I huvudet på Rojsdotter

Åsikter, tankar, vardag & fest hos familjen Rojsdotter-Lundqvist.

Helgen i Riga

Kategori: Allmänt

Så var man hemma med halmen igen. Uj, det gör jag inte om... åker buss och tunnelbana med så mycket packning, alltså! Resan gör jag mer än gärna om, vi har haft det jättebra hela helgen. Ellen har varit jätteduktig och snäll hela tiden, hytten dit var helt okej, maten lika så, hotellet var superflott och nice, parkerna var vackra och vyerna likaså, maten i Riga var också jättegod. På båten dit var vi uppe på däck och tittade på måsarna och solnedgången. Vackert men blåsigt. Vi tog en öl, slötittade på folk och yttre skärgården.

Måsarna

Ellen med pappa

Solnedgången

Vi åt av deras buffé och även Ellen fick smaka lite av varje. Hon gillar verkligen vår mat bättre än sin egen burkmat. Mycket mer spännande såklart! Det var lite trassligt att få upp resesängen och att få henne att somna men till slut så sov vi alla gott. Vid 03-tiden vaknade vi till när någon stod utanför och vrålade på Elisabeth ett par gånger, annars så sov vi gott allesammans till nästa morgon då en stor frukostbuffé väntade. Efter det, landstigning och shuttlebus till hotellet! Ellen blev jätteglad för pappa hade smitit in till taxfreen och inhandlat den där söta grisen som busade med henne kvällen innan (det var en såndär handdocka som jag lekte med) men som han sa inte fick följa med henne. Då blev Ellen jätteledsen och grät en skvätt men vi la snällt tillbaka grisen. När han nu packade upp presenten sken Ellen upp som en stor sol. Vi har inte sett henne så glad över någon leksak förut, så det var ju extra roligt! Grisen döptes till Ludde (för den är luddig). Den blev snabbt en favorit hos oss alla. Den hittar på massor av tokigheter.

Ludde

Sitter på shuttlebusen till hotellet. Varmt och svettigt men äntligen bär den av och vi kan starta vår minisemester.

På shuttlebussen mot hotellet

Vi checkade in och packade upp våra grejer. Lobbyn var jättefint och rummet också. Såklart supertopp fräscht då hotellet invigdes i april i år. Det luktade nytt! I receptionen och lobbybaren hade de supercoola lampor. Inredningen gick i brunt, brons, guld och vitt samt lite lattetoner och små accenter av olika färger.

Röda lamporna

fjäderfälampa

Vårt rum var enkelt men fräscht och badrummets kakel var också helt i min smak. De hade samma nere på lobbyns toaletter. Mörkt brunt med inslag av guldmarmoreringar och bronstoner. (Mosaik.) Svårt att se på mina kassa mobilbilder.

Badrummet

Vi drog sen iväg ut på stan, hittade ett mysigt café som tillverkade tryffel i massor av olika smaker. Vi köpte 4 små bollar (körsbär, vilda bär, cappuchino och aprikos) att dela på och tog varsin latte. Ellen fick sin förmiddagsgröt (en aning senare) och somnade sen i vagnen.

Tryffel

Hon missade därför de två första parkerna vi gick igenom. Bland annat en fin lekpark där man kunde få köra små bilar och där det fanns hoppborg, studsmattor och gungar osv. Vi gick dit igen dagen efter.

Lekparken

Hon vaknade inte förrän Kalle och jag hade hängt vårt hänglås på plats på en av broarna i den 3:e parken vi gick igenom. De har otroligt fina parker Riga! Massor av kära har hängt sina lås på broarna i Riga och nu har även vi sällat oss till skaran. 

Park

vårt hänglås

Vi gick förbi en lång rad av blomsterstånd. Jättebilliga blommor men tyvärr inget att köpa då de ej går att frakta hem. Men man kan titta och dofta!

Blommor

Luktärtor

Vi såg massor av fina hus och kyrkor m.m på vägen också. En del av husen är riktiga ruckel, andra under renovering och så finns de dem som är jättefint restaurerade. Det var sånna här fina blomsterrabatter överallt i parkerna. Jättefina parker granne med slitet och nergånget. Vi såg ganska många tiggare också, faktiskt. Tragiskt. Gamla, handikappade eller bara utstötta. Inga direkt alkisar eller narkotikapåverkade dock.

Ellen o jag

I gamla stan finns det mycket fina hus och massor av shopping. Priserna är ungefär som hemma men vi var ju inte heller i de billiga, lite enklare kvarteren denna gång. (Vi har varit i Riga förut ju.) Så några fynd gjorde vi inte. Vi åt gott på samma restaurang som vi var på förra gången vi var här. Steiku Haoss (likt Texas Long Horn men flottare) har mycket god mat och kan varmt rekommenderas. Dyrt för att vara Riga dock. De har jättemysig inredning också. Vinröda sammetssoffor, gamla sadlar, hästskor och djurhudar. Typisk cowboy-style.

restaurangen

Kalle beställer mat och dryck. Jag glömmer att fota våra fina tallrikar när de väl kommer för vi är alla vrålhungriga. Värmning av mat till Ellen gick fint och hon var kanon hela kvällen, fast det tog lång tid att få maten och sen äta i lugn och ro men vi njöt verkligen och satt länge utan problem. Personalen var jätterar mot oss också, fast det var mycket folk. 

Kalle i riga

Ellen i Riga

Nästa dag var vi i ett gigantiskt stort köpcenter som hette Origo och kollade på skor, kläder, leksaker osv. Vi köpte lite sprit i en butik och så tog vi en mojito på en bar/café/restaurang som är som starbucks men heter Double coffee. Annars blev det ingen shopping där. Allt var lika dyrt som hemma men av mycket sämre kvalitet.

Shoppingcenter

Sen lunchade vi i ett område som kallas Bergs. Det är som ett litet egen kvarter där det trängs småbutiker, caféer, gallerier osv. Jättemysigt ställe! Vi lekte lite i parken, tappade bort en leksak (hoppas något annat barn får glädje av den) och tittade på folk. Sen var det dags att ta bussen till båten igen vid 16.00.

Ellen på båt

Resan hem gick lite mindre smidigt. Massa tungt i packningen (Kalle envisas med att köpa öl och sprit i mängder, hahaha), varmt och svettigt och trångt. Lååååång väntan vid incheckningen (4 stackars damer som checkade in oss och typ 1000 personer som skulle med båten), tråkig buffé och en sunkig hytt utan ac! Mitt i natten gav vi upp och gick till informationen. De kunde inte laga den utan vi fick byta för vi stod inte ut i värmen och Ellen kunde inte somna, så varm var hon. Vi bar och kånkade allt tvärs över däck. Den nya hytten hade ac men också en fruktansvärd avloppslukt och otroligt tunna väggar. Vi låg och slumrade till ett billarm på däcket under oss hela natten! När vi väl var framme i Stockholm skulle vi med bussen till Slussen. Det var där det brast för mig. Förbannade jävla busschaufförer alltså. ALLTID är de otrevliga, vresiga och arga för att man har vagn och tar tid, packning som tar upp plats. Fan, förlåt att man andas! Snabbt som satan ska det gå annars gnäller de, inte hjläper de gamla eller handikappade heller. De stänger dörrar rakt framför näsan på folk, vägrar beskriva vägar eller hänvisa/tipsa om bussar som går till stället man vill till och är allmänt oartiga. Blir man förbannad eller!? Till råga på allt så är bussen jättekvav och handtaget på vår stora resväska går av! mitt i ett lyft in i bussen och ställer till tumult, så klart. Jaja, nu är vi hemma igen i alla fall. Nästa gång tänker vi inte vara miljövänner. Då tar vi bilen!

Jag har tagit massor av bilder och lägger kanske upp fler en annan dag. Nu måste jag laga lite middag till mig och Kalle. Ellen har fått köttfärsås med spagetti. Det var tydligen väldigt gott. Hon åt med stor aptit!

Här är Ellen i lekrummet på M/S Festival. Där hade de ett stort träskepp att krypa omkring på.

Ellen i båten



Kommentarer


Kommentera inlägget här: