling, förädling och ogräs med i timmar!

Lite långtråkig vecka

Kategori: Allmänt

I tisdags var Ellen och jag till Söderledskyrkan på sångstund och efteråt lite fika och lek med de andra barnen. Vi fick som tur var åka bil dit med Josefina och Deon. Det var verkligen uppskattat eftersom det var väldigt snöigt och svårt att ta sig fram till fots. Det var lite mindre folk också denna gången. Kanske för att tunnelbanan var avstängd?! Kalle fick åka buss till jobbet. Igår hade jag en riktigt tråkig dag och det kändes som om Ellen också var lite rastlös och uttråkad. Jag dammsög och plockade lite men annars gjorde jag inget speciellt. Tittade på en film vi hade inspelad och försökte roa Ellen. Hon var mest trött och sov ganska mycket igår. När hon inte sover ligger hon på mage och kräks. Får hon inte ligga på mage så blir hon ledsen och skriker och gråter, så vad gör man!? Ska inte hennes magmun ha vuxit till sig nu? Jag börjar bli less på att torka kräk hela dagarna. Ja, jag vet att jag gnäller och det hade säkert ni också gjort om ni hade fått köra en tvättmaskin om dagen pga det! Dessutom gör man ju henne ledsen varje gång man måste tvätta hennes ansikte och händer och allt annat som råkat få kräk på sig och strippa ungen och byta outfit flera gånger per dag. Inte hennes favoritsyssla heller...

Imorgonkväll blir det väldigt trevligt, hoppas jag! Då ska jag gå ut och äta på en liten kvarterskrog som heter Jesses. Det var två av mammorna från gruppen som tipsade om detta stället för länge sen när vi satt och fikade en förmiddag före föräldrargruppsträffen. Vi sa att vi skulle gå dit någongång och nu blir det av. Det är flera stycken mammor som ska med men vi ska inte ha med oss barnen. Det blir första gången jag gör någon sånt här utan Ellen sen hon kom till världen, så därför känns det lite extra. Någon kväll framöver sen får väl jag och Kalle försöka hitta en barnvakt så att vi kan komma iväg och fira vår 9-årsdag som vi hade den 14 februari. Eftersom vi då var magsjuka eller precis hade varit det så var det inte riktigt läge att fira då. Men men, någon gång så ska det väl bli av. Romantik och "egen-tid" är en bristvara i vårt hushåll just nu. Inte för att det gör något egentligen men det vore samtidigt trevligt, det ska jag inte sticka under stolen med. Det hade nog enkelt fixats också om jag hade haft mina föräldrar i närheten. De hade lugnt ställt upp och varit barnvakt till Ellen men eftersom de bor 55 mil härifrån är det inte så lätt fixat, tyvärr. Dessutom måste det vara någon som känner sig bekväm med barn och som man känner väl och som känner Ellen väl och eftersom våra vänner alltid är så himla upptagna så ses vi så sällan att Ellen hunnit glömma bort vilka de är mellan gångerna. Förutom de andra mammorna (de träffar ju Ellen en gång per vecka åtminstone) men det känns ändå inte riktigt rätt, av någon märklig anledning. Jag tror de skulle vara utmärka barnvakter men det känns ändå inte som att man känner dem på rätt sätt för att fråga om en sån grej. Jaja, det löser sig alltid med det. Man kan ju göra massor av saker MED barnen också. Ibland vill man ju dock vara ensamma.... det är då det blir ett problem.

Rensat hallen & badat

Kategori: Allmänt

Idag har vi haft lite av en städ- och plockdag. Äntligen fick vi tid och lust till att gå igenom det sista av sakerna Kalle hade med sig ifrån sin pappas hus och dessutom bar vi ner vaggan och annat som samlats på hög i hallen, till källaren. Skönt! Nu kan man (nästan) gå obehindrat i hallen igen. Mesta jobbet gjorde faktiskt Kalle (det var iofs hans prylar också) men jag hjälpte till där jag kunde och så vattnade jag mina stackars vintertrötta krukväxter och badade Ellen utan skrik och gråt. Det går bättre för varje gång nu, tycker jag. Hon fick säga hejdå till sin gamla, lilla badbalja idag. Den kommer numera vara tvättbalja igen. Det var ett tag sen vi använde den nu iofs då vi köpte en större för ett tag sen men hon fick ligga i den idag när Kalle skulle värma hennes mat. Hon såg ut att trivas väldigt bra i den nu när det inte var något vatten i den! Hon är ju som bekant inte så glad i att bada annars men som sagt så går det bättre och bättre för varje gång. Hon borde ju vara van vid det här laget kan man tycka men även om hon inte protesterar högljutt längre så är hon inte överförtjust heller.

Ellen i gamla badbaljan

Vi har även satt upp en svart tub mitt i rummet åt Ellens alla leksaker och gosedjur, idag. Den kommer antagligen snart att bli överfull men ännu så länge fick några stycken flodhästar plats också. Vi fick flera stycken hyllor att ha cd-skivor i som också har funnit sina platser idag. Nu ska Kalle bara föra över alla sina skivor till dem också.

Leksakstuben

Under tuben har vi lagt ett täcke som hon kan ligga och leka på. Hon har fått ärva en av mina största flodhästar som jag har två likadana av. Hon blev jätteglad av den och skrattade gott åt honom när han grymtade. (läs; när pappa ljudade) Här chillar hon med honom som huvudkudde i sina nya byxor!

Ellen chillar

Bullbak & besök

Kategori: Allmänt

Kalle har rensat i alla sin mammas fotoalbum under dagen och satt samman ett minnesalbum. Det var såklart en sorglig och jobbig process som han har dragit sig för att göra länge men nu fick han ork till det. Det är svårt att förstå hur det känns för honom, jag som har båda mina föräldrar kvar i livet. Självfallet måste det vara otroligt smärtsamt att se sin mamma på korten, speciellt de där hon är sjuk och medtagen. Samtidigt så fick han se glada och roliga foton också och det är ju lite lindrande mitt i allt det sorgliga.

Jag har bakat banankaka idag. Det var efter ett recept av Leila (ni vet; Leila bakar på TV4+) och den blev god fast jag glömde ha i valnötskärnor. Så här såg den ut när den blev klar.

Banankaka 

Jag bakade även lite bullar med kanel, kardemumma och vanilj. De blev också hyfsat goda. Jag har inte bakat bullar sedan jag bodde på Lybecksvägen i Kalmar och det är en herrans massa år sedan! Så jag är rätt nöjd med att få ihop en bulldeg över huvud taget. Jag ringde och bjöd över Josefina och Deon på fika och hon gillade både bullarna och kakan, så hon fick med sig lite hem att ha till fika i kväll med sin man. Deon satt hos Kalle i hans knä ett tag och verkade trivas riktigt bra där. Ellen tittade förundrat på honom och sen tog hon tag i Deons hand och ville stoppa in den i sin mun. Då blev han lite ledsen och fick hoppa över till mammas trygga famn igen.

Bulldeg med smör-kanelkräm 

Bullar innan jäsning

Jag tyckte för en gång skull att det var riktigt roligt att baka! Jag brukar inte tycka det annars utan mest känna att det är en nödvändigt ont att baka något själv i stället för att köpa färdigt, då det skall fikas. Grejen är att hembakat är ju så hemskt mycket godare än köpefika, så jag får nog fortsätta att baka framöver. Det får inte bli för ofta bara, för då lär man äta alldeles för mycket fikabröd!

Så här fluffiga och fina blev de färdiga bullarna. Det är inget pärlsocker på dem av den enkla anledning att jag inte tycker om pärlsocker och därför inte hade det hemma.

Färdiga bullar

Nytt varv av kräksjukan & jag shoppar loss

Kategori: Allmänt

Igår kväll så var det dags igen men denna gången var det Kalles tur. Svisch och han försvann in på toaletten och där blev han kvar, stackarn. Hela natten har han legat på soffan eller varit på toan. Nu ligger han däckad i sin säng och smuttar blåbärssoppa, så mycket han bara orkar när han vaknar till. Jag vill verkligen inte få en ny släng men kan inte låta bli att känna efter och nog är jag också lite illamående?.... Hmmm.....

Ellen och jag tog en tur till Farsta C. Hon hade sin fina spacefrog-tröja på sig idag. Den och en massa annat fint fick hon i present av Kalles arbetskamrater när hon föddes. Nu är den lagom stor för henne. Cool va!?

Spacefrog-Ellen

Och nej, jag har inte bäddat sängen nej.... so what!

Jag var på apoteket och skulle kolla in de nya kapslarna mot håravfall. Fyrahundra kr var lite väl saftigt för mig just nu och dessutom fick jag inget bra intryck av att de kunde hjälpa mig med mina hormonsjukdomar och så när jag pratade med expediten, så jag struntade i dem men tog ut receptet på mina örondroppar åtminstone.
Sen var jag på Lindex och handlade lite kläder till Ellen. Hade 30% rabatt så det kostade bara lite över 200 kr. Jag köpte en supersöt grön dino-outfit i velour med klor på fötterna, tuppkam och ryggkam och ett par velour-plyschbyxor med typ hängslen i mönstrat grön-turkos. Jag köpte 2 st 2-pack halkstrumpor också och även 2 par strumpbyxor men de köpte jag på H&M. Nu har hon lite i stl 68. Hade mest bodys och det räcker ju inte. Jag var in på Spec Savers och rättade till mina glasögon som jag känt in mig på ett tag nu. Hon var väldigt tålmodig men sa samtidigt att jag var otroligt pedantisk. Haha, tro fan det! Brillorna kostade ju över 3000 kr. Då vill man ju åtminstone att de ska sitta skönt så att man använder dem.

Igår lagade jag barnmat till Ellen för första gången. Riktigt busenkelt, bara potatis och morot! Hittade så bra portionsförpackningar på Babyland i tisdags också så det var bara till att skala, tärna i bitar, koka och sedan köra det tillsammans med lite rapsolja med stavmixern tills det blev en klibbig pure och sen klicka ner det i burkarna. Kanon och mycket godare än de som jag annars köper från Semper eller så. Härlig färg blev det också.

Potatis- & morotspuré

Jag har fått efterfrågningar på foton av Ellens nyinhandlade klänning och så där... Det kommer att komma upp lite kort på hennes kläder inom kort. So long!

BVC, Coop, babyland, babysång och så lite potatis & palsternacka på det

Kategori: Ellen

Idag fick Ellen och jag gå upp tidigt för kl: 8.15 skulle vi till läkaren på BVC för att titta i Ellens öron. Det hade runnit ut så mycket kladd igår morse att jag blev lite orolig. Jag ringde till Lisbeth (min kontakt på bvc) och hon tyckte det var lika bra att komma förbi då läkaren var där. Det var ingen fara med öronen som tur var, bara lite vax men trumhinnorna såg fina ut, sa hon. Efter BVC-besöket åkte vi ut till Handen och gick på Coop för att köpa en termos bland annat. Jag hittade lite allt möjligt som är bra att ha till Ellen. En 2 i 1 matskål med lock och sked, 1 burk med lock som jag kan ha ersättningspulver i och ha i skötväskan (en liten nätt som inte tar en massa plats), 2 burkar ekologisk barnmat och en del annat. Det fick bli ett akutköp av napp också för rätt var det var så var det inte roligt att shoppa längre (hungrig Ellen) och nappen hade jag ju givetvis glömt hemma i morse pga allt stressande på morgonkvisten. Jag matade Ellen i bilen och sen tog jag ut vagnen och gav mig iväg på en liten promenad bort till Babyland. Där shoppade jag en liten speldosa/bitring-leksak, 8-pack burkar på 70 ml att frysa in eller bara ha barnmat i och 4 bodys för 100:- (Billigt!) Det jag egentligen skulle köpa hade de inte där, nämligen en ny diskborste (specialmodell) för den gamla börjar bli utsliten. Tillbaka till bilen igen och Ellen sov gott i vagnen och så körde jag direkt till kyrkan, åt lunch -en god fiskgratäng för fyrtio pix, otroligt bra pris! Sen var det dags för babysång men då bestämde sig lilla fröken för att bajsa.... ner HELA SIG! Herregud.... bodyn var dyblöt och det hade runnit längs hela benet och båda strumporna vart kladdiga... oj oj oj... och jag som inte hade några byxor att byta med! Som tur var en body åtminstone. Celie kom till undsättning, tack och lov. Hon lånade ut ett par byxor men utan strumpor fick hon bli resten av tiden i kyrkan. När vi kom hem igen så vart det tvätt av kläder och uppackning av alla prylar. Ellen sov ett par timmar så jag hann både dammsuga och plocka undan m.m.
När hon vaknade sen så fick hon potatis & palsternackspuré och det diggar hon starkt. MEN hon är inte så bra på att låta bli att stoppa in händerna i munnen samtidigt som hon äter. Så här vacker är hon efter en måltid!

Palsternacksfest

Potatisgott

Detta längtar jag till

Kategori: Allmänt

Åh vad jag längtar efter dripp dropp... efter grusknaster på torr asfalt... efter första krokusen eller blåsippan... efter porlande av snösmältning... efter kall fläkt men värmande sol mot kinderna... jag vill sitta i lä och bara lapa sol. Jag längtar efter mer ljus, mer värme, mer grönska, mer fågelsång och mer blommor. Jag längtar så jag snart går sönder, efter våren!

     tussilago

Gul, skön tussilago på den härliga, soliga vårpromenaden förra våren!

     krokus

Och gul, näpen krokus som sticker upp ur gamla höstlöv.

Dopplanering & vinterkräksjuka

Kategori: Allmänt

Äntligen bestämde vi oss och det blir alltså dop. Vi valde Stora Sköndals kyrka, den verkade vacker på bilderna vi såg på nätet och både jag och Kalle tycker att Söderledskyrkan känns lite trist (utseendemässigt utanpå i alla fall) och dessutom är ju jag och Ellen där ganska ofta ändå. Kan vara roligt med en annan kyrka. Idag kände jag mig pigg nog för att ge mig ut på promenad så vi åkte till konditoriet i Sköndal och därifrån gick vi sen till kyrka och tittade lite. Den ligger superfint, tror det är ännu vackrare där på sommaren men dopet blir ju i april, redan. Vi var bara jättekort in i kyrkan och tittade och den var enkel men vacker.

Stora Sköndals kyrka

Senare i veckan skall vi åka dit igen och få en liten rundvisning och då får vi även titta på lokalen man lånar efteråt, till dopkaffet. Vi var även in på konditoriet och snackade lite med ägaren om tårta. Fick tipset av Malena och han verkar bra, så vi beställer nog något gott därifrån. Sen la vi inbjudningarna som jag skrev ut igår på fint brevpapper, på lådan. Så just nu är det inte så mycket mer förberedelser inför dopet men det kommer mer, längre fram!

Jag åkte på någon slag maginfluensa i torsdags och har mått pyton i ett par dagar. Kräktes hela torsdagsnatten och har även varit jättedålig i magen med allt vad det innebär! Idag har jag ätit vanlig mat igen dock och allt känns mycket bättre! Tyvärr är jag lite illamående fortfarande då och då och det är ganska störande men det går nog över när magen kommer igång ordentligt igen och jag får röra mig, får frisk luft och allt det där som är bra för kropp och själ. Det var hur som helst väldigt skumt att jag blev sjuk! Jag har inte haft någon maginfluensa eller dyl. (förutom campylobacter-infektionen jag fick i Egypten men det var "bara diarré" i 3 månaders tid!!!) i vuxen ålder, så det var väl dags helt enkelt. Usch och fy! Vill vi inte vara med om igen. Kalle fick vara hemma på fredagen för jag var alldeles för spak för att ta hand om Ellen ensam och dessutom ville jag inte smitta henne om man kan förhindra det!? Verkar ha funkat denna gång i alla fall. Hon busade med pappa hela dagen och mamma tog kort.

Ellen & pappa Kalle

Jag har beställt tågbiljetter till Kalmar och ska åka ner den 11 mars för att hälsa på mina föräldrar. Ellen åker också med men Kalle kommer ner först på lördagen har vi bestämt (han måste ju jobba och så ville han gå ut och öla med sina jobbakompisar... tycker jag han gör jämt och ständigt men men...) och då tar han bilen ner. Han är ju ledig på måndagar nu så vi åker tillbaka hem på måndagen sen. Ska bli roligt att få umgås lite med mamsen och papsen och det är ju så viktigt att Ellen får träffa sina morföräldrar lite också! Sen är det ju inte långt kvar tills de kommer upp till oss för dopet. Jag fyller ju år också i samma veva (12:e) så det passar ju extra bra. Hoppas nu bara att Ellen får vara frisk och att det inte blir jobbigt att åka tåg med henne, så långt. Det är ju svårt att roa en så lite tjej på ett tåg.

Mumsigt bröd och mindre mumsig unge

Kategori: Allmänt

Ellens nya favorit är att rulla till mage. När hon så väl ligger där på mage så kräks hon och gosar in hela ansiktet i pölen! (inte med flit såklart, hon orkar nog bara inte hålla upp ansiktet hela tiden och när hon väl får blött i ansiktet killar det. Vad gör man då? Jo man kliar tillbaka genom att gnida och gno... SUCK) Sen börjar hon gny och gnälla för att det är obekvämt på mage och av någon anledning så kan hon inte längre komma ihåg att det går att rulla över på rygg igen. Då kommer jag och vänder henne, torkar bort allt kräks och torkar bort pölarna och sen går det kanske en halv minut sen ligger hon på mage igen! Och strax därefter så har hon kräkts igen. När hon gjort så 3-4 gånger går jag och byter kläder på henne och så gör vi något annat en stund. När jag sen lägger henne i gymmet så rullar hon strax över på mage igen och hela cirkusen körs i repris. Så det lukar inget gott om varken ungen min eller hennes leksaker, som alla får sig en kräksdusch. Tvättmaskinen går varm, kan tilläggas!

Godare luktar mina bröd då! Det blev ett lyckat bak igår. Brödet blev ganska fast ändå ett luftigt rågbröd med solrosfrön, pumpakärnor och linfrö innuti och hård skorpa, precis som det var tänkt. Hyfsad smak också måste jag säga. Självklart måste detta med brödbak övas. Herregud det var min andra sats surdeg i livet och det tar lite tid innan man får till rätta knycken. Dessutom har jag varken baksten eller hushållsassistent till hjälp -här knådas och blandas det för hand minsann. Färdigt resultat ses nedan.

Rågbröd med pumpa och solrosfrö.

Rågbröd i skivor

Surdegsbak

Kategori: Allmänt

Satte en surdeg i förra veckan och i tisdags så bakade jag av den. Det blidde väl sådär, då. Det blev tungt, gummiaktigt i botten av brödet men skorpan blev fin och smaken blev också bra. Igår startade jag en ny deg med lite andra proportioner och med lite jäst i degen också för att få lite mer skjuss på den. Ikväll skall jag baka av dessa (det blir två bröd) och jag får återkomma med rapport om hur de blev, senare.

I måndags var vi hos Ellens farfar och hjälpte honom att i stort sett tömma hans hus, som han sålt. Jag hade ju Ellen så jag kunde inte göra så himla mycket men jag packade några lådor med sådant han ska behålla och bar in lite grejer i släpet. Usch det kändes tungt i hjärtat att se honom slänga alla gamla, fina möbler! Visst det var väl lite slitet och så där men det är ju bara vackert när möblerna är så där gamla och använda. Kalle blev också lite ledsen när han såg sitt gamla fina handgjorda, specialbeställda köksbord med 6 stolar i furu slängdes på tippen. Där har man suttit och läst sina läxor, ätit middagar osv. sa han och suckade. Vet inte varför han inte körde det till en loppis!?.... det hade jag gjort men han ansåg att det behövdes slipas o lackas om först i så fall. Jag tror att de gladeligen hade tagit emot det. SÅ slitet var det inte på långa vägar att det var slängfärdigt! Trist men han orkade helt enkelt inte styra med allt utan vill bara bli av med det nu, så han kan starta om i sin nya lägenhet. Det blev en lång dag för oss, vi var inte hemma i Stockholm förrän ca 22.00 och Ellen hade svårt att somna, fast hon var jättetrött. Här ligger hon framför en härlig brasa som farfar tänt då det var så himla kallt i huset.

Hos farfar: Ellen ligger framför brasan på täcket och leker

Idag har vi varit på mammagruppsträff hos Martina och alla som brukar vara med var där utom Eva-Li som var hemma med lilla Denize. Hon hade fått kräksjukan i natt stackarn. Jag hoppas att hon tillfrisknar snart och jag hoppas att Ellen och jag slipper att någonsin få det för det är rena mardröms-sjukan, för min del. Usch!

Här mina limpor före gräddning men nu ska jag slänga in bröden i ugnen....

Surdegsbröden före gräddning

Lite fler miljövänliga tips

Kategori: Weckans tips!

*Vädra vidöppet och snabbt. (Gärna korsdrag) Stäng av elementet under tiden.

* Stäng av vattnet under tiden som du borsta tänderna. Och när du tvålar in dig i duschen. (Om du klarar kylan)

* Använd tygkassar när du är och storhandlar.

* Köp produkter med så lite emballage som möjligt.

* Källsortera så mycket du bara orkar.

* Försök att undvika diskning under rinnande vatten.

* Sänk värmen i ditt sovrum.

* På dörren ska det stå: INGEN REKLAM TACK!

* Kolla på naturskyddsföreningens hemsida. Där finns tips om vad du kan hjälpa till med lokalt och globalt.

* Baka, safta och sylta.

Lördagsutflykt och söndagsvila

Kategori: Allmänt

Denna helgen blir aningen längre och alla helger framöver också, för Kalle kommer numera att vara pappaledig på måndagar. Det tycker både jag och Ellen om! Det innebär lite mer tid tillsammans hela familjen och det är ju aldrig fel. Sen är det lättare att resa iväg någonstanns när man vet att man har en dag extra på helgen. 

Igår var vi iväg till Sickla C (köpkvarter eller vad det heter). Först åt vi en god pastalunch på ett italiensk-inspirerat pizza/pasta-ställe och sen skulle vi gå på Stockholms Länsmuseum, mest för att de skulle ha 25% rabatt på barnleksaker, det såg så kul ut på bilden. Jag blev mäkta besviken. Ett ynka litet bord med kanske 8 sorters leksaker på. Det var allt! Två sorters väskor i olika storlekar, 2 dinosarier på hjul i trä och någon bok... that´s it! Vi hittade inget vi ville ha och ganska dyra var grejorna också. (Men det hade jag iofs räknat med.) Vi gick och tittade lite på utställningen de hade där. Den handlade om kvinnor ifrån bland annat Palestina och rätten att få bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv. Den var rätt intressant. Ellen tröttnade dock fort på att åka vagn så långsamt så jag gick ut och tittade i lite olika småbutiker i en av gränderna. Där låg en söt lite krukmakeri-butik som jag var in i (självklart) och hittade en jättehäftig vitlöksrivare. Det var som en vanlig men låg kruka och i botten av den så var det taggigt så man kunde riva vitlök, citroncest, ost eller vad man nu vill. Den fanns i massor av olika storlekar och färger. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig så jag kunde fota dem och de var alldeles för dyra för att jag skulle känna att jag denna månad hade råd att köpa en. Men de finns nog kvar länge och jag kan alltid åka tillbaka och köpa en, en annan månad. Jag reafyndade dock en jättesöt klännng på Polarn & Pyret åt Ellen i svart velour med smala ränder i olika starka färger och en mössa till mig själv i samma tyg. Klänningen är i stl 74 så det dröjer lite innan hon kan ha den.

Jag fortsätter att mata min surdeg och den luktar nästan lite mäsk. Undrar om det ska vara så?! Den bubblar fint i alla fall. Idag åkte den in i kylen då jag kom på att vi inte hinner baka i dag heller. Den ska ju stå och jäsa över natten och så ska man fortsätta dagen efter men i morgon ska lilla familjen åka till Östervåla för att hjälpa Ellens farfar att tömma sitt gamla hus. Han har nämligen äntligen flyttat till Uppsala och skaffat lägenhet ihop med sin käraste. Det gillar vi, allihop! Söndagen får väl gå i lugnets tecken. Det har varit high life här på förmiddagen; Ellen har badats av sin far och det gick finfint men sen blev hon akut hungrig! Vi är dåliga på att tänka framåt ibland och hade givetvis inte förberett mat åt henne. Det blev illvrål och mycket avledning i en kvart innan vattnet hade rätt temperatur och kunde blandas med ersätning men nu ligger hon och äter så gott hos Kalle. Själv ska jag sätta mig och läsa lite, tror jag.

Väntar på sina tänder

Kategori: Ellen

Ellen kommer att bli en alldeles förträfflig majskolv-ätare när hon får tänder. Hon övar flitigt på mitt finger och det gäller att ha dreggelkoppen framme för det blir sjöblött, vill jag lova! :)

Ellen

   Dreggel-Ellen         Dreggel-Ellen 2         Dreggel-Ellen 3

Hon har också redan börjat läsa METRO, så att pappa blir nöjd och glad. I den står det inte så mycket vettigt tycker Ellen men den prasslar roligt och man kan använda den till hatt eller tält, om man vill det.

Ellen läser tidningen

Små skratt & nya brillor

Kategori: Allmänt

Herregud! Det är ju ett helt företag att ta sig fram med barnvagn. Helt svettig vart jag och 45 minuter tog det att ta sig hemifrån mig till ICA och sedan vidare till Farsta C och BVC. Det brukar gå på 20-25 max. Ellen sov så gott i vagnen trots alla tvärnitar, skutt och hopp som vagnen gjorde då jag släpade och puttade den. Usch, det är inte alls roligt att dra vagn på detta väglag. Alltså jag kan inte klaga nog på snöröjningen här ute. Berg av snö längs med alla bilarna! "Så måste vi göra för att hålla trottoarerna fria från snö", är skottarna ursäkt....trottoarerna är ändå inte fria från snö och dessutom är vägen till Farsta C lite vägd utåt vägen så man få dra vagnen snett och det blir skittungt när man dessutom måste fajtas mot snömodd och is! 3 stycken traktorer med skopan högt upp i luften såg jag på den lilla promenaden till centrum. Va fan! Kan de inte skotta när de ändå kör förbi??! Jag förstår inte varför allt ska vara så jäkla komplicerat. Åh vad jag önskar mig en skottmaskin. Jag hade kört den dygnet runt och skottat jättenoga, bara för att göra alla glada. Själva BVC-besöket gick jättefort. Ellen skulle bara mätas och vägas. 6585 gram och 65,5 cm lång är Ellen idag. Jisses, hon kanske blir en lång donna!?

Igår när jag busade med Ellen som låg på sitt täcke på golvet, så skrattade hon! Första skrattet kom så naturligt att jag knappt registrerade men så hajjade jag till. Jag hade lagt handen över hennes bröst och skakat henne lätt och det var det hon tyckte var så roligt. Jag provade igen och hon skrattade lika gott en gång till. Härligt att höra! När jag försökte igen lite senare på kvällen, så att Kalle också skulle få höra så skrattade hon givetvis inte lika mycket men lite åtminstone och han hörde det men sen så var det slut på skratten. Hon är lite återhållsam med allt nytt hon gör. Det kommer väl fler så småningom. Leendena är hon generös med i alla fall. Hon ler mot alla just nu och flirtar hej vilt med alla som pratar med mig. Om de där emot börjar prata direkt till Ellen så blir hon blyg och tittar bort. Lite gulligt just nu, hoppas bara inte hon blir allt för mycket blyg, framöver.

Jag passade på att hämta mina glasögon också när jag ändå var i centrum. Svårt med nya brillor, de känns aldrig riktigt sköna. Jag får väl gå med dem ett tag och känna efter vad som behöver ändras på dem innan jag går tillbaka. Annars kommer jag få springa där flera gånger innan jag är nöjd och det vet jag inte om jag orkar. De är inte så värst glada och muntra på Spec Savers. Inte den tjejen som hjälpte mig idag i alla fall och då känner man sig alltid lite besvärlig och olustig. MEN jag måste ju ha ett par glasögon som sitter som de ska, å andra sidan.

Besök och första smakportionen

Kategori: Allmänt

Igår skulle vi gått till BVC men det bokade jag om eftersom Ellen vaknade jätteledsen och var ganska grinig hela morgonen. När det väl var dags att gå så hade hon precis somnat och då hade jag inte hjärta att väcka henne utan ringde till Lisbeth (barnsjuksköterskan) och hon var så förstående så och bokade genast om till på fredag. Vi ska bara väga och mäta, så det var inget jätteviktigt. Senare på dagen satte jag igång en surdegskultur. Det har jag funderat på länge (att börja baka bröd igen) och just surdeg är ju väldigt inne just nu. Det kan jag förstå, för det är ju både gott och nyttigt och roligt, faktiskt. Ska bli spännande att se om det funkar och den verkligen kommer att "leva". Det ska tydligen börja bubbla och så, i sånt fall. Framåt kvällen vid 16.30 tiden kom Hedvig på besök. Det var jätteroligt att träffa henne, vi har inte setts sen en tid före jul, så det var verkligen dags! Hon hade klippt sig i en mycket cool asymetrisk frisyr och såg så pigg och glad ut. Jag bjöd på ugnsbakad lax med potatis och vit kall örtsås. Till efterrätt åt vi äppelpaj och vaniljvisp. MUMS.

När Kalle kom hem vid 19-tiden var det så dags för dagens stora händelse. Ellens första smakportion av riktig mat. Man kan börja vid 4 månaders ålder att introducera lite potatis och andra rotfrukter tillsammans med lite mjölkersättning. Igår fick hon kokt potatis med ersättning. Jag hade förväntat mig en jättereaktion men hon gjorde knappt några miner. Däremot hade hon svårt med att behålla maten i munnen, den åkte gärna ut igen.

 
Ellen provar potatis & ersättning för första gången.       Ellen provar potatis & ersättning för första gången.       Ellen provar potatis & ersättning för första gången.

Vi fortsätter väl att testa med potatis i några dagar nu och sen kan vi kanske börja med morot, palsternacka osv. sen lite längre fram. Först och främst måste vi ju se om hon är intresserad och gillar det. Igår gick bra. Hon fick kanske 3-4 små små skedar men jag tror inte mycket hamnade i magen. 1 tsk sammanlagt, kanske. Men men, övning ger färdighet och i början ska de ju inte ha så mycket ändå så. Kul var det i alla fall!

Karibien med omnejd

Kategori: Allmänt

Så här i råkalla, trista januari-februari när man liksom tröttnat på det vita och gnistrande (vilket jag gör nästan med en gång, skall tilläggas) och inte förstår sig på vintern eftersom man ändå inte åker varken skidor eller skridskor, så längtar jag bort. Jag älskar att resa, helst till varma platser, gärna med exotiska vyer och just nu är hjärnan väldigt inställd på Jamaica eller Mexico eller Puerto Rico..... eller varför inte allt ihop!? En av mina drömresor är en runtresa i Karibien med omnejd. Men det är väldigt dyrt så jag får nog spara ihop pengar i en massa år till. Min drömresa skulle definitivt innehålla följande stopp: Jungfruöarna, Puerto Rico, Dominikanska Republiken, Kuba, Jamaica, Mexico, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica och Panamá och kanske några fler ställen på vägen dem emellan. Jag skulle vilja vara borta minst 3 månader, annars skulle resan bara kännas stressande. Undra vad det skulle kunna kosta?? Det får bli när jag blir pensionär eller nåt.

Jag har varit på Dominikanska Republiken i två veckor och dit åker jag hemskt gärna igen. Vi gjorde en del utflykter men mest så solade och badade vi. Vi gick omkring på stranden, snorklade, åt god mat och drack drinkar. Hotellet vi bodde på var precis vid stranden och all mat och dryck var inkluderad.

Hotellrestaurangen, en av poolerna och havet där borta...

Vi åkte till en helt annan by, vi besökte ett casino och dessutom promenerade vi i en djungel och besökte grottor men jag skulle gärna göra dubbelt så mycket mer om det bara funnits tid till allt. Därför skulle jag föredra att resa bort en lång period, så man verkligen hinner med att utforska allt. Men för att kunna göra det så behövs pengar!

På resande fot. En vy ifrån restaurangen vi stannade till på, på vägen till Santiago.

Här är vi på väg till en båt som ska ta oss ut till en s.k Paradisö där man kunde snorkla, leta snäckor och se på fiskar. Skönt att de hade lite koll och verkligen sa till att man inte fick röra rev, ta med sig något ifrån ön osv.

På väg till Paradise island för att snorkla och se på snäckor.

Ja, jag får fortsätta drömma. Jag kan ju börja med att hitta ett jobb så jag tjänar ihop lite pengar också. Men om jag ska få något hyfsat jobb måste jag nog vidareutbilda mig. Poff, drömmen känns som bortblåst och man är tillbaka till trista, kalla Sverige igen. Men jag ska inte klaga. Vårt land är fantastiskt och vi har vacker natur och härligt sommarväder och massor, massor att utforska här också! Jag har hela Norrland kvar i stort sätt. Har bara varit i Boden och där var också fint, på sitt sätt.