I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Första spadtagen

Kategori: Odlingslotten

Vi var på lotten igår ifrån ca 13.30 - 17.00 och det var helt underbart. Solen lyste, milda vindar och det var perfekt för lite rens och fix. Vi klippte ner lite gamla grenar ifrån perenna växter så det inte ser så risigt ut och rensade bort gammalt ris i rabatten längs en av sidorna, sen hann vi inte mer rensning. Man hinner inte mer ca 40% av det man har tänkt sig men vi har ju hela sommaren på oss, typ. Bara odlingsdelarna kommer i ordning och fröna blir satta så kan man ägna sig åt ogräsbekämping och finputsning senare.

Det stora projektet idag var att flytta på den ena odlingskarmen. Det gick lättare än väntat då den inte var alls hårt satt i backen. Lite smådåligt hemmabygge där men de får duga med dessa ramar i alla fall en säsong. Jag tror nog vi köper ordentliga pallkragar senare med spetsiga hörnstolpar som går ner i backen ordentligt så att inte jorden siprar ut under plankorna. Dessutom var trallskruven för kort så bräderna lossnade ifrån stolparna! Vi ska byta ut skruven till lite längre, så håller nog lådorna ihop lite bättre.


          Helena & Alfons   Flytta sten   Flytta ramen 

Helena och Alfons sitter och fikar med barnen och vi diskuterar snyggaste sättet att ha lådorna på. Bakom Helena ser den observante att buskarna brevid vinbärsbusken har blivit nedtrimmade och fina. Vi fann även att vi redan hade rabarber, så det slipper vi alltså inhandla! Vi fick först flytta på lite stenplattor som låg i vägen och sedan mätte vi upp ett bra avstånd till den andra karmen. Därefter lyfte vi sonika bort karmen och ställde den på plats. Sen började det tunga arbetet med att arbeta upp jorden lite och lyfta över jorden från den gamla platsen till karmen på den nya platsen. Det var tungt! Vi upptäckte direkt att denna lott har tung lerjord som behöver mullas och torvas om det ska gå att odla. Det får vi inhandla i helgen! Kalle och jag har dessutom inte tillgång till vår redskapslåda ännu och har heller inte fått några nycklar till låneredskapen så vi fick turas om att skyffla jord med en grävspade. Det tog väldigt lång tid men det var rätt bra för våra otränade ryggar att turas om. Ett litet missöde med en sten mot karmen gjorde att den översta plankan lossnade helt men det ska vi ändå gå över senare, så det gör inget. Nu är i alla fall den mesta jorden på plats och till helgen skall vi jordförbättra och fortsätta rensa fjolårsskräp i rabatterna. Jag återkommer med rapport om detta.

Inhandlat i fröväg så här långt är följande:
Vaxböna & brytböna
Rödbeta
Isbergssallad & en röd romansallad
Sockerärt
Morot & palsternacka
Purjolök, gul lök & piplök
Mangold
Grönkål & blomkål
Rädisa & gurkört
Solros
Zinnia
Ringblomma
Luktärt
Buskkrasse

Några av dessa måste tyvärr förkultiveras (drivas upp inomhus) och jag har inte mycket plats men det får gå på något vis. Det ska bli spännande och se om jag lyckas med att få upp alla sorterna. Jag har en del grönsaker och blommor till som skall inhandlas med Bauhaus hade inte större sortiment än så. Tomatplantor kommer jag köpa färdigdrivna och sätta på en skyddad plats när det blir dags för det. Jag tror även jag ska försöka mig på broccoli, och vitlök m.m samt inhandla stockros, brudslöja och vallmo. Sen måste jag även ha lite vindskyddande och klättrande växter.

Kommentarer

  • Michalw säger:

    Verkar bli bra med den där lotten. Hoppas du lyckas få upp alla sakerna :)

    2010-04-20 | 19:54:09
    Bloggadress: http://michalw.blogg.se/
  • Anonym säger:

    Grattis, så kul att ni fått er lott! :D

    2010-04-20 | 21:12:08

Kommentera inlägget här: