I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Vit jul skareva!

Kategori: Allmänt

Jaha, då var den julen över.... Idag har vi lämnat mor o far på flygplatsen för hemfärd igen. Oj vad tiden går fort! Vi har haft en härlig jul. Vädret har varit snöigt som sig bör över jul, vi har träffat släkt och vänner, ätit massor av god mat och massor av gott godis. Vi har fått jättefina klappar allesammans och dessutom shoppat loss ordentligt på annandagsrean. Jag fick både nya favoritparfymen, en vacker keramikmugg och två fina lyktor samt gosiga innetofflor och våffeljärn i julklapp... och det räcker inte! Må tro jag måste ha varit snäll i år! Tusen tack för ALLA fina klappar jag fick! Och tusen tack för alla fina klappar Ellen fick! Hon kan numera stoltsera i (blandannat) en fin prinsessoutfit! Hon fick massor av kläder, leksaker, film och pussel. Kalle fick såklar också jättefina paket!
 
 
 Farfar och farmor kom på juldagen med ännu fler klappar och vi hade en jättetrevlig dag trots snöyret. Vi var ute och gungade, åkte pulka och grillade korv samt drack varm choklad mitt på dagen och framåt kvällen åt vi en god middag. Däremellan fikade vi och spelade sällskapsspel. (Till morfar och farfar stora förtret, ingen av dem är så förtjusta i det men kämpade på bra ändå.) samt öppnade lite fler julklappar. En fin mat & vinbok, Keplers nya och en massa annat fint låg då i paketen. Ellen fick grytor och köksredskap, dvd-film och böcker och Kalle fick nobelprisbelönta författarens böcker m.m.
 
 
Ellen mumsar på banankaka som morfar bakat med goda julkryddor. Smakade mer som pepparkaka, faktiskt.
 
 
Ja denna jul har gått fasligt fort tycker jag och ändå har mina föräldrar varit här i flera dagar. Nu är vi lediga ett par tre till sen är det dags för stora allvaret. På onsdag nästa vecka är min officiella startdag på nya jobbet och det ser jag verkligen fram emot. Med nyinköpt gaderob så känner jag mig hyfsat redo. Jag kommer åtminstone vara välklädd! Äsch, det kommer nog gå bra men visst, jag är lite nervös trots att jag varit inne och provjobbat ett par dagar redan. Det är dock på riktigt nu på onsdag, så det är ju lite speciellt. Skönt med halv vecka första veckan så man hinner smälta alla intryck och bli lite "varm i kläderna" innan man kör för fullt.
 
 
Avslutar med en snöig bild på Ellen när hon försöker sig på att göra snöänglar. Tur hon provade innan snön började smälta bort. Redan idag är hälften borta. Det går fort men det finns gott om slask kvar.

God Jul & Gott Nytt År!

Kategori: Allmänt

Så var det snart julafton igen, bara ett kryss kvar för Ellen att göra i almanackan, sen så kommer tomten. Igår la jag och mamma in sill med rödlök, morötter, goda kryddor och sådär. Sen åkte vi iväg för att shoppa de sista klapparna till Kalle och därefter så gick vi in på Kappahl och jag hittade mig en ny blus och ett par röda strumpbyxor att ha på mig på julafton.
 
 
På kvällen var Eva och Tommy över på lite glögg och vi bjöd senare på middag. Jag hade gjort fläskfilégryta med enbär och tranbär (samt massor med andra goda kryddor) och till det hade vi vildris och sallad samt rött vin. Var uppskattat av allihop. Vilken tur! Eva hade köpt klappar till Ellen (fast vi sagt att det inte behövdes alls) och hon fick ett fint underställ, ett rosa fint nattlinne med prinsessor på och en dvd med "Småkryp" som just nu körs på tv:n.
 
 
I år får hyacinterna ståta i mina gamla trasiga kaffemuggar som jag tänkte slänga men det får bli efter jul. Satte nya i dem igår då de på bilden redan blommat över. Väldigt fina men det är så mörkt hos oss att bilderna inte bli av någon vidare kvalitet. Två fina sammetsröda amarylisar har jag också fått i blom lagom till jul. De är också väldigt vackra, om ni frågar mig!
 
 
Tidigare idag var vi ute och åkte pulka med Ellen samt tog en irish coffee och åt lite banankaka (som min far och jag gjorde igår) på en bänk nere vid Råcksta träsk. Det var rätt kallt men väldigt mysigt. På tisdag ska vi grilla ute också. Vi hade tänkt göra det i dag också men hittade ingen bra grillplats, så det får vi ta då istället.
 
 
Ändå var vi bra påpälsade allihop. Det var Ellen som frös och det var nog för hon satt så stilla i pulkan. Vi andra gick ju hela vägen till sjön och höll oss därför lite varmare.
 
 
Så här ser granen ut, vi kör äkta i år. Det luktar inte så gott som jag ville minnas att den ska göra. Kanske för att den är odlad? och därför konstbevattnad eller nåt men den var ganska fin trots allt, tycker vi. I kväll blir det till att göra köttbullarna och janssons frestelsen så den står klar till stora julmiddagen i morgon.
 
Hoppas alla mina läsare får en underbar jul!! Ha det gott så hörs vi därefter.
 
GOD JUL!

Äntligen lite flyt!

Kategori: Allmänt

I onsdags blev det påskrivet och klart och jag är numera administratör på Work for you. (Företaget där jag tidigare gick på jobbklubb, på deras huvudkontor.) Tyvärr blev det inte en löneadministratörstjänst men det känner jag inte spelar någon roll just nu. Jag har åtminstone fått ett jobb! Och det är jättetrevliga arbetskamrater (vad jag kan känna nu i alla fall) som verkar jättesnälla och hjälpsamma. De verkar dessutom verkligen uppskatta att jag kommit, vilket såklart känns extra bra. Jag börjar inte förrän den 2 jan 2013 men var inne i onsdags och igår för att få lite introduktion. Det började tyvärr väldigt dåligt med att jag kom försent! Tog bilen nämligen och hamnade i kön från helvete..... körde på etta och tvåan hela vägen till Kista och kom inte fram förrän efter 1 tim och 45 min!! Resan borde tagit 17 min eller så. Men det vart inga sura miner för det. Dagen gick sen i ett och jag fick lära mig en hel del om mina arbetsuppgifter. I går kom jag precis i tid men var dock tyvärr tvungen att gå 10 min före utsatt sluttid för att hinna till bussen. När jag väl var på busshållplatsen så kom den inte! Den blev 10 min försenad minst och jag fick springa till dagis för att hämta Ellen. De stänger 18.00 och jag kom inte förrän 18.03 typ. Pinsamt! Ellen var helt ensamt barn dessutom och hade nog varit det ett bra tag. Tycker att det blir alldeles för långa dagar för henne men vi har inte något val i dagsläget. Jag ska försöka prata med chefen när jag börjar i januari sen om jag kan få jobba 7-16 i stället 2 dagar i veckan. På så sätt kan Kalle göra det samma 2 andra dagar och så kan vi hämta henne vid 17 åtminstone. Jaja, det får gå på något vis. Allt löser sig nog till slut.
 
I dag kommer mina föräldrar upp med flyg. Jag är ledig i dag och Ellen också. Vi ska snart klä granen tänkte jag och så vill jag hinna dammsuga lite innan vi hämtar dem på Bromma flygplats. När vi hämtat dem ska vi åka och handla de sista klapparna och lite julmat på Bromma Blocks. Det lär väl vara sjukt mycket folk men men, det får gå! I år har vi skaffat en riktig gran och även om den inte luktar så gott (undrar varför den luktar i det närmaste piss!?) så är det mysigare på alla sätt. Hoppas min pappa uppskattar den, jag har fått veta att julen är betydelsefull för honom av mamma.... det visste jag inte faktiskt. I år ska vi försöka ha ett lite mindre men mycket vällagat julbord och så försöka att inte behöva äta rester i flera dagar utan ha olika slags julmat till middag, varje dag istället. Det blir nog bra tror jag. I morgon kommer Eva och Tommy på middag också. På juldagen kommer Ellens farfar och farmor för att fira lite också. Då blir det nog den traditionella grillningen skulle jag tro.
 
 

Luciafirande

Kategori: Allmänt

 
Hoho jaja vilken vecka! Jag har varit på fyra intervjuer och är ärligt talat rätt trött i huvudet. Men det var det värt för det blev bra utfall. Mer om detta på onsdag.
 
Luciafirandet på dagis var så sött och visst kom det en tår. Tyvärr får man ju inte fotografera eller filma men vi snikade några bilder på Ellen. Mobilen fungerar som ni vet, inte så bra i skumrasket men jag försökte så gott jag kunde att ta några bilder. På morgonen ville hon inte vara lucia utan tomte och ut på gården kom en hybrid!
 
 
Bedårande söt i både tomte- och luciaoutfit, lite av varje. Varför välja liksom. Farfar och Kalle var också där och lyssnade och barnen sjöng så bra, tycker jag. På kvällen sen hade vi i styrelsen annordnat lite lussefirande på gården med glögg, kaffe, bullar och pepparkakor osv. Jättemånga var ute och trotsade kylan. Kul!
 
 
Vi hade satt ut massor av maschaller och tänt en fin brasa också. Skönt med lite värmande.
 
I helgen blir det julstök och städ framför allt. Här ska både svabbas golv, tvättas mattor och julpyntas. Ser fram emot det för här är smutsigt! Jag har faktiskt tröttnat lite på husunderhållning så den senaste tiden har jag varit lite slapp med städningen. Då blir det desto roligare att städa ordentligt nu!
 
Sen får vi väl ge oss ut och åka lite mer pulka, för det är nog det bästa Ellen vet just nu. Trots att det bara är kanske 200 m till dagis så ska hon åka dit och hem varje dag.
 
 
Ikväll är Kalle på julfest. Jag och Ellen har blivit inbjudna till grannarna på lite fredagsmys. De ska snart resa till England för att fira jul, så vi får passa på att fira lite innan de drar. Trevlig helg!

Snöyra och intervjuer

Kategori: Allmänt

 
Vilket härligt vinterväder vi har fått! Snön har fullkomligen vräkt ner över Vällingby senaste veckan och både och jag bilen har i stort sett varit insnöade. Båda har nog varit ganska nöjda med det. På baksidan får snön vara ganska orörd och nu kan jag säga att sedan bilden togs har det nog kommit ca 15 cm! till.
 
 
Fåglarna var väldigt hungriga också. Tror jag det. All mat är ju översnöad om den inte hänger fritt som hos mig.
 
 
Nåväl, helt insnöad har jag inte varit, för jag har varit på kursen/klubben men annars har jag mest suttit i soffan och kurat, tittat på tv, smaskat på saffransbullar och annat smarrigt och stickat lite på min sjal, funderat på framtiden och i fredags även tagit emot trevliga samtal som inneburit att jag nu har tre arbetsintervjuer inbokade nästa vecka. Det innebär att jag kommer ha fullt upp nästa vecka men det är bara roligt.... och nervöst. Jag ska snart sätta mig och läsa på lite om företagen så jag inte kommer helt tom i bollen. Vem vet vad de ställer för kluriga frågor!
 
I fredags var jag också och storhandlade och hittade då en shysst hjälm till Ellen. En typ jofa, fast det står Reebook på den. Spela roll, det är en såndär ishockeyhjälm vilket är perfekt när hon åker pulka. Cykelhjälmen funkar inte alls på mössa och skyddar därmed inte det minsta. Denna sitter som en smäck och idag trotsade vi lite feber och röda utslag och gav oss ut en liten runda. Hon tycker det är så roligt men idag när hon är lite sjuk tröttnade hon ganska fort. Jaja, vi kom ut en stund ialla fall. Frisk luft är ju bra, även om man har lite temp.
 
 
Solen sken och det var sex grader kallt. Kan det bli bättre!? Näää.
 
 
Vi tog en runda upp till centrum också, köpte en granfot, maschallhållare och sen fikade vi varm choklad/kaffe och lite paj på ett fik. Mysig avslutning på utedagen. Sen dess har vi strukit och hängt julgardiner och gjort lite annat pyssel. Snart ska jag laga middag. I kväll blir det lasagne. Hela husets favorit, tror jag. Hoppas Ellen kan få i sig en munsbit åtminstone. Tror det är halsen som stökar för hon äter som en mus just nu, lilla hjärtat.
 

Tips om god soppa

Kategori: Weckans tips!

Vill bara lite snabbt tipsa om en väldigt god soppa! Jag som inte är överförtjust i fisk, även om jag äter det och vissa med stor aptit (som lax och torsk) så är jag lite avig mot att laga fiskrätter för jag tycker sällan jag gör det bra men nu börjar jag bli ganska så duktig på vissa i alla fall och igår provade jag att laga fisksoppa med saffran och den blev riktigt god. Lätt var det också!
 
 
Jag bara fräste lite purjolök, potatisbitar, morotsbitar och vitlök i lite smör och olja. Kryddade med färsk timjan, svartpeppar och salt. Sen strödde jag över ett paket saffran och hällde på hummerfond, vattten och vispgrädde och lät det koka ihop ett tag. Under tiden skalade jag lite färska räkor. När potatisen var nästan mjuk hällde jag i en påse fiskbitar (Finns i frysdisken på ca 300 g och det är lax, sej och pangasiusmal.) o lät den puttra i några minuter så den blev genomvarm och färdig. Precis på slutet smakar man av med färsk hackad basilika och timjan och eventuellt mer salt och peppar samt har i räkorna och låter dem precis bli varma. Klart att servera med ett gott vitt vin och om man vill kan man såklart ha bröd till också!
 
 

Första adventsfika med goda grannar

Kategori: Allmänt

Äntligen lite ljusare... jo för nu är det snö på backen och ca 10 minusgrader. Fem för mycket enligt mig men ändå helt okej! Jag hatar regn, rusk och slask, så detta är perfekt. Jag har varit med Ellen i pulkabacken och hon har åkt och åkt. Den ungen älskar att åka pulka.
 
I fredags skulle jag och Ellen ta oss in till stan för att möta upp Kalle och gå på middag hos familjen Lindgren. Vi skulle mötas 17.20 vid slussen men det blidde nada med det. Snön öste ner och tunnelbanan stod blixt stilla i över 2 timmar. När vi kom till stationen vid 16.50 ungefär hade den redan stått sen fyra och folk var lagom upprörda. Fredagkväll liksom...alla vill hem till de sina och har slutat jobbet för veckan. Att det sen började bli riktigt kallt och att det snöade ymmigt gjorde ju inte saken bättre men jag och Ellen försökte underhålla folkskaran med lite allsång. Det gick hem en liten stund.... Sen gick vi till 3-butiken och snackade lite med dem om min dumma Iphone som bara laddar ur hela tiden. Den är ju inte ens ett halvår gammal. Ska lämna in den på måndag så får vi se om den går att laga. Till slut kom det ett tåg och vi gick på. Kalle hade sen länge begett sig till Kicki och Björn och de hade börjat med maten och satt och snackade över ett glas rött när vi äntligen kom fram vid sju-tiden. Ture (som fyller år samma dag som Kalle) fick lite presenter. En blå och röd fleecetröja och ett set med små stapelbara burkar. Några som fungerar som sil, andra med solid botten. Alla i olika färg och med ett mönster på som man kan göra avtryck i sanden med. Han verkade bli glad. 
 
 
Vi fick jättegod mat. Fläskfilé, ugnsbakad potatis och tsaziki samt sallad. Sen hade Björn gjort chokladmousse till efterrätt. Vi tittade på "på spåret" och slappade i soffan. Ellen, som hade somnat runt 17 och sovit till vi kom fram, höll låda hela kvällen fram till 23-tiden. Här går hon med "Pigge igelkott".
 
 
Vi var hemma strax efter 24 och Ellen hade somnat i vagnen. Jag hade smart nog dragit på henne pyjamas innan vi åkte hem så det var bara att stjälpa ungen i sängen och dra av overallen. Hon vaknade inte ens.
 
Igår var vi upp till centrum med pulkorna, handlade massor av mat som vi körde tillbaka på dem och kollade på lite julklappar till Ellens farmor och farfar. Vi hittade till min mamma och till farfar. Sen gick Kalle upp en runda själv också för att kolla till mig men hittade inget. Han hittade dock julöl och glögg på systemet! Jag lagade jättegod (men ganska fet sås) långkok-lammgryta till middagen och bakade saffransbullar till adventsfikat idag och sen såg vi lite på tv. En helt underbar lördag!
 
 
Kvällsfikat blev såklart nybakad bulle och finkaffe med macadamiennötsmak.
 
 
Bullarna blev faktiskt jättegoda. Jag gillar inte de klassiska lussekattorna men dessa var med saffran i vanlig vetedeg (med krossad kardemumma i degen) och fyllda med mandelmassa och smör samt vaniljsocker.
 
 
De blev mycket saftigare och godare än de där kattorna. Grannarna Ingvar och Elisabeth samt deras dotter Nora och så Anna, Tomas, Alfred och Elliot kom över vid 14.30-tiden på lite glögg, kaffe, pepparkaka och bulle. Det blev jättemysigt med tända ljus och härligt fika. Vi tackar så mycket för trevligt sällskap och för den fina blomman vi fick av A & T samt det fina ljuset som vi fick av I & E!
 
 
I kväll blev det potatis- och svampsoppa med lite leftover pannbiff som jag bara smulat sönder och fräst på. Blev perfekt topping på soppan tillsammans med persilja och lite ostkuber. Nu är vi mätta och goa, ungen har precis nattats och jag ska kasta mig på soffan med min årliga sjalstickning, Kalle kommer nog titta på lite tv eller så ska han vika tvätt för det finns det gott om nu när han kört tre maskiner!